Tuesday, September 21, 2010

Μήπως η Ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να βασισθεί λιγότερο στους φόρους;

Του Λουκά Καραμπαρμπούνη*
Greek Economists for Reform, 12-9-2010

Η κρίση του ελληνικού χρέους το 2009-2010 οδήγησε την Ελλάδα σε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, με σκοπό την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών. Η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να λάβει χώρα είτε μέσω μείωσης των δημοσίων δαπανών είτε μέσω αύξησης των φορολογικών εσόδων. Παρουσιάζω στοιχεία από παρόμοιες δημοσιονομικές προσαρμογές που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο παρελθόν για να εξετάσω πως η σύνθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής (μειώσεις δαπανών ή αυξήσεις φόρων) επηρεάζει την μακροοικονομική απόδοση και την πιθανότητα βελτίωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Το συμπέρασμα είναι ότι, τυπικά, οι περισσότερες επιτυχημένες δημοσιονομικές προσαρμογές βασίσθηκαν πολύ λιγότερο στην αύξηση των φόρων συγκριτικά με την Ελλάδα και ότι επομένως η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί εάν η προσαρμογή βασισθεί λιγότερο στους αυξημένους φόρους και περισσότερο στις μειωμένες δημόσιες δαπάνες. Επιπλέον, η εμπειρία από χώρες με μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές δείχνει ότι κυβερνήσεις που μείωσαν τις δαπάνες δεν δυσκολεύθηκαν να επανεκλεγούν, καθότι η βελτίωση της οικονομικής απόδοσης αναγνωρίσθηκε από το εκλογικό σώμα.

Το πλήρες άρθρο εδώ.


Ο Λουκάς Καραμπαρμπούνης είναι επίκουρος καθηγητής οικονομικών στην ανώτατη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του πανεπιστημίου του Σικάγο. Το ιστολόγιο Greek Economists for Reform δημοσιεύει άρθρα από επιφανείς ακαδημαϊκούς οικονομολόγους σχετικά με την οικονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

37 comments:

  1. Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα μόνο ένα μίγμα Σεισάχθειας και Αμνηστίας θα σώσει τη παρτίδα.Οσο οι περισσότεροι Ελληνες είναι υπόδικοι ή υποψήφιοι υπόδικοι ή σύντομα κατάδικοι για χρέη,άσχετα απο την προσωπική τους ευθύνη,δεν πρόκειται να ξεκολλήσουμε απο την ύφεση.
    Η σεισάχθεια και η αμνηστία θα λειτουργήσουν λυτρωτικά και απελευθερωτικά και θα αποδεσμεύσουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνάμεις ικανές να σπρώξουν τη χώρα μπροστά.

    ReplyDelete
  2. IΔΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.


    "Με καταθέσεις που ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ, αλλά με ετήσιο εισόδημα το οποίο μόλις ξεπέρασε τα 16.000 ευρώ το 2008, ενώ το 2009 κινήθηκε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα παρουσιάζεται η γνωστή δικηγόρος και βουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ".
    ΤΑ ΝΕΑ 21-09-10

    16.000 ετήσιο εισόδημα το 2008 και κάτι λιγότερο το 2009.Και κάθε βράδυ βγαίνει στα κανάλια και πουλάει μούρη για το πώς θα βγούμε από τη κρίση.
    Φαντάζομαι ότι θα πήρε και τη πρώτη δόση από το επίδομα κοινωνικής αληλλεγγύης.
    Υστερα απο αυτά,μπορείς να μιλάς για αύξηση ή μείωση των φορολογικών συντελεστών και για τέτοια ευτράπελα χωρίς να νοιώθεις ότι αυτοεξευτελίζεσαι και αυτοδιασύρεσαι;

    ReplyDelete
  3. Τί λέει ρε ο παπάρας. Ο ΓΑΠ (γκαπ) θα μας σώσει ξέρει αυτός, το σωστό μείγμα και τα πάντα όλα. ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ, ΠΡΟΣΚΥΝΑΤΕ ΤΟΝ. (και όχι ό κάθε καθηγητάκος καραμπούνης).

    ΥΓ: στείλτε τη Βόζεμπεργκ φυλακή!!!

    ReplyDelete
  4. "ΥΓ: στείλτε τη Βόζεμπεργκ φυλακή!!!"


    Ε, όχι και στη φυλακή.Μην είσαι τόσο σκληρός.Στο κάτω κάτω δεν ισχυρίστηκε ότι φοράει και παντελόνια;

    ReplyDelete
  5. Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω σε ποιά ΝΔφράξια ανήκει η Ελίζα.Σε αυτούς που φοράνε παντελόνια ή σε αυτούς που φοράνε φούστες;
    Κάποιος insider του χώρου θα μας διευκόλυνε.

    ReplyDelete
  6. Καλά, ο κ. Καραμπαρμπούνης έκανε έναν ολόκληρο χρόνο να καταλάβει αυτό που ήδη από πέρυσι έλεγε ακόμα και ο Jeffry???

    http://www.youtube.com/watch?v=W6n_UexpXZQ

    Άλλωστε, ο Jeffry το είπε ξεκάθαρα και φέτος, μόνο που η μείωση έγινε τραμπάλα: κάτω για τις επιχειρήσεις και τους βιομηχάνους, πάνω για όλους τους υπόλοιπους:

    http://www.youtube.com/watch?v=ClEa16x_9_0

    Το κατά πόσο τα λεφτά αυτά πάνε σε "επανεπενδύσεις" και σε "θέσεις εργασίας" όπως λέει, φαίνεται από την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας τους τελευταίους 6 μήνες (Μα καλά, δεν φτάνει που διαβάζει ότι του γράφουν, δεν καταλαβαίνει κιόλας τι λέει;...)

    Ο κ. Καραμπαρμπούνης θα πρέπει κανονικά να παραπεμφθεί για plagiarism, στα λεγόμενα του Jeffry. ίσως γι' αυτό και η συγκεκριμένη εργασία φαίνεται αν είναι unpublished (draft). Πάντως με τέτοια οξυδέρκεια στα οικονομικά, βλέπω μεταγραφή στο ΠΑΣΟΚ, που κάνει συλλογή από "αστέρια".

    ReplyDelete
  7. Γιατί βρε Παρμενίδη μου μπήκαμε σε αυτό το λούκι του μνημονίου αφού η σεισάχθεια και η αμνηστία απελευθερώνουν τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνάμεις μας; Αυτό έπρεπε να είχε πει ο Παπανδρέου στους δανειστές της Ελλάδας, όπως το λέει τώρα στους Έλληνες.

    Ανησυχώ μόνο λίγο γιατί σεισάχθεια και αμνηστία στους Έλληνες εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό...

    ReplyDelete
  8. Ventrilo,

    Γιατί το μνημόνιο μας δίνει και τρώμε.Χωρίς αυτό σήμερα θα λιμοκτονούσαμε και θα τρώγαμε ο ένας τον άλλον.

    Η σεισάχθεια και η αμνηστία όταν εφαρμόζονται στο σωστό ιστορικό χρόνο λειτουργούν ως προωθητικές δυνάμεις γιατί απελευθερώνουν τεράστια ενέργεια.
    Οι περισσότεροι Ελληνες έχουν περάσει στη κατηγορία του δούλου λόγω των χρεών.
    Το κρατικό χρέος μπορείς να το διαχειριστείς πολύ καλύτερα,το ιδιωτικό ομως χρειάζεται αναδιάρθρωση.Και αυτό ξεκίνησε να γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.Θα γίνει ένα γενικό κούρεμα του ιδιωτικού χρέους.Με αυτό το τρόπο ένα μεγάλο μέρος του ιδιωτικού χρέους γίνεται κρατικό.Καί έτσι γίνεται εύκολα διαχειρήσιμο,γιατί κατά κανόνα κυριαρχούν και περνάνε τα πολιτικά κριτήρια με τα οποία "πείθεις" τους δανειστές σου να εξακολουθήσουν να σε δανείζουν.Εκβιάζεις δηλαδή και o εκβιασμός περνάει αν έχει το service του ΓΑΠ.Service του ΓΑΠ σημαίνει να καταφέρεις να σε επαινούν όλοι εκεί που μόλις πρίν 3 μήνες σε βρίζανε όλοι.Και στο τέλος αυτοί που σε επαινούν θα σου προτείνουν και μια αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους απο μόνοι τους και θα εγγυηθούν και την επιτυχία του.
    Και έτσι ιδιώτες και κράτος σε λίγα χρόνια θα βρεθούμε ξεχρεωμένοι κάνοντας μια καινούργια Αρχή.

    ReplyDelete
  9. Κανείς Έλληνας δεν είναι δούλος εξαιτίας των χρεών του προς το κράτος. Το αντίθετο μάλιστα. Εξαιτίας αυτού του χρέους είναι όλοι άρχοντες. Και φυσικά το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει φόρους κανονικά (εκτός αν άλλαξε κάτι πρόσφατα και δεν το κατάλαβα) και λειτουργεί για μία ακόμη φορά με όρους Παζαριού, όπως έγινε και στο παρελθόν αρκετές φορές.

    Μιλάς για μιά καινούρια αρχή. Σε ρωτώ: Τι είναι αυτό που θα κάνει τον φοροφυγά και τωρινό "περαιωτή" να πληρώσει φόρους από εδώ και πέρα; Έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο λειτουργείας της εφορίας τους τελευταίους μήνες και δεν το κατάλαβα; Μακάρι!

    ReplyDelete
  10. Ventrilo,
    Η συμφωνία να μην μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε ήταν καθαρά πολιτική.Γάλλοι και Αμερικανοί πρωτοστατώντας πίεσαν και όσους Ευρωατλαντικούς είχαν αντιρρήσεις και εγεννήθη ΜΝΗΜΟΝΙΟ,το νέο μας Σύνταγμα που γράφαμε κάποτε, αλλά που ελάχιστοι τα δίναμε σημασία τότε.
    Αυτό το ΜΝΗΜΟΝΙΟ είναι το πρόπλασμα ενός ενιαίου Ευρωπαικού Συντάγματος που θα το εφαρμόσουν όλοι της ΕΕ.Ηδη στη Βρετανία εφαρμόζεται με τη μεθοδο του fast truck.Απο αυτό θα εξαχθούν τα συμπεράσματα για μια γενικευμένη εφαρμογή σε όλο το κόσμο μέσω μιας global goverνment που προωθούν οι προοδευτικοί σοσιαλδημοκράτες και στην οποία πρωταγωνιστεί ο ΓΑΠ.
    Το μνημόνιο είναι ό,τι προοδευτικότερο για την Ελλάδα και γιαυτό σκύλιασαν αριστεροί και δεξιοί κρατικοδίαιτοι να το διαβάλλουν στη κοινή γνώμη.Αλλίμονο αν παρασύρουν το λαό προς τα εκεί.

    ReplyDelete
  11. "Έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο λειτουργείας της εφορίας τους τελευταίους μήνες και δεν το κατάλαβα;"

    Οι εφορίες εχουν ζωή ακόμα 2-3 μήνες.Μετά θα καταργηθούν.Στη θέση τους θα κτισθεί ένας εντελώς άλλος φορολογικός μηχανισμός.
    Γίνονται τεκτονικές αλλαγές στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  12. .....Και στο βάθος Λοβέρδος για τα της Υγείας.Εκεί να δείς.Θα γίνει του...ΟΣΕ!

    ReplyDelete
  13. Ventrilo,

    Οσο για τις κοινωνικές αναταραχές που θα προκαλέσουν οι αλλαγές, σου λέω μόνο ότι οι περισσότεροι Ελληνες συμπεριφέρονται σαν ζημιάρες γάτες που χέσανε σε λάθος θέση.Νιαουρίζουν ικετευτικά ζητώντας τον οίκτο του αφεντικού τους.
    Αν δείς τους φορτηγατζήδες, τους σαπιοκοιλιάδες, πως χεστήκανε απάνω τους,βρωμάνε απο εδώ εως πέρα.Θα κάνουν λέει αγρυπνία έξω από τη Βουλή.Θα ψήσουν προβατίνες και λουκάνικα για να διατηρούν στο ακέραιο το επαναστατικό τους μένος.

    ReplyDelete
  14. "το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων"

    Τί ευγενική έκφραση! Αποχαιρέτα την.Τώρα θα λέμε: "το τέλος των μαφιόζων".

    ReplyDelete
  15. "Τι είναι αυτό που θα κάνει τον φοροφυγά και τωρινό "περαιωτή" να πληρώσει φόρους από εδώ και πέρα; "

    Το μαστίγιο.Το 2011 θα είναι η χρονιά του μαστιγίου για όσους δεν αξιοποιήσουν τη χρονιά του καρώτου, που είναι το 2010,με τις περαιώσεις του,τις αμνηστίες του, τις σεισάχθειές του και τα λοιπά αντιοξειδοτικά του καρωτινοειδή.

    ReplyDelete
  16. Ο.Ε.Δ. -> ΠΡΟΣΚΥΝΑΤΕ ΤΟΝ ΓΚΑΠ.

    (εκτός αν φύγει νύχτα!!!)


    Υ.Γ. Σκάσε ρεεεε έμπορε της μιζέριας και της κλάψας!!!

    ReplyDelete
  17. ΠΑΡΜΕΝΙΔΗ

    να πάς στο ΜΕΓΚΑ, πολύ θα σε εκτιμήσει η - και οι άλλοι που έλεγαν αυτά τα συνθήματα καψανε 4 ανθρώπους στη Μαρφίν - Τρέμη, μαζί με τους ογκόλιθους της δημοσιογραφίας Πρετεντέρη, Καψή, Τσίμα. Εχεις πολύ μέλλον και ταλέντο, μην το αφήσεις να πάει χαμένο!!!

    ReplyDelete
  18. Παρμενίδη, κάποτε τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ αν θυμάσαι ήταν εθνική ανεξαρτησία και η Ελλάδα στους Έλληνες.
    Σήμερα η επιβολή της διεθνούς κηδεμονίας και της μνημονιακής κατοχής από τον Τσολάκογλου και το κακό του συναπάντημα που έχει ακόμα το θράσος να αυτοαποκαλείται ΠΑΣΟΚ, είναι απλά η φυσική κατάληξη μιας 40 χρονης πορείας η οποία ξεκίνησε ορμώμενη από τα σοσιαλιστικά ιδεώδη για να τελειώσει (δια παντώς και οριστικά) στον εθνομηδενισμό και τις νεοφιλελεύθερες ουτοπίες μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης των... υπερδυνάμεων/και των άλλων διεθνών προαγωγών.

    Δυστυχώς για όλες αυτές τις παρασυρμένες ψυχές, το σώμα της κοινωνίας και η ασυνείδητη έκφρασή της το έθνος, δεν μπορεί και δεν είναι ικανό να εκπορνευτεί ιδεολογικά πότε με τον σοσιαλισμό και πότε με τα αντίθετά του. Το έθνος υπήρξε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει υπεράνω κάθε ιδεολογίας, σφυρηλατιμένο στο αμμώνι και την φωτιά χιλιάδων χρόνων ιστορίας.

    ReplyDelete
  19. Η τραγωδία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους είναι ότι το έθνος που περιλαμβάνει σήμερα προυπήρξε κατά πολύ αυτού του κρατιδίου. Σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν στην Δύση κατά την έξοδό της από τον μεσαίωνα και τον φεουδαρχισμό.

    Στα δυτικά κράτη οι κοινωνίες τους συγκροτήθηκαν σε έθνη αφού προηγήθηκαν οι νομοθετικές εξουσίες του κράτους. Οι κοινωνίες τους θεσμοθετήθηκαν από πάνω προς τα κάτω. Γι αυτό και το έθνος υπηρετεί πιστά το κράτος και αντλεί νομιμοποίηση από αυτό.

    Το Ελληνικό έθνος αντίθετα με την Δύση, τα κοινά και το αυτοδιοίκητο των πόλεων και των χωριών συνέχισαν να λειτουργούν από τους ελληνιστικούς χρόνους και την Βυζαντινή οικουμένη μέχρι και την Τουρκοκρατία. Η επιβολή της κατ επίφαση αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με την σύσταση και την επιβολή δυτικού τύπου κρατικών δομών, δημιούργησε ένα ψυχολογικό σχίσμα.

    Το έθνος αδυνατεί να νομιμοποιήσει το κράτος και το κράτος βλέπει σαν εχθρό και καρκίνωμα το έθνος που υποτίθεται ότι αποστολή του είναι να προστατεύει και να υπηρετεί.

    ReplyDelete
  20. Καταλήγουμε έτσι πολύ φυσιολογικά ο πρωθυπουργός της χώρας να λοιδορεί εκεί στην εσπερία το έθνος και τους Έλληνες λέγοντας ότι όλοι τους είναι κλέφτες, τεμπέληδες και απατεώνες. Κι αυτός ως ο νέος σωτήρας θα επιβάλει με την βοήθεια της διεθνούς κηδεμονίας όλους εκείνους τους κατάλληλους νόμους που θα αλλάξουν για άλλη μια φορά) την κοινωνία!!

    Στην ουσία το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο το σχίσμα μεταξύ έθνους και κρατικής εξουσίας στα όρια της οριστικής ρήξης.

    ReplyDelete
  21. Vaggelas,

    Είμαστε όμως σε νέα ιστορική φάση,στο μεταεθνισμό.Το Εθνοσύνολο ως ιστορικό υποκείμενο χάνει την ισχύ του. Τη θέση του παίρνει ένα άλλο πολιτισμικό σύνολο που είναι υπό διαμόρφωση και το οποίο ακόμα είναι χωρίς όνομα.Οποιος καταφέρει να του δόσει όνομα, αυτός και θα του δώσει τα στοιχεία εκείνα που θα κτίσουν τη νέα εξουσιαστική δομή του.
    Σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν και παλιά δομικά υλικά,όπως Εθνος,θρησκεία,φυλή,φατρία, αλλά αρχιτεκτονικά,αυτό το νέο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, θα είναι κάτι πρωτοφανέρωτο ιστορικά.
    Στο μεταξύ εμείς θα τσακωνόμαστε για του ποιού τα παλιά υλικά θα είναι καλύτερα για το νέο οικοδόμημα.Εσύ από ότι καταλαβαίνω προτιμάς αμιγώς εθνοτικά υλικά.Το θέμα είναι ότι όσο εμείς κοιτάμε προς τα πίσω άλλο τόσο τα εθνικά μας παραδοσιακά υλικά ξεθωριάζουν μπροστά στα μάτια των νέων αρχιτεκτόνων,οι οποίοι κατοικοεδρεύουν μακράν της γενέτειράς μας.

    ReplyDelete
  22. http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/09/2010&s=naytilos


    Δείτε και αυτό. Μαζί τα φάγαμε τα λεφτά!!

    Ωρε τί λέτε;;;;;;

    ReplyDelete
  23. parmenides

    Μέσα σε μία ώρα (εχθές) έγραψες ότι συνομοσιολογική ανοησία έχει γραφτεί ποτέ, για μετα-εθνισμό, παγκόσμια κυβέρνηση και κατάργηση κρατών, ως πλεονεκτήματα και "όπλα" του Γιωργάκη.

    Δύο πράγματα συμβαίνουν: είτε σκέφτεσαι να γράψεις βιβλία ως αντι-Λιακόπουλος, είτε ανήκεις και εσύ στους υποχθόνιους Νεφελίμ.

    Η ακατάσχετη μπουρδολογία κινδυνεύει να μετατρέψει το blog σε καφενείο tin-hatters. Ο Γιωργάκης αυτή τη στιγμή κάνει εντατικό φροντιστήριο στις ΗΠΑ με τα κοράκια της Wall Street και το αμερικανοϊσραηλινό λόμπι, και εμείς εδώ μιλάμε για το μεγάλο έθνος των Ελ και άλλες τέτοιες (sorry...) ΠΑΠΑΡΕΣ !!

    Ελπίζω τα φιλαράκια στο ΠΑΣΟΚ να παρακολουθούν το blog και να βλέπουν τη ζημιά έχουν κάνει στον κόσμο. Σε λίγο αντί για προπαγάνδα στα κανάλια θα μοιράζουν υπογλώσσια και prozac με χορηγία του κόμματος.

    ReplyDelete
  24. @anax_1:

    "...Δείτε και αυτό. Μαζί τα φάγαμε τα λεφτά!!
    Ωρε τί λέτε;;;;;;..."


    Είπαμε, ο "γκαπ" έχει αφήσει στο πόδι του (με προτροπή εχθρών και φίλων) όχι έναν αλλά δύο "αντί εμού" αναπληρωτές, Πάγκαλο και Ραγκούση.

    Για ότι παπαριά ειπωθεί και για ότι γίνει, ο ηγέτης έχει πλέον ακλόνητο άλλοθι όταν έρθει η ώρα για τα ζαρζαβατικά και για την απόδραση με ελικόπτερο.

    "...Και που να ήξερα τι έκαναν;..." Θα πει γεμάτος ειλικρίνεια. "...Εγώ συνεχώς έλειπα..."

    Πάγκαλος ο μεγαλύτερος killer των δημοσκοπήσεων ever. Αν συνεχίσει να μιλά στα κανάλια, βλέπω στο κόμμα να του βάζουν φίμωτρο.

    ReplyDelete
  25. Εγώ, JAGA,για αρχηγό του τάγματος των Ελοχίμ τον κόβω.

    ReplyDelete
  26. μηδενισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών....11% in 2020....naaah

    ReplyDelete
  27. Η μείωση των καταθέσεων συνεχίζεται (-27 δις)..

    ReplyDelete
  28. Αυτόφωρο γιά τις αποδείξεις, λέει το Βήμα.

    Με το καλό, αυτόφωρο και γιά παράνομο παρκάρισμα λέω εγώ.

    Ολη η ελλάδα ένα απέραντο δικαστήριο, με αρχιδικαστές τον Γκάπ και την παρέα του. Well done Geoffrey.

    ReplyDelete
  29. και όποιος έχει αντίρρηση, θα ακούει Τρέμη μέχρι να συνετισθεί. Επιτέλους να μπεί κάποια τάξη.

    (Αλήθεια ο Γκάπ γιατί δεν κυνηγά να πάρει τα χρωστούμενα στην εφορία και ΙΚΑ των καναλιών; μήπως λόγω Τρεμη και Νικολάκη;)

    ReplyDelete
  30. "Μήπως η Ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να βασισθεί λιγότερο στους φόρους;"

    Ακριβώς αυτό κάνει η Ελίζα.

    "Η βουλευτής της ΝΔ,κ. Βόζενπεργκ, δικηγόρος του Σορίν Ματέι και δεινή πανελίστρια, το 2007 δήλωσε εισόδημα 13.378,29 ευρώ, το 2008 16.292,8 ευρώ και το 2009 μόλις 12.281,24 ευρώ, την ίδια ώρα που σε άλλη στήλη της δήλωσής της εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 401.906 ευρώ."

    Κάτι λιγότερο απο τον Τσίπρα.
    Ευτυχώς υπάρχουν και τα δημοτικά συσσίτια για αυτές τις ανθρώπινες τραγωδίες.

    ReplyDelete
  31. Ο αρθρογράφος δεν λέει τίποτα περισσότερο από αυτό που λέει η οικονομική θεωρία-η καμπύλη Laffer.

    Υπάρχει όριο φοροδοτικής ικανότητας και αν ξεπεραστεί το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

    Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα γιά τον θίασο που υποκρίνεται ότι κυβερνάει.

    Η πρώτη πράξη στην παράσταση του θιάσου δόθηκε πριν 30 χρόνια- τώρα φτάσαμε στην αυλαία.

    To πόσο άσχετοι είναι φαίνεται από τον τρόπο που προσπαθούν να φέρουν επενδύσεις

    ΓΑΠ το πρόβλημα δεν είναι στους έξω-
    το πρόβλημα είναι στους μέσα, αλλά αυτά δεν είναι για σας, "αντιεξουσιαστές της εξουσίας"

    ReplyDelete
  32. Σημερινό από το ΕΒΕΑ (επίσημο 24/9):

    --------------------
    ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ

    ...Συνοπτικά, το ΕΒΕΑ προτείνει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

    1. Οι υπαχθείσες στην περαίωση επιχειρήσεις να μπορούν να καταστρέψουν βιβλία, στοιχεία και ηλεκτρομαγνητικά μέσα αποθήκευσης για τις περαιούμενες διαχειριστικές περιόδους.

    2. Μείωση του συντελεστή πολλαπλασιασμού των ακαθάριστων εσόδων σε 1%.

    3. Μείωση του ποσού της προκαταβολής από 25% σε 0-5%.

    4. Ορισμό των δόσεων πληρωμής σε 8, 18, 24 και 36 ανάλογα με το συνολικό ποσό οφειλής.

    5. Μη εξαίρεση των εκδοτών πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εφόσον έχουν αποδώσει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

    6. Δυνατότητα σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προβεί σε αυτοέλεγχο, να συμπεριληφθούν στην περαίωση.

    7. Επιστροφή τυχόν πιστωτικού ΦΠΑ για τις ρυθμιζόμενες υποθέσεις (εκτός περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέας ύλης).

    8. Αξιοποίηση των Δελτίων Πληροφοριών που υπάρχουν στις ΔΟΥ και παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

    9. Συμπερίληψη στην περαίωση υποθέσεων φυσικών προσώπων, έστω κι αν υπάγονται σε ΦΜΑΠ.

    10. Αλλαγή στον τρόπο δημιουργίας βάσης υπολογισμού φορολογικών επιβαρύνσεων
    ---------------------

    Μήπως να ζήταγε το υπουργείο συγνώμη που τους βάζει να πληρώσουν αυτό το καθαρά "συμβολικό" ποσό;

    Σε λίγο θα μας πούνε ότι οι Εφορίες κατάφεραν να περιορίσουν τα ποσά που ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΡΟΣ τις επιχειρήσεις, για να κλείσουν παλιούς λογαριασμούς.

    Ο Μίχαλος στο εξής θα πηγαίνει στα πάνελ των εκπομπών με αθλητικά παπούτσια, γιατί τα σκαρπόνια δεν τον βόλεψαν στο 100άρι που έκανε έξω από τη ΔΕΘ.

    ReplyDelete
  33. Ο Jeffry επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας, σε επίσημη επίσκεψη. Υποθέτω θα στρώσουν κόκκινα χαλιά και θα τον υποδεχτεί και ο Παπούλιας, με τσολιάδες και όλα τα σχετικά.

    Αλλά τι 'ναι τούτο το πράγμα. Όποτε αποφασίζει να έρθει προς τα μέρη μας, επιστρέφει με ένα μνημόνιο στη μασχάλη! Ήμαρτον πια! Τώρα θα "πασάρει" το Ελληνικό σε εμίρηδες για να το μετατρέψουν σε ένα απέραντο καζίνο.

    Ας τους πούμε να τον κρατήσουν μόνιμα έξω, πιο φθηνά θα μας έρθει. Άλλωστε έχει κάνει ήδη franchise την κυβέρνηση σε Ραγκούση-Πάγκαλο, με γενική επίβλεψη από την τρόικα (outsourcing).

    ReplyDelete
  34. ¨"ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΤΟ Κ.Κ.Ε
    Την αντίθεσή του στην επενδυτική συμφωνία με το Κατάρ εξέφρασε το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κρύβει από το λαό τους στόχους και το περιεχόμενό της.Το κομμουνιστικό κόμμα αναφέρει ότι πρόκειται για συμφωνία "που εξασφαλίζει και στα αραβικά κεφάλαια τη συμμετοχή τους στη ληστεία του λαού, της χώρας"...
    ...........
    Συμφωνώ.Το Ελληνικό πρέπει να γίνει χαβούζα και όχι να μείνει χωματερή που είναι τώρα και μας προσβάλλει όλους.

    ReplyDelete
  35. "Τώρα θα "πασάρει" το Ελληνικό σε εμίρηδες για να το μετατρέψουν σε ένα απέραντο καζίνο".

    Εμείς οι franchisees
    του ΚΚΕ δεν θα το επιτρέψουμε.

    ReplyDelete
  36. @Normad:

    "Ανάμεικτες αντιδράσεις για το μνημόνιο με το Κατάρ" (24/9):
    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1871818

    "Μνημόνιο επενδύσεων με το Κατάρ" (24/9):
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100063_24/09/2010_416079

    "...Μνημόνιο πιθανής συνεργασίας στο μέλλον...
    ...Το μνημόνιο, που δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένα έργα...
    ...Το Ελληνικό δεν αναφέρεται ονομαστικά στο μνημόνιο..."


    Σαν πολύ δε βιάζονται οι franchisees να πανηγυρίσουν και οι ΚΚΕδες να καταδικάσουν; Τόσο πολύ της μόδας έχει γίνει να μην διαβάζουμε τα κάθε λογής μνημόνια που μας πλασάρουν;

    Οι ίδιο οι κυβερνητικοί έχουν μιλήσει για "τουριστικές επενδύσεις" εκεί, δηλαδή για καζίνο, γήπεδα γκολφ, εστιατόρια, κτλ. Υποψιάζομαι ότι θα μείνουν μόνο στο πρώτο, αν κρίνουμε από την πρεμούρα να περάσουν το νομοσχέδιο για τα "φρουτάκια" και τους κουλοχέρηδες σε κάθε γειτονιά.

    Μη λέμε συνέχεια τα ίδια, ότι προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας (και κάτι άλλο).

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete