Monday, April 12, 2010

Ανάσα όχι ανάσταση

Επιτέλους μερικά πραγματικά καλά νέα. Δύο από τα πιο σημαντικά μέτωπα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τέθηκαν προσωρινά υπό έλεγχο. Καταρχάς, στο μέτωπο της ασφάλειας χτυπήθηκε ο πυρήνας της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστικός Αγώνας με τη σύλληψη έξι βασικών στελεχών του. Δεύτερον, στο μέτωπο του δημόσιου δανεισμού το πακέτο στήριξης - νεροπίστολο που μας έδωσε πριν από δύο βδομάδες η ΕΕ, για να προστατευτούμε από τις επιθέσεις των διεθνών αγορών, μετατράπηκε τελικά σε γεμάτο πιστόλι.

Η απόφαση του Eurogroup την Κυριακή προβλέπει να διατεθούν στη χώρα μας συνολικά 30 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή διμερών δανείων με επιτόκιο 5% και κάτω. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται επιπλέον συμμετοχή του ΔΝΤ με δάνειο ύψους 13 - 15 δισ. ευρώ και επιτόκιο κοντά στο 2,85%. Τέλος, για τα επόμενα δύο χρόνια, ανάλογα με τις εξελίξεις, ενδέχεται να διατεθούν και νέα δάνεια ύψους μέχρι 80 δις ευρώ. Υπό το άκουσμα του πακέτου στήριξης, το spread στο 10ετές ομόλογο υποχώρησε μέχρι τις 322 μονάδες, από 409 την Παρασκευή, ενώ πτώση ρεκόρ σημείωσε και το ασφάλιτρο κινδύνου (CDS).

Ανάσταση; Όχι βέβαια. Μεγάλη όμως ανάσα.

Τη στιγμή που ήμαστε στριμωγμένοι στη γωνία, λίγο πριν μας ρίξουν στο καναβάτσο, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και μάλιστα να αντεπιτεθούμε κιόλα. 40% μειώθηκε το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομίας. Πιάστηκαν και μια χούφτα τρομοκράτες. Μέσα σ' ένα τριήμερο η χώρα στέλνει το μήνυμα της σταθερής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Ένα μήνυμα ασφάλειας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Φυσικά, η συζήτηση γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν αποτελέσματα σε ασφάλεια και οικονομία, όταν όλοι γνώριζαν μέσες άκρες το πρόβλημα, ή γιατί δαμάστηκαν ξάφνου οι αγορές από τη μία μέρα στην άλλη -αν δαμάστηκαν θα δείξει- είναι τεράστια. Τώρα, όμως, όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρότητα. Δεν είναι καιρός για πανηγύρια, φιέστες και μεγαλοστομίες, ούτε όμως και για την ηττοπάθεια, τη μιζέρια και την απαισιοδοξία που κυριάρχισε σε όλα τα μήκη κρυαι τα πλάτη του κοινωνικού φάσματος την περασμένη κυρίως βδομάδα. Πρέπει να χαλιναγωγήσουμε τα ζωώδη ενστικτά μας, να απαλλαγούμε από ιδεολογήματα και να επιτρέψουμε να πρυτανεύσει η ψυχρή στρατηγική ματιά στα πράγματα.

Μένουν ακόμα πολλές μάχες να κερδηθούν. Στο μεν μέτωπο της τρομοκρατίας υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, στο δε μέτωπο της οικονομίας ακόμα δεν έχει ανοίξει το κεφάλαιο διαρθρωτικές αλλαγές. Εκεί άλλωστε κρίνονται τα πάντα, από τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μέχρι το αν η γενιά των 700 ευρώ έχει μέλλον ή θα θυσιαστεί άσκοπα. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό πρέπει τάχιστα να πάρει σάρκα και οστά με τη μορφή ενός εφαρμόσιμου νόμου, από απλό πόρισμα κάποιας επιτροπής που είναι αυτή τη στιγμή. Ακόμα και το φορολογικό, το οποίο αποτελεί μείζονα διαρθρωτική αλλαγή, θα ναυαγήσει στις ξέρες της χαλαρότητας του δημοσίου, αν δεν κινητοποιηθεί έγκαιρα και δεν αλλάξει νοοτροπία ο μηχανισμός και το άνθρωπινο δυναμικό που τον απαρτίζει. Ένα είναι βέβαιο. Απαιτούνται αλλαγές παντού. Με μεθοδικότητα και ηρεμία, χωρίς φανφάρες και άσκοπες τυμπανοκρουσίες. Η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει και ας αφήσει στο τέλος να μιλήσει το αποτέλεσμα.

16 comments:

  1. Για το Ασφαλιστικό εισηγητής θα είναι ο Μόσιαλος,ένας απο τους αρχιτέκτονές του.Πριν κατατεθεί στη Βουλή θα κάνει το γύρο των πρωτευουσών της Ευρωζώνης και θα περάσει και μια βόλτα απο την Ουασιγκτον του ΔΝΤ για να πάρει τις ανάλογες εγκρίσεις.

    ReplyDelete
  2. άντε να το δω το άτιμο

    ReplyDelete
  3. Μπράβο ρε παιδιά, μπράβο.
    Ενάντια στη νεοελληνική μιζέρια.
    Και πάλι μπράβο.

    ReplyDelete
  4. Οι Η.Π.Α. είδαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξή τους όταν το κράτος ήταν στα επίπεδα του 18-20%.

    Ξεχνάμε όμως το δημογραφικό, που θα αλλάξει ριζικά το δυτικό κόσμο. Βλέπετε η κομμουνιστική Κίνα ΔΕΝ πληρώνει συντάξεις ή τέτοια πράματα... γερνάνε κι εκεί, αλλά το κόστος θα είναι χαμηλότερο.

    ReplyDelete
  5. πράγματι το δημογραφικό είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. εγώ δεν το ξεχνάω με την καμία και περιμένω σε πρώτο πλάνο να δω τις αλλαγές που θα έθρουν για ψήφιση στη βουλή.

    ReplyDelete
  6. Πολύ καλό το άρθρο, για το θέμα ασφάλεια εύχομαι αυτή να είναι μόνο η αρχή.

    Παρμενίδη αν κάνει ο Μόσσιαλος το γύρο του κόσμου πριν την κατάθεση στη βουλή φέξε μου και γλίστρησε. Αλλά ναι έχεις δίκιο, έχει αναλάβει ρόλο ηγετικό και πρέπει να ήταν ο ίδιος που διαμόρφωσε σημαντικό τμήμα του πρώτου προσχέδιου νόμου μεταρρύυθμισης του ασφαλιστικού που δημοσίευσε ο Λοβέρδος πριν μερικούς μήνες.

    Αλλά ό,τι και να είναι κι όποιος κι αν κρύβεται, τώρα με το ΔΝΤ θέλουμε δε θέλουμε θα περάσει. Κι άντε και του χρόνου ο πρώτος προϋπολογισμός χέρι χέρι με την ΕΕ.

    ReplyDelete
  7. αλλη μία διαρθρωτική αλλαγή
    καταργηθηκε η βάση του 10...

    αντί να αναμορφώσουμε την Παιδεία φροντίζουμε να έχουν δουλειά οι επαρχιακές καφετέριες...

    ReplyDelete
  8. Εξαιρετικά χρήσιμη η αποψινή εκπομπή "Ερευνα" στο MEGA, εξηγεί πως ακριβώς (και πότε) δουλεύει το ΔΝΤ.

    Καθώς επίσης και πως ο δικός μας "γκαπ" αντέγραψε κατά γράμμα τους σοσιαλιστές της Ουγγαρίας: πρώτα "λεφτά υπάρχουν", μετά τη νίκη στις εκλογές σταδιακή άνοδο του εκτιμώμενου ελλείμματος, θύελλα αντιδράσεων απέναντι στο ΔΝΤ, τελικά αποδοχή του, "ήπια" μέτρα λιτότητας κυρίως φορολογικά. Εκεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο δανεισμό ήταν 2/3 (αντί για 1/3 σε εμάς). Έκοψαν 200 εκατ. φιορίνια σε "έξοδα", μείωσαν το κράτος δραστικά, απολύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι, κόπηκαν 13ος μισθός και σύνταξη.

    Τελικά, σήμερα η Ουγγαρία βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, με μηδενικά αποθέματα και εντελώς στεγνή αγορά. Δηλαδή σε χειρότερη κατάσταση από ότι πριν το ξεκίνημα των αχαλίνωτων δανεισμών στις αρχές του 2000-2002.

    Συμπέρασμα: Είμαστε χαλαρά στον ίδιο ακριβώς δρόμο, με 5-6 χρόνια καθυστέρηση. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, σε αναπτυξιακό επίπεδο, η Ουγγαρία είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας το 2015+.

    ReplyDelete
  9. Οι πιό πολλοί έχουμε εθιστεί σε μια τηλεοπτικού τύπου γκρίνια.Γίναμε Αυτιάδες και Παπαδάκηδες.Αναμασάμε τετριμένες κοινοτυπίες περί ΔΝΤ δαιμονοποιώντας Οργανισμούς του οποίου είμαστε μέλη και συνδρομητές και επι του οποίου έχουμε δικαιώματα που μπορούμε να τα ασκήσουμε όταν το Εθνικό μας συμφέρον το επιβάλει.

    ReplyDelete
  10. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Πολλοί από εμάς μιλάμε για ΔΝΤ και το ρόλο του, ήδη από πέρυσι όταν η κρίση είχε χτυπήσει κόκκινο στον πλανήτη.

    Αλίμονο αν περίμενα από τον κάθε Τσίμα να μου μάθει παγκόσμια οικονομία. Όπως φαίνεται, τα κανάλια τώρα αρχίζουν να διαβάζουν στο δίκτυο και να βρίσκουν νέα θέματα για τις εκπομπές τους (όταν φυσικά δεν ασχολούνται με τα μηνιαία γκάλοπ και τα spreads).

    ReplyDelete
  11. Αυτή τη στιγμή τα περιβόητα spreads είναι και πάλι σταθερά πάνω από τις 400 μονάδες, παρά το χαράτσι, παρά τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, παρά το "γεμάτο όπλο" στο τραπέζι. Απόδειξη ότι δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με την πραγματική εκτίμηση της Ελληνικής οικονομίας, καθορίζονται καθαρά από κερδοσκοπικά παιχνίδια.

    Αν η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία ήθελε να στηρίξει πραγματικά την Ελλάδα και όχι το ποσοστό κέρδους των μεγαλοτραπεζών, δεν θα έλεγε ότι θα δανείσει με 5% (νούμερο). Αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα ένα συγκεκριμένο περιθώριο ασφαλούς κέρδους για όλους τους υπόλοιπους.

    Αντί για αυτό, η ΕΕ θα έπρεπε να πει ότι θα δανείσει την Ελλάδα, αν χρειαστεί, με 1% κάτω από το φθηνότερο τελικό επιτόκιο δανεισμού της αγοράς εκείνη τη στιγμή. Ότι ακριβώς κάνει μια σωστή κεντρική τράπεζα όταν βλέπει εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά. Δηλαδή να ξέρουν οι τράπεζες όπως η DB ότι αν το παρατραβήξουν με τα spreads και ο μηχανισμός ενεργοποιηθεί, θα έχουν χασούρα. Όχι ότι μπορούν ελεύθερα να χτυπάνε την Ελλάδα μέχρι τις 400 μονάδες spreads.

    Επίσης, η βασική αρχή για ένα κράτος που χρωστά είναι: Αν έχεις έλλειμμα, κάνεις περικοπές εξόδων. Αλλά αν έχεις πολύ μεγάλο έλλειμμα, κάνεις επενδύσεις και ξοδεύεις (έστω και δανεικά), για να κρατήσεις την οικονομία ζωντανή. Εμείς εδώ είμαστε εντελώς κολλημένοι στην πρώτη επιλογή, έστω και αν μας "στεγνώσει" εντελώς για 1 ή 2 δεκαετίες.

    Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα έχουν πει νομπελίστες οικονομολόγοι. Δυστυχώς ο Κρούγκμαν και οι λοιποί δεν είναι και πολύ δημοφιλείς στα κανάλια μας όταν λένε ότι υπάρχει και άλλη λύση εκτός από την ατελείωτη λιτότητα.

    ReplyDelete
  12. @jaga
    αυτό το "ΚΑΜΙΑ" πολυ μου άρεσε.

    Όπως συνήθως προτάσσεις το πιστεύω σου και μετά ψάχνεις για επιχειρήματα.

    Λοιπόν άκου να δεις τι συμβαίνει με απλά λόγια-

    Επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα είμαστε συνεπείς, στην ουσία μας σπρώχνουν στον μηχανισμό που θα εγγυηθεί σε αυτούς ότι δεν θα μπορέσουμε να τους την "κάνουμε" ξανά.

    Και αν αναρωτιέσαι γιατί δεν μας πιστεύουν σε παραπέμπω στις χθεσινές δηλώσεις Πάγκαλου vs σημερινές δηλώσεις Πεταλωτή

    ReplyDelete
  13. Το 5% είναι ένα πολύ καλό επιτόκιο.Είναι στόχος που κατευθύνει την αγορά και ικανοποιεί το "μηχανισμό στηριξης".Η ULTIMA RATIO είναι πιό ψηλά, κοντα στο 7%.Εαν για τα 3 ερχομενα χρονια μπορούμε να δανειζόμαστε απο την αγορά με 5% θα είναι μια επιτυχία του μηχανισμού και δική μας.Οποιοδήποτε επιτοκιο κάτω του 5% θεωρείται επιδότηση και αυτό δεν λειτουργεί ούτε παιδαγωγικά προς ημάς ούτε οικονομικά για τους μετέχοντες στο "μηχανισμό σήριξης",οι οποίοι θα δανείζονται για λογαριασμό τους προκειμένου να μας δανείζουν με 5%.
    Μου φαίνονται απλά.Λανθάνω;

    ReplyDelete
  14. «Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία που έχει απομείνει είναι ο αποπληθωρισμός»
    DSK

    Αν το ποσοτικοποιήσουμε θα είναι περίπου 40%,ένα νούμερο που το υποστηρίζαμε απο αμνημονεύτων χρόνων,όταν η χρήση του αρτικόλεξου "ΔΝΤ" απαγορευότανε. Ο μόνος συντελεστής που πρέπει να εξαιρεθεί είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εργασία.

    ReplyDelete
  15. @ser:

    "...Όπως συνήθως προτάσσεις το πιστεύω σου και μετά ψάχνεις για επιχειρήματα..."

    Αντί να κρίνεις κάτι γιατί απλά δεν σου αρέσει, καλό είναι να μάθεις να ψάχνεις για επιχειρήματα και να στηρίζεις αυτά που λες. Στο έγραψα και πάλι πριν μερικές ημέρες, όταν είπες παντελώς άσχετα πράγματα σχολιάζοντας game theory και PD, απλά και μόνο επειδή ήθελες να διαφωνήσεις μαζί μου.

    "...Επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα είμαστε συνεπείς, στην ουσία μας σπρώχνουν στον μηχανισμό που θα εγγυηθεί σε αυτούς ότι δεν θα μπορέσουμε να τους την "κάνουμε" ξανά..."

    Όπως φαίνεται από τα γεγονότα, κανένας, ούτε η δική μας κυβέρνηση, ούτε οι κυβερνήσεις στην ΕΕ (πλην ίσως της Μέρκελ), δεν έχουν την άποψη που υποστηρίζεις. Όλοι πλέον μιλούν ανοικτά περί "περίεργης" και "παράλογης" συμπεριφοράς των spreads, τα οποία συνεχίζουν να είναι υπερβολικά ψηλά, παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει τους δύο τελευταίους μήνες.

    Μερικοί μάλιστα καρφώνουν ξεκάθαρα τη Μέρκελ για υποστήριξη των Γερμανών κερδοκόπων, λέγοντας με λίγα λόγια ότι είναι απαράδεκτο να κάνει εσωτερική οικονομική πολιτική και προεκλογική εκστρατεία μέσω της Ελλάδας και της ΕΕ. Μάλλον δεν έχεις δει τις σημερινές δηλώσεις.

    Όπως ανέφερα και σε προηγούμενα μηνύματα, αυτή τη στιγμή (εδώ και 1-2 εβδομάδες) σχεδόν όλοι την έχουν πέσει σε εμάς για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης και να βάλει "πόδι" το ΔΝΤ στην ΕΕ, πάση θυσία. Προς το παρόν, δεν έχει σημασία τι κάνουμε ή τι δεν κάνουμε. Ο μηχανισμός πρέπει να δουλέψει (και) με πολιτικά κριτήρια, δηλαδή τα ίδια τα κράτη της ΕΕ να δανείσουν ότι μπορούν, κρατώντας το ΔΝΤ απ' έξω. Αλλιώς θα έχουμε σοβαρότατες εξελίξεις για όλους σε βάθος χρόνου.

    "...Και αν αναρωτιέσαι γιατί δεν μας πιστεύουν σε παραπέμπω στις χθεσινές δηλώσεις Πάγκαλου vs σημερινές δηλώσεις Πεταλωτή..."

    Για "παράλογα υψηλά spreads" μίλησαν και οι υπουργοί στη σημερινή άτυπο υπουργικό συμβούλιο (πριν 1-2 ώρες).

    Το τι λέει ο Πάγκαλος μου είναι εντελώς αδιάφορο, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι δεν ξέρει ούτε να μαζεύει τη γλώσσα του όταν πρέπει ούτε να ζητά συγνώμη όταν κάνει λάθος. Ακόμα περιμένουμε τις "αποδείξεις" για τα μαύρα ταμεία του ΚΚΕ μέσω Γερμανού (μπορεί και να υπάρχουν, αλλά ο Θόδωρος είχε υποσχεθεί να παραιτηθεί αν δεν το κάνει), καθώς επίσης και για το αν όλοι οι υπόλοιποι λένε ψέμματα για τις δηλώσεις του στην κρίση στα Ίμια για τη σημαία (ούτε για αυτό έχει πει ξεκάθαρα ότι κάποιος λέει ψέμματα εναντίον του). Συμπέρασμα, είναι κακομαθημένο "παιδάκι" που κατηγορεί όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του, και έχει μάθει να μην τον "μαλώνει" κανείς γι' αυτό.

    Για τον δε Πεταλωτή, νομίζω έχουμε βρει τον αντι-Αντώναρο. Έχουν κάνει απερίγραπτο casting τα τελευταία χρόνια για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μέχρι τον Τσίπρα στην οικουμενική κυβέρνηση έχει βάλει.

    Προτιμώ να ψάχνω και να διαβάζω μόνος μου, και να αδιαφορώ για το τι λέει ο κάθε ημιμαθής επαγγελματίας πολιτικός.

    ReplyDelete
  16. jaga
    διαφωνούμε σε τόσο πολλά σημεία που δεν έχει νόημα καν να το κουβεντιάσουμε

    όσο γιά το game theory που λες, σου θυμίζω ότι μιλούσαμε γιά risk management κι εκεί η αντιμετώπιση είναι στατιστική- δεν χρησιμοποιείς διακριτά μαθηματικά

    εκτός πια και αν και εδώ ξέρεις εσύ καλύτερα.......

    ReplyDelete