Wednesday, March 31, 2010

Λεφτά με τη βία δεν γίνονται

Του Άρη Ασβεστά*
Contra Gr, 29-3-2010

Από το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας που ανακοινώθηκε από τον Πάνο Μπιτσαξή (γ.γ.Αθλητισμού) η διακοπή της χρηματοδότησης του ΟΠΑΠ προς τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά, ξεκίνησε μια κουβέντα που είχε να κάνει με την οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι ομάδες και οι λίγκες από αυτό το "χτύπημα".

Μια κουβέντα άστοχη, άτοπη και εξοργιστικά προκλητική. Είναι σαφές πως οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ ενδιαφέρονται μονάχα για το κέρδος που αποκομίζουν από τον όποιο ΟΠΑΠ ή από την όποια NOVA. Το θέμα είναι τι γίνεται με την ουσία. Και η ουσία είναι η καταπολέμηση της βίας.

Οι ιδιοκτήτες των ομάδων ασχολούνται από τη Μ. Δευτέρα με το πώς θα ανοίξει και πάλι η κάνουλα, ή πιθανόν με το πώς θα βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης. Με τους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκε η εν λόγω διοικητική ποινή, θα ασχοληθεί κανείς; Μη χάνουμε, λοιπόν, την ουσία.

Για να θέσουμε πιο εύκολα ορισμένα ζητήματα, μπορούμε να κάνουμε χρήση μερικών αντιδράσεων που ακούστηκαν από τις ΠΑΕ μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον γ.γ.Α.

Υπήρξε ΠΑΕ που έλεγε πως δεν είναι δυνατόν να "πληρώνουν τη νύφη" στον ίδιο βαθμό, οι ομάδες που κάνουν επεισόδια με εκείνες που είναι ήσυχες. Ισχυρισμός που αμέσως καταρρίπτεται, καθώς οι ΠΑΕ που υποτίθεται είναι ήσυχες και έχουν λίγους οπαδούς, ήταν αυτές ακριβώς που παραβίασαν την απόφαση περί απαγόρευσης των μετακινήσεων. Εκείνες που έδωσαν εισιτήρια κάτω από το τραπέζι ή κράτησαν θύρα στην περίπτωση που έρχονταν οι... μεμονωμένοι-οργανωμένοι των "μεγάλων" ΠΑΕ. Άρα είναι συνυπεύθυνες.

Υπήρξε ΠΑΕ που έλεγε ότι έπρεπε να γίνει περισσότερος διάλογος πριν ανακοινωθεί μια τέτοια διοικητική ποινή. Σωστή άποψη, αλλά μόνο για όποιον θεωρεί πως τα τελευταία 30 χρόνια που συζητιέται το θέμα της βίας, είναι πράγματι ένα μικρό διάστημα...

Άλλη ΠΑΕ ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζονται τέτοιες αποφάσεις και πως το ποδόσφαιρο μπορεί από μόνο του να βρει την άκρη και να πατάξει τη βία. Αυτό ακούστηκε ως το ανέκδοτο της δεκαετίας...

Με την απόφαση της πολιτείας να περικόψει ένα σημαντικό έσοδο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έγινε μια κίνηση που πονάει και παράλληλα δεν θίγει το περίφημο αυτοδιοίκητο. Η χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ σαφώς και θα επανέλθει, φτάνει οι ΠΑΕ να δείξουν ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την τσέπη τους, αλλά και για την εξάλειψη ενός φαινόμενου που ξεφτιλίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο.

Το αστείο της υπόθεσης, είναι ότι η Superleague ετοιμαζόταν αυτές τις μέρες να πάει στον ΟΠΑΠ και να ζητήσει λεφτά από το Στοίχημα. Είχαν φτιάξει και επιτροπή, που επεξεργαζόταν τις διεκδικήσεις τις οποίες και θα παρουσίαζαν στη νέα διοίκηση του Οργανισμού και στους συναρμόδιους φορείς-υπουργεία. Διεκδικήσεις, οι οποίες βέβαια δεν είχαν εξ αρχής την παραμικρή τύχη, μια και διανύουμε καιρούς που το κράτος μόνο περικόπτει. Χώρια που έτσι κι αλλιώς, οι ΠΑΕ δεν δικαιούνται ποσοστό από το Στοίχημα, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα...

Στις 12 Απριλίου έχει προγραμματιστεί ραντεβού της ηγεσίας της Superleague με τη νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ. Η κουβέντα θα γινόταν για πιθανά έσοδα από το Στοίχημα, αλλά όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το αντικείμενο της συζήτησης αλλάζει. Παράλληλα, θα γίνει και μια συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο. Οι δυο τους μίλησαν και την Κυριακή το βράδυ, ώστε να συζητήσουν τα όσα θα ανακοίνωνε τη Μ. Δευτέρα ο Πάνος Μπιτσαξής.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Μετρημένα κουκιά είναι. Εξοντωτικές ποινές στις ΠΑΕ, ανάληψη ευθύνης από αυτές για τους οπαδούς τους μέσα και έξω από το γήπεδο και σωστή αθλητική δικαιοσύνη. Όταν γίνουν όλα αυτά και το ελληνικό ποδόσφαιρο πάψει να αυτό-δυσφημείται με μαζοχιστικό τρόπο, τότε θα μιλήσουμε και για τις συλλήψεις που δεν γίνονται από την αστυνομία. Μην νομίζει κανείς ότι το κάνουμε στην άκρη αυτό...

*Ο Άρης Ασβεστάς είναι δημοσιογράφος. Το άρθρος του δημοσιεύτηκε στο αθλητικογραφικό portal Contra.Gr.

3 comments:

  1. "Η χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ σαφώς και θα επανέλθει"

    δεν καταλαβα γιατι να επανέλθει ?
    Επαγγελματικό δεν είναι το ποδόσφαιρο ? Να ζήσουν βάσει των εδόδων τους

    Η χρηματοδότηση απο τον ΟΠΑΠ θα πρεπει να κατευθύνεται σε ΑΜΙΓΩΣ ερασιτεχνικό αθλητισμό

    ReplyDelete
  2. Φαντάζομαι το λέει με την έννοια ότι ο ΟΠΑΠ διαφημίζει το μονοπωλιακό του προϊόν έναντι αντιτίμου στα γήπεδα. Τώρα έγινε καταγγελία της σύμβασης διότι το πρωτάθλημα "σε εμπορικό επίπεδο συνιστά κακή εκτέλεση των χορηγικών συμβάσεων του οπαπ με τη σούπερλιγκα" και ότι η εταιρεία "δεν έχει κανέναν λόγο να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου και τρισάθλιου προϊόντος".

    Μπράβο. Επιτέλους το γκουβέρνο παίρνει πρωτοβουλίες. Επικροτώ κι ας κλαίνε οι μεγαλοκαρχαρίες

    ReplyDelete
  3. Μακάρι να κοπούν τελείως οι κρατικές επιδοτήσεις και από την άλλη επίσης να επιτρέψουν επιτέλους να κλείσουν / χρεοκωπήσουν ομάδες με οφειλές. Είναι αναγκαίο και δίκαιο έτσι ώστε να πιεστεί το κύκλωμα της παραοικονονίας και της μαφίας να αφήσει ήσυχο τον αθλητισμό.

    ReplyDelete