Saturday, March 6, 2010

Γραμματεία Νέας Γενιάς: Πρόσκληση Συμμετοχής των Νέων σε Διάλογο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ -
Υποβολή Προτάσεων μέχρι τις 12 Μαρτίου.


Στις 27 Νοέμβρη 2009, το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ ενέκρινε το ψήφισμα για ένα ανανεωμένο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της Νεολαίας (2010-2018). Βασική κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας είναι η εξασφάλιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν, μέσω ενός δομημένου διαλόγου με τους νέους ανθρώπους και τις οργανώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. έχει συγκροτήσει μία Εθνική Ομάδα Εργασίας η οποία μέσα από ανοιχτό και δομημένο διάλογο θα επιδιώξει να διαγνώσει τα σημαντικότερα προβλήματα που βιώνουν οι νέοι σήμερα και να διατυπώσει ιδέες και προτάσεις για την επίλυσή τους.

Κεντρικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των νέων στον ανοιχτό διάλογο, είτε μέσα από τις οργανώσεις και τους φορείς που συμμετέχουν είτε μέσα από τις αυτόνομες παρεμβάσεις τους.

Η Εθνική Ομάδα Εργασίας, που έχει αναλάβει το συντονισμό και την οργάνωση του ανοιχτού διαλόγου αποτελείται από τους παρακάτω εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων:

- Καραουλάνης Θοδωρής, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας
- Πούπκος Γιάννης, Γραμματεία Νέων ΓΣΕΕ
- Σταμπουλίδης Παναγιώτης, «γενιά των 700 ευρώ» - G700
- Χριστάκης Τάσος, Youthnet Hellas
- Σκλαβούνος Γιάννης, ΤΟΣΥΝ Μεγάρων
- Αγγελική Μόσχου, εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
- Εκρόσωπος της ακαδημαϊκής κοινότητας στο πεδίο των πολιτικών νεολαίας

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής σας στον ανοιχτό διάλογο και τη συστηματική καταγραφή των απόψεών σας, παραθέτουμε μερικούς κεντρικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο διάλογος.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στον τομέα της εργασίας;

Παρακαλούμε, σκεφτείτε τις παρακάτω διαστάσεις:

• Η απασχόληση των νέων και οι επιπτώσεις της στην αυτονομία τους. Πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

• Επιχειρηματικότητα και αυτό-απασχόληση των νέων.
• Συνθήκες εργασίας και ίση μεταχείριση. Συμφιλίωση ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής.
• Κατάρτιση, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση. Καινοτομία, δημιουργικότητα και χρήση νέων τεχνολογιών.
• Κοινωνικός διάλογος, συμμετοχικότητα και δικαιώματα των εργαζομένων.
• Κοινωνική συνοχή.


Ποια είναι τα βασικά θέματα ανάμεσα στα παραπάνω που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Πως θα πρέπει να καταταχθούν σε προτεραιότητες;

Ο δομημένος αυτός διάλογος θα έχει 18μηνη διάρκεια και θα καλύπτει την περίοδο 3 προεδριών (Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία). Η πρώτη φάση της διαβούλευσης για την απασχόληση των νέων, που συμπίπτει με την περίοδο της Ισπανικής προεδρίας, θα ασχοληθεί με την προτεραιότητα της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου κύκλου διαβούλευσης θα κοινοποιηθούν από την Εθνική Ομάδα Εργασίας μέχρι τις 15 Μαρτίου στην Ισπανική Προεδρία, προκειμένου να ενσωματωθούν άμεσα στα σχετικά κείμενα.

Παρακαλούμε να αποστείλετε τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας, μέχρι τις 12 Μαρτίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ggng@neagenia.gr, με θέμα «Συμμετοχή στο Διάλογο». Κατανοούμε ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, γι΄αυτό σας παρακαλούμε για την έγκαιρη συμμετοχή σας.

17 comments:

  1. ΓΑΠ,άκου και αποφάσισε.
    Χθές δεν λυντζάρανε το Παναγόπουλο αλλά το Σαχινίδη.
    Ετσι ΓΑΠ; Αντε μπράβο.Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
    Οι παρακρατικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας ενδιαφέρουν.Μεροκάματο βγάζουν.
    Οι τραμπουκισμοί όμως του επαγγελματία άεργου Παπουτσή είναι δική σου ευθύνη αν θα το επιτρέψεις να συνεχιστούν.

    ReplyDelete
  2. Ακούσαμε από τον υπουργό Αμυνας, να λέει οτι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση «ψυχολογικής συντριβής».


    Δεν αφήνεις το δούλεμα ρε Μπένυ.Αντε, σε παρακαλώ.Βγάλτε τις πλερέζες και σρώστε το κώλο σας και κυρίως τη γλώσσα σας.

    ReplyDelete
  3. Δεν πωλείται
    Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ

    "Είναι τόσο αισχρές και χυδαίες, τόσο ανήθικες, «φτηνιάρικες» και αντιαισθητικές οι επιθέσεις, ώστε μέσα από τον γνωστό στην ψυχολογία μηχανισμό του «σχηματισμού αντίδρασης» εν τέλει κατορθώνουν το εντελώς αντίθετο. Η Ελλάδα αθωώνεται. Ως υπόλογος η χώρα μας θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια χρήσιμη και αναγκαία αυτοκριτική, ως σάκος του μποξ όμως πολύ απλά εξαγνίζεται. Δεν είναι προς πώληση ο Παρθενώνας και τα νησιά μας. Ακόμα και οι επίδοξοι πωλητές τους οργίζονται από μια τέτοια αήθη επίθεση! Άθελά της όλη αυτή η προσβολή οδηγεί σε εξιλέωση.

    Αυτό ήθελαν; Προφανώς όχι. Είναι όμως η παράπλευρη ζημιά ή αν θέλετε η παράπλευρη ωφέλεια αυτής της συντονισμένης γερμανικότροπης (και όχι μόνον) επίθεσης... "

    Σας είπα ότι η Ελλάδα απο τη διεθνοποίηση του ζητήματος θα έχει τεράστια ωφέλη.Θα γνωρίσει τον εαυτό της καλύτερα,μεσα απο ασκήσεις Εθνικής αυτογνωσίας, και θα αποκτήσει πολλούς και καλούς φίλους,σε όλα τα πλάτη και μήκη της γής, χάρη στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ καλύτερο πλασιέ του brand name, HELLAS,Mr ΓΑΠ.
    Να δείτε που θα αυξηθή και ο τουρισμός και ιδιαιτερα των Γερμανών.
    Ο ΓΑΠ είναι η κλασσική περίπτωση παίχτη που μετατρέπει το ντισαβαντάζ σε αβαντάζ.

    ReplyDelete
  4. ο Παπουτσής δεν εκφράζει τίποτα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και καλό θα ήταν αφού θέλει να συμπεριφέρεται σαν βαρύ στέλεχος βάσει ιστορικής επετηρίδας να φάει μια διαγραφή και να κάτσει στον πάγκο. Όσο για τον Μπένυ να κάτσει να αλλάξει το ασφαλιστικό στο Στρατό και να φροντίσει να δουλέψουν οι ένστολοι κουράδες του.

    ReplyDelete
  5. Ο ΓΑΠ,πολύ νωρίς, πρόσφερε στους Γερμανούς ένα δώρο, ένα μπούμεραγκ.Εχει μερικές εκατοντάδες τέτοια στο σπίτι του από κάποιους φίλους του Αμπορίτζιναλς.Οι Γερμανοί, πολεμοχαρείς καθώς είναι,το εκσφενδόνισαν κατά του αιώνιου φυλετικού τους εχθρού,των Ελλήνων,που παλιότερα, με "επιστημονικές" μεθόδους αλα Φαλμεράιρερ, προσπαθησαν να μας σλαβοποιήσουν και να κρατήσουν για τον εαυτό τους τη κληρονομιά των Αρχαιοελλήνων.Και όταν είδαν το μπούμεραγκ να τρέχει μανιωδώς εναντίον τους ,φωνάξανε το ΓΑΠ να το αναχαιτίσει.
    Ο ΓΑΠ είναι ο δεινότερος,εκτός Αμπορίτζιναλ,χειριστής του μπούμεραγκ.
    Τώρα είναι η σειρά του Σαρκοζί και του Ομπάμα.

    ReplyDelete
  6. Για την πρόσκληση της ΓΝΓ:

    Καλύτερα να μην ζητάνε πολύ διαβούλευση από τους νέους αυτό τον καιρό γιατί μπορεί και να μαζευτούν μερικά "παιδάκια" να "διαβουλευτούν", με γιαούρτια, ντομάτες και άλλα θρεπτικά ντρεσινγκς. Άντε γιατί ΑΚΟΜΑ δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει πραγματικά στον κόσμο αυτό τον καιρό.

    Ελπίζω ο Π. Σταμπουλίδης από G700 και οι υπόλοιποι που συμμετέχουν στην ΕΟΕ να έχουν ΠΟΛΥ υπομονή και να πούνε τα πράγματα ως έχουν, όχι "όπως πρέπει" (politically correct).

    @parmenides:

    "...Ο ΓΑΠ είναι η κλασσική περίπτωση παίχτη που μετατρέπει το ντισαβαντάζ σε αβαντάζ...
    ...Ο ΓΑΠ είναι ο δεινότερος,εκτός Αμπορίτζιναλ,χειριστής του μπούμεραγκ..."


    Ναι, όλα τα ξέρει, εκτός από ποδήλατο...
    Πως γίνεται να βλέπεις (πολύ σωστά) την υποκρισία των Παπουτσή, Βενιζέλου, Διαμαντοπούλου, Καστανίδη και σια, αλλά να ξεχνάς ότι είναι προσωπική επιλογή του "γκαπ"; Ούτε αυτός ξέρει; Πάλι θα ακούσουμε για τον ανίδεο πλην τίμιο πρωθυπουργό;

    Ορίστε ένα επιχείρημα μπούμερανγκ: Όταν ρωτήθηκε για το αστείο δημοσίευμα περί πώλησης νησιών μας για να ξεχρεώσουμε, ο "καταλληλότερος" έπρεπε να αρχίσει τα μπινελίκια επιτόπου, να ρωτήσει ποιος έγραψε τέτοιες μ%^#%^%#!!@# και τι θα έλεγε αυτός αν πουλήσουν το δικό του χωριό για να γίνει η χώρα του πιο πλούσια.

    Έτσι γίνεται η εξωτερική πολιτική με κάκαλα. Όχι απαντώντας "δεν το σκεφτόμαστε" (προς το παρόν;..).

    ReplyDelete
  7. Ο αντιβασιλέας πετσάλνικος είναι ο πιο αρχίδας. Να κόψει τους 15 μισθούς στη Βουλή ο αλήτης που θέλει και ταμείο για το χρέος.

    ReplyDelete
  8. "There are $9 billion of Greek sovereign CDS outstanding relative to $406 billion of government bonds -- too little to put pressure on the debt price according to Citi bank analysts."

    (Από το Reuters)
    http://www.reuters.com/article/idUSTRE6241IH20100305

    -Αυτό, αν είναι ακριβές - και πιστεύω πως είναι - τι μας λέει;

    Τι θα κάνουν λοιπόν, Μέρκελ, ΓΑΠ και λοιποί για τους κερδοσκόπους και πως θα μας βοηθήσει αυτό; Γιατί δεν το έχω πολυκαταλάβει, ειλικρινά.

    -Λοιπόν, ο ΓΑΠ καθυστέρησε 5 μήνες για τα μέτρα επειδή τους πρώτους 2 μήνες αγόραζε Ελληνικά CDS και τους επόμενους 3 τα πουλούσε... It's all a conspiracy.

    ReplyDelete
  9. "Κατανοούμε ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, γι΄αυτό σας παρακαλούμε για την έγκαιρη συμμετοχή σας".

    Κι εμείς κατανοούμε ότι τα περιθώρια να ανταποκριθείτε έστω και οριακά στα στοιχειώδη σας καθήκοντα είναι ανύπαρκτα, γι' αυτό σας παρακαλούμε για την έγκαιρη παραίτησή σας!

    Σπίτι γρήγορα!

    ReplyDelete
  10. Η ομιλία του Βρετανού ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ, ολόκληρη και όχι μόνο τα κομμάτια που έδειξαν τα δικά μας ΜΜΕ:

    >> http://www.youtube.com/watch?v=9p1syaWAOxQ

    Δεν ξέρω αν πρόκειται για ειλικρινά αγανακτισμένο άνθρωπο ή για άλλον ένα πολιτικό τηλεαστέρα, πάντως εκφράζει απόλυτα από του έγραψα παραπάνω περί "εξωτερικής πολιτικής με κάκαλα".

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Αν ήμασταν περισσότερο ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, δε θα χρειαζότανε να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Τώρα τα μέτρα είναι μονόδρομος, σωστά και απαραίτητα, άκρως επώδυνα και αναμενόμενα. Μέτρα σωστά, μάθημα για τη νέα γενιά. Υπομονή, εμείς οι νέοι έχουμε μόνο να κερδίσουμε από αυτά.

    ReplyDelete
  13. υποθέτω ότι αυτό που μάλλον θα συμβεί είναι ότι ο Ομπάμα θα φτιάξει μια εξεταστική στο Κονγκρέσο όπως έκανε με τον Τογιόντα θα καλέσει τη Γκόλντμαν και όλους αυτούς θα τους κάνει ρόμπα δημοσίως, παρασκηνιακά θα τους πει κιόλα ότι κοιτάξτε τέρμα αυτά που ξέρατε και ίσως -πιο προωθημένο αυτό- μαζί με την ΕΕ να απαγορέψουν το εμπόριο ασφαλίστρων όπως ακριβώς γίνεται με τις ασφάλειες ζώης. Λέω εγώ τώρα όσο μου κόβει. Μπορεί και να χω λάθος

    ReplyDelete
  14. Συζήτηση με τους Γιάννη Στουρνάρα, Παναγιώτη Γεννηματά και τον Πάσχο Μανδραβέλη στο "Press" (NET 2/3/10)

    http://blip.tv/file/3293575/

    ReplyDelete
  15. Δεν ξέρω αν θέλει κανείς να γίνουν τα CDS σαν τις κανονικές ασφάλειες (όπου ο ιδιοκτήτης της ασφάλειας είναι και ο ιδιοκτήτης του ασφαλισμένου αντικειμένου).


    Σίγουρα, για να μπορεί κανείς να πει ότι τα CDS μπορούν να λειτουργήσουν ως κανονικές ασφάλειες, αυτά θα πρέπει να καλύπτουν ονομαστικά το χρέος.

    Αυτό είναι σημαντικό, γιατί αν για τα κράτη το ποσοστό που καλύπτουν είναι πολύ χαμηλότερο, θεωρητικά κάποιος, δυστυχώς, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τελικά χρειαζόμαστε περισσότερα CDS, και όχι λιγότερα!

    Στην περίπτωση κρατών, όμως, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, διότι αν γίνει αυτό, το κόστος δανεισμού για όλους τους δανειολήπτες/κράτη θα αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θα ήθελε κανένα κράτος, πλην ίσως των κινέζων (που ως δανειστών θα είχαν κέρδος). Όλοι οι άλλοι δεν θα μπορούσαν να εξηπηρετήσουν τις ανάγκες δανεισμού τους. Το βρίσκω ενδιαφέρον ότι, απ' όσο ξέρω, η Κίνα δε συμμετέχει στο νταβαντούρι για τα CDS (ή κάνω λάθος;).

    Ποια είναι η λύση; Επιφανειακά, η κατάργηση των CDS. Όμως και αυτό δε θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις για τους όρους δανεισμού; Πιστεύω πως ναι.

    Άρα η μόνη λύση που βλέπω είναι το δημοσιοσχετίστικο, που βλέπω να γίνεται. Δηλαδή προώθηση κάποιας διαφάνειας, όπου θα μπορούμε να βλέπουμε πως μετράει ο καθένας τα κουκιά του. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει ίσως να επιβληθεί μία ισορροπία που θα επιτρέψει το κερδοφόρο παιχνίδι του δανεισμού να συνεχιστεί.

    Αυτά είχα στο μυαλό μου τις προάλλες, όταν έλεγα ότι όλοι ερμηνεύουν σωστά το ρόλο τους και πως από αυτή την υπόθεση μπορεί τελικά να βγάλουμε όλοι λεφτα. Παγκοσμίως. Και όλα (σχεδόν) εξαιτίας του μπουχέσα, η μπουχεσιά του οποίου σε αυτή τη συγκυρία μπορεί να τον αναδείξει σε άτομο με παγκόσμιο θετικό αντίκτυπο. Όλοι οι άλλοι ακολουθούν τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι περιστάσεις. Ο μπουχέσας ήταν αλόγιστα αλλά καταλυτικά, και εν τέλει ίσως και δημιουργικά, καταστροφικός.

    Oh, the irony!!!

    ReplyDelete
  16. Τους έστειλα το παρακάτω:

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
    Οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων δεν θα έχουν κανένα αντίκρυσμα για τους ίδιους. Το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ έχει ήδη χρεοκοπήσει. Οι νέοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ πληρώνουν 16% συν 28% του μισθού τους μέσω του εργοδότη. Είναι ένα τεράστιο ποσό το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να λάβουν πίσω σε σύνταξη ή σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και αν το ΙΚΑ υπάρχει σε 30 χρόνια.

    Ως λύση προτείνω την κατάργηση των υποχρεωτικών συνταξιοδοτικών εισφορών και του ΙΚΑ, ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ, τη χρηματοδότηση μιας ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης από τον προϋπολογισμό και την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για την αποταμίευση σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, όπως περιγράφεται εδώ: http://www.drassi.gr/index.php?id=443&title=Το%20ασφαλιστικό%20από%20άλλη%20σκοπιά

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Η ανεργία των νέων και οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας είναι σύμπτωμα ενός αναιμικού ιδιωτικού τομέα. Δεν υπάρχουν αρκετές σοβαρές εταιρείες στην Ελλάδα με εξαγωγικό προσανατολισμό και άρα δεν υπάρχουν σοβαρές θέσεις εργασίας.

    Η λύση έρχεται μέσα από τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Αντιγράφω από το http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100023_07/03/2010_393301:«Για να σταθεί η χώρα χρειάζεται παραγωγή πλούτου. Ο πλούτος για να παραχθεί χρειάζεται προστασία του επενδυτή (η Ελλάδα είναι παγκόσμιος ουραγός στην 158η θέση), σταθερό φορολογικό πλαίσιο και χαμηλές φορολογικές κλίμακες (οι γειτονικές Κύπρος και Βουλγαρία έχουν συντελεστή 10%), αλλαγή του εργασιακού νόμου (ο σημερινός δεν προστατεύει τους εργαζόμενους, επιτείνει την ανεργία, την εισφοροδιαφυγή και την ύφεση), κάθετη μείωση της γραφειοκρατίας (που πνίγει την ανάπτυξη), αλλά και της πολυνομίας και της αντινομίας (που είναι αιτίες διαφθοράς, ασυδοσίας και αρνησιδικίας).»

    ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ
    Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των νέων σήμερα δεν προσφέρει τίποτα στην Εθνική Άμυνα και στους ίδιους. Προσφέρει μόνο στη διατήρηση μιας τεράστιας στρατιωτικής γραφειοκρατίας και ιεραρχίας, και στην οικονομική στήριξη τοπικών κοινωνιών. Οι νέοι δεν σπαταλούν μόνο τα χρήματα και τις ζωές τους: Ο στρατός διδάσκει σήμερα ακριβώς τις αντίθετες αξίες από αυτές που απαιτούνται σε μια σύγχρονη οικονομία: ευθυνοφοβία, λούφα, αποφυγή της συνεργασίας, καταπάτηση της δημιουργικότητας και της πρωτοβουλίας. Ο στρατός ουσιαστικά αποδομεί τις επενδύσεις της κοινωνίας στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Η λύση απαιτεί την επαγγελματοποίηση του στρατεύματος, το κλείσιμο των περιττών μονάδων και τη συρρίκνωση της στρατιωτικής ιεραρχίας.

    ReplyDelete
  17. Όσοι μικρομεσαίοι και μικροί επαγγελματίες και βιοτέχνες υπήρχαν, τους γαμήσατε (διότι οι φασίστες οι αριστεροί τους χαρακτήρισαν "κακό κεφάλαιο").

    Μια χώρα που γαμάει τους πιο παραγωγικούς της πολίτες, πεθαίνει κι αυτή.

    (τα ίδια συνέβησαν σε όλες τις δυτικές χώρες, αλλά δεν τους έχει χτυπήσει ακόμα άσχημα η κρίση για να το καταλάβουν).

    Τα μέτρα δεν είναι καν αρκετά. Είναι απλά τα "απολύτως αναγκαία μπας και γίνει και κάνα θαύμα".

    Καταστρέψατε τους σκληρά εργαζόμενυς μικρομεσαίους και μεσαίου που δημιουργούσαν τοπικές θέσεις εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα και υποσχεθήκατε σε όλους "δωρεάν διαβίωση".

    Ήταν αναπόφευκτο, τι περιμένατε;

    ReplyDelete