Monday, April 26, 2010

Η προδιαγεγραμμένη προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και τα στοιχήματα της επόμενης μέρας

Του Μανόλη Γαλενιανού*

Το 2009 το έλλειμμα της ελληνικής κυβέρνησης ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανήλθε στο 12,7% και το χρέος στο 113% (τα στοιχεία αυτά πρόσφατα αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω). Δεδομένου ότι το 2009 η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν μηδαμινή (το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,5%), το 2010 το χρέος θα ανέλθει στο 125% του ΑΕΠ. Αν το έλλειμμα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, το χρέος θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Καθώς αυτή η εξέλιξη εκμηδενίζει τα περιθώρια αποπληρωμής, η ταχύρρυθμη αύξηση του χρέους οδηγεί την χώρα στην χρεωκοπία με μαθηματική ακρίβεια. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι αγορές σήμερα ζητούν όλο και υψηλότερα επιτόκια για να δανείσουν την ελληνική κυβέρνηση.

Τα ερωτήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν είναι ποιό είναι το μέγεθος της προσαρμογής που χρειάζεται η χώρα για να επανέλθει σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πορεία και κατά πόσο αυτή η προσαρμογή ήταν εφικτή χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Ο πρώτος στόχος της προσαρμογής είναι η σταθεροποίηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Για να εξετάσουμε ξεχωριστά το μέγεθος της προσαρμογής από την εμπιστοσύνη των αγορών, θα χωρίσουμε το συνολικό έλλειμμα της κυβέρνησης σε δύο επιμέρους τμήματα, το πρωτογενές έλλειμμα και τους τόκους.

Το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο ανήλθε στο 7,7% του ΑΕΠ το 2009, είναι η διαφορά μεταξύ των εσόδων της κυβέρνησης (από φόρους κτλ) και των δαπανών της πλην τόκων (μισθοί δημοσίων υπαλλήλων, δημόσιες επενδύσεις κτλ). Οι τόκοι, οι οποίοι το 2009 περιελάμβαναν το υπόλοιπο 5% του συνολικού ελλείμματος, εξαρτώνται από το ύψος του χρέους και από το επιτόκιο που «ζητούν» οι αγορές για να δανείσουν την κυβέρνηση. Για το 2009, το μέσο επιτόκιο που πλήρωσε η Ελλάδα ήταν περίπου 4,5%, το οποίο πολλαπλασιαζόμενο με το 113% του χρέους δίνει το ύψος των τόκων στο 5% του ΑΕΠ.

Ας κάνουμε την παραδοχή ότι, όταν τελειώσει η δημοσιονομική προσαρμογή σε 3-4 χρόνια, η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο 5%, η οικονομία θα έχει ανακάμψει σε ένα ρυθμό ονομαστικής ανάπτυξης της τάξης του 4% ετησίως (2% πραγματική ανάπτυξη και 2% πληθωρισμός) και το χρέος θα ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ, επίπεδο το οποίο μοιάζει ρεαλιστικό με βάση τα σημερινά δεδομένα. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα χρειαστεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ για να κρατήσει το ύψος του χρέους σταθερό ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της προσαρμογής πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 9,2% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2009. Για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών, το δημοσιονομικό όφελος των ανακοινωθέντων μέτρων προϋπολογίστηκε στο 4% του ΑΕΠ από την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν τα μέτρα αποδώσουν ό,τι ελπίζεται, θα χρειαστεί επιπλέον προσπάθεια κατά μιάμιση φορά μεγαλύτερη από την φετινή για να ολοκληρωθεί η προσαρμογή.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παραδοχές για το 4% της μελλοντικής ανάπτυξης και, κυρίως, για το 5% των επιτοκίων είναι αρκετά αισιόδοξες. Αν οι αγορές αποδειχτούν πιο νευρικές και το επιτόκιο δανεισμού είναι π.χ. 6,5% αντί για 5%, τότε θα χρειαστεί υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα (3,6% του ΑΕΠ αντί για 1,5%) για τη σταθεροποίηση του χρέους, ανεβάζοντας τη συνολική προσαρμογή στο 11,3% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο παραπάνω υπολογισμός έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση του χρέους σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ενώ μεσοπρόθεσμα ο στόχος πρέπει να είναι η μείωσή του.

Δεδομένης της απαιτούμενης προσαρμογής, τίθενται τρία βασικά ερωτήματα:

Πρώτον, έχει η κυβέρνηση την τεχνοκρατική ικανότητα να προχωρήσει σε τέτοιου μεγέθους ανατροπές; Η διάχυτη αίσθηση της διαφθοράς που κυριαρχεί στην Ελλάδα καθώς και η έλλειψη επαγγελματισμού σε μεγάλα τμήματα του δημόσιου τομέα δημιουργούν πολλές επιφυλάξεις σε αυτό το σημείο.

Δεύτερον, έχει την πολιτική βούληση να πράξει τα απαραίτητα; Μια τόσο μεγάλη και ξαφνική αύξηση της φορολογίας και μείωση των δημοσίων δαπανών θα εντείνουν την οικονομική ύφεση και θα δημιουργήσουν πολιτικές πιέσεις για πισωγυρίσματα. Αν σε δυο χρόνια από σήμερα δεν είναι ακόμα ορατό το φως στο τέλος του τούνελ, θα έχει η κυβέρνηση τη θέληση να συνεχίσει τη λιτότητα ή θα αλλάξει ρότα, όπως έγινε το 1987;

Τρίτον, ακόμα και αν απαντήσουμε θετικά στα πιο πάνω, είναι διατεθειμένες οι αγορές να δανείσουν την ελληνική κυβέρνηση με χαμηλά (μη «βάρβαρα») επιτόκια; Όπως είδαμε τους τελευταίους μήνες, οι προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος θα αποβούν ατελέσφορες αν οι πληρωμές για τόκους εκτοξευθούν στα ύψη. Συνεπώς, απαραίτητη συνθήκη για την επιτυχία της προσαρμογής είναι να πειστούν οι αγορές ότι κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα και ότι αυτήν τη φορά η κυβέρνηση όντως θα πράξει ό,τι έχει εξαγγείλει σε αντίθεση με την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών.

Το ξεκάθαρο αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης, νομίζω, είναι ότι αν η Ελλάδα δρούσε μόνη της η αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας θα ήταν αδύνατη. Συνεπώς, η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ ήταν, στην ουσία, προδιαγεγραμμένη από το μέγεθος της κρίσης και οι ανακοινώσεις περί «λύσεων με τις δικές μας δυνάμεις» ήταν στοχευμένες προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτως ή άλλως στο ίδιο συμπέρασμα είχαν φτάσει από καιρό και οι περισσότεροι νηφάλιοι παρατηρητές της ελληνικής οικονομίας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος είχε επισημάνει τα αυτονόητα, συμπεραλαμβανομένου και του πιθανού ρόλου του ΔΝΤ, από το Δεκέμβρη του 2008!

Η σημασία της βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ έγκειται στο ότι δεν χρειάζεται να μας απασχολεί πια το τρίτο από τα παραπάνω ερωτήματα. Τα δύο πρώτα, όμως, παραμένουν και αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της σημερινής κυβέρνησης.

*Ο Μανόλης Γαλενιανός είναι επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της G700. Το άρθρο του αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δημοσίευσης με τίτλο Αναλύοντας την ελληνική κρίση: πως φτάσαμε ως εδώ;


49 comments:

  1. Το μεγέθος της προσαρμογής είναι πολύ μεγάλο τόσο που σίγουρα δε γίνεται χωρίς εξωτερική βοήθεια και σίγουρα δε γίνεται και χωρίς κάποιου τύπου αναδιάρθρωση του χρέους μετά από κανά χρόνο ίσως. Αλλά τώρα habemus διαθρωτικές και άσε το ΠΑΜΕ να κουρεύεται. Είναι μέρος του φολκλόρ. Αλλά εε πρόεδρε και παιδιά στο γκουβέρνο γρήγορα γιατί πάτε σαν τη χελώνα...

    ReplyDelete
  2. Η καλοσύνη των ξένων
    Καθημερινή 25/4/2010
    Tου Νικου Κωνστανταρα

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_25/04/2010_1291530

    "Το πραγματικό κόστος που θα πληρώσουμε δεν θα είναι τόσο σε μειωμένες αποδοχές και χαμένες προσδοκίες, όσο στην απαξίωση του ονόματος του Ελληνα και της Ελλάδας. Αυτή είναι η κατάντια μας και το βαρύ φορτίο που θα σηκώσουμε. Και αν υπάρχει κάτι που να επιτρέπει κάποια αισιοδοξία, είναι ότι η έλευση του ΔΝΤ και της βοήθειας της Ε.Ε. θα μας αναγκάσει να αξιολογήσουμε αυτό που είμαστε και να το διορθώσουμε. Είναι μοναδική ευκαιρία και ο μόνος τρόπος να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας."

    ReplyDelete
  3. Είναι βάσιμα τα όσα λέγονται περί κωλυσιεργίας της κυβερνήσεως και χαμένου χρόνου; Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ; Με άλλα λόγια, υπήρχαν εναλλακτικές;

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει.Εκτός και αν θέλει να αυτοδιαλυθεί.Οσοι εθνικοί εγωισμοί και αν αναπτύσονται κατά καιρούς είναι επεισόδια στο μεγάλο έργο της κοινής Ευρωπαικής πορείας και της κοινής μοίρας των λαών της Ευρώπης.
    Η Ελλάδα μετά απο αυτή τη κρίση θα μπεί οριστικά στα κράτη με ομαλή Ευρωπαική συμπεριφορά και ταυτότητα.
    Το σημαντικό είναι ότι οι Γερμανοί αποφάσισαν ότι τα εθνικά τους συμφέροντα επιβάλλουν να υποστηρίξουν μια ευημερούσα Ελλάδα.Και θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη όλων εκείνων των μηχανισμών,συμπεριλαμβανομένων και των όποιων χειρισμών χρειασθούν για τη σωστή διαχείριση του χρέους μας.ΑΡΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΑΣ ΘΑ ΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥς ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.Γιαυτό φωνάξανε και το Στραους Κάν στο Βερολίνο.Στράους Κάν και Γερμανική Ελίτ θα καταστρώσουν απο κοινού το επόμενο Ευρωπαικό σχέδιο που περιλαμβάνει περισσότερη Ευρώπη.Η Μέρκελ κάθε μέρα συνομιλεί με το ΓΑΠ,Ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του μηχανισμού στήριξης,μιας δηλαδή AD HOC Δημοσιονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης με πρωταγωνιστικό ρόλο των Γερμανών.
    Οι Ελληνες έζησαν με αφροσύνη εδώ και πολλά χρόνια.Ευτυχώς που ο ΓΑΠ,ο Ομπάμα και ο Στράους Κάν πήραν την υπόθεση επάνω τους και θα μας βάλλουν στον Ευρωπαικό δρόμο που εγκαταλείψαμε μετά το Σημίτη που τον άνοιξε.

    ReplyDelete
  6. To Ελληνικό ζήτημα θα λυθεί μόνο εφόσον γίνει ευρωπαικό και παγκόσμιο.Πράγμα που έγινε με τη μαεστρία του ΓΑΠ.Από εδώ και πέρα ας αναλάβουμε τα του οίκου μας και όλα θα πανε θαυμάσια.

    ReplyDelete
  7. Σο Βερολίνο ο Στράους Κάν,ο Τρισέ,η Μέρκελ ΚΑΙ ο Σημίτης, για λογαριασμό της Ελλάδας-άτυπα και παρασκηνιακά-θα τα πουν και θα τα βρούν.Θα αναθέσουν ρόλο στο Σημίτη;

    ReplyDelete
  8. Όλα τα είχαμε το σπάμινγκ των κινέζικων μπλογκ μας έλειπε...Συγγνώμη για το άσχετο σχόλιο συνεχίστε ακάθεκτοι.

    ReplyDelete
  9. Θα συμφωνήσουμε με χανούμ ότι το στραπατσάρισμα του ελληνικού ονόματος είναι εξίσου αρνητική εξέλιξη με όλα τα υπόλοιπα.

    ReplyDelete
  10. @ parmenides
    όταν το δωμάτιο είναι μεγάλο, υπάρχει χώρος για ευελιξία.
    όταν όμως στενέψουν τα πράγματα τότε είναι ο καθένας για τον εαυτό του...
    δε βλέπω από που πηγάζει η αισιοδοξία σου για την κοινή λύση. και εκτός των άλλων αυτή η καθυστέρηση ακυρώνει την όποια επιτυχία μπορούσε να έχει η συμφωνία στις "διαπραγματεύσεις".

    ReplyDelete
  11. Εάν όλα πάνε καλά μέχρι τα μέσα Μαΐου που λήγει το επόμενο ομόλογο για πληρωμή. ....

    Αυτό μας λέει τώρα ο ανεύθυνος ΥΠΟΙΚ. Η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της με τέτοιες δηλώσεις. Υποτιμά τη νοημοσύνη μας όταν ανακοινώνει ότι έκανε ότι μπορούσε για να αποφύγει το ΔΝΤ. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εξέλιξη ήταν αναπόφευκτη. Το χειρότερο είναι ότι καθυστερώντας την, έριξε τη χώρα σε δυσμενέστερη κατάσταση και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και στο εσωτερικό της χώρας, με την επενδυτική απραγία που θα επικρατήσει.

    Ας πούμε ότι τα καταφέραμε και πήραμε λεφτά τώρα. Σε τρία χρόνια τι γίνεται;

    Και η οικονομική, και η πολιτική αλλά και και η κοινωνική δύναμη της χώρας έχουν χρεοκοπήσει και δεν είναι αρκετά δυνατές για αυτό που έρχεται.

    ReplyDelete
  12. Θα ήταν διαφωτιστικό αν κάποιος θα μπορούσε να μας εξηγήσει ποιές ακριβώς δαπάνες το 2008 και το 2009εκτόξευσαν το έλλειμμα σε σχέση με το 2007.

    Πόσο συντέλεσαι η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο έλλειμμα και πόσο η αύξηση των δαπανών;

    Προφανώς αν αυτές οι δαπάνες δεν αφορούν τόκους μπορούν να κοπούν μαχαίρι όπως δόθηκαν. Αν αφορούν κάποιος τόκους για τίποτα κρυφά swaps είναι άλλη ιστορία.

    Αν οι δαπάνες έχουν να κάνουν με προσλήψεις και μισθοδοσίες να δούνε ποιοι και πως και να πάνε σπίτι τους τώρα!

    Από τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο Μανόλης φαίνεται ότι το συνολικό κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι κάπου στα 20 δις ευρώ!!

    Το πακέτο στήριξης των τραπεζών τα 28 δις (10% του ΑΕΠ) προσμετράται στο έλλειμμα;

    Γνωρίζει κανείς;

    ReplyDelete
  13. Παρμενίδη, μέχρι στιγμής έχεις διαψευστεί πανηγυρικά σχεδόν σε όλα όσα έχεις ισχυριστεί κατα καιρούς.

    Προσωπικά στοιχηματίζω οτι η ευρωζώνη δε θα ενοποιηθεί ποτέ δημοσιονομικά, και οτι κατα πάσα πιθανότητα θα διαλυθεί στα επόμενα 1-2 χρόνια.

    ReplyDelete
  14. Δεν έχω ακόμα διαβάσει το άρθρο για να το σχολιάσω, αν και τα περισσότερα έχουν ήδη ειπωθεί από όλους μας.

    Θέλω μόνο να επισημάνω ότι σήμερα έχουμε επίσημα τη δική μας "μαύρη Τρίτη", τουλάχιστον μέχρι τώρα:
    -7,35% το ΧΑΑ και πέφτει χωρίς αλεξίπτωτο.

    Μια χαρά σταθερότητα έχουμε μετά τη στήριξη του ΔΝΤ και τις τουριστικές δηλώσεις του "γκαπ". Οι θυσίες πιάνουν τόπο.

    ReplyDelete
  15. Jim Slip

    "Παρμενίδη, μέχρι στιγμής έχεις διαψευστεί πανηγυρικά σχεδόν σε όλα όσα έχεις ισχυριστεί κατα καιρούς"

    Μπορείς σε παρακαλώ να μου θυμίσεις μιά δυό διαψεύσεις;

    ReplyDelete
  16. Aloe Blacc - I need a Dollar

    http://www.youtube.com/watch?v=KbVHbEGerRA&feature=related

    ReplyDelete
  17. vaggela

    ο κύριος Γαλενιανός είχε πει στο προηγούμενο άρθρο του ότι "μεταξύ 2006 και 2009, οι δαπάνες αυξάνονται από το 43% του ΑΕΠ στο 50%, ενώ τα έσοδα μειώνονται από το 40% στο 37% του ΑΕΠ!"

    ReplyDelete
  18. το breakdown δεν το γνωρίζω υποθέτω ότι στα έσοδα φταίει 1) η χαλάρωση της διοίκησης ίσως και στο πλαίσιο ενός γενικότερου λαϊκισμού του στυλ μη μαζεύετε έσοδα θα θίξουμε τον ψηφοφόρο, 2) η ασκούμενη πολιτική για μείωση των φόρων α.μικρότερη φολορολογία στα κέρδη των επιχειρησεων (οι τρ΄παεζες γλίτωσαν κάτι εκατομύρια), μικρότερος σντελεστής στην ανώτερη μεσαία τάξη και τους πλούσιους, βιομηχανία με τις επιστροφές του ΦΠΑ (επισης πολλές κομπίνες), κατάργηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη μπεριουσία και ειδικά στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. το τι έγινε χθες και σήμερα δεν το φαντάζεστε

    και δεν βλεπω λόγο χαράς Παρμενίδη
    δεν μιλάμε γιά διαχείριση του χρέους-

    ReplyDelete
  21. Είναι η θύελα πριν τη νηνεμία ser.Διάβασε λίγο πιό προσεκτικά τη Γερμανική στάση.Ας μην παρασυρομαστε απο τα ταμπλώ και τις εφήμερες μεταπτώσεις.Η λύση του προβλήματος είναι πολιτική,την έχουν οι Γερμανοί και τώρα αποφάσισαν να τη δώσουν λίγο πρίν απο το "ψόφο" το δικό μας.Οπως το είχαν προδιαγράψει απο την αρχή.Αυτοί το είπαν λατινιστί ultima ratio(το παραφράζω ποιητική αδεία).Και για μας είναι η άριστη στιγμή να αποδεχτούμε το πολυετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της χώρας.Ιστορική ευκαιρία,ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΔΑ.

    ReplyDelete
  22. Μερικά λόγια για το άρθρο: Γενικά πολύ ρεαλιστικό και προσγειωμένο, πολύ πιο ουσιώδες από το part I.

    "...Συνεπώς, απαραίτητη συνθήκη για την επιτυχία της προσαρμογής είναι να πειστούν οι αγορές ότι κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα και ότι αυτήν τη φορά η κυβέρνηση όντως θα πράξει ό,τι έχει εξαγγείλει σε αντίθεση με την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών...

    Από ότι φαίνεται εκ του αποτελέσματος, οι "αγορές" όχι μόνο δεν έχουν πειστεί ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, αλλά μας κάνουν και πλάκα. Το τελικό επιτόκιο δανεισμού της χώρας είναι πλέον κοντά στο 13%. Όχι απλά επιτόκιο πιστωτικής, αλλά ακριβής, για ανάληψη μετρητών από το ΑΤΜ. Το δικό μας ΧΑΑ έκλεισε τελικά στο -6% με τζίρο 337+ εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι πουλάνε τα πάντα όλα και φεύγουν τρέχοντας οι πάντες. Και όσοι μείνουν δεν αποκλείεται σε λίγο να πηδάνε από τις ταράτσες σαν τους Γιαπωνέζους.

    ...Το ξεκάθαρο αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης, νομίζω, είναι ότι αν η Ελλάδα δρούσε μόνη της η αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας θα ήταν αδύνατη. Συνεπώς, η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ ήταν, στην ουσία, προδιαγεγραμμένη...

    Σωστό ως προς το "προδιαγεγραμμένη", αλλά όχι και "αναπόφευκτη". Στη διαχείριση κρίσεων, σημασία έχει ο τρόπος και ο χρόνος αντίδρασης, όχι να δεις από ποιον θα ζητήσεις βοήθεια - ή τουλάχιστον πως θα τη ζητήσεις (έχει σημασία). Οι δικοί μας δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι κυβερνάνε μια χώρα, ότι τελικά δεν μπορούν απλά να πούνε μετά από 12-18 μήνες ότι "...sorry...my mistake...we failed..." γιατί έτσι έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα.

    "...Η σημασία της βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ έγκειται στο ότι δεν χρειάζεται να μας απασχολεί πια το τρίτο από τα παραπάνω ερωτήματα..."

    Ελαφρώς άστοχο. Γιατί σημασία έχει με τι αντάλλαγμα γίνεται αυτό και για πόσο χρονικό διάστημα. Πάντα μπορείς να βρεις δανεικά, όσο αναξιόπιστος και αν είσαι. Το θέμα είναι ποιος θα σου τα δώσει και πόσο σε παίρνει να του τα καθυστερήσεις.

    Σήμερα οι περισσότεροι πόλεμοι γίνονται μέσω των χρηματιστηρίων και τα σημαντικότερα εθνικά ζητήματα "επιλύονται" πάντα σε περιόδους έντονης κρίσης. Ελπίζω η ακάθεκτη άνοδος των spreads, παρά την έλευση του ΔΝΤ (κυρίως), να μην αποδειχθεί το κατάλληλο πολιτικό εργαλείο για την επίλυση όλων των εθνικών "εκκρεμοτήτων" μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια.

    Η Ισπανία, με το που άρχισε το πάρτι των κερδοσκόπων, βγήκε και είπε ότι έβαλε τις μυστικές της υπηρεσίες να συλλέξουν αποδείξεις για πρόσωπα και πράγματα που τζογάρουν εις βάρος της. Τουλάχιστον μέχρι τώρα, αυτό έχει πιάσει τόπο τη συμπεριφορά των "αγορών" απέναντί της. Αν η δική μας καλύτερη εναλλακτική λύση είναι ένας λογιστάκος τύπου Σημίτη στα πόδια των Ευρωπαίων τραπεζιτών που υποτίθεται πως μας στηρίζουν, βλέπω να τρώμε πολλά γκολ ακόμα.

    ΑΥΤΟ είναι το μεγαλύτερο στοίχημα των κυβερνώντων σήμερα. Να αντέξουν την αφόρητη πίεση και το στενό μαρκάρισμα μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μόνο αυτό μπορεί αν φέρει τούμπα την κατάσταση, την ψυχολογία, τις "αγορές" και τελικά και τα νουμεράκια.

    ReplyDelete
  23. @parmenides:

    "...Και για μας είναι η άριστη στιγμή να αποδεχτούμε το πολυετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της χώρας.Ιστορική ευκαιρία,ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΔΑ..."

    Αυτό που εσύ ονομάζεις "πρόγραμμα εκσυγχρονισμού", στα Οικονομικά λέγεται λογιστική εκκαθάριση σε κατάσταση πτώχευσης.

    Ο "εκκαθαριστής" είναι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαϊκές τράπεζες, οπότε για αυτούς το ζήτημα είναι καθαρά λογιστικό, καμία σχέση με εγχώρια αναπτυξιακά προγράμματα και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Εδώ χρειάζεται όχι απλά ΔΝΤ, αλλά αρχιλοχίας βασικής εκπαίδευσης που ρίχνει μπινελίκια όλο το 24ωρο. Αρκεί να είναι μόνο αυτό, δηλαδή να μην έχει άλλα κίνητρα (στην περίπτωση του ΔΝΤ, πολιτικά, όπως έχει αποδειχθεί).

    Συνήθως ο "εκκαθαριστής" φροντίζει να μην τα βγάλει όλα στο σφυρί, να αφήσει κάτι λίγα στον χρεοκοπημένο για να στήσει μια καινούργια start-up επιχείρηση, για να τον ξεζουμίσει πάλι στο μέλλον. Ας περιμένουμε να δούμε αν μας έχουν ικανούς για τη δική μας start-up, ώστε να μας αφήσουν αρκετά για να κάνουμε, τουλάχιστον, μια σωστή επανεκκίνηση, ως χώρα και ως λαός.

    ReplyDelete
  24. «Όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος» δηλώνει ο Παπακωνσταντίνου. «Beggars can’t be choosers» μας λέει εδώ και τόσο καιρό ο ser.

    Κύριε Παπακωνσταντίνου καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα. Στην περίπτωση όμως «το κάλιο αργά παρά ποτέ» δεν ισχύει. Δυστυχώς.

    Απ’ ότι φαίνεται κάποιοι ποντάρουν στην πτώχευση μας, δεν θα σταθώ στην ηθική πλευρά του ζητήματος, δεν έχει και τόσο σημασία, θα σταθώ όμως στις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη για την Ελλάδα.

    Αλήθεια, ποιες θα είναι οι συνέπειες για την χωρά; Ποιοι θα αποκομίσουν οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη;

    Προφανώς και όχι οι θεσμικοί επενδυτές που τόσα χρόνια μας δάνειζαν και μάλιστα με χαμηλά επιτόκια.

    Το να «πουλήσεις» αυτούς που σε δάνειζαν τόσα χρόνια με χαμηλά επιτόκια, ενώ γνωρίζεις ότι σε μερικούς μήνες θα ξαναγυρίσεις πάλι σε αυτούς ζητώντας για ακόμη μια φορά τα δισεκατομμύρια τους δεν είναι και τόσο έξυπνο.

    Πόσο έξυπνο είναι να φτύνεις εκεί που τρως;

    ReplyDelete
  25. "Εδώ χρειάζεται όχι απλά ΔΝΤ, αλλά αρχιλοχίας βασικής εκπαίδευσης που ρίχνει μπινελίκια όλο το 24ωρο."

    Οι λοχίες είναι μοδίστρες. Χρειάζεται Ίλαρχος (όχι της ακαδημίας, καραβανάς).

    Χαιρετίσματα στην 80 ΕΑΡΜΕΑ όπου υπηρέτησα.

    ReplyDelete
  26. Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης!!!
    Όπως είναι γνωστόν σε όλους μας η χώρα κατέρρευσε και πλέον διέρχεται μια μακρά πορεία αναπτυξιακής ύφεσης και δημοσιονομικής εξυγίανσης και για να μην επαναλάβω τα γνωστά σε όλους μέτρα δημοσιονομικής κατά κύριο λόγο πειθαρχίας που επρόκειτο να ακολουθήσουμε, θέλω μόνο διαπιστωτικά να τονίσω την ανάγκη που έχει ό τόπος για μια σοβαρή, πειθαρχημένη, αποδοτική, ευέλικτη και αποφασιστική διακυβέρνηση.
    Όταν λέμε διακυβέρνηση, είναι σαφές ότι ομιλούμε για μια σταθερή πολιτική καθοδήγηση του τόπου. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο. Κάθε άλλη προσπάθεια ερμήνευσης του όρου θυμίζει «πατριωτικές κορώνες του ΕΑΜ» και αυνανιστικά όνειρα των νεόκοπων πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ.
    Όμως, ποιοι είναι αυτοί που αρνούνται να αποδεχτούν την εκ του λαού και εκ του Συντάγματος εντολή διακυβέρνησης που έχει η σημερινή κυβέρνηση;
    Αρνούνται πρώτα από όλα, όλοι εκείνοι που πλαισιώνουν τις τάξεις του αναχρονιστικού και διαφθαρμένου κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή όλοι αυτοί που την δεκαετία του 80 ξέχασαν τι θα πει μόχθος και δουλειά και εντάχθηκαν στις κλαδικές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διοριστούν στο Κράτος (μετά έγινε δημόσιο), μετέπειτα να γίνουν συνδικαλιστές, εν συνεχεία πολιτικοί παράγοντες και στο τέλος businessmen. Μάλιστα πολλοί από αυτούς αξιώνουν να είναι πάλι στα σαλόνια αφού ξεχνούν το αλώνισμα που κάνανε για 40 χρόνια στο Ελληνικό Κράτος.
    Αρνούνται αυτοί που το ΠΑΣΟΚ τους δίδαξε λάθος πρότυπα πολιτικής αγωγής. Άνθρωποι όλων των πολιτικών χώρων που θέλανε πάντα να είναι καθεστωτικοί, που πάντα πορεύονταν έρποντας σε κάθε πολιτική εξουσία. Μια γενιά που «ανδρώθηκε» μέσα από την εξουσία του μικρόκοσμου της.
    Αρνούνται αυτοί που το πολιτικό σύστημα τους αναγνώρισε το δικαίωμα της λευκής απεργίας. Εκατοντάδες χιλιάδες προσχηματικοί συνδικαλιστές και μέλη των κομματικών σωλήνων, κυρίως της άκρας κουμουνιστικής έκφρασης (ΚΚΕ, ΣΥΝ κλπ), που δεν μπορούν να αντέξουν στο σπάσιμο της γυάλας που είχαν σχεδιάσει μόνον για την πάρτη τους και φυσικά με μόνιμο χορηγό το κράτος.
    Αρνούνται να αποδεχτούν τον ρόλο της κυβέρνησης αυτοί που θεώρησαν λάφυρο τις δομές του κράτους. Δηλαδή οι Πανεπιστημιακοί, οι καθηγητάδες και οι δάσκαλοι, μέχρι και οι καθαρίστριες των νηπιαγωγείων.
    Αρνούνται τέλος όλες οι συντεχνίες και τα συνδικάτα του τρόμου, της διαφθοράς, της μίζας, των εκδουλεύσεων και κάθε λογής απόβρασμα που καλείται να δουλέψει και να παράγει κάτι για αυτήν την χώρα που τόσο χρόνια απομυζούσε.
    Όλοι οι παραπάνω ξαφνικά προβάλλουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, των γυναικών, των κουφών, των τυφλών, των γκέι και ότι άλλο τόσα χρόνια επικαλούνταν για να μην δουλέψουν.
    Καλούν την κοινή γνώμη να βγει στους δρόμους για να διεκδικήσει την διασφάλιση της δικής τους βολής. Να παλέψει για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το πλιάτσικο και το αραλίκι.
    Λοιπόν με όλους αυτούς δεν νοείται να ζητά κοινωνικό διάλογο η κυβέρνηση. Μπορεί προεκλογικά να έπαιζε το επιτελείο του ΓΑΠ με διάφορα συνθήματα και ιδεολογήματα αλλά σήμερα δεν είναι στην αντιπολίτευση αλλά κυβερνά τον τόπο. Και όταν κυβερνάς ο μόνος τρόπος να πετύχεις είναι να μην υποκύπτεις στα συμφέροντα της άρνησης και του παρακράτους, αλλά να αποφασίζεις ορθολογικά και εθνικά, να μεριμνάς για τις γενιές που έρχονται και να θεμελιώνεις σύστημα δίκαιο και αποδοτικό, να θέτεις νέα πρότυπα και να ενθαρρύνεις τις δυνάμεις της γνώσης και της προόδου, να απαντάς στις προκλήσεις με σθένος και ωριμότητα.
    Και όταν ακούς τους κλέφτες να φωνάζουν, τότε να ξέρεις ότι έχουν εγκλωβιστεί στην δική τους παγίδα, που τόσα χρόνια νόμιζαν ότι το τυρί ήταν δικό τους!!!

    ReplyDelete
  27. Παναγιώτης Σταμπουλίδης said...

    "Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης!!! "

    Συμφωνώ και προσυπογράφω το πολύ δυναμικό σχόλιό σου.

    ReplyDelete
  28. Τι Λοχίες και Ιλάρχους,Ημιονηγούς χρειαζόμαστε.

    ReplyDelete
  29. "Την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling) αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού έλαβε -όπως τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση- υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά.

    Η απαγόρευση αυτή τίθεται σε ισχύ από σήμερα"

    Εστω και τώρα που μας πηραν και τα βρακιά ας κάνουμε κάτι.

    ReplyDelete
  30. @Gμοσιος

    Αυτήν η αύξηση του 7% στις δαπάνες με βάση τα στοιχεία του προυπολογισμού των ετών 2007, 2008και 2009 μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί με κάποιο τρόπο;

    Την μείωση των εσόδων στο 3% την καταλαβαίνω. Λίγο η ύφεση, λίγο η προεκλογική περίοδος, λίγο η χαλάρωση είναι κατανοητή.

    Μέχρι τώρα σε όσα έχω διαβάσει δεν έχω δει κάποια δημοσίευση να μιλάει με στοιχεία και αριθμούς για την αύξηση των δαπανών. Να την συγκεκριμενοποιήσει κάποιος βρε αδερφέ και να μας ενημερώσουν πχ ότι οι δαπάνες στην τριετία για το ασφαλιστικό νοσήλεια συντέλεσαν 15%στην αύξηση, μισθοδοσία 40%, οι πληρωμές τοκοχρεωλύσιων 30%, οι δημόσιες επενδύσεις 4%, ΔΕΚΟ 10% κτλ.

    ReplyDelete
  31. Λογικά πρέπει να παιζει κάτι αλλά δεν το έχω υπόψη. Για παράδειγμα από το Νοέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 θυμάμαι που ο Καραμανλής έδωσε 4,5 δις ευρώ σε επιδόματα και παροχές, αγρότες, υπάλληλοι κλπ. Επίσης άκουγα το Ραγκούση στη ΝΕΤ που έλεγε ότι κάθε χρόνο από το 2004 και μετά προσλαμβάνονται περισσότεροι υπάλληλοι απ' ότι συνταξιοδοτούνται. το πρώτο 9μηνο του 2009 η διαφορά ήταν 20,000. Και μην ξεχνάμε το ΤΕΜΠΜΕ και φυσικά τα 5 δις ρευστό στις τράπεζες και δεν ξέρω και κομμάτι από το υπόλοιπο πακέτο των 28 δις ρευστοποιήθηκε. Α κι ένα τελευταίο όλα τα χρόνια είχαμε μέση αύξηση καταναλωτικών δαπανών γύρω στο 8% νομίζω αλλά δεν είμαι σίγουρος. ΑΑ κι άλλο ένα τις χρυσές εθελούσιες εξόδους μην ξεχάσω.

    ReplyDelete
  32. Deutsche Bank: Οι τράπεζες να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους
    Το ενδεχόμενο διαγραφής μέρος του ελληνικού χρέους προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάιερ
    "Η" Online 27/4 19:43
    ----------------------------------
    Η "Γερμανική Ελίτ" το πήρε απόφαση.Η Μέρκελ είναι η "τελευταία τρύπα του ζουρνά".

    ReplyDelete
  33. Γύρω στους 15 ακούω ότι είναι τα μέλη του σχήματος "ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ" που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα.
    Τα όποια χρήματα μάζεψε ο Πετσάλνικος απο τους κουμπουράδες των πιτσιρικάδων αρκούν νομίζω να φτειάξουμε 15 γλυπτούς μαρμάρινους αντρειάντες και να τους τοποθετήσουμε στην είσοδο της βουλής.

    ReplyDelete
  34. Δίπλα στον Αγνωστο στρατιώτη να βάλουμε τον άγνωστο ΠΑΜΕίτη και απο κάτω να γράψουμε: "Σε ευχαριστούμε προβοκάτορα.Εμποδισες με όλες σου τις δυνάμεις τις γνήσιες κοινωνικές εξεγέρσεις.Η Πατρίδα σε ευγνωμονεί."

    ReplyDelete
  35. Αυτό το μαλάκα τον Πετσάλνικο ποιος θα τον βάλει στη θέση του επιτέλους; Ακόμα 16 μισθούς πληρώνονται στη Βουλή.

    ReplyDelete
  36. Δίκαιο έχει ο Μάγιερ ας το διαγράψει η Ντόιτσε που είναι και νούμερο ένας δανειστής. Τώρα βέβαια εδώ που τα λέμε θα είχε ενδιαφέρον αν δούμε ποιοι έχουν παίξει στοίχημα τη χρεωκοπία

    ReplyDelete
  37. Εδώ χανόμαστε και Πετσάλνικος σοσιαλίζεται!

    ReplyDelete
  38. @xanoum mpourek:

    "...Εδώ χανόμαστε και Πετσάλνικος σοσιαλίζεται!..."

    Ψάχνουμε να βρούμε γιατί αυξήθηκαν τόσο πολύ οι δημόσιες δαπάνες μετά το 2007; Εκτός από τις ατελείωτες προσλήψεις των πανικόβλητων "μπλε" που έβλεπαν ότι έχαναν την εξουσία, η χώρα είχε (ποχρεωτικά) συμμετοχή σε προγράμματα του Γ'ΚΠΣ, συνήθως 20-30%, για να -φάνε- στη συνέχεια την υπόλοιπη επιδότηση από την ΕΕ.

    Ένα ακόμα παράδειγμα-πρότυπο λαμογιάς, πάλι στη Βουλή, που πάλι έχει κάνει γαργάρα ο Πετσάλνικος:

    «Ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου παροχής ασύρματης πρόσβασης μέσω wi-fi hot spots» (προκήρυξη 2009).

    Φωτογραφική διάταξη για εξοπλισμό συγκεκριμένης εταιρίας. Τελικό κόστος: €1.265.430

    Τελικά η ταρίφα των 1,2 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι είναι ακατέβατα όταν πρόκειται για websites, εξοπλισμό Η/Υ, κτλ.

    ReplyDelete
  39. Εχθές το βράδυ (αργά) ολοκληρώθηκε η "ανάκριση" των στελεχών της GS από την επιτροπή της Γερουσίας (ΗΠΑ).

    Ο γερουσιαστής Levin έδωσε πάλι τα ρέστα του, κάνοντας τον vice president της GS να τραυλίζει αρκετές φορές μην ξέροντας τι να απαντήσει. Όταν τον ρώτησε "...μα καλά, είπατε ότι δεν ξέρετε αν το rating AAA ενδιαφέρει ή όχι τους συντηρητικούς επενδυτές, π.χ. ασφαλιστικά ταμεία και Πανεπιστήμια, αν είναι αληθινό ή όχι;...", το χρυσό αγόρι της GS έξυσε το κεφάλι του και είπε "...Ε ναι, μάλλον το είπα...Αλήθεια, δεν σκέφτηκα ότι ενδιαφέρονται μόνο για ασφαλείς επενδύσεις...".

    Η γενική τακτική της GS ήταν ότι τελικά "...We're not that smart..." (για να κάνουμε τέτοια απατεωνιά εις βάρος των πελατών μας). Τα κανάλια βγήκαν στο καπάκι και έσπευσαν να πούνε ότι οι γερουσιαστές της επιτροπής βρήκαν την ευκαιρία να βγούνε στην κάμερα και τελικά έκαναν μια τρύπα στο νερό, ενώ τα στελέχη της GS έπρεπε να πάρουν συγχαρητήρια (!) γιατί κατάφεραν να βγάλουν κέρδος εν μέσω ύφεσης, σαν γνήσιοι γιάπηδες της Wall Street.

    Το θέμα είναι ότι τουλάχιστον εκεί, τα κανάλια δείχνουν τι γίνεται σε αυτές τις επιτροπές, και μάλιστα σε live feed. Σε εμάς εδώ, η κα Πελέκη κατέθεσε εχθές στην επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι. Δεν το είδαμε στο κανάλι της Βουλής, δεν το είδαμε σε μαγνητοσκόπηση πουθενά, αμφιβάλλω αν θα το δούμε ποτέ ή αν θα γράψουν τίποτα οι εφημερίδες, αν και όταν κάποια στιγμή δημοσιευτούν τα πρακτικά.

    Και βέβαια, άλλο είναι να προεδρεύει της επιτροπής ο Levin και άλλο ο Πάνος Καμένος...

    ReplyDelete
  40. Jaga: Αυτές οι φίρμες λειτουργούσαν ΕΠΕΙΔΗ το κράτος παρείχε εγγυήσεις σε υποθήκες και καταθέσεις. Εάν φύγουν οι κρατικές εγγυήσεις από τη μέση (οι οποίες καταλήγουν ούτως ή άλλως στις τράπεζες), τότε θα καθαρίσει το σύστημα και όποιος κάνει επενδύσεις θα προσέχει και θα ερευνά. Όταν το κράτος εγγυάται ότι θα πληρώσει και θα ξελασπώσει, τότε γιατί να προσέχει κάποιος τι κάνει;


    Επίσης, πρέπει σε αυτή τη φάση να πω ότι η διαμετρική αντίθεση των δηλώσεων της κυβέρνησης σε σχέση με τον ξένο οικονομικό τύπο, αποδεικνύει και πάλι ότι οι Έλληνες είναι ντροπαλοί και όχι ευθείς και ειλικρινείς. Έως και μέχρι χτες έλεγε ψέματα η κυβέρνηση για το εάν θα χρειαστεί βοήθεια ή όχι. Το πρόβλημα της Ευρώπης τελικά φαίνεται ότι θα λύσει το ΔΝΤ, δηλαδή οι Η.Π.Α.

    Όταν καταρρεύσουν και οι Η.Π.Α. (το δολάριο), τότε θα δούμε εάν σοβαρευτεί η Ευρώπη ή όχι, ειδικά η "ντροπαλή" ζώνη που λέει όλο ψέματα και κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί (από Γαλλία έως Ελλάδα).

    Εάν η κυβέρνηση είχε πει την αλήθεια από την αρχή, τότε θα είχε υποστεί σοκ πριν από 3 μήνες, θα είχαν σπεύσει οι ΔΝΤ και ΕΕ για βοήθεια αμέσως και σήμερα θα είχε αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση. Αλλά με το να καθυστερεί κάποιος να πει στο γιατρό "γιατρέ μου έχω καρκίνο", δεν λύνει το πρόβλημα, απλά το επιδεινώνει.

    Με δυο λόγια, οι πολιτικοί είναι κατά παράδοση ανεύθυνοι και φοβούνται να πουν την αλήθεια. Λέω "κατά παράδοση". Οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν την κουλτούρα τους και να σταματήσουν να λένε ψέματα. Το αστείο είναι ότι προσωπικά το καταλαβαίνω όταν λένε ψέματα, αλλά αυτοί εξακολουθούν να νομίζουν ότι με κοροϊδεύουν... κι απορούν όταν διακόπτω τη συνεργασία...

    Άσε που όποιος πει την αλήθεια τον βρίζουν. Οι παραδόσεις της Ελληνικής αριστεράς: μια παράταξη χτισμένη στο απόλυτο και θρασύτατο ψέμα.
    Και οι παραδόσεις της δεξιάς κάθε είδους: μια παράταξη χτισμένη στη δωροδοκία μέσω διορισμών.

    Βαλκάνια.

    ReplyDelete
  41. @xanoum
    Πολύ σωστά! Markets remember.

    Φυσικά και δεν έχει δίκιο ο Jaga που λέει ότι πάντα θα υπάρχουν δανειστές.
    Αν πχ σήμερα, χωρίς ΔΝΤ και "πακέτο" βγαίναμε να ζητήσουμε 20 δις τότε θα βλέπαμε τι θα παίρναμε...

    Εχουμε πιάσει τόσο πάτο που πιό κάτω δεν έχει. Υπο αυτή την έννοια Παρμενίδη θα αλλάξουμε - με 40 χρόνια καθυστέρηση.
    Θα ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ αυτό που έπρεπε να είχαμε προ πολλού γίνει μόνοι μας.
    Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ θα εχει πολλά θύματα.

    Το πιό ανησυχητικό όμως είναι άλλο-

    Αυτή η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ! Δεν εχει αντανακλαστικά και αυτό είναι τρομακτικό.

    Πήρε 4 μήνες στο ΓΑΠ να καταλάβει το τεράστιο ταμειακό πρόβλημα.
    Πόσους μήνες χρειάστηκε η Κατσέλη να κοντέψει να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την Cosco ?
    Πόσους μήνες θα χρειαστεί η Μαριλίζα γιά να περικόψει τη σπατάλη στην Υγεία ?

    Πόσο χρόνο θα χρειαστεί ο Χρυσοχοίδης γιά να αντιληφθεί ότι είναι ο αρμόδιος υπουργός γιά να μην αφήσει 200 ηλίθιους να τινάξουν στον αέρα την ελληνική οικονομία αποκλείοντας το λιμάνι ?

    Ο τουρισμός συνεισφέρει το 12% του ΑΕΠ (μέχρι πρότινος τουλάχιστον)

    Πόσο χρόνο θα χρειαστεί ο Πάγκαλος γιά να αφήσει τη θεωρία και αντί μετατάξεων να προχωρήσει σε απολύσεις ΔΥ στους οργανισμούς που καταργούνται ?
    Ο Ρέππας με τον ΟΣΕ ακούστηκε ? Μήπως με τα καρτέλ των εργολάβων ? (είδατε την "κολεγιά" στην Ολύμπια Οδό?)

    Την Μπατζελή την είδατε? Μην την ακούσατε ?
    Τον Γερουλάνο τον ακούσαμε μεν αλλά στην ΕΡΤ ακόμα συζητάμε γιά πρόεδρο και καμία σημασία για έσοδα απο πολιτιστικό τουρισμό.

    Όσο γιά την υπουργό Παιδείας κατάργησε τη βάση του 10 και έτσι θα προχωρήσει η Παιδεία μας μπροστά.

    Είδατε τον Πετσάλνικό να καταργεί 15ο & 16ο μισθό ? Τα ταξίδια στην Α' θέση ?
    Το site της Βουλής λέει κόστισε 1 εκατ ευρώ!!!!!

    Μην είδατε τα νομοσχέδια που μας υποσχέθηκαν ? Μην είδατε πράξεις παρά μόνο λόγια ?

    Μην μου πει κάποιος ότι ενας ανασχηματισμός θα λύσει το πρόβλημα. Τίποτα δεν θα λύσει- δεν έχει πάγκο το ΠΑΣΟΚ.
    Όταν η 1η ενδεκάδα δεν τραβάει (και με +10%) τι να σου κάνουν οι επόμενοι ?

    Ειναι άλλη μιά ανίκανη κυβέρνηση- τόσο απλά. Αυτιστική και βερμπαλιστική, μόνο που αυτά που ήξεραν πρέπει τώρα πιά να τα ξεχάσουν.

    Η Αυστρία (συνεισφορά στο πακέτο μόλις € 0.9 δις) δήλωσε ότι δεν θα δώσει χρήματα πριν εφαρμόσουμε συγκεκριμένα επώδυνα μέτρα.

    Καταλαβαίνετε τωρα γιατί οι αγορές μας "φτυνουν" ?

    Θυμηθείτε πριν 1-1.5 χρόνο την πρόβλεψη των FT γιά νέο κύμα μετανάστευσης και τις μεγαλόσχημες μπούρδες-"απαντηση" των πολιτικών μας

    ReplyDelete
  42. Δε συμφωνώ με τη γενικότερη ισοπέδωση. Σε ότι αφορά τους πολιτικούς υπάρχουν καλοί και κακοί αποτελεσματικοί και μη αποτελεσματικοί.

    Επίσης ευκαιρία να επισημάνω ότι κατά την άποψή μου το ΠΑΜΕ θα χάσει όταν το φτύσει η κοινωνία όχι όταν το βαρέσει η αστυνομία για να ικανοποιηθεί το εκδικητικό γούστο του οποιουδήποτε από εμάς και να κάνουμε νέους εργατοήρωες.

    Όσο για τις αγορές σιγά την κρίση που έχουν. Τώρα κατάλαβαν οι αγορές ότι είμαστε υπερχρεωμένοι; Τόσο καιρό που ήταν;

    ReplyDelete
  43. gmosie
    πες μου ονόματα. Έγω δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα.
    Ατομα που κάνουν πράξεις όχι που λένε λόγια.

    Το ΠΑΜΕ φτυσμένο το έχει η κοινωνία αλλά επαναλαμβάνεται το σκηνικό των πανεπιστημίων: 200 φασίστες κάνουν "συνέλευση" και παίρνουν "αποφάσεις".

    Εδω πια δεν παίζουμε. Γιά 3η μέρα η ΗΔΑΤ δεν λειτουργεί. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό ? Ότι η ΔΙΚΗ μας δευτερογενής αγορά, για τα ΔΙΚΑ μας ομόλογα δεν λειτουργεί.

    Ε και τώρα μόλις ακουσα στο Μega ότι υπάρχει νυχτοφύλακας στον ΟΣΕ που παίρνει 7000 ευρώ το μήνα !!

    7000 ευρώ......νυχτοφύλακας........

    ReplyDelete
  44. Όταν θες να ανταγωνιστείς, καλό είναι να ξέρεις σε ποια κατηγορία θα παίξεις. Δεν μπορεί τώρα ομάδα Β' κατηγορίας (Ελλάδα) να πεταχτεί στην Α' κατηγορία. Θα χάσει όλους τους αγώνες.
    Ελλάδα και Πορτογαλία συνεπώς υποβιβάζονται.

    Η Ελλάδα καλύτερα να παίξει σε κατηγορία στην οποία μπορεί να είναι πρωταθλήτρια. Ας πούμε "Ηνωμένα Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος και Β. Αφρική". Σ' αυτή την κατηγορία είμαστε φαβορί. Ενώ στην κατηγορία που παίζουμε τώρα ο κόσμος δημιουργεί λάθος εντυπώσεις.
    Δεν θα ήταν καλύτερα τα πρωτοσέλιδα να είναι "Εντυπωσιακή ανάπτυξη της τοπική υπεδύναμης των βαλκανίων";

    Α, κι αυτά τα παιδάκια με τις κόκκινες σημαιούλες που βλέπω στο YouTube να διαδηλώνουν και να επαναλαμβάνουν ακριβώς τα ίδια συνθήματα με ακριβώς τον ίδιο τόνο: να τους πει κάποιος ότι δεν είμαστε στο 1910. Έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε...

    ReplyDelete
  45. "Πόσο χρόνο θα χρειαστεί ο Πάγκαλος γιά να αφήσει τη θεωρία και αντί μετατάξεων να προχωρήσει σε απολύσεις ΔΥ στους οργανισμούς που καταργούνται ?"

    Θα γίνουν ελάχιστες απολύσεις για τα μάτια του κόσμου. Στο μεταξύ θα πληρώσουν τη νύφη οι Αμερικάνοι (ΔΝΤ), που τους σιχαινόμαστε :-) :-) :-)

    Που 'σαι Σημίτη να τους ευχαριστήσεις πάλι δημοσίως, αλλά αυτή τη φορά για πολύ πιο σοβαρό λόγο.

    ReplyDelete
  46. @lefteris:

    Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες για τις κρατικές εγγυήσεις. Άλλωστε, η φετινή "τρύπα" των 30 δις είναι σχεδόν ταυτόσημη με τα 28 δις εγγύηση που δίνει από πέρυσι το κράτος στις τράπεζες για να κερδίζουν ακόμα περισσότερα (κυκλικός δανεισμός, μέσω της ΕΚΤ).

    Αλλά στη δική μας περίπτωση, τη διάγνωση δεν την καθυστέρησε ο "ασθενής" (εμείς) αλλά φυσικά ο "γιατρός" (ΕΕ). Ο δεύτερος μπορεί πάντα να βγάλει εγκαίρως σωστό συμπέρασμα εφόσον κάνει σωστή "εξέταση". Άρα, είτε δεν ήθελαν να μας πούνε την αλήθεια, είτε τους βόλευε (κυρίως τη Γερμανία) η όποια λύση να καθυστερήσει 3-4 μήνες. Από την πτώση της ισοτιμίας και μόνο κάποιες τράπεζες και κάποιες εξαγωγικές εταιρίες έβγαλαν λεφτά με τη σέσουλα σε αυτό το διάστημα.

    @ser:

    Πάλι συμφωνώ με όσα γράφεις, για όλα τα στραβά που όχι μόνο δεν έχουν ισώσει αλλά στραβώνουν μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ.

    Αλλά είναι σίγουρο ότι κάποιος θα βρεθεί να δανείσει τον οποιονδήποτε. Μέχρι και η Σομαλία μπορεί να βρει δανεικά. Το ζήτημα είναι ότι μαζί με αυτά έρχονται και πράγματα πολύ πολύ πιο άσχημα από το ΔΝΤ, πράγματα που εμείς εδώ δεν φανταζόμαστε καν (ως πολιτισμένοι δυτικοί). Εδώ οι Κινέζοι υπέμειναν όλα αυτά στο λιμάνι για τόσους μήνες, έχασαν λεφτά, αλλά τελικά έμειναν. Σιγά που δεν θα μας δάνειζαν κιόλας.

    Επίσης, απλά να πληροφορήσω ότι η ταρίφα των 1,2 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι είναι ακατέβατα, για οτιδήποτε έχει σχέση με websites, δίκτυα ή Η/Υ σε "έργα" δημοσίου. Ο Πετσάλνικος έχει υπογράψει άλλο ένα τέτοιο ποσό για υποδομή wi-fi στο κτίριο της Βουλής:

    "Ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου παροχής ασύρματης πρόσβασης μέσω wi-fi hot spots" - Κτίριο Βουλής (προκήρυξη Ιούνιος 2008):

    >> http://tinyurl.com/3yy7vyk

    Συνολικό κόστος: €1.265.430

    Άλλος ένας λόγος να μας βγάζουν το λάδι οι Γερμανοί, τώρα που βλέπουν πόσο κορόιδα τους θεωρούμε ακόμα.

    Με τις υγείες μας.

    ReplyDelete
  47. Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη ξεχωρίζω εγώ μέχρι τώρα και μόνος σου είχες πει για το Λοβέρδο σε προηγούμενο σχόλιο.

    ReplyDelete
  48. Tι σχέση μπορεί να έχει ο Καλλικράτης με τον Πετσάλνικο; καμία! Δυστυχώς κ σ΄αυτή την μεταρρύθμιση η προεδράρα της βουλής κινήθηκε ιδιοτελώς όπως κ με τους μισθούς της βουλής. Ντροπή που τον ανέχεται ο ΓΑΠ

    ReplyDelete