Saturday, September 25, 2010

Οι νέοι εργάτες γνώσης αναζητούν αναπτυξιακό σχέδιο

Η Ελλάδα βιώνει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της. Θύματα της σημερινής κρίσης είναι ΚΑΙ οι νέοι επιστήμονες. Η κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής στασιμότητας που επιφύλλασε μέχρι πρόσφατα το μεταπολιτευτικό πρότυπο ανάπτυξης στους εργάτες γνώσης των 700 ευρώ, έχει πλέον μετατραπεί σε προοπτική μαζικής κοινωνικής καθόδου.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, εύλογα η συντριπτική πλειονότητα των νέων επιστημόνων ασφυκτιά, αποστασιοποιείται και είναι απαισιόδοξη. Σύμφωνα με έρευνα της Kappa Research που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ πριν από ένα μήνα, το 86,5% των νέων επιστημόνων πιστεύει ότι τα χειρότερα έπονται ενώ το 58,9% θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία για να εξέλθει από την κρίση.

Κατά τη γνώμη τους, (ποσοστό 53,7% το πιστεύει αυτό) το μεγαλύτερο εθνικό μειονέκτημα για την έξοδο από την κρίση είναι η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου. Μάλιστα το 88,3% των νέων επιστημόνων θεωρεί ότι δεν εφαρμόζεται κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, ενώ το 60,8% κρίνει ότι το κράτος είναι αυτό που πρέπει να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, βρίσκοντας και διαθέτοντας τα κατάλληλα κεφάλαια. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι το Δημοσίο είναι το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας.

Το μήνυμα που στέλνουν οι νέοι εργάτες γνώσης στην κυβέρνηση είναι σαφές. Απαιτείται συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο. Τι θα μπορούσε να περιέχει ένα τέτοιο σχέδιο;

Πρώτον, θα λάμβανε υπόψη τους περιορισμούς που τίθενται στην όποια απόπειρα άσκησης αντικυκλικής πολιτικής από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Δεύτερον, θα φρόντιζε να ασκήσει στοχευμένες αντικυκλικές δράσεις στο μέτρο του δυνατού. Για παράδειγμα υπάρχει ένας πακτωλός χρημάτων στο ΕΣΠΑ που μέχρι σήμερα όχι μόνο απορροφούνται αργά, αλλά και ασυντόνιστα και με λάθος στόχευση. Θα μπορούσε το ΕΣΠΑ, όπως και ο νέος αναπτυξιακός νόμος να στραφούν προς την πριμοδότηση βιώσιμων και αποδοτικών επενδυτικών σχεδίων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Απαιτείται γι' αυτό αλλαγή φιλοσοφίας, αλλά και διαδικαστικές καινοτομίες στη διαχείριση των πόρων έτσι ώστε να κινηθούν τα πράγματα πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Τρίτον, θα φτόντιζε να αποκαταστήσει σταδιακά τη ρευστότητα στην αγορά μέσα από ένα πιστωτικό σύμφωνο με τις τράπεζες εγγυητής του οποίου θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τη χρήση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Τέταρτον, θα έδινε έμφαση στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής κινητικότητας για τους νέους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται και έχουν ιδέες καινοτόμες ιδέες τόσο στο οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας. Δεν μπορεί για παράδειγμα στο ΙΤΕ να βαλτώνουν μερικές δεκάδες ιδέες έτοιμες για spin off μόνο και μένο επειδή δεν υπάρχουν χρηματοδότες κι επειδή η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι αεριτζίδικη.

Η λίστα δεν είναι εξαντλητική, αναδεικνύει ωστόσο μερικές από τις βασικές προτεραιότητες ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδίου. Ένα σχέδιο που δεν πρόκειται να αναθερμάνει άμεσα την οικονομία, θα δώσει όμως το σήμα ότι πλέον η Ελλάδα θέλει και έχει τον τρόπο να αξιοποιήσει το καλύτερό της ανθρώπινο δυναμικό. Με τους εργάτες γνώσης μπορεί να αλλάξει το πρότυπο ανάπτυξης.

81 comments:

  1. "O πρύτανης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ παίρνει «μετάθεση» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο πιο διακεκριμένος επιστήμονας της LSΕ αναλαμβάνει τα ηνία του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά την αυριανή πραγματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια, μια πρώτη εικόνα της οποίας θα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στους πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ στη Σύνοδο των Δελφών
    http://www.tovima.gr/"

    Εχουμε πολλούς αποφοίτους πανεπιστημίων και ΤΕΙ,δεν έχουμε όμως knowledge workers.Και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.Πώς οι πάρα πολλοί πτυχιούχοι μπορούν να μεταμορφωθούν σε "εργαζόμενους γνώσης"; Στους Δελφούς ανοίγει επιτέλους η συζήτηση.Θα την παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον.

    ReplyDelete
  2. Τί είναι αλήθεια ο knowledge worker?

    ReplyDelete
  3. "Πώς οι πάρα πολλοί πτυχιούχοι μπορούν να μεταμορφωθούν...."

    Να "μετεξελιχθούν" είναι προτιμότερη λέξη.

    ReplyDelete
  4. Εργάτες γνώσης ενωθείτε, αλλιώς βγείτε κανά εξωτερικό...

    ReplyDelete
  5. Σωστό και επίκαιρο όσο ποτέ το θέμα.

    Έχω προσωπικά αναφερθεί αμέτρητες φορές στο ότι ο τουρισμός είναι πολύ "ασταθής" (volatile) για να θεωρείται βάση της Ελληνικής οικονομίας και πως, αντί για αυτό, πρέπει να βασιστούμε σε υποδομές ΑΠΕ και σε "εξαγωγή" τεχνογνωσίας (όχι ατόμων, δεν είναι πλέον απαραίτητο).

    "...Η λίστα δεν είναι εξαντλητική, αναδεικνύει ωστόσο μερικές από τις βασικές προτεραιότητες ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδίου..."

    Να συμπληρώσω στη λίστα το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου: δεν υπάρχει στοχευμένη στρατηγική, αναπτυξιακή και οικονομική, σε ότι αφορά τα κονδύλια της ΕΕ.

    Δεν είναι μόνο διαχειριστικό ή γραφειοκρατικό το πρόβλημα. Είναι πρωτίστως ζήτημα επιστημονικής επάρκειας των "αρμοδίων", να εστιάσουν και να σχεδιάσουν έργα με πραγματικό αναπτυξιακό χαρακτήρα, αντί για πανάκριβες αρπαχτές εργολάβων που τελικά αφήνουν μετά βίας ένα 20-25% της υπεραξίας του έργου στο κράτος (βλ. Αττική οδό, εθνικές/διόδια, Ελ. Βενιζέλος).

    Ο Πανάρετος, με απίστευτες αποφάσεις του (απαίτηση αγγλικών περιλήψεων σε ήδη υποβληθείσες προτάσεις, εκτός προθεσμίας) κινδυνεύει να ρίξει στον κουβά ανακύκλωσης ολόκληρο το πρόγραμμα "Θαλής" της ΓΓΕΤ. Από την άλλη, πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε το νέο ΕΣΕΤ (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας & Τεχνολογίας), ας ελπίσουμε ότι θα συμμαζέψει κάπως τα πράγματα.

    ReplyDelete
  6. Ερώτηση: το ΕΣΕΤ ανακοινώθηκε οτι θα γίνει ή είναι έτοιμο και ξεκινάει; Και τι θα κάνει ακριβώς;

    ReplyDelete
  7. Μή χάνετε ποτέ την απελπισία σας.

    Και όλα θα ρυθμισθούν, ιδίως μετά από πρωτοβουλίες του "μαζί τα φάγαμε τα λεφτά" Βούδα της κυβέρνησης. Αυτός προσωπικά θα φέρει τον Πρύτανη του Χάρβαρντ να του δείξει τα κόλπα τα άλλα.

    Οσο γιά ενδιαφέρουσες συζητήσεις; Να φαν κι οι κότες.

    ΥΓ. ΓΓΕΤ και άλλες ιδέες ήταν πρωτοπόρες και αναγκαίες, αλλά ο κακός εαυτός του Πασόκ (αν υπάρχει καλός δεν ξέρω) τις κατέστρεψε ή τις διέφθειρε σε τέτοιο βαθμό πού ήταν άχρηστες. Όρα δηλώσεις Βούδα σήμερα στο πρωινό του Πασοκάναλου (Μέγκα).

    Το ΕΣΕΤ μου θυμίζει όταν πρωτοιδρύθηκε η ΓΓΕΤ, που μετεξελίχθηκε σε φυτώριο επιβητόρων της Βασούλας. Και τότε ιδρύθηκαν εταιρείες "μεταφοράς τεχνολογίας στη βιομηχανία" που αφού κατασπατάλησαν τα λεφτά (που μαζί φάγαμε) έκλεισαν.

    Ονόματα και διευθύνσεις ιδιωτικά σε κάθε ενδιαφερόμενο.

    ReplyDelete
  8. Ως ένα βαθμό έχεις δίκιο, αλλά μην ξεχνάς ότι έγιναν και πρωτοποριακά πράγματα όπως το ΙΤΕ που είναι κορυφή, αλλά οι ιδέες του είναι τόσο μπροστά και αλλού και η επιχειρηματικότητα τόσο ρηχή που κανείς δεν βάζει λεφτά στην Ελλάδα να ασχοληθεί.

    Δεν κατάλαβα όμως η ΕΣΕΤ θα αντικαταστήσει τη ΓΓΕΤ;

    ReplyDelete
  9. Για το ΕΣΕΤ:

    http://eset.certh.gr/

    Ιδρύθηκε πριν μερικά χρόνια (2005) και είναι αποκλειστικά γνωμοδοτικό όργανο, δεν διαχειρίζεται κονδύλια παρά μόνο προτάσεις.

    Όποιος έχει περάσει από ελληνικό Πανεπιστήμιο σίγουρα θα γνωρίζει κάποιους από τα μέλη. Έχει πολύ αξιόλογους ανθρώπους, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα βάσει αρμοδιοτήτων.

    Δεν έχει καμία άμεση σχέση με τη ΓΓΕΤ ή άλλο φορέα διαχείρισης κονδυλίων. Κάνει μόνο προτάσεις-γνωμοδοτήσεις, γι' αυτό και δυστυχώς δεν λαμβάνεται και πολύ υπόψη από τους εκάστοτε ξερόλες υπουργούς.

    ReplyDelete
  10. οχι, δεν είπα κάτι τέτοιο. Απλά μου θυμίζει όταν τότε ιδρύθηκε η ΓΓΕΤ, που όλοι χαιρέτησαν με ενθουσιασμό, μέχρι που εξελίχθηκε σε διαφθορείο επιστημόνων. Δεν έπαιρνες πρόγραμμα τότε άν δεν λάδωνες κάποιον από τους επιβήτορες της Βάσως. Οι οποίοι μετά τοποθετήθηκαν διοικητές σε εταιρείες "ανάπτυξης τεχνολογίας" γενικού φαγοποτιού δηλαδή. Από αυτές ξεπήδησαν αρκετές ιδιωτικές εταιρείες λογισμικού κυρίως, που εκμεταλλευόμενες τα δωρεάν εργατικά χέρια της εταιρείας "ανάπτυξης" βρέθηκαν με "εργασιακό κεφάλαιο" σημαντικό, και πλεονέκτημα σχετικά με τον ανταγωνισμό.

    Επίσης, κακώς μέμφεσαι την ιδιωτική πρωτοβουλία. Προσωπικά έχω αρκετά παραδείγματα που οι επιχειρηματίες είναι τολμηροί ή πολύ τολμηροί, αρκεί να πεισθούν με οικονομοτεχνικά κριτήρια να επενδύσουν.

    Επίσης υπάρχουν και οι αγορές του εξωτερικού.

    Τέλος σημειώνω ότι το ΙΤΕ είναι και ήταν μιά μοναδική ίσως φωτεινή εξαίρεση.

    Οι υπόλοιπες εταιρείες / ιδρύματα ήταν γιά την κονόμα και ποιότητα γιά τα μπάζα.

    Ονόματα και διευθύνσεις όποτε θές.

    ReplyDelete
  11. Σημειώνω ότι έχω απομακρυνθεί από το χώρο εδώ και αρκετό καιρό, και δεν ξέρω πιά πρόσωπα και πράγματα. Ωστόσο, ανέφερα τα παραπάνω, γιά να στηρίξω το σχόλιο "μή χάνετε ποτέ την απελπισία σας".

    Δε θα αλλαξει τίποτα με αυτά τα ΕΣΕΤ ή τις άλλες φαεινές ιδέες οι οποίες κάνουν τον Παρμενίδη να ολοκληρώνει από χαρά. Η έρευνα ποτέ δε θα πάρει τα πάνω της. Και πάντα θα υπάρχουν οι μοναχικοί καβαλάρηδες που γιά την τιμή των όπλων και την αγάπη τους γιά την επιστήμη θα έχουν σποραδικά, ευκαιριακά αλλά και σημαντικά επιτεύγματα.

    ReplyDelete
  12. Τι ακριβώς τεχνογνωσία θα εξάγουμε, και που; 'Ελεος. Και είναι ποτέ δυνατόν οιυποδομές ΑΠΕ να συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ; Η απάντηση είναι φυσικά όχι.

    ReplyDelete
  13. @anax_1:

    Εκτός από το ΙΤΕ, που έχει πάρει ένα ποταμό από χρήματα τα τελευταία 30 χρόνια, υπάρχουν και άλλα ιδρύματα με αξιόλογα αποτελέσματα, όπως το Πολυτεχνείο της Ξάνθης, το ΕΑΙΤΥ και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

    Εννοείται πως τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί πολύ περισσότερο στην "παραγωγή" (R&D), γιατί η κρατική υποστήριξη της έρευνας στην Ελλάδα ανέρχεται στο ιλιγγιώδες 0,57% του ΑΕΠ. Άνθρωποι πάντα υπάρχουν, με γνώσεις και όρεξη, αλλά ενίοτε μένουν απλήρωτοι όταν ο υπουργός αποφασίζει περιστολή δαπανών (όπως πέρυσι το χειμώνα) στις αμοιβές του μη μόνιμου προσωπικού, π.χ. υποψηφίων διδακτόρων σε ερευνητικά προγράμματα.

    "Αυτή είναι η Ελλάδα...", που θα έλεγε και ο Σημίτης.

    ReplyDelete
  14. @Jim Slip:

    Για τις ΑΠΕ:
    Έχουμε τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, μαζί με Ιταλία και Ισπανία-Πορτογαλία. Έχουμε πολύ καλύτερες συνθήκες εγκατάστασης ανεμογεννητριών (σε νησιά, μεσοπέλαγα) σε σχέση με τις βόρειες χώρες. Τα ποτάμια δεν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για υδροηλεκτρικά, γιατί έχουμε θέμα με τα αποθέματα νερού.

    Για την εξαγωγή R&D και τεχνογνωσίας:
    Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το ΕΚΠΑ βρίσκεται στα 100 top πανεπιστήμια παγκοσμίως. Ιδρύματα όπως το ΙΤΕ και κάποια πολυτεχνεία συμμετέχουν ενεργά και σταθερά σε προγράμματα όπως το LHC (CERN) και της ESA. Όσοι Έλληνες με εγχώριες σπουδές πηγαίνουν στο εξωτερικό με όρεξη και στοιχειώδες νιονιό, διαπρέπουν στον τομέα τους. Άρα οι δυνατότητες υπάρχουν.

    Δεν καταλαβαίνω το δικό σου "όχι" που ακριβώς βασίζεται.

    Και για να μην παρεξηγηθώ, εγώ δεν πιστεύω καθόλου στα πράσινα άλογα του "γκαπ" και του κάθε κομματόσκυλου οικογενειοκράτη. Όσο γρηγορότερα απαλλαγούμε από δαύτους, ΟΛΟΥΣ μαζί, τόσο πιο σύντομα θα βγούνε στην επιφάνεια πραγματικά ικανοί και χρήσιμοι για τον τόπο.

    ReplyDelete
  15. Διόρθωση:

    Το ΕΚΠΑ είναι στη θέση 220-250, όχι στις πρώτες 100 όπως ανέφερα, αλλά παραμένει πρώτο στη λίστα ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ.

    ReplyDelete
  16. Εννοείται πως τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί πολύ περισσότερο στην "παραγωγή" (R&D), γιατί η κρατική υποστήριξη της έρευνας στην Ελλάδα ανέρχεται στο ιλιγγιώδες 0,57% του ΑΕΠ. Άνθρωποι πάντα υπάρχουν, με γνώσεις και όρεξη, αλλά ενίοτε μένουν απλήρωτοι όταν ο υπουργός αποφασίζει περιστολή δαπανών (όπως πέρυσι το χειμώνα) στις αμοιβές του μη μόνιμου προσωπικού, π.χ. υποψηφίων διδακτόρων σε ερευνητικά προγράμματα.


    Been there, seen it, and ekopsa laspi. Και συμπληρώνω ότι δε φταίει πάντα ο υπουργός αλλά και ο πλεονέκτης λέκτορας (ή και καθηγητής άν θέλετε) που λιμάρης καθώς είναι, περιμένει να γίνει πλούσιος από τα ερευνητικά προγράμματα. Εζησα από κοντά πχ το μεγάλο φαγοπότι του ESPRIT, το οποίο στην τελική δεν έβγαλε και κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα.

    ReplyDelete
  17. Η Ελλάδα έχει δύο όψεις τη μία της ρεμούλας και την άλλη αυτών που προσπαθούν. Στη ρεμούλα συμμετέχουν από πολιτικοί μέχρι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ο απλός λαουτζίκος. Αλλά και στη δημιουργία πάλι συυμετέχουν πάσης φύσης άνθρωποι. Δεν μ' αρέσει η απελπισία πιστεύω ότι μπορεί να στρώσει η φάση. Δυνάμεις υπάρχουν.

    ReplyDelete
  18. Είχα αναφερθεί παλιότερα στο παράδειγμα της εταιρίας bloom energy. O ιδρυτής της άντλησε τεχνογνωσία κατασκευής κυψελών καυσίμου βασισμένη σε φθηνά κεραμικά υλικά αντί των πανάκριβων σπάνιων μετάλλων που χρησιμοποιούνται σήμερα στις συμβατικές κυψέλες καυσίμου. Μια τεχνολογία που προήλθε από R&D της NASA και χρηματοδοτήθηκε με 400!!!! εκατ δολ για μια περίοδο 5ετών, μέχρι το προιόν να ωριμάσει τεχνολογικά και να βγει στην αγορά.

    Mάλιστα στην Sylicon Valley το ποσό και η διάρκεια της χρηματοδότησης σχολιάστηκε αρνητικά και είχε θεωρηθεί ως ένδειξη αποτυχίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατά μέσο όρο στην Silicon Valley απαιτούνται 2,5 περίπου χρόνια και μέχρι 200 εκατ. δολ. ώστε μια πατενταρισμένη ιδέα να γίνει εμπορικά εκμεταλεύσιμη.

    Το έθεσα ξανά για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης...

    ReplyDelete
  19. To ελληνικό πρόβλημα είναι πρόβλημα συνέχειας του κράτους.

    Δεν υπάρχει καμιά συνέχεια που να υποστηρίξει μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προσπάθεια σε βάθος 10-15 ετών.

    Ίσως χρειάζεται ένας φορέας πλήρως ή έστω μερικώς αυτονομημένος από τις κυβερνήσεις (πχ μόνο ένας πολιτικός προιστάμενος γλάστρα) και με διασφαλισμένους πόρους θα μπορεί να συντονίζει και θα επιβλέπει σε εθνικό επίπεδο τις προσπάθειες όλων των επιμέρους φορέων συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων αλλά και του υπουργείου εθνικής άμυνας (σε ότι τουλάχιστον αφορά την μεταφορά τεχνογνωσίας και των συμπαραγωγών).

    Σε κάθε περίπτωση όλα τα διεθνή παραδείγματα που γνωρίζω (ακόμα και των ΗΠΑ) είναι ότι το βασικό "κέντρο βαρύτητας" έρευνας και ανάπτυξης μιας χώρας το αποτελεί η κρατική προσπάθεια-χρηματοδότηση μέχρις ώτου τουλάχιστον να δημιουργηθούν εκείνα τα ικανά μεγέθη εταιριών που θα επέτρεπαν να αυτοχρηματοδοτήσουν την όποια έρευνα και ανάπτυξη ως ένα σημείο.

    Σε κάθε περίπτωση το κράτος ή καλύτερα η κρατική γραφειοκρατία δίνει το ρυθμό και την κατεύθυνση.

    ReplyDelete
  20. Κι όμως στο ελληνικό κράτος υπάρχει συνέχεια. Είναι το πλέγμα συναλλαγής μεταξύ πιράνχοειδούς αεριτζίδικης επιχειρηματικότητας, υπαλλήλων, εταιρειών συμβούλων και πολιτικών όπου μέσα από μεγαλόπνοα σχέδια μοιράζεται το πακέτο και έτσι αναδεικνύεται η Ελλάδα του εύκολου πλουτισμού και του παρασιτισμού. 35 χρόνια αδιάκοπης σταθερής πορείας.

    Όποιος αντιστρέψει αυτή την πορεία θα μείνει στην ιστορία

    ReplyDelete
  21. Μια οικονομία εργατών γνώσης δε νοείται χωρίς:
    1) εκσυγχρονισμένο εκπαιδευτικό σύστημα που συμβαδίζει με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, επενδύει την έρευνα και ανάπτυξη κι υποστηρίζει καινοτόμους βιομηχανικούς / τεχνολογικούς τομείς με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε συνεργασία βιομηχανίας - ακαδημαϊκής / ερευνητικής κοινότητας
    2) οικονομικά κίνητρα όπως εμβάθυνση των κεφαλαιακών αγορών για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και καινοτόμων τεχνολογικών business start ups
    3) θεσμικά κίνητρα όπως μείωση της γραφειοκρατίας, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ξεκάθαρο και σταθερό πλαίσιο εθνικής εξωστρεφούς αναπτυξιακής στρατηγικής
    4) προσέλκυση και συνεργασία με ξένους επενδυτές που μπορούν να εισαγάγουν τεχνογνωσία, κεφάλαια, δίκτυα πωλήσεων και εισόδους σε διεθνείς αγορές

    Πάντως εργάτες γνώσης δεν μπορούν να γίνουν όλοι. Αλλά μια ισχυρή ομάδα εργατών γνώσης μπορεί να παράξει αρκετό πλούτο έτσι ώστε οι υπόλοιποι να υποαπασχολούμαστε με άνεση και με καλή ποιότητα ζωής, σε άλλους τομείς εντάσεως εργασίας όπως είναι ο τουρισμός, η κοινωνική φροντίδα και η κοινοφελής δραστηριότητα.

    ReplyDelete
  22. @vaggelas:
    "...Ίσως χρειάζεται ένας φορέας πλήρως ή έστω μερικώς αυτονομημένος από τις κυβερνήσεις...και με διασφαλισμένους πόρους θα μπορεί να συντονίζει..."

    Κι όμως υπάρχει. Εκτός από το ΥΠΑΝ, που υποτίθεται κάνει το στρατηγικό σχεδιασμό, ο συντονισμός της έρευνας στην Ελλάδα είναι ακριβώς η δουλειά της ΓΓΕΤ. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για αστείο...

    @Mesout Tavaz:
    "...Μια οικονομία εργατών γνώσης δε νοείται χωρίς:
    1) εκσυγχρονισμένο εκπαιδευτικό σύστημα που συμβαδίζει με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας..."


    Πρέπει να επισημάνουμε τον κίνδυνο αυτής της "μόδας" που λέει ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι 100% εναρμονισμένα με την αγορά εργασίας. Έρευνα και καινοτομία δεν παράγεται ποτέ από αυτούς που είναι απλώς "καταρτισμένοι" τεχνογνώστες. Παράγεται από αυτούς που έχουν βαθύτερη και ευρύτερη γνώση από αυτή που ζητά ανά πάσα στιγμή η επιχείρηση με σχεδιασμό 1-2 ετών.

    Στην Αγγλία, που θεωρείται η κατεξοχήν χώρα με εναρμονισμένη εκπαίδευση και αγορά εργασίας, σχεδόν 1 στους 5 αποφοίτους Πληροφορικής παραμένουν άνεργοι για 1-2 χρόνια, λόγω μειωμένων προσόντων (έρευνα προ οικονομική κρίσης, ΙΕΕΕ). Υπόψη ότι ο Αϊσντάιν σήμερα δεν θα έβρισκε δουλειά πουθενά, όντας δυσλεκτικός και ερευνώντας το χρώμα του ουρανού στις εργασίες του (Η/Μ φάσμα).

    "...Πάντως εργάτες γνώσης δεν μπορούν να γίνουν όλοι. Αλλά μια ισχυρή ομάδα εργατών γνώσης μπορεί να παράξει αρκετό πλούτο έτσι ώστε οι υπόλοιποι να υποαπασχολούμαστε..."

    Σωστό ως προς το πρώτο, το δεύτερο όμως δεν ισχύει. Όσο R&D και να παράγουμε, πάντα θα χρειαζόμαστε εργάτες, οικοδόμους, φουρνάρηδες, δασκάλους. Δεν σημαίνει ότι αυτοί "υποαπασχολούνται" ή ότι η δουλειά τους είναι λιγότερο σημαντική. Αυτό που χρειάζεται πάντα είναι ένα σωστό μείγμα, εργασιών και εξειδικεύσεων.

    ReplyDelete
  23. ακριβως

    εργατες γνωσης και οχι επιστημονες

    και ο νοων νοειτο

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Jaga, όση ηλιοφάνεια και να έχουμε, δε μπορούν οι ΑΠΕ να συνεισφέρουν σε μεγάλα ποσοστά στο ΑΕΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όσο για εξαγωγή γνώσης, πραγματικά μου φαίνεται αστείο να μιλάμε για τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα (φαίνεται μας περισσέυει η πολύ γνώση, και θα την εξάγουμε κιόλας). Ας κοιτάξουμε να παράγουμε τίποτα πραγματικό, και ας αφήσουμε τα ρομαντικά.

    ReplyDelete
  26. @ser
    @Jim Slip

    Εντάξει, στο εξής η Αννούλα θα πει να μοιράζουν κασμάδες και κράνη οικοδομής στα Πανεπιστήμια αντί για βιβλία.

    Αν είναι έτσι τότε γιατί κατηγορούμε το ΚΚΕ, που λέει ότι για όλα φταίει η τεχνολογία για την υποδούλωση του εργάτη; Θα έπρεπε όλοι να σκάβουμε σε χωράφια αντί να δουλεύουμε σε γραφεία.

    Είπαμε, δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλοι "εργάτες γνώσης", όλοι χρειάζονται σε μια σωστή οικονομία, στο σωστό μείγμα.

    ReplyDelete
  27. Απλά πράγματα. Η εξακολουθητική αποτυχία είναι επιλογή. Εθνική ή προσωπική.

    http://www.nature.com/nature/journal/v466/n7304/full/466295a.html

    ReplyDelete
  28. To bloomberg ειρωνεύεται τον Παπανδρέου. Όριστέ τα χάλια μας ούτε στο STAR τέτοια...

    http://www.youtube.com/watch?v=mMXcH-GpKq0

    Η μεσογειακή δίαιτα θα σώσει την Ελλάδα!!!

    ReplyDelete
  29. To μνημόνιο τι λέει για τη δίαιτα;
    Φαντάζομαι έχει μπόλικη...

    ReplyDelete
  30. «Πρωταθλήτρια» στην παιδική παχυσαρκία η Ελλάδα

    Πρώτη στην Ευρώπη η χώρα μας στην παιδική παχυσαρκία

    Πρώτη στην Ευρώπη είναι η χώρα μας στην παιδική παχυσαρκία, καθώς ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

    Οι επιστήμονες συνιστούν επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή.

    Τα παχύσαρκα παιδιά κινδυνεύουν να εκδηλώσουν υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, αυξημένη χοληστερίνη και θυροειδοπάθεια.

    Το 80% των παχύσαρκων παιδιών δε, εξελίσσονται σε παχύσαρκους ενήλικες.

    ReplyDelete
  31. Οι ξενοδόχοι θα έπρεπε να κάνουν ειδικά και επανειλημμένα σεμινάρια για τη μεσογειακή διατροφή και να απαιτούν απο τη πολιτεία να πείσει τους παραγωγούς να προσανατολιστούν σε μια βιομηχανία τροφίμων που θα στηρίζει εσωτερικά το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο και θα το πουλάει παράλληλα σε όλο το κόσμο.

    ReplyDelete
  32. Ο ΓΑΠ είναι ο καλύτερος πλασιέ της Mediterranean Diet.Ειδικά αυτή τη περίοδο που τον παίζουν όλα τα ΜΜΕ.Και μεσογειακή διατροφή σημαίνει ελαιόλαδο. Και ελαιόλαδο σημαίνει για την Ελλάδα εξαγωγές.

    ReplyDelete
  33. Το μόνο Ελληνικό προιόν, που έχει πέραση σε όλο το κόσμο, αυτή την εποχή,και που κάνει τρομερές πωλήσεις, είναι ο "ΓΑΠ".Πουλάμε "ΓΑΠ" και τίποτε άλλο απολύτως.

    ReplyDelete
  34. "...Ο ΓΑΠ είναι ο καλύτερος πλασιέ της Mediterranean Diet..."

    Θα έλεγα ο καλύτερος πλασιέ γενικώς.

    Ειδικεύεται στην προώθηση εισαγόμενων προϊόντων, κυρίως πολιτικών και οικονομικών μέτρων, αλλά έχει και οικογενειακή επιχείρηση από το μπαμπά.

    Τουλάχιστον δεν θα τον λένε ανεπάγγελτο και άεργο, όπως όλους της σειράς του.

    Ας του πούμε και ένα χρόνια πολλά, σήμερα που γιορτάζουν οι τουρίστες και ο τουρισμός...

    ReplyDelete
  35. Σουβλάκι με πίτα προτείνουν οι Financial Times. Παρμενίδη ετοιμάσου να σερβίρεις. Θα τα τυλίγει ο Νορμαντ.

    ReplyDelete
  36. Vaggelas

    "το βασικό "κέντρο βαρύτητας" έρευνας και ανάπτυξης μιας χώρας το αποτελεί η κρατική προσπάθεια ... δίνει το ρυθμό και την κατεύθυνση."

    Etsi akrivos einai. Pantou oxi mono stis HPA.

    Ki an den to kanei amesa, tha to kanei emmesa mesa apo funds, kratikes etaireies, kai biomixania stratigikon symferonton.

    ReplyDelete
  37. I theoria ton knowledge workers einai san to FDI i tin epektatiki dimosionomiki politiki. Dimiourgise dynamiki se ena stratigiko epixeirimatiko, dimografiko i oikonomiko kyklo kai frontise thesmika gia ta spillovers stin ypoloipoi oikonomia.

    alla thelei, pera apo safi ethiki stratigiki, kai xoro gia testarisma, apotyxia kai anaptyksi ideon.

    kai proypothesi giayto einai apeksartisi apo to "profit based" armegma tou kratikou korvana kai strofi se "outcome based" sxesi synergasias.

    ReplyDelete
  38. anax

    oi FT enai pepoismenoi kai diatiroun tin apopsi pou eixan kai prin 1 xrono.

    Bebaia ayto isxyei ypothetontas oti se 2,5 xronia tha eimaste teleios ektos mixanismou stiriksis.

    I diki mou apopsi einai oti to IMF / EMF tha parameinei me ananeomeno mnimonio sto telos tis 3etias, toulaxiston gia mia akoma trietia.

    ReplyDelete
  39. Ki otan / ki an ginei ayto ego tha to eklabo os epityxia, ki os dikleida asfaleias gia tin metabasi se mia nea epoxi gia tin Ellada.

    O neos kyklos tha exei na kanei me dioikitiki / organotiki anadiarthrosi oloklirou tou dimosiou tomea. Me perissoteri ekpaideysi kai trasfer of organizational knowhow.

    ReplyDelete
  40. Η διεθνής επιτροπή για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Τη σύνθεση της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Αποτελείται από εννέα μέλη, πρυτάνεις και προέδρους πανεπιστημίων, καθώς και πρώην υπουργούς Παιδείας. Θα είναι άμισθη.

    Σκοπός της επιτροπής είναι να συμβουλεύσει την κυβέρνηση για τις διεθνείς τάσεις που κυριαρχούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Επίσης, θα συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και θα καταγράψει τις προτάσεις τους.

    Η επιτροπή αποτελείται από τους:

    • David Naylor (Καναδάς), Πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Toronto.

    • Gavin Brown (Αυστραλία), πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ.

    • Gudmund Hernes (Νορβηγία), Πρώην Υπουργό Παιδείας και Έρευνας, Πρώην Υπουργό Υγείας και Πρόεδρο του διεθνούς Συμβουλίου Κοινωνικών Ερευνών.

    • James J. Duderstadt (ΗΠΑ), Επίτιμο Πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Michigan.

    • Jo Ritzen (Ολλανδία), Πρώην Υπουργό Παιδείας και Πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

    • John Sexton (ΗΠΑ), Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

    • Λίντα Κατέχη (Linda P.B. Katehi) (ΗΠΑ), Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis. (Η κ. Κατέχη θα είναι και συντονίστρια της επιτροπής).

    • Patrick Aebischer (Ελβετία), Πρόεδρο του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στην Λωζάννη.

    • Lap-Chee Tsui (Hong Kong), Πρύτανη και Πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Hong Kong.

    ReplyDelete
  41. 2500 Βαλκάνιοι φοιτητές σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη,ως επι το πλείστον σε ιδιωτικά κολλέγια.Και όλοι είναι ενθουσιασμένοι.
    Με τις σαρωτικές αλλαγές,που ανακοινώθηκαν σήμερα για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια,και που θα υλοποιηθούν πολύ σύντομα, ο αριθμός των ξένων φοιτητών θα αυξηθεί δραματικά.
    Εχουμε, ως στρατηγικό πλεονέκτημα, τον "easy" Ελληνικό τρόπο ζωής, με την φιλελεύθερη,σχεδόν ελευθεριάζουσα, κοινωνία μας, που αποτελεί πόλο έλξης για εξωευρωπαίους φοιτητές που προέρχονται απο αυταρχικές κοινωνίες.Ποιός γνώρισε την Ελλάδα και δεν την αγάπησε.

    ReplyDelete
  42. Καθηγητές,άριστους,στη διεθνή αγορά,μπορούμε να βρούμε όσους θέλουμε,βρωμάει ο τόπος απο δαύτους.
    Ο ΓΑΠ είναι αποφασισμένος να διεθνοποιήσει τα Ελληνικά πανεπιστήμια. Να τα αποκρατικοποιήσει και να τα ανεξαρτητοποιήσει διοικητικο-οικονομικά.

    ReplyDelete
  43. Πραγματικά είναι συγκλονιστική η συνταγή της κυβέρνησης για έξοδο απ' την κρίση. Μερικές προβλήτες στους Κινέζους, το Ελληνικό στους 'Αραβες για να φτιάξουν καζίνο κ.ο.κ.

    Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σα γνήσιος έλληνας, που πουλάει το οικόπεδο του για αντιπαροχή, και ελπίζει να τη βγάζει με τα ενοίκια που θα παίρνει απ' τα 2-3 διαμερίσματα.

    Και εις κατώτερα.

    ReplyDelete
  44. κρίνει ότι το κράτος είναι αυτό που πρέπει να βγάλει τη χώρα από το τέλμα?

    11% ......etos kosmos 2011

    ReplyDelete
  45. «Οσοι στοιχηματίσουν στην ελληνική οικονομία θα ανταμειφθούν»

    - Θα συμβουλεύατε τους γάλλους επενδυτές να αποσυρθούν από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης;

    Aνρί Γκενό:«Αντιθέτως. Διότι, αν και τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται σκληρά, η οικονομία της Ελλάδας δεν έχει καταρρεύσει. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση του χρέους ως μια δοκιμασία που απαιτεί πολλές θυσίες σε βραχυχρόνιο επίπεδο. Πρέπει όμως να τη δούμε και ως μια ευκαιρία για να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες, σε διαφορετικούς καιρούς, δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Η Ελλάδα μπορεί να βγει πιο δυνατή. Σήμερα το ελληνικό κράτος ζει πάνω από τις δυνατότητές του αλλά η ελληνική οικονομία ζει κάτω από τους πόρους της. Δεν μεταχειρίζεται ολόκληρο το δυναμικό της. Οι επενδυτές που θα παραμείνουν και θα μοιραστούν με τον ελληνικό λαό τις δύσκολες στιγμές θα βρεθούν σε προνομιούχο θέση όταν γυρίσει η σελίδα της κρίσης. Πίσω από τη φούρια και την κρίση εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών υπάρχει μια πραγματική οικονομία που αποζητεί να αναπτυχθεί. Οσοι στοιχηματίσουν στον δυναμισμό της θα ανταμειφθούν».

    ReplyDelete
  46. Λόγια σοφά, απο ένα άνθρωπο, που περιέγραψε, όσο κανείς άλλος, τις συνέπειες της ιδεολογίας και πρακτικής της "γενιάς του Γαλλικού Μάη",κάτι ανάλογο με τη δική μας "γενιά του πολυτεχνείου",στη σημερινή κρίση "εθνικής ταυτότητας" της Γαλλίας.

    *Ο Ανρί Γκενό είναι «η πένα», όπως τον αποκαλούν, του Νικολά Σαρκοζί. Είναι ο εξ απορρήτων του γάλλου προέδρου και ο άνθρωπος που γράφει
    τις ομιλίες του.

    ReplyDelete
  47. "...Πρέπει όμως να τη δούμε και ως μια ευκαιρία για να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες, σε διαφορετικούς καιρούς, δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν..."

    Ναι, τις "διαρθρωτικές αλλαγές" τις βιώνουμε ήδη. Και έχει δίκιο ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ άλλοτε, χωρίς το σημερινό shock doctrine. Γιατί θα τους είχαν χορτάσει κλωτσές όλους αυτούς τους νεο-σοσιαλιστάδες.

    "...Ο Ανρί Γκενό είναι «η πένα», όπως τον αποκαλούν, του Νικολά Σαρκοζί. Είναι ο εξ απορρήτων του γάλλου προέδρου και ο άνθρωπος που γράφει
    τις ομιλίες του..."


    Έτσι εξηγείται. Και αυτός "επαναστάτης", όπως οι δικοί μας της γενιάς του Πολυτεχνείου. Έχει κάνει θαύματα με τον Σαρκοζί, είναι ο πιο αστείος αρχηγός χώρας μετά τον Μπερλουσκόνι. Και εκεί, όπως και εδώ, σε λίγο θα κυκλοφορούν έξω μόνο με αποκριάτικη μουτσούνα για να μη φάνε αυγό κλούβιο.

    ReplyDelete
  48. "σε λίγο θα κυκλοφορούν έξω μόνο με αποκριάτικη μουτσούνα για να μη φάνε αυγό κλούβιο"

    Να σε δώ να ντυθείς Λιάνα Κανέλη ή Λαφαζάνης και σε υπόσχομαι ότι το αυγό Θα είναι χήνας αλλά όχι κλούβιο.

    ReplyDelete
  49. @parmenides

    Τίποτα για το ν/σ της Αννούλας έχεις να πεις; Το ότι πετάει εντελώς εκτός διαδικασιών των φοιτητών; Προβλέπεται και αυτό στο μνημόνιο;

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΠ μιλά για απαράδεκτη απόφαση και για αιτία πολέμου με το ΥΠΕΠΘ. Ούτε αυτοί πήραν το ραβασάκι τους ακόμα από τον Ραγκούση;

    Συντονιστείτε επιτέλους, μπερδεύετε τους ψηφοφόρους σας.

    ReplyDelete
  50. "Ο πρόεδρος της ΠΑΣΠ..."

    Ελπίζω σύντομα κάτι τέτοιες οργανώσεις να αποτελούν ένα, αλήστου μνήμης,εφιαλτικό για την παιδεία,παρελθόν.

    ReplyDelete
  51. @ jaga

    Εκτός ποιων διαδικασιών; Των εκπαιδευτικών; Δεν ήταν εκτός ήδη;...

    ReplyDelete
  52. Το 1982,τότε που πολλοί gεφτακοσάρηδες ήταν ακόμη σε χρωμοσωμιακή μορφή, ψηφίστηκε ένας νόμος-πλαίσιο,που εισήγαγε όλη την αθλιότητα που ζούμε σημερα σε αυτό που αποκαλείται Ελληνικό πανεπιστήμιο.Το αναχρονιστικό ΠΑΣΟΚ,βλέπε Αλέξης Μητρόπουλος,τηλεμαιντανός του Αυτιά,και Πανούσης,εισηγήθηκε αυτό το νόμο.ΑΛΛΑ με αυτό το νόμο έκαναν πάρτι όλα τα κόμματα,ΕΠΙ 28 χρόνια, και ιδιαίτερα τα "ΑΡΙΣΤΕΡΑ".
    Ετσι προέκυψε το φαινόμενο του ΠΟΣΔΕΠισμού.
    Αυτού του φαινόμενου οι υποστηρικτές, προχθές στους Δελφούς, άκουσαν τη νεκρώσιμη ακολουθία που του εψάλη.Το μνημόσυνο θα γίνει με τη ψήφιση του νέου νόμου στις αρχές του 2011.

    ReplyDelete
  53. "...Αυτού του φαινόμενου οι υποστηρικτές, προχθές στους Δελφούς, άκουσαν τη νεκρώσιμη ακολουθία που του εψάλη.Το μνημόσυνο θα γίνει με τη ψήφιση του νέου νόμου στις αρχές του 2011..."

    Σύμφωνοι.

    Πείτε στα κεντρικά να τους στείλουν μια καρότσα κόλλυβα για μοίρασμα, γιατί ετούτοι εδώ μάλλον πιστεύουν ότι ακόμα κυβερνάει ο Παπανδρέου (πατέρας), με το νόμο του '82, με την αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη (και όχι με τους πιο ακροδεξιούς εκ των Ισραηλινών κυβερνώντων), της οικονομικής και εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας (εκτός ΔΝΤ), κτλ κτλ:

    "Δελτίο Τύπου της ΠΑΣΠ για την επίθεση των Σιωνιστών στην ανθρωπιστική αποστολή"
    http://aei.pasp.gr/?p=533

    "Δελτίο Τύπου της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων για τα νέα Οικονομικά Μέτρα - Να πληρώσουν μόνο οι έχοντες"
    http://aei.pasp.gr/?p=476

    Είναι φανερό ότι κόβονται στις εξετάσεις του μαθήματος "ΔΝΤ ή το χάος", του Παπανδρέου (γιόκα) & Σια.

    ReplyDelete
  54. Ωπα jaga

    μαλλον δεν εχεις συγκρίνει τό προιόν φόιτησης σε ελληνικά και ξένα ΑΕΙ

    ReplyDelete
  55. Μια χαρά τα ξέρω, και από την καλή και από την ανάποδη, και έχω δουλέψει και με ξένα Πανεπιστήμια.

    Στις φοιτητικές εκλογές η αποχή είναι σταθερά στο 60%. Για αυτούς μιλάω.

    Όχι για τα κομματόπαιδα, τους επαγγελματίες τεμπέληδες και άεργους, που εκπαιδεύονται από νωρίς ως στρατιωτάκια κάθε φυλής και χρώματος.

    Δεν είναι τυχαίο που στα ξένα Πανεπιστήμια οι κομματικές παρατάξεις δεν υφίστανται πουθενά. Η πολιτική επιτρέπεται παντού, η κομματο-αποβλάκωση διώκεται μετά μανίας, από τους ίδιους τους φοιτητές.

    ReplyDelete
  56. "και έχω δουλέψει και με ξένα Πανεπιστήμια."


    Ωπα jaga

    Αλλο με ξένα και άλλο σε ξένα πανεπιστήμια.

    ReplyDelete
  57. Τα Golden Tsoglans και ο Harry Potter.

    Τα χρυσά Τσογλάνια κυβερνούν σήμερα τη ΝΔ ισχυρίζεται ο Γιακουμάτος.Είναι αυτά που έχουν παρασύρει το Σαμαρά, να δηλώσει, στη ΔΕΘ, ότι μπορεί να μειώσει στο ΜΗΔΕΝ το έλλειμμα ως το τέλος του 2011.
    Τον μετέτρεψαν δηλαδή σε Χάρι Πότερ.Αλλωστε έχει και τα ανάλογα φυσιογωμικά χαρακτηριστικά.

    ReplyDelete
  58. Kαι για μεν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του δεν ευθύνεται ο ίδιος, για τα ισοδύναμα πολιτικά όμως ....έ, μπέρδεψε τη πολιτική με τη μαγεία.Οταν γίνεσαι,ως δια μαγείας, Αρχηγός,αυτά είναι φυσικά επακόλουθα.

    ReplyDelete
  59. Τόση φορολογική δικαιοσύνη πως θα την αντέξουμε;

    "Επιστολή της Ένωσης Εισηγμένων στον ΥΠΟΙΚ για το θέμα της εξαίρεσης των εταιρειών του ΧΑ από την περαίωση" (27/9):
    http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=87461

    Και η ΑΜΕΣΗ ενσωμάτωση του "αιτήματος" στο προσχέδιο που κατατέθηκε εχθές αργά με τα σκοτάδια (όπως πάντα):

    "Τα 'παράθυρα' της περαίωσης" (29/9):
    http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/605722/Article.aspx

    Για όσους δεν το κατάλαβαν, η περαίωση περιλαμβάνει εξαίρεση της εξαίρεσης, για εισηγμένες εταιρίες. Ακόμα και για υποθέσεις που έχουν δικαστεί πρωτοβάθμια, εταιρίες που έχουν φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούν να καταβάλουν ένα καθαρά συμβολικό ποσό και στη συνέχεια να κάψουν τα βιβλία, καταστρέφοντας έτσι κάθε αποδεικτικό στοιχείο εναντίον τους και εναντίον των επίορκων υπαλλήλων Εφοριών.

    Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα στην επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί αύριο. Σε 48-60 ώρες το συγχωροχάρτι στους μεγαλοαπατεώνες και στους κατ' επάγγελμα απατεώνες θα είναι γεγονός, χωρίς καμία πλέον δυνατότητα επανελέγχου.

    Ζούμε ανεπανάληπτες στιγμές δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης. Τι χούντα και μεταπολίτευση. Και τι δεν θα 'χουμε εμείς να διηγηθούμε στα εγγόνια μας.

    ReplyDelete
  60. περαίωση = συγχωροχάρτι στη ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ και στους ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.

    Επίσης είναι και ένα κίνητρο γιά να φοροδιαφεύγει κανείς.

    Ο ΓΑΠ ήταν κατά της περαίωσης πρίν κανα δυό χρόνια. Τόσο κωλοτούμπας είναι λοιπόν;;

    (λεφτά υπαρχουν!!!)

    Και ο Παρμενίδης τον αμανέ του με την πεθαμένη ΝΔ. Νιώθει δυνατός έτσι, και παίρνει θάρρος από όσα θα τραβήξει με τον Geoffrey.

    ReplyDelete
  61. anax,jaga

    Εχετε τα χίλια δίκαια. ΑΛΛΑ τό δίλημμα είναι:Οι φοροκλέπτες ή πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό ή δεν πληρώνουν καθόλου.
    Γιατί δεν συνειδητοποιήσαμε ισως όλοι ότι κυβέρνηση έχουμε αλλά κράτος δεν έχουμε.Και το χειρότερο όλοι οι πολίτες,επειδή εξασφαλίσαμε ένα καλό επιπεδο διαβίωσης,απο τα καλύτερα στο κόσμο, ρέπουμε σε μια ανοχή και έτσι εκτρέφουμε την ανομία.
    Υπάρχουν κόμματα που κυρήσουν την ανυπακοή: μη πληρώνετε.Υπάρχει μια μαζική άρνηση των Ελλήνων να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είτε προς το κράτος είτε προς ιδιώτες είτε ακόμα και προς τους φίλους τους.Και το χειρότερο ιδεολογικοποιούν αυτή τη πράξη.
    Η Αμνηστία είναι μια λύση όταν υπάρχουν οι προυποθέσεις να μην επαναληφθούν ξανά αυτά τα φαινόμενα.
    Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις να συμβεί αυτό.
    Καμμία σχέση δεν έχει ούτε με το ΓΑΠ ούτε με το Χάρι Πότερ παρά με την επιβίωσή μας.

    ReplyDelete
  62. Ολοι συμμετείχαμε στο μεγάλο φαγοπότι.Οι μισοί κλέφτες και οι άλλοι μισοί κλεπταποδόχοι.Των μεταναστών μη εξαιρουμένων.
    Η "γενιά των 700" είναι κλεπταποδόχοι.Οι γονείς τους κλέφτες.
    Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ, ΤΟ ΛΙΘΟ, ΠΡΩΤΟΣ, ΒΑΛΕΤΩ.

    ReplyDelete
  63. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ,ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. ούτε τους φόρους μου,ούτε τις ασφαλιστικές μου εισφορές,ούτε τα στεγαστικά μου δάνεια,ούτε τις κάρτες μου,ούτε τίς επιταγές μου,ούτε τα τσιγάρα μου στο περιπτερά. ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.

    ReplyDelete
  64. Parmenidi

    xaxa poly kalos sostoos

    ReplyDelete
  65. Oi perissoteres poly megales epixeiriseis / polyethnikes ki egxories, plironoun edo kai xronia kai dexontai elegxous apanotous.

    to problima tis arnisis apopliromis foron, telon, eisforon kok sygkentronetai stin plithora ton mikromesaion epixeiriseon kai ton eleytheron epaggelmation.

    Ki ayto to fainomeno exei KAI geneaka xaraktiristika. giati o neos eleyhteros epaggelmatias einai eks' anagkis i eksanagkasmou eleytheros epaggelmatias / misthotos me to blokaki, o opoios DEN plironetai kan ta dedouleymena. Eidika ayton ton kairo an rotisete filous sas pou douleuoun monoi, deite ti akalyptes epitages kai ti pseytikes yposxeseis tous exoun dosei oi pelates tous.

    Kai fysika gia na diekdikisei kaneis ta xrimata dia tis nomikis odou... anefikto logo kostous, xronou kai psyxologikou ekbiasmou...

    Edo xreiazetai enas synigoros tou ergazomenou ki edo tha mporousan omades san ti G700 na stirixtoun thesmika kai oikonomika gia na prosferoun to maksilari prostasias se aytous pou to xreiazontai.

    Oi ypoloipoi mikromesaioi pernane krisi prosarmogis, pou tous teleiose to bisma tou rousfetiou ston eforiako gia na synexizoun ti forokleptiki methodo leitoyrgias tous. Kai xoris biosimo antikeimeno ethismenoi stis epidotiseis, fysika kai gkriniazoun tora "den plirono den plirono". Afou kai oi idioi oi eforiakoi pou ta pernane (den ennoo olous, kseroun aytoi poious ennoo) to idio lene, "de douleyo de douleyo" gia 1500 to mina otan eimai 50 xronon, kai symbouleyoun to mikromesaio "min plironeis min plironeis".

    ReplyDelete
  66. To PASOK epixeirei ksekatharisma logariasmon. Thelei en merei prosoxi i peraiosi oson afora ti diaionisi i mi ton synithon ypopton.

    Alla sto plaisio tis eyryteris politikis pou askei kai tou pneymatos tis omadas mnimoniou, tetoia metra ousiastika prosferoun tin teleytaia diapragmateytiki odo prin to telos epoxis. Opoios dextei kalos, apo ayrio omos exei allios. Opoios de dextei apo ayrio tha plirosei ta pollaplasia, kai mazi me ayton kai i oikogeneia tou, kathos to ergasiako periballon, eidika gia tous neous, tha parei xronia gia na parei mprosta.

    ReplyDelete
  67. Ε, Παρμενίδη, στην Ελλάδα είμαστε όλοι λάτρεις του Ντάριο Φο! Σας το πρότεινα και στο παρελθόν το Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω. Το έπαιζαν (και) σε κάποιο θέατρο της Αθήνας τότε, αλλά την προτροπή μου δεν τη σχολίασε κανένας.

    Τελοσπάντων, στο θέμα μας. Όταν έκανα την ίδια παρατήρηση πριν από μερικές μέρες (για το ποιος θα αναγκάσει τον "περαιωτή" να πληρώνει από εδώ και πέρα), μου είπες ότι η εφορία θα αλλάξει (έχεις πληροφορίες;). Νόμιζα κι εγώ ότι ήταν στο χέρι του ΓΑΠ. Μη μας λες τώρα ότι είναι στο χερι το δικό μας, γιατί μπερδεύεται ο κόσμος με τα πολλά χέρια.

    ReplyDelete
  68. "Opoios dextei kalos,
    apo ayrio omos exei allios"

    Εδώ βρίσκεται η απάντηση Ventrilo.Είναι μια τελευταία ευκαιρία πρίν απο τις χειροπέδες.
    Οι μικρές εφορίες θα καταργηθούν σχεδόν.Θα γίνουν κάτι σαν ΚΕΠ.Κάτι σαν διοικητική βοήθεια.Οι μεγάλες θα γίνουν ¨αγνώριστες¨¨.Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ή απο μας τους ίδιους ή απο τα φοροτεχνικά γραφεία αφού πρώτα οι φοροτέχνες πιστοποιηθούν.Τα πιστοποιημένα γραφεία θα έχουν συνευθύνη αν γράφουν πλαστά στοιχεία.

    ReplyDelete
  69. "Μη μας λες τώρα ότι είναι στο χερι το δικό μας, γιατί μπερδεύεται ο κόσμος με τα πολλά χέρια"

    Εμείς,οι πολίτες,μέσω της κυβέρνησης και του αύριο ψηφιζόμενου νόμου, θα πούμε στον φοροκλέπτη: Χρωστάς 100,δίνεις 10 και αποφεύγεις τις χειροπέδες.Μπές και στη κολυμβήθρα του Σιλωάμ να αναβαπιστείς.
    ΟΜΩΣ,ΟΜΩΣ,Πρέπει να αισθάνεται την ανάσα μας και αυτός και η κυβέρνηση αν δεν το κάνει.Και εδώ χρειάζονται τα πολλά χέρια για να τα χρησιμοποιήσουμε πρώτα για μούτζομα και έπειτα για ξύλο.

    ReplyDelete
  70. "Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ή απο μας τους ίδιους ή απο τα φοροτεχνικά γραφεία αφού πρώτα οι φοροτέχνες πιστοποιηθούν"

    Και όλα ηλεκτρονικά φυσικά.Η ψηφιοποίηση είναι η μεγάλη ελπίδα. Και ήδη προχωράει, με γρήγορους ρυθμούς,παντού, πλήν Νοσοκομείων.Αλλά και εκεί ο Λοβέρδος..... θα κάνει το θαύμα του.

    ReplyDelete
  71. Άντε να δούμε. Μεχρι τώρα αυτό που φαίνεται είναι το έργο του Georges faux: Δεν πληρώνω, περαιώνω.

    ReplyDelete
  72. @parmenides:

    Αυτό που περιγράφεις είναι κλασική ελληνική συνταγή. Επειδή το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, απλά αγνοείται, διαγράφεται και πάμε παρακάτω.

    Και το παρακάτω τι είναι; Γιατί να πληρώσει κάποιος όταν ξέρει πως το ίδιο το κράτος έχει ομολογήσει την αδυναμία ελέγχου της φοροδιαφυγής; Είναι σαν να λες ότι, επειδή έχουν κλέψει το σπίτι κάποιου 15 φορές, αυτός αφήνει τελικά την πόρτα ορθάνοιχτη, ώστε την επόμενη φορά να πει "...δεν με κλέψανε, απλώς είχα ξεχάσει την πόρτα ανοιχτή".

    Αν μπορούν να φτιάξουν τις Εφορίες και να κάνουν στο εξής ελέγχους, τότε γιατί δεν περιμένουν; Γιατί δεν το κάνουν στους επόμενους 2-3 μήνες και μετά να εισπράξουν τα 20 πλαίσια ή να κλείσουν τους επαγγελματίες απατεώνες επιτέλους στη φυλακή;

    Εξηγούμε τα αυτονόητα, γιατί αυτή η κυβέρνηση πάει να μας βγάλει όλους τρελούς. Ότι στο εξής δεν θα υπάρχει πρόβλημα φοροδιαφυγής, γιατί απλά θα έχει "διαγραφεί". Όπως και με το Βατοπέδι, που τώρα λένε πως δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μιλάμε για ν/σ που δείχνει είτε απίστευτο θράσος, προκαλώντας ακόμα περισσότερο την κοινωνία, είτε απίστευτη βλακεία, νομίζοντας ότι έτσι συμμαζεύουν τον προϋπολογισμό.

    Το "όλοι μαζί τα φάγαμε", από καλαμπούρι έγινε στρατηγική επικοινωνιακή επιλογή της κυβέρνησης. Και αυτό παύει πλέον να είναι αστείο, γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό κάθε απολυταρχικής εξουσίας, που δεν μπορεί να κυβερνήσει και καταφεύγει στη διάχυση της ενοχής και στη συλλογική ευθύνη. Δεν διαφέρει σε τίποτα από την άκρως ρατσιστική απόφαση του Σαρκοζί, με αφορμή κάποιους λαθρομετανάστες που παρανομούν, να κάνει κανονικό διωγμό στους Ρομά στη Γαλλία. Σημασία δεν έχει η πρόθεση ή η πρόφαση, σημασία έχει το αποτέλεσμα.

    Και ας έρθει όποιος ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ θέλει, εφοριακός, Πάγκαλος, ο Βούδας ο ίδιος, να μου πει ότι έφαγα μαζί του από τις λαμογιές του ή ότι με διόρισε κάπου. Το "δεν πληρώνω" σε λίγο θα γίνει "...ελάτε να τα πάρετε!" και τότε δεν τους σώζει κανένα ΔΝΤ.

    ReplyDelete
  73. Αυτά από εμένα στο συγκεκριμένο, γιατί είμαστε ήδη off-topc ως προς το post.

    Αναμένω τα σχόλια για το φορολογικό από G700 σε επόμενο post, για να πω περισσότερα (και να είμαστε και on-topic).

    ReplyDelete
  74. Μέχρι το τέλος του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων,η απελευθέρωση της ενέργειας,η αναδιαμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και η εξυγίανση των ΔΕΚΟ.ΤΟ 2011 θα είναι η χρονιά του "καλικρατη" σε όλο το δημόσιο,την υγεία και την παιδεία και το πολιτικο σύστημα.Μεχρι τον Ιούνιο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις.
    Στο μεταξύ 3-5 σρατηγικές επενδύσεις,η έκδοση "ομογενειακού" ομολόγου και η πιθανή έκδοση Ευροομολόγου θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή απογείωση που θα αρχίσει να φουλάρει τις μηχανές απο το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

    ReplyDelete
  75. "Opoios dextei kalos,
    apo ayrio omos exei allios"

    Εδώ βρίσκεται η απάντηση Ventrilo.Είναι μια τελευταία ευκαιρία πρίν απο τις χειροπέδες.
    Οι μικρές εφορίες θα καταργηθούν σχεδόν.Θα γίνουν κάτι σαν ΚΕΠ.Κάτι σαν διοικητική βοήθεια.Οι μεγάλες θα γίνουν ¨αγνώριστες¨¨.Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ή απο μας τους ίδιους ή απο τα φοροτεχνικά γραφεία αφού πρώτα οι φοροτέχνες πιστοποιηθούν.Τα πιστοποιημένα γραφεία θα έχουν συνευθύνη αν γράφουν πλαστά στοιχεία.

    rat700, parmenides

    Εκεί λέω και γώ είναι το κλειδί. ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΠΑΛΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΛΩΠΟΔΥΣΙΑ.

    Στο τέλος της γραφής, γι αυτό τον βγάλαμε γιά να φτιάξει το κράτος, αν δε μπορεί ας πάει στη μανούλα του το Παιντί, μπάς και βρεθεί κανένας ευπατρίδης να κάνει τίποτε γιά τον τόπο. Από τον Τζέφρυ όμως μην περιμένετε.

    ReplyDelete
  76. Είναι δυνατόν ο εφοριακός ή ο ΣΔΟΕτζής που μέχρι χθές τα έπαιρνε, σήμερα να κάνει καλά τη δουλειά του και συνειδητά, τη στιγμή μάλιστα που του κόβουν το μισθό; Αυτά όλα τα κόλπα και τα κολπάκια (κατάργηση εφοριών, ΚΕΠ, κάρτες και καρτούλες γιά φακέλωμα κτλ κτλ) απλά θα αυξήσουν την ταρίφα του λαδώματος. Αυτό θα γίνει γιά λίγο και μετά με τους νόμους της αγοράς (που ισχύουν και στη λαθραγορά λαδώματος) θα πέσουν πάλι οι ταρίφες και φτού και από την αρχή.

    Τα υπόλοιπα είναι όνειρα θερινής νυχτός, γιά τυφλούς που ακολουθούν και πιστεύουν τον Γκάπ, σάν τους αυνανιζόμενους που ονειρεύνονται γυμνή τη γειτόνισσα. Τρίχες κατσαρές δηλαδή.

    ReplyDelete
  77. Αν είναι μάγκας, ας ελέγξει τις ανέλεγκτες και ας τα μαγκώσει τα μαρουλόφυλλα. Αλλιώς, είναι ένας ακόμα μαλάκας μετά τον μέγα λαοπλάνο Ανδρέα, τον Βρυκόλακα Μητσοτάκη, το λογιστάκο της πλάκας Σημίτη και τον Μπουχέσα.

    Ξυπνάτε μάγκες, μας δουλεύουν. Κόψτε την Τρέμη και τον Χατζηπαπάρα γιά καμια βδομάδα και βάλτε το νιονιό να δουλέψεi και λίγο.

    ReplyDelete
  78. "Ολοι συμμετείχαμε στο μεγάλο φαγοπότι.Οι μισοί κλέφτες και οι άλλοι μισοί κλεπταποδόχοι"

    Εγώ παρμενίδη δεν συμμετείχα. Και αυτές τις μαλακίες του Πάγκαλου τις ακούω βερεσε.

    Διότι αν αυτός ο καραγκιόζης το πιστεύει ας βγει να πει ονόματα και διευθύνσεις.
    Αρχίζοντας από το γιατί η γυναίκα του είναι υποψήφια - μήπως για κάτι ξενοδοχεία όπως λέγεται ?

    Τα λαμόγια έντός της βουλής ας βγάλουν τα δικά τους άπλυτα στη φόρα πρώτα και ας μην προσπαθούν να πάρουν συγχωροχάρτι μέσω του "λαού"- μας πιέζατε γι' αυτό το κάναμε

    ReplyDelete