Monday, October 26, 2009

STAGE: Ώρα να τιμωρήσουμε την αυθαιρεσία

Μια απλή επισκόπηση των όσων λέγονται και γράφονται για το θέμα των stage τις τελευταίες μέρες αρκεί για να επισημάνει κανείς μια θεμελιώδη και πολύ ουσιαστική αντίφαση: οι απασχολούμενοι στα προγράμματα αυτά παρουσιάζονται από τη μια ως θύματα, ως σύγχρονοι σκλάβοι, ως άνθρωποι που εξαπατήθηκαν και έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης και την ίδια στιγμή ως παιδιά που είχαν μέσο, που χάρη σε κάποιον «μπάρμπα στην Κορώνη» κατάφεραν να καπαρώσουν τις πολυπόθητες θέσεις αφήνοντας έξω χιλιάδες άλλους που δεν είχαν τις ανάλογες διασυνδέσεις.

Είναι προφανές πως δε μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα και τα δύο. Πώς θα ήταν ποτέ δυνατό να μοιράζονται ως δείγμα εύνοιας από τα βουλευτικά γραφεία εισιτήρια για τις γαλέρες της καταναγκαστικής εργασίας; Πιστεύουμε πως μια απλή παράθεση γεγονότων είναι σε θέση να δώσει απάντηση στο αίνιγμα και να θέσει επιτέλους το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Τα προγράμματα stage έχουν ιστορία πάνω από 10 χρόνων στην Ελλάδα. Και κατά τη διάρκεια της μακράς αυτής περιόδου δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση έλλειψη ενδιαφερομένων για την άμεση πλήρωση των δεκάδων χιλιάδων θέσεων που άνοιξαν σε διάφορους φορείς. Η εξασφάλιση θέσης σε ένα stage ήταν ένα προνόμιο για το οποίο μέχρι χθες «σφάζονταν» οι ενδιαφερόμενοι και επιστρατεύονταν κάθε είδους γνωριμίες.

Τα προγράμματα stage ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90 ως μη ανανεούμενα προγράμματα μαθητείας 6μηνης διάρκειας και τα τελευταία χρόνια φτάσαμε να μιλάμε για ανανεούμενα 18μηνα. Σε όλη αυτήν την πορεία δεν είδαμε πουθενά την άρνηση των «γαλεριτών» να συμπράξουν στη διαιώνιση του μαρτυρίου τους. Όχι απλώς δεν αποχώρησαν απαυδισμένοι από τους επαχθείς όρους υπό τους οποίους «εργάζονταν», αλλά πίεζαν όσο το δυνατόν περισσότερο για την ανανέωση των συμβάσεών τους, πράγμα ούτως ή άλλως παράνομο και τυπικά ανεπίτρεπτο.

Δεν χωράει αμφιβολία πως η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ειδικά για τους νέους, είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η ανεργία και η έλλειψη διεξόδων εύλογα θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιους ακόμη και να επιθυμούν τα ανασφάλιστα 430€ μηνιαίως ενός stage. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτοί που κατάφεραν να πάρουν τις θέσεις δεν ήταν ούτε οι καλύτεροι ούτε εκείνοι που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ήταν στην πλειοψηφία τους εκείνοι που είχαν μέσον. Τόσο απλά.

Και για να προχωρήσουμε ένα ακόμη βήμα παραπέρα καλό θα ήταν να συλλογιστούμε πως όσο καλύτερο το μέσον, τόσο καλύτεροι και οι όροι «εργασίας». Όχι βέβαια από άποψη αποδοχών ή ασφάλισης. Αυτά ήταν δεδομένα και κοινά για όλους. Αλλά μόνο αυτά. Από εκεί και πέρα οι ανισότητες μεταξύ των stagers ήταν τεράστιες: ενώ η «πλέμπα» αφέθηκε βορά στα χέρια των παλιών και μόνιμων υπαλλήλων να βγάζει όλη τη δουλειά σε κάποιες υπηρεσίες, σαφώς πέρα από τις υποχρεώσεις της, η «αφρόκρεμα» κατάφερε να εξασφαλίσει θέσεις χωρίς πρακτικά καμία υποχρέωση μαθητείας ή εργασίας. Δεν είναι καθόλου λίγοι οι stagers που το μόνο που κάνουν είναι να εμφανίζονται στην υπηρεσία τους για 3-4 ώρες ημερησίως, διάστημα το οποίο αφιερώνουν κατά κύριο λόγο για να πιουν το καφεδάκι τους και να κάνουν τα τηλεφωνήματά τους με έξοδα του ελληνικού δημοσίου.

Και ερχόμαστε τώρα στο δια ταύτα. Γιατί να μπει κανείς στον κόπο να επιζητά μια θέση που του προσφέρει τόσα λίγα, όταν είναι σε θέση να διεκδικήσει (το μέσον είναι αποδεδειγμένα διαθέσιμο, ας μην το ξεχνάμε) κάτι καλύτερο; Μα ακριβώς γιατί η θέση σε ένα stage προσφέρει μακροπρόθεσμα ό,τι καλύτερο: μια θέση στο δημόσιο! Αυτό βέβαια δε γράφεται πουθενά. Το αντίθετο μάλιστα. Στα χαρτιά οι θέσεις αυτές δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν καμία τέτοια αξίωση. Εδώ όμως μιλάμε για ανθρώπους που ξέρουν καλά ότι ο αποφασιστικός παράγων για την επαγγελματική τους εξέλιξη δεν είναι ο νόμος, η αξία, τα προσόντα, αλλά το μέσον. Κι αυτό μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Όπως ανανέωσαν παράνομα τις συμβάσεις τους, έτσι θα τους διορίσουν κιόλας. Τόσο απλά.

Δεν είναι συνεπώς τυχαίο πως στο επίκεντρο της όλης συζήτησης που έχει ξεκινήσει για την κατάργηση των stage βρίσκεται το ύψος της μοριοδότησης των απασχολούμενων σε αυτά. Και όχι για παράδειγμα η αναγνώριση των χρόνων ασφάλισης πέρα της διετίας με ταυτόχρονη καταβολή των εισφορών στο ΙΚΑ, όπως εμείς πιστεύουμε θα ήταν κοινωνικά δίκαιο να συμβεί.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να περικόψει τη λεγόμενη πριμοδότηση του 50%, το επιπλέον δηλαδή ποσοστό των μορίων που «δικαιούται» ένας stager έναντι οποιουδήποτε άλλου είχε τον ίδιο χρόνο προϋπηρεσίας σε μια θέση πραγματικής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών. Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης διακυβέρνησης οι stagers είχαν καταφέρει να αποκτήσουν ένα εντελώς παράλογο προνόμιο έναντι των ανταγωνιστών τους, που τους έδινε σαφές προβάδισμα διορισμού. Οι «μαθητευόμενοι» μοριοδοτούνταν κατά πολύ περισσότερο από τους πραγματικά εργαζόμενους! Δε σημαίνει άραγε αυτό ότι οι διορισμοί βρίσκονταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς καμία αντίδραση από την κοινωνία και με υποτιθέμενη συμμόρφωση στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ;

Ας είμαστε ξεκάθαροι. Τα stage όπως εφαρμόστηκαν δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που τυπικά θα έπρεπε να είναι. Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Μια διαδικασία που καταπάτησε παράφορα τις επιταγές του Συντάγματος και τους νόμους. Η γενιά των 700€ υπήρξε θύμα αυτού του φαινομένου. Γιατί η γενιά των 700€ είναι αντίθετη και δεν καταδέχθηκε ποτέ να μπει στη λογική του ρουσφετιού και της φαυλοκρατίας. Η γενιά των 700€ απαιτεί να τηρηθούν οι νόμοι και το Σύνταγμα και να εισακουστεί αυτό που πραγματικά λέει το ΑΣΕΠ:

Καμία πριμοδότηση και μοριοδότηση σε εκείνους που συνέπραξαν στο τελευταίο επεισόδιο της φάρσας των ρουσφετολογικών διορισμών.

Καμία παραχώρηση σε όσους επέτρεψαν την ανομία όταν τους βόλευε και τώρα επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τα παράνομα αυτά κεκτημένα για να μονιμοποιηθούν στο δημόσιο.

Όπως έχει επισήμως εισηγηθεί το ΑΣΕΠ στις ετήσιες εκθέσεις του καμία απολύτως μοριοδότηση για προγράμματα που δεν ήταν προγράμματα απασχόλησης.

Άμεση αναζήτηση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών για όσους ευθύνονται για την ανανέωση των συμβάσεων και την μετατροπή τους από συμβάσεις μαθητείας σε συμβάσεις απασχόλησης.

Τα stage είναι ένα ακόμη παράδειγμα καταστρατήγησης των νόμων και δημιουργίας τετελεσμένων που χρησιμοποιούνται για τον εκβιασμό της κοινωνίας και την άλωση των δημόσιων πόρων. Όπως τα αυθαίρετα κτίσματα έτσι και οι αυθαίρετοι αυτοί εργαζόμενοι απαιτούν τη νομιμοποίηση και μονιμοποίησή τους επειδή, χωρίς τη θέληση ή τη συγκατάθεση της κοινωνίας, κατάφεραν να καταλάβουν μία θέση και να επιβάλλουν την παρουσία τους σε έναν ρόλο που ουδέποτε τους ανατέθηκε. Κάποτε θα πρέπει να δείξουμε έμπρακτα πως δεν ανεχόμαστε νέες γενιές αυθαιρέτων.

Σημείωση:
Εξυπακούεται πως η γενιά των 700€ θεωρεί το θεσμό των stage, όπως αυτός εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ως ιδιαίτερα θετικό και χρήσιμο. Η παραπάνω κριτική μας απευθύνεται αποκλειστικά στη νεοελληνική, τριτοκοσμική εκδοχή του θεσμού. Έχουμε άλλωστε δημόσια εκφράσει τη θέση πως υπέρ των προγραμμάτων stage εφόσον αυτά χαρακτηρίζονται από:
1. περιορισμένη διάρκεια και απαγόρευση των αυτόματων ανανεώσεων.
2. υποχρεωτική ασφάλιση.
3. υπαγωγή στις διατάξεις-συλλογικές συμβάσεις περί κατώτατων αμοιβών.
4. Και φυσικά υπάρχει δεν περιλαμβάνουν θέσεις του δημόσιου τομέα

62 comments:

  1. Για να καταλάβω ζητάτε να τιμωρηθούν οι... εργαζόμενοι; Αλήθεια η εμπειρία στην θέση δεν πρέπει να μετράει; Δεν λέω με 50%... αναλογικά.

    Όχι φυσικά... γιατί τώρα θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις και αν λείψουν αυτοί που έχουν την εμπειρία οι άλλοι θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν μία μόνιμη θεσούλα; Σκέφτομαι σωστά;

    Δεν αμφιβάλω ότι κάποιοι στα stage εμφανιζόντουσαν για 3-4 ώρες... εξάλλου δημόσιο είναι... για τόσο εμφανίζονται και οι μόνιμοι.

    Υιοθετείτε την απαράδεκτη στάση του Πάγκαλου για τεμπέληδες και βολεμένους; Δεν το περίμενα αυτό από εσάς!!!

    ReplyDelete
  2. Τα stage πολύ απλά λειτουργούσαν με τη συνενοχή και των δύο πλευρών. Δέχονταν ψίχουλα ανασφάλιστα με την προοπτική της μονιμοποίησης. Όλα τα άλλα ακούγονται βερεσέ. Ελεύθερος επαγγελματίας ωρομίσθιος είμαι (ιδιαίτερα) και δε δέχομαι τίποτα από εκείνους που αγωνιούσαν την επάνοδο της δεξιάς για να βολευτούν και τώρα θυμήθηκαν να φωνάξουν.

    ReplyDelete
  3. Δείτε τι εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη: http://www.closedgov.gr/liesvideo.php

    ReplyDelete
  4. @δήμιε του πολίτη για πες μου ποιοι θα πάρουν τώρα τις θέσεις τους; Συμβασιούχοι.. ορισμένου χρόνου (γιατί ο ΑΣΕΠ δεν προλαβαίνει να κάνει διαγωνισμούς) και μετά αυτοί θα απαιτήσουν μονιμοποίηση. Πάμε στοίχημα ότι θα είναι ΠΑΣΟΚοι και θα κερδίσουν μοριοδότηση;

    Γιατί μερικές φορές πρέπει να σκεφτόμαστε και 1-2 βήματα μπροστά... Το ΠΑΣΟΚ το κάνει... και σας πιάνει κορόϊδα...

    ReplyDelete
  5. πόσα χρόνια υπάρχουν τα stage?

    Τωρα, μετά τόσα χρόνια, το θυμηθήκαμε όλοι να συζητήσουμε αυτό το θέμα ?
    Τόσα χρόνια όλοι έκαναν τουμπεκί ευελπιστώντας ότι θα"χωνόταν" στα μουλωχταστο Δημόσιο.

    Όλα αποσπασματικά σε αυτή τη χώρα, όλα.
    Υπάρχουν οργανογράμματα ανά υπηρεσία ? Υπάρχει καταγραφή εργαζομένων ανά υπηρεσία?
    Τι συζητάμε τώρα.........

    Ελλάς το μεγαλείο σου τελειωμό δεν έχει

    ReplyDelete
  6. Συμφωνώ με την άποψή σας. Ο θεσμός των stage χρησιμοποιήθηκε σαφώς σαν πίσω πόρτα εισαγωγής στο δημόσιο χιλιάδων "δικών μας παιδιών".

    Προφανώς, οι συνένοχοι, δεν είχαν και μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, και άντεχαν πενταετείς σπουδές με τα λεφτά του μπαμπά, και μετά τριετή μαθητεία, με τα λεφτά του μπαμπά, μέχρι την "τακτοποίηση" στο δημόσιο, με τα δικά μου - μας λεφτά.

    Στο πυρ το εξώτερον.

    Μήπως μαζί μ'αυτούς που τελειώνουν τώρα, θα έπρεπε να βρεθούν και να απολυθούν ως απατεώνες, και όλοι όσοι "μονιμοποιήθηκαν" και "νομιμοποιήθηκαν" χάρη στα πρόσθετα μόρια, βάση του τρέχοντος νόμου την τελευταία τετραετία;

    Όπως και τόσοι άλλοι που κατα καιρούς "γνωρίζοντας" έπαιρναν πιστοποιητικά πριν γίνει γνωστό ότι θα πριμοδοτούνταν στο ΑΣΕΠ (και τα οποία μετά μια δυο χρονιές, δεν προσέφεραν τίποτε επιπλέον).

    Πάλι στην λογική του χρηματιστηρίου και των λεγόμενων "αεροπλανακίων". Οι τελευταίοι και άτυχοι μένουν με τα "χαρτιά" στο χέρι.

    Και το κράτος μας αποδεικνύει ότι δεν έχει ούτε συνέχεια, ούτε συνέπεια.

    Ούτε καν στην κατεργαριά του.

    ReplyDelete
  7. Συμφωνώ με την άποψη της G700 και μάλιστα ίσως θα ήταν σκόπιμη ακόμα και μία υποβάθμιση (σε όρους μορίων) της εμπειρίας που απέκτησαν οι stagers δεδομένου ότι (τυπικά) μιλάμε για μαθητεία και όχι για εργασία.

    Άλλα δύο θέματα που ίσως θα έπρεπε να τεθούν στο παρόν άρθρο:
    1. Το γενικότερο σύστημα ΕΛΛΑΣ όπως εφαρμόζεται και μετατρέπει οτιδήποτε καλό (όπως τα STAGE) σε παρακμιακή συναλλαγή. (όπως και οι επιδοτήσεις της ΕΕ προς επιχειρήσεις για παράδειγμα), και
    2. Η στάση της Αριστεράς που ζητά μονιμοποίηση αυτών των παιδιών!

    ReplyDelete
  8. "Είναι προφανές ότι είχαν πλούσιους μπαμπάδες"!!! Αυτή είναι η σκέψη ανθρώπων που συμφωνούν, όχι με την κατάργηση των stage, όπως συμφωνώ π.χ. εγώ, αλλά με την τιμωρία των εργαζομένων!!!

    Αν νομίζετε ότι αυτή η λογική δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ όταν θα έρθει η σειρά των επόμενων... προνομιούχων (των γερόντων π.χ. που ζουν με 500 ευρώ το μήνα γιατί προφανώς έχουν πλούσια... τέκνα) είστε γελασμένοι!!!

    Κρίμα...

    ReplyDelete
  9. -Εξορθολογισμός στις προσλήψεις στο δημόσιο
    -Σταδιακή μείωση του αριθμού των εργαζόμενων στις υπηρεσίες
    -Αποκέντρωση
    -Ηλεκτρονική διακυβέρνηση
    -Οι προσλήψεις στο δημόσιο πρέπει να έχουν ως στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (γιατροί, νοσοκόμοι, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί κτλ)
    -Λιγότερο κράτος
    -Περισσότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί

    Η λογική πρέπει να είναι

    -Παιδικοί σταθμοί vs σύνταξη στα 45
    -Παιδία vs φροντιστήρια
    -Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας vs δημόσιο

    Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν μια σειρά αναρίθμητων παρεμβάσεων στην δομή και στην λειτουργία του κράτους αλλά και στην νοοτροπία μας.

    ReplyDelete
  10. @Γ700 επί τέλους κάποιος τα λέει έξω από τα δόντια.

    ReplyDelete
  11. Το χειρότερο από όλα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περί ού ο λόγος σταζιέρς είναι ότι στερούνται βασικών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων για να γίνουν στελέχη μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

    ReplyDelete
  12. Ενα σύγχρονο κράτος πρέπει να στελεχώνεται απο τους άριστους των Ελλήνων.Λίγους ,με υψηλή κατάρτιση,με καλές αμοιβές και αφοσιωμένους στο καθήκον.
    Ηδη τα πράγματα πάνε προς τα εκεί απο τον pioner ΓΑΠ.Είμαστε στην αρχή μιας Εθνικής Παλιγγενεσίας.
    ΓΑΠ,Καποδίστριας.

    ReplyDelete
  13. vassili ama anatrekso duderino sta sxolia sou diaxronika kata koron milas gia tempelides kai biolemenoys DY gi' ayto de se pernei. tora se emele gia ta stage?

    bravo dudes gia to arthro TIMORIA stin AUTHAIRESIA.

    aythairesia isxyei stin eyropi vassilis? oxi ara giati na isxyei stin Ellada? i opoia authairesia mle prasini kokkini.

    oxi sto dimosio apo tin piso porta.

    ReplyDelete
  14. Συγχαρητήρια για το post. Συμφωνώ, επαυξάνω και συνυπογράφω.

    Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες αυθαιρεσίες σε όλους τους τομείες. Πολλές από αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν και σίγουρα θα δημιουργηθούν και άλλες. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις που σταματούν κάποια αυθαιρεσία.

    Επίσης δεν δέχομαι ότι πάντα όλα και όλοι έτσι δούλευαν, άρα όλοι οι stagers ήταν θύματα του συστήματος. Οι stagers ήταν ΜΕΡΟΣ του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι είχαν πλήρη επίγνωση των πράξεών τους.

    ReplyDelete
  15. ΓΑΠ,Καποδίστριας,οι δύο "Φόν" της Ελλάδας, όπως θα έλεγε και ο μακαριτης ο Κομφούκιος.

    ReplyDelete
  16. Εαν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ως "ευπαθή κοινωνική ομάδα" τους σταζιέρς καλά θα είναι να τους αναλάβει το προνοιακό σύστημα.Είναι και το σωστότερο κατά τη γνώμη μου.Μη μπερδεύουμε τα πράματα.

    ReplyDelete
  17. @Big Lebowski

    Από πίσω είναι πάντα καλύτερα ;)

    ReplyDelete
  18. Κάντο όπως ο ΓΑΠ

    "Οπως μετέδωσαν οι «Financial Τimes» η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ δεν προτίθεται να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες ώστε να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα ώσπου η γερμανική οικονομία να εξέλθει από την ύφεση, απόφαση που δημιουργεί νέα δεδομένα και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες"
    ΤΟ ΒΗΜΑ 27-19-09

    Η Μέρκελ γονυκλινής αντιγράφει την οικονομική πολιτική του ΓΑΠ. Συνειδητοποίησε ΠΡΩΤΗ τους κινδύνους που περνάει ολόκληρη η Ευρώπη απο τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

    ReplyDelete
  19. Η πιό επώνυμη σταζιέρ είναι η ωραία ,η Παναγιωταρέα.
    Κολλητή του Φαυλό και φίλη του Μπένυ.Γλείφει το Παμπούκη ολημερίς και ολονυχτίς.

    ReplyDelete
  20. Μή μου πείτε ότι η μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή δεν θα είναι το να φύγει η Παναγιωταρέα από την ΕΤ;

    ReplyDelete
  21. Τη Μαρία αφήστε την να λέει κατσουφιασμένη τις ειδήσεις.
    Από τις 4 Οκτωβρίου και μετά δεν γέλασε το χειλάκι της.
    Μαρία ή χαμογέλα
    ή φύγε παρέα
    με την Παναγιωταρέα.

    ReplyDelete
  22. "Η Μέρκελ γονυκλινής αντιγράφει την οικονομική πολιτική του ΓΑΠ"

    έλεος Παρμενίδη, έλεος

    τι άλλο θα ακούσουμε .........??

    ReplyDelete
  23. Plaka kanei o Parmenidis re sas intrigkarei mpas kai peite kamia kouventa.

    Mprabo gia to arthro paidia, mono sto deytero tha diafoniso, anti gia asfalisi tha protimousa mono iatrofarmakeytiki perithalpsi. Mathiteia einai, ki oute kan pistopoiimeni opos apo panepistimia i epaggelmatikes sxoles. An metrisei san ergasia, ara ki asfalisi, tote de dimioyrgeite proigoymeno (precedent) gia ti moriodotisi?

    ReplyDelete
  24. "Ενα σύγχρονο κράτος πρέπει να στελεχώνεται απο τους άριστους των Ελλήνων.Λίγους ,με υψηλή κατάρτιση,με καλές αμοιβές και αφοσιωμένους στο καθήκον."

    Μάλιστα. Οι άριστοι θα πουν οριστικό αντίο στην Περιπέτεια, την Εξερεύνηση, την Προσωπική Ανάπτυξη, την Ελευθερία Κινήσεων, την Έρευνα, την Κορυφή της Διανόησης και Επιστήμης, τις Άλλες Χώρες, τη Δοκιμή πολλαπλών απασχολήσεων - και θα αφοσιωθούν στη φυλακή του δημοσίου τομέα για έναν καλό μισθουλάκο, ας πούμε 2-3 χιλιάρικα.

    Άμα το κάνουν αυτό οι Άριστοι, τότε οι μέτριοι τι πρέπει να αξιώσουν;

    Και γιατί ο Άριστος να δεχτεί κάτι τέτοιο χωρίς να εξερευνήσει τις όποιες δυνατότητες και προοπτικές του στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα του λείψει η Ελληνική Προοπτική; (εδώ γελάνε).

    Καταλαβαίνω τι θες να πεις και την καλή πρόθεση και αισιόδοξη προοπτική σου, αλλά οι άριστοι των Ελλήνων θα σου πουν "δε σφάξανε... πάω σε άλλη χώρα".

    Έχε υπόψη σου ότι οι Άριστοι των Ελλήνων είναι πολύ πιο ικανοί από τους άριστους των Αμερικανών ή από τους περισσότερους από τους άριστους των Γάλλων ή Γερμανών (και πιο ευέλικτοι και πιο πολύγλωσσοι και πιο "σοφοί").

    Άφησε το δημόσιο για όσους θέλουν να κρυφτούν πίσω από ένα τσίγκινο γραφειάκι (και για όσους έχουν γεράσει και κουραστεί).

    ReplyDelete
  25. "Άφησε το δημόσιο για όσους θέλουν να κρυφτούν πίσω από ένα τσίγκινο γραφειάκι (και για όσους έχουν γεράσει και κουραστεί)."

    I see."Καλό κράτος είναι το άχρηστο κράτος".Είναι το δόγμα που κυριαρχεί στην Αμερική από το 1972 περίπου.Είναι το δόγμα που εμπότισε ιδεολογικά γενιές και γενιές."Τσακίστε το κράτος".Και ένα άχρηστο κράτος δεν παράγει αριστείς ούτε για τον εαυτό του ούτε για την "αγορά" ούτε για την κοινωνία .Είναι αυτό ακριβώς που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.Είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα και στην Αμερική,η οποία εισάγει αριστείς,και όχι μόνο, γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ Η ΙΔΙΑ.Ηδη όμως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση με τον περιορισμό της εσροής ταλαντούχων απο τρίτες χώρες.Οι συνέπειες θα είναι τραγικές.Η Αμερική καταλήγει να γίνει μιά αποικία των Ασιατών.Και έπεται συνέχεια.

    ReplyDelete
  26. Παιδιά, για να είμαστε λογικοί, τι καλό βρίσκετε σε αυτόν τον θεσμό των Stage που έχει η υπόλοιπη Ευρώπη ; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτόν τον φρικαλέο θεσμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση τον έφερε, όπως και γενιά των 700 Ευρώ , πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας εκανε ;

    Κατά τα άλλα για τα stage συμφωνώ και επαυξάνω σε αυτά που λέτε.

    Δείτε και την ολοκληρωμένη άποψή μου στο blog μου : turn-it-red.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. "Και ένα άχρηστο κράτος δεν παράγει αριστείς ούτε για τον εαυτό του ούτε για την "αγορά" ούτε για την κοινωνία"

    H κοινωνία πρέπει να παράγει τους άριστους, όχι το κράτος (κράτος είναι η κυβέρνηση).

    Λυπάμαι που έχεις τέτοια κρατο-κεντρική άποψη.

    Όσον αφορά στην Αμερική, είναι ακριβώς το κράτος που παρείχε εγγυήσεις στις τράπεζες για τα δάνειά τους και που παρέχει εγγυήσεις στους "μεγάλους" ότι δεν θα τους αφήσει ποτέ να χρεοκωπήσουν... αυτός ο λανθάνοντας κρατισμός κατέστρεψε τις ΗΠΑ. Από τότε που το Αμερικάνικο κράτος αποφάσισε να εγγυηθεί τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, έχουν αυξηθεί κατά 400% (και γιατί να μην αυξηθούν; σου λέει ο άλλος "το κράτος θα τα πληρώσει").

    Η ίδια η έκφραση "το κράτος παράγει ανθρώπους" είναι πιο φρικαλέα κι από αυτές τις γραμμές παραγωγής στο The Wall των Pink Floyd. Θα τη ζήλευε κι ο Μάο.

    Η Αμερική, στις καλές της εποχές, εισήγαγε πολύ ταλαντούχο κόσμο, γιατί αυτοί ΗΘΕΛΑΝ να έρθουν εδώ. Κανείς δεν τους είπε να έλθουν. Από μόνοι τους αναζητούσαν τρόπο να έλθουν. Στις καλές εποχές της Αμερικής, τότε που υπήρχε Αξιοκρατία, και όχι ο τωρινός Κρατισμός.

    Τέλος, εάν ονομάζετε "θεσμό" ένα καθεστώς κατά το οποίο πείθονται μορφωμένοι άνθρωποι να πληρώνονται 400 ευρώ το μήνα, ας τα να πάνε στο διάολο.

    Ρε σεις, ούτε οι σύγχρονοι Κινέζοι δεν μασάνε τέτοιες μαλακίες πλέον. Άκου "θεσμός" τα 400 ευρώ το μήνα!

    Κι έλεγα κι εγώ ότι δεν θα βρεθεί κανείς να ξεπεράσει σε μαλακία τις Αμερικάνικες κυβερνήσεις με τα "cash for clunkers" ("πετάξτε το αυτοκίνητο που δουλεύει μια χαρά κι αγοράστε άλλο για να χρεωθείτε ακόμα περισσότερο" ή "βρήκαμε τη λύση για το οικονομικό πρόβλημα: δεν έχουμε αρκετά αυτοκίνητα στην Αμερική!").

    Τώρα κι οι Έλληνες βρήκαν τη λύση: "μια και εκσυγχρονίζεται η Ασία με προσεκτικά και καλά βήματα, ας το ρίξουμε εμείς σε καθεστώς Δικτατορικής Βασιλείας (κομμουνισμός τύπου Στάλιν δηλαδή): όλοι θα δουλεύουν για το κράτος με συγκεκριμένο μισθό 1400 ευρώ το μήνα και καλού κακού θα απαγορεύσουμε και την έξοδο από τη χώρα".

    Κρίμα στο Δυτικό πολιτισμό, τώρα τελευταία ο ένας χειρότερος από τον άλλο.

    Περαστικά σας.

    ReplyDelete
  28. "Ενα σύγχρονο κράτος πρέπει να στελεχώνεται απο τους άριστους των Ελλήνων.Λίγους ,με υψηλή κατάρτιση,με καλές αμοιβές και αφοσιωμένους στο καθήκον."

    Ακούγεται και λίγο Χιτλερικό δηλαδή... κάτι σαν μια "άρια φυλή βαλκανίων κρατικών υπαλλήλων" (!), "αφοσιωμένους στο καθήκον"... τώρα βέβαια θα είναι λίγο δύσκολο να βάλεις Έλληνες στη γραμμή, αλλά κρίνοντας από τους ελάχιστους επισκέπτες αυτού του site, δεν νομίζω ότι πολλοί ενστερνίζονται την πραγματική ουσία τέτοιων αποφθεγμάτων.

    Όπως βρήκε η Αμερικάνικη κυβέρνηση τη λύση ("δεν έχουμε αρκετά αυτοκίνητα στην Αμερική"), έτσι βρήκε και η Ελληνική κυβέρνηση τη λύση ("δεν έχουμε αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους στην Ελλάδα").

    ReplyDelete
  29. "Η Αμερική καταλήγει να γίνει μιά αποικία των Ασιατών."

    Η Αμερική δεν είχε ποτέ εθνική ταυτότητα (πάντα ήταν ένας τόπος μεταναστών - κι δεν ήταν ποτέ πραγματική "εθνική χώρα" όπως οι χώρες της Ευρώπης).

    Λες "Η Αμερική καταλήγει να γίνει μιά αποικία των Ασιατών." ενώ η Αμερική είναι ΗΔΗ (και ήταν πάντα), μια αποικία διαφόρων άλλων (Ιρλανδών, Νορβηγών, Σουηδών, Γερμανών, Ιταλών, Εβραίων, Ελλήνων, τώρα τελευταία και Ρώσων, κλπ κλπ).

    Οπότε δεν λες τίποτα παραπάνω από ότι ισχύει ήδη για 300 χρόνια τώρα.

    Το αν οι μισοί Αμερικανοί θα είναι Μεξικάνοι και οι άλλοι μισοί Ασιάτες, αυτό δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από το εάν είναι οι μισοί Γερμανοί και οι άλλοι μισοί Μεσογειακοί (όπως ήταν πριν από 100 χρόνια). Καμία διαφορά.

    Η χώρα με τους περισσότερους μετανάστες στις ΗΠΑ είναι εδώ και πολλά χρόνια ο Καναδάς (Καναδοί πολίτες που πολιτογραφούνται Αμερικανοί πολίτες μετά από γάμο με Αμερικανίδα ή με άλλο τρόπο και μένουν μόνιμα στις ΗΠΑ).

    Η Αμερική δεν είχε ποτέ κάποια συγκεκριμένη "εθνική πολιτική" για την παιδεία ή οτιδήποτε άλλο. Όποιος θέλει έρχεται, όποιος θέλει φεύγει.

    Υπάρχει όμως διαφορά όταν το 20% του πληθυσμού σε μια Εθνική Χώρα (Nation State) όπως η Ελλάδα, είναι ήδη "ξένοι" με δική τους γλώσσα και ήθη.

    Λες επίσης "Είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα και στην Αμερική,η οποία εισάγει αριστείς..."

    Η Αμερική δεν έχει "εθνικό πρόγραμμα" παιδείας κλπ αλλά από βραβεία Νόμπελ και ανακαλύψεις καλά τα πάει ακόμα.
    Η Ελλάδα από την άλλη μεριά (η οποία έχει Μεγαλόπνοο Κρατικό Πρόγραμμα Παιδείας) τι κάνει στο συγκεκριμένο τομέα; (εκτός από το να παίζει video games και να φτιάχνει αριστερές ιστοσελίδες με συνταγή sensetionalism - αλυσίδες, χειροπέδες και άλλες φωτό με χολυγουντιανές μεθόδους, κατάλληλες για τα 7χρονα και τους διανοητικά ανάπηρους).

    Ο Αρνητισμός και ο Τσογλανισμός δυστυχώς έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και οποιωνδήποτε προοπτικών για διεθνείς σταδιοδρομίες κλπ. Δεν ρίχνω το φταίξιμο στους σημερινούς νέους βέβαια, διότι γνώρισα από κοντά τα τσογλάνια γονείς που τους ανέθρεψαν και τους απτεώνες πολιτικούς που τους χαλούχησαν με μαλακίες.

    Το βιβλίο της Γεωγραφίας που διδάχτηκα στο γυμνάσιο στην Ελλάδα (επί Ανδρέα) έγραφε "η Αλβανία είναι βιομηχανική χώρα με εκμηχανισμένη γεωργία".

    ReplyDelete
  30. Λευτέρη, με όλο το σεβασμό, αυτά που υποστηρίζεις είναι ανατριχιαστικά.

    Γράφεις επί λέξη : "Στις καλές εποχές της Αμερικής"...

    Ποιες ήταν οι "καλές εποχές της Αμερικής" ;;;;

    Όταν ρίχναν πυρηνικά στην Ιαπωνία ;
    Όταν διοργανώναν πραξικοπήματα σ' ολόκληρη την υφήλιο ;

    Όταν απειλούσαν την ανθρωπότητα με πυρηνική σύρραξη ;
    Όταν - εποχές μακαρθισμού - κυνηγουσαν και εξαφάνιζαν οτιδήποτε αριστερο και δημοκρατικό ;
    Όταν ανέχονταν και χρηματοδοτούσαν την ΚουΚλουξΚλαν ;
    Όταν δημιουργούσαν τα γκέτο των φτωχών και των μαύρων στις μεγαλουπόλεις ;

    Τελικά θα χάσουμε τελείως τη λογική μας.

    Τι άλλο θ' ακούσουμε !! Ότι για την κακή κατάσταση των εργαζομένων φταίει... ο "κρατισμός" (ενώ ο ακραίος φιλελευθερισμός των ΗΠΑ, της Αιθιοπίας, της Ουγκάντας οδηγεί σε καλές συνθήκες ζωής) !!!

    Το ότι η κατάσταση είναι δραματική διότι η ΙΔΙΩΤΙΚΗ οικονομία πετάει συνεχώς εργαζόμενους στο δρόμο, αντικαθιστώνας τους με τεχνολογία ή με άλλους τρόπους διαχείρισης του προσωπικού λόγω οικονομίας,

    σου λέει τίποτα ;

    Δηλαδή η πιο εύκολη λογικη σκέψη, ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται ΧΑΛΙΑ επειδή ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ (ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ) είναι τόσο μπερδεγουέι για σένα ;

    Μπορείς να απαντήσεις σε αυτά ή έχεις μπλοκάρει και θα μου συζητάς πάλι για τα αυτοκίνητα στην Αμερική και τον Μάο Τσε Τουνγκ ;

    ReplyDelete
  31. Lefteris,
    Στην Κούβα, την"Αλβανία του Χότζα" της Καραιβικής, κατέφυγε η κυβερνηση των ΗΠΑ, για να ζητήσει τα φώτα της, για το πως αντιμετωπίζει τις διάφορες κρίσεις από φυσικές και μή καταστροφές.
    Διάβασε προσεκτικά το παρακάτω για να δείς πως ξεφτελίζεται μια χώρα σαν τις ΗΠΑ που δεν έχουν κράτος.
    Και δεν σου λέω τίποτε για τις ουρές των Αμερικανών που πάνε και αγοράζουν φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας από την Κούβα.
    Εκεί οδήγησαν την Αμερική οι φορείς των απόψεών σου.
    ----------------------

    "Κόσμος | Σαβ, 17/10/2009 - 13:36

    Στην Κούβα ο δήμαρχος Νέας Ορλεάνης.

    Επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποιεί από την Παρασκευή ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ρέι Νέιγκιν με στόχο να ενημερωθεί για τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ειδικά φυσικών καταστροφών, που εφαρμόζει η Αβάνα.....
    Η επίσκεψη άρχισε μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στη Νέα Ορλεάνη ότι η κυβέρνησή του δε θα επιτρέψει να επαναληφθεί η καταστροφική κυβερνητική "αποτυχία", που είχε καταγραφεί μετά το φονικό χτύπημα του κυκλώνα Κατρίνα, το 2005.

    Ο Ρέι Νέιγκιν είναι ο πρώτος δήμαρχος πόλης των ΗΠΑ που πραγματοποιεί διπλωματική επίσκεψη στην Κούβα εδώ και 50 χρόνια, ανέφερε το γραφείο του.

    "Υπήρξαμε θύματα μιας τραγωδίας. Τώρα θέλουμε να γίνουμε υπόδειγμα ετοιμότητας", δήλωσε η εκπρόσωπός του δημάρχου, Σίον Κουάιετ.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την αποστολή, διότι η Κούβα αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια χώρα που έχει αναπτύξει αποτελεσματικές μεθόδους όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, πρόσθεσε."
    ---------
    Το κράτος-δικαίου είναι διαφορετικό από το κράτος -αρβυλοφύλακα που υποστηρίζεις. Και φυσικά οι υποστηρικτές του Κράτους-Δικαίου είναι οι φανατικότεροι αντικρατιστές.Ας μην τα μπερδεύουμε αυτά τα πράματα.

    ReplyDelete
  32. Αντίο βαθειά Ελλάδα
    Καλωσόρισες κράτος Δικαίου.


    "....Αν όλα γίνουν κατά τα υπεσχημένα, σε λίγο θα ζούμε σε κράτος Δικαίου. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να απελαθεί από τη χώρα το ήμισυ του πληθυσμού που θα προσκυνούσε ευχαρίστως έναν βουλευτή για να μπει στο Δημόσιο, που θα έκανε ρεβεράντζες για να πάρει μια θέση και βλέπει την πολιτική ως ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Δεν είναι το βαθύ ΠαΣοΚ που στραβοκοιτάζει τον κ. Ξυνίδη, είναι η παλαιομοδίτικη, βαθιά Ελλάδα".
    Λώρη Κέζα-ΤΟ ΒΗΜΑ

    Πολύ όμορφο και πολύ επίκαιρο.

    ReplyDelete
  33. Μακάρι η Αμερική να αντέξει.Γιατί αν πέσει, η Ελευθερία και η Δημοκρατία θα αποτελέσουν οριστικό παρελθόν για το πλανήτη.
    Και για να αντέξει χρειάζεται ένα κράτος Δικαίου και όχι ένα κράτος νυχτοφύλακα, απλά για να φρουρεί και για να προστατεύει τις Παναγιωταρέες του.

    ReplyDelete
  34. Παρμενίδη, η Αμερική δεν πρόκειται να αντέξει, διότι από ανοικτή χώρα κατάντησε κλειστό μπουρδέλο των Τσογλανιών των μεγάλων εταιρειών (από Enron κλπ έως AIG κλπ).
    Το ρόλο της Αμερικής θα αναλάβουν οι σύντροφοι της Ασίας (κομμουνιστές κινέζοι και βαμένοι μουσουλμάνοι) και οι Ρώσοι, σιγά σιγά.

    Dark Red, στις περισσότερες κοινότητες στις ΗΠΑ οι γονείς ψηφίζουν ακόμα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των παιδιών τους και για τα οικονομικά της κοινότητάς τους. Έχω δει πράγματα εδώ στις 4 πολιτείες που έχω ζήσει που δεν προλαβαίνω βέβαια να κάτσω να τα γράψω, αλλά είναι πράγματα που μετά από 30 χρόνια που είχα ζήσει στην Ευρώπη, η Ευρώπη έμοιαζε πια στο μυαλό μου σαν φυλακή σε σχέση με τις ΗΠΑ.
    Τα πράγματα βέβαια αλλάζουν, η Ευρώπη ανοίγει λίγο περισσότερο κι η Αμερική αρχίζει να κλείνει. Και οι Κινέζοι αγοράζουν ότι βρουν μπροστά τους, επειδή αμφότεροι ΗΠΑ και ΕΕ τους έστειλαν τα εργοστάσιά τους και υποστήριξαν τη χαμηλή τιμή του νομίσματός τους, που τους επέτρεψε να εισάγουν δολάρια και χρυσό και να ελέγχουν τώρα όχι μόνο τις αγορές αλλά και τη γεωπολιτική της περιοχής.

    Αυτή τη στιγμή, η Κίνα είναι η πλέον καπιταλιστική χώρα στον κόσμο (για τους ισχυρούς της και για το κόμμα).

    Όσον αφορά στα ιατρικά, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έρχονται στις ΗΠΑ και πολλοί Αμερικάνοι πάνε και στη Σιγκαπούρη (είναι πιο φτηνά για ορισμένες επεμβάσεις κλπ). Αυτό δεν λέει τίποτα, είναι απλό φαινόμενο της "ανοικτής αγοράς". Για παράδειγμα, εγώ προτιμώ τον προσωπικό μου γιατρό στο Σικάγο και εκεί πάω κάθε χρόνο (για να δω και συγγενείς), αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από προσωπική μου προτίμηση.

    Επί τη ευκαιρία, ένας Αμερικανός μπορεί να νομίζει ότι η Πέγκυ Ζίνα είναι ανώτατη τέχνη (επειδή δεν ξέρει πώς τη βλέπουν οι τοπικοί κάτοικοι), με την ίδια έννοια που ο μέσος Έλληνας νομίζει ότι ο Michael Moore είναι σοβαρός (εδώ πέρα θεωρείται απλά entertainment, όπως και τα νέα του CNN).

    Η Αμερική είναι παράξενη και πολύμορφη χώρα. Όταν ζούσα στην Οκλαχόμα ήμουν μέλος του Cherokee Nation (οι Τσερόκι εκεί πέρα έχουν δικούς τους νόμους και δικαστήρια κλπ). Για νοσηλεία - χτύπα ξύλο - υπήρχε το τοπικό νοσοκομείο για τους Τσερόκι, το οποίο ήταν δωρεάν σε όλους, και επιδοτούμενο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις τοπικές επιχειρήσεις των Ινδιάνων (ειδικά τα μεγάλα Καζίνο που έχουν οι Τσερόκι) - η ίδια κυβέρνηση που δεν επιδοτεί άλλα νοσοκομεία - δηλαδή τρέχα γύρευε. Μην συγκρίνετε τις ΗΠΑ με μικρές και ομοιογενείς χώρες όπως η Ελλάδα.

    ReplyDelete
  35. @lefteris
    οπως βλεπεις ενώ εσύ μιλάς γιά το 2009 οι απαντήσεις που παίρνεις αναφέρονται στο 1960 (αλλά κουβέντα για την ανοιξη της Πράγας και τα γκούλαγκ)

    Στη σημερινή Ελλάδα Λευτέρη δεν βγάζεις άκρη.Όσο φιλοσοφούμεν μετ' ευτελείας τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.

    Το πρόβλημα ήταν (και είναι) ότι κοιτάμε διαρκώς το σήμερα (μόνο) και έτσι υποθηκεύσαμε το μέλλον.
    Και τώρα που το μέλλον φτάνει εμείς καταφεύγουμε στο παρελθόν

    ReplyDelete
  36. Τέλος, να μην ξεχνάς όταν αναφέρεσαι στους πολέμους το ρόλο των πραγματικά μεγάλων φιλοπόλεμων Ευρωπαίων:

    - Γερμανοί (α και β παγκόσμιος πόλεμος)
    - Γάλλοι (έχουν γαμήσει το ένα τρίτο της Αφρικής και διατηρούν ακόμα αποκίες εκεί, ξεκίνησαν τον πόλεμο στο Βιετνάμ)
    - Ιταλοί (28η Οκτωβρίου σήμερα)
    - Ισπανοί (υπεύθυνοι για τις μεγαλύτερες σφαγές στην Αμερικάνικη ήπειρο κατά των Αζτέκων κλπ)
    κλπ κλπ
    ...όπως και των πλέον σκοτεινών θρησκευτικών καθεστώτων (ιερά εξέταση, μεσαίωνας κλπ).
    Αμερικάνοι δεν υπήρχαν ακόμα όταν έγιναν οι σφαγές των τοπικών πληθυσμών από τους Ευρωπαίους αποίκους (ειδικά τους Ισπανούς).

    Αυτά ανήκουν στο παρελθόν βέβαια...

    Να μην ξεχνάμε και το θεσμό των κεντρικών τραπεζών που ξεκίνησαν οι Ευρωπαίοι και κατά του οποίου αντιστάθηκαν όσο μπορούσαν οι ιδρυτικοί πατέρες της Αμερικής, οι οποίοι ήταν οπαδοί της προσωπικής ελευθερίας, ανεξιθρησκείας κλπ. Προφήτης ο Jefferson για τη σημερινή κατάσταση:

    "I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around [the banks] will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs."

    Εύχομαι καλή εθνική επέτειο.

    ReplyDelete
  37. "οπως βλεπεις ενώ εσύ μιλάς γιά το 2009 οι απαντήσεις που παίρνεις αναφέρονται στο 1960 (αλλά κουβέντα για την ανοιξη της Πράγας και τα γκούλαγκ)"

    Ούτε και θα μιλήσουν για τους δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς από το πρόγραμμα εκκαθαρίσεων Στάλιν ή την "πολιτιστική επανάσταση" [sic] του Μάο.
    Όσον αφορά στην εξαιρετική παιδεία που είχαν εκεί πέρα, θυμάμαι ακόμα τους πρόσφυγες Ρώσους στο λιμάνι του Ηρακλείου (τους πηγαίναμε σούπα), όλοι είχαν φύγει κρυφά και μαζί (τρεις καθηγητές πανεπιστημίου και τέσσερις γυναίκες βοηθοί κλπ) που τρομοκρατήθηκαν όταν τους έδωσα ασπιρίνες ("τι είναι αυτό") και μου είπαν σε σπαστά Αγγλικά ότι δεν μαθαίνανε ιστορία πριν από το 1917.
    Λόγω της υψηλότατης παιδείας που ελάμβαναν οι γυναίκες από αυτές τις χώρες (και του ήθους τους, αποτέλεσμα της πλήρους εξάλειψης της ιστορίας αυτών των χωρών, που απαγορεύτηκε δια ροπάλου) έγιναν πουτάνες στη δύση.

    Αξίζει πάντως να αναρωτηθεί κανείς γιατί οι νέοι Έλληνες δεν ανατρέχουν στους Έλληνες φιλοσόφους και προτιμούν τους Ρώσους (Λένιν κλπ) ή τους Γερμανούς (Μαρξ κλπ) και γιατί ζουν με 100% Αμερικάνικο τρόπο της δεκαετίας του '90 (τεμπελιά, παράπονο, υλισμός στο έπακρο, Ίντερνετ και texting κλπ, ραπ, χιπ-χοπ, Doors και δε συμαζεύεται, τζιν και λαϊκά θεάματα όπως ποδόσφαιρο κλπ, συνεχείς απαιτήσεις από γονείς και συζύγους κλπ, ελευθεριάζουσα άποψη περί σχέσεων). Α ναι, και οι κουλτούρα να φύγουμε αριστεροί του Κολωνακίου. Σαν αυθαίρετο προάστειο του Λος Άντζελες έχει γίνει η Ελλάδα (το σιχαίνομαι το LA)...

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. Περιγράφετε μια Ελλάδα, που στις 4 Οκτωβρίου,σωτηρίου έτους 2009, έπαψε να υπάρχει.
    Σήμερα γιορτάζουμε το ΟΧΙ σαυτή την Ελλάδα.

    ReplyDelete
  40. 4 Οκτωβρίου 2009,ημέρα Εθνικής παλιγγενεσίας.

    ReplyDelete
  41. Λευτέρη, με όλο το σεβασμό, είναι δύσκολο να σε παρακολουθήσει κανείς, γιατί άλλα σε ρωτάνε, και άλλα απαντάς.

    Καλά, σοβαρά υποστηρίζεις τις ΗΠΑ του 20ου αιώνα ; Και όλα αυτά με το επιχείρημα του επειδή «έζησες εκεί» ;;;;

    Μιλάμε για τη χώρα που ξεπέρασε σε απόλυτο αριθμό θυμάτων πολέμου, ακόμη και τη Γερμανία του Χίτλερ….

    Σου λέμε για τα πυρηνικά στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, για τα δεκάδες πραξικοπήματα και εξωτερικές επεμβάσεις, για τις σφαγές αμάχων και μας λες ότι «καλά, και οι Ευρωπαίοι ήταν πολεμοχαρείς»,

    Σου λέμε για την τεράστια ανισότητα, φτώχεια και ρατσισμό και μας λες για τους «ινδιάνους τσερόκι» (που παρεμπιπτόντως, το αμερικάνικο «έθνος» στηρίχτηκε πάνω στην τελειωτική γενοκτονία όλων αυτών)

    Σου μιλάμε για την τραγική ανελευθερία (εκτός από αυτούς που είναι με το σύστημα, όπως εσύ προφανώς, μην μας πεις ότι δεν την έζησες, το ξέρουμε), για τη μηδενική δημοκρατία, για τις δολοφονίες απ’ τους αμερικάνους μπάτσους για ψήλου πήδημα, και μας λες ότι κάπου που ήσουν ψήφιζαν λες οι αποβλακωμένοι κρετίνοι ιδιοκτήτες για τα οικονομικά της «κοινότητας» (χέστηκ’ η φοράδα στ’ αλώνι).

    Πότε ήταν επιτέλους ανοιχτή χώρα αυτό το έκτρωμα ; Επί Μακάρθι ; Όταν κάναν πραξικοπήματα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ; Όταν πνίγαν στο αίμα την Αφρική ;

    Δηλαδή επειδή εσύ γούσταρες και την έβρισκες εκεί που λιαζόσουν, πρέπει να γουστάρουμε και εμείς ;

    Και στο κάτω κάτω, την κόλαση της κοινωνίας των ΗΠΑ, (η οποία φυσικά και θα έχει τον Μουρ ως entertainment , τι να καταλάβουν οι απαίδευτοι, οι χειρότεροι σε όλους τους παγκόσμιους διαγωνισμούς γνώσεων και αντίληψης) δεν χρειάζεται να την μάθουμε από εσένα, που είχες καλοβολευτεί εκεί.

    Την μαθαίνουμε από τους Αμερικάνους και από την προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο για να φωνάξουν την φρικτή κατάσταση την οποία βιώνουν..

    Ευρώπη και ΗΠΑ είναι τα ίδια σκατά, γιατί έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο οικονομικό μοντέλο : Τον καπιταλισμό.

    Για κόψε λίγο αυτό το βιντεάκι, φόρος τιμής στη χώρα μας, από Αμερικάνους :

    http://www.youtube.com/watch?v=UCRtPgXLjbw&feature=player_embedded

    ReplyDelete
  42. Κοίτα, εγώ είμαι πολιτικά ουδέτερος οπότε ηρέμησε. Η Αμερική έχει ακόμα 5-10 χρόνια ζωής και μετά θα είναι κάτι άλλο, διαφορετικό. Άμα δεν μ' αρέσει θα φύγω (μάλλον κατά Νέα Ζηλανδία - μ' αρέσουν τα μέρη που περνάνε απρατήρητα αλλά είναι όμορφα).

    Εσένα τώρα άμα σ' αρέσουν οι φωτό και τα σχετικά περί γενοκτονιών, βάλε και στο google "Soviet Union genocides", ψάξε και για τους Πόντιους, ψάξε και για τις γενοκτονίες των Γιαπωνέζων, Κινέζων κλπ (ειδικά αυτοί οι Ασιάτες είναι χριστέ και παναγία).

    (αυτού του τύπου ο εθισμός στο μακάβριο και το δυσάρεστο, το "μακάβριο πορνό", είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό εθισμού της εποχής του ίντερνετ).

    Να τσατίζεσαι και για τους άλλους γενοκτόνους: Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, αρχαίοι Έλληνες, Μέγας Αλέξανδρος, Τζέκινς Χαν, Οθωμανοί, Μέγας Ναπολέων, και δε συμμαζεύεται. Αλλιώς θα σου πούνε ότι μεροληπτείς.

    Αυτή την τσατίλα δεν καταλαβαίνω. Λες και τρέμουν τα χέρια σου από την οργή για τις υποθέσεις τελείως άλλων χωρών. Αναρωτιέμαι πώς και δεν παθαίνεις καρδιακή προσβολή όταν συμβαίνουν χειρότερα πράγματα στην καθημερινή Ελλάδα... πώς τα καταφέρνεις και σηκώνεσαι από το κρεβάτι ζωντανός κάθε πρωί είναι θαύμα.

    Ηρέμησε, ακούγεσαι φανατισμένος, θα πάθεις τίποτα. Ποιοι ελέγχουν την ψυχική σου διάθεση;

    (μη μου πεις "η ηγεσία της αριστεράς", διότι η ελληνική ηγεσία της αριστεράς ούτε σταχτοδοχεία δεν θα καθάριζε στο Κρεμλίνο - από τυφλό φανατισμό όμως και νεύρα, καλά τα πάμε - άμα γύρευε ο εθνικοσοσιαλιστής Χίτλερ αντικαταστάτες των SS, ήξερε που να τους βρει).

    Τέλος, εάν μισείς έστω και έναν συνέλληνά σου για τις όποιες πεποιθήσεις του, τότε κάτι δεν πάει καλά. Θα μου πεις τώρα, ποιος σοβαρό άνθρωπος κάθεται να ακούει οποιονδήποτε πολιτικό ή δημοσιογράφο της Ελλάδας (αυτοί είναι ΔΑΜ - Διεθνώς Ασήμαντες Μετριότητες) - αλλά λέω τώρα εγώ, μην σας βάλουν να σκοτωθείτε πάλι μεταξύ σας σαν χαζοί εκεί κάτω, ε;

    ReplyDelete
  43. Αυτούς τους προνομιούχους έβαλε στην θέση τους το ΠΑΣΟΚ και συμφωνείται με το ανοσιούργημα του...!!!

    http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=4201

    «Αγαπητέ κ. Ρίζο,
    Είμαι και εγώ ένας... "προνομιούχος" των stage και θύμα της πασοκικής εκδίκησης.
    Είμαι παντρεμένος με δύο παιδιά και άνεργος εδώ και έξι μήνες. Με ειδοποιήσανε από τον ΟΑΕΔ για πρόγραμμα stage. Παρότι δεν ενθουσιάστηκα, δέχθηκα γιατί δεν είχα καλύτερη πρόταση.
    ***
    ΠΙΣΤΕΨΑ ότι με τα 460 ευρώ θα παίρνω ένα μπουκάλι γάλα για τα παιδιά μου. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση "όλων των Ελλήνων" με πέταξε στον δρόμο και χωρίς να μας πληρώσει ούτε τα δεδουλευμένα!..
    Αυτό είναι το "κράτος δικαίου" που ευαγγελιζόταν το ΠΑΣΟΚ!..
    Αγαπητέ Δημήτρη, είσαι η μόνη φωνή και ελπίδα για συμπαράσταση. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
    Ενας προνομιούχος stage
    Γιάννης Παπαδόπουλος
    Θεσ/νίκη».


    ΟΥΤΕ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ... και ο άνθρωπος έχει 2 παιδιά. Ειδοποιήθηκε από τον ΟΑΕΔ και όχι βουλευτικό ή βολευτικό γραφείο...

    Δεν ζητάει ελεημοσύνη. Τα δεδουλευμένα ζητάει...

    ReplyDelete
  44. Τι μας λες βρε Βασίλη; Αυτούς που έβαλε προεκλογικά η ΝΔ από την πίσω πόρτα κι έπερνε και τηλέφωνο στο σπίτι ο κάθε πολιτευτής και υποσχόταν διορισμό. Άσε γιατί έχω φίλους που τους παρακαλούσαν...Καλά έκανε το ΠΑΣΟΚ να τελειώνει το θέμα. ΤΟ μόνο δίκαιο αίτημα είναι να τους πληρωθούν τα ασφαλιστικά και να αναγωνριστούν τα χρόνια. Όλα τ' άλλα δείχνουν ότι όλοι στο δημόσο θέλουν να βολευτούνε. Τα συνθήματα στη διαδήλωση πέρισι τα είχες ακούσει τι λένε; οε οε κυβέρνηση θυμήσου Τράπεζες και ΟΣΕ

    ReplyDelete
  45. κάνε με κι εμένα ΔΥ μπάρμπα

    ReplyDelete
  46. Μην τσακώνεστε.

    Τα λεφτουδάκια των stage ήταν πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που χάνει το κράτος κάθε μέρα από άλλες μεριές... έπρεπε να τους πληρώσουν από φιλότιμο και μόνο.

    Παράξενο το όνομα "Γιάννης Παπαδόπουλος" στην επιστολή. Στην Αγγλία, John Smith.

    =================================
    Βέβαια εάν ψηφίσετε εμένα, θα θεσπίσω τη λύση που προτείνει ο φίλος μας ο red:

    Κατάργηση της ιδιοκτησίας:
    - Σπίτια
    - Αυτοκίνητα
    - Μοτοσικλέτες
    - Χρυσαφικά

    Αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες πρέπει να κατασχεθούν αμέσως διότι είναι αδικία να έχει ο οικογενειάρχης παλιά βέσπα και ο βουτυρομπεμπές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ να έχει μεγάλη Yamaha.
    Θα δοθεί σε όλους ένα ποδήλατο.

    Τελευταία θα μείνουν τα ρούχα (θα κατασχεθούν όλα), διότι είναι αδικία να φοράει ο οικογενειάρχης φθαρμένο κινέζικο και ο βουτυρομπεμπές να φοράει σανέλ.

    Θα κατασχεθεί και όλος ο οικιακός εξοπλισμός (πλυντήρια, computers κλπ), διότι υπάρχει πολύ αδικία σ' αυτό τον τομέα. Δεν μπορεί ο άλλος να έχει προσωπικό υπολογιστή και ο φτωχός πλην τίμιος οικογενειάρχης να μην έχει ούτε τηλεόραση της προκοπής.

    Και σύμφωνα με την υπόσχεση του '30 η οποία είχε ήδη αρχίσει να υλοποιείται στη Γερμανία τότε ("ένα σπιτάκι - ένα αυτοκίνητο - ένας μισθός - κρατικοποίηση των πάντων - ein Land, ein Fuhrer"), θα φτιάξουμε και μια ειδική αστυνομία να παρακολουθεί την εφαρμογή των παραπάνω και να τιμωρεί τους παραβάτες.
    ==================================

    Αγαπητέ Βασίλη, έχεις δίκιο. Και οι υπόλοιποι έχουν κι αυτοί δίκιο.
    Είναι εξοργιστικό να μαζεύουν μίζες από τη Siemens και μετά να αρνούνται αστεία ποσά στους stage.

    Εκείνο που διέφυγε της προσοχής, είναι ότι το Κράτος εθίζει τον κόσμο στο δημόσιο - πετάει το καροτάκι των 500 ευρώ, ώστε να μην βλέπουμε τις ευκαιρίες των χιλιάδων ευρώ σε άλλους τομείς ή και σε άλλες χώρες. Δώστου ένα ξεροκόμματο για να μην δει που είναι η μπριτζόλα. Διότι άμα είναι νηστικός, θα επαναστατήσει, αλλά εάν τον κρατάμε με το ξεροκόμματο, τον κάνουμε ότι θέλουμε.

    Κι ο red έχει δίκιο όταν λέει "1400 ευρώ μισθό". Στην πραγματικότητα, χωρίς αστεία, εγώ θα έλεγα 2000 ευρώ βασικό μισθό, αλλά ακόμα και καλοδιαχειρισμένα κράτη στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τέτοια ποσά, διότι κι αυτοί έστειλαν τις παραγωγικές τους μονάδες στην Κίνα.

    Αυτή την πραγματικότητα τη βλέπουμε σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο σήμερα. Οι Ασιάτες είναι 3,5 δισεκατομμύρια κόσμος και ανακαλύψανε ότι μπορούν κι οι ίδιοι να στηρίξουν συστήματα παραγωγής-κατανάλωσης χωρίς τη βοήθειά μας - οι γνώσεις σήμερα είναι δωρεάν μέσω του Αμερικανόφερτου ιντερνετ.

    Κυρίες και κύριοι,

    Μέχρι τώρα τη βγάζαμε ζάχαρη στη Δύση: μας στέλνανε οι Ασιάτες προϊόντα κι εμείς τους στέλναμε χαρτάκια (ευρώ και δολάρια) κι έτσι είχαμε την πολυτέλεια να χρηματοδοτούμε τα κοινωνικά μας προγράμματα και να τρώμε όλοι χωρίς να παράγουμε ούτε τα μισά απ' όσα καταναλώναμε.

    Τελειώσανε τα ψέματα.
    Όσοι νομίζουν ότι αυτή η κρίση είναι παροδική, δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στην τιμή του χρυσού ή στην αλλαγή των γεωπολιτικών δυνάμεων στην Ασία. Ή να ενημερωθούν για το ότι οι Κινέζοι αγοράζουν τους πόρους της Αυστραλίας και άλλα στρατηγικά αποθέματα και κοιτάσματα σε όλο τον κόσμο.

    Άντε να δούμε και πού θα φτάσουν οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρώπης μετά την κατάρρευση των ΗΠΑ και συνεπώς και του ΝΑΤΟ. Χαμογελάει ήδη ο Πούτιν και μηδιάζουν ελαφρώς οι Κινέζοι.

    Ή να δούμε και τι θα κάνει η Γερμανία και η Σουηδία όταν οι Κινέζοι θα φτιάχνουν πλυντήρια στις ΗΠΑ με μισό κόστος από αυτό της Ευρώπης... να δούμε τι "κοινωνικό κράτος" θα μπορούν να παρέχουν χωρίς την Αμερικανική κατανάλωση, όταν τα φτηνά - και καλά - προϊόντα θα έρχονται πλέον κι από τις δύο πλευρές, όχι μόνο εξ ανατολάς...

    ReplyDelete
  47. Βλέπω οτι τα κατοχικά, μετεμφυλιακά και χουντο-πολυτεχνειακά σύνδρομα καλά κρατούν. 'Αντε μετά να πας μπροστά σα χώρα. Τέσπα, έτσι κι αλλιώς το κράτος δε δημιουργεί λεφτά, οπότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να πληρώνονται με δανεικά, μια πρακτική που αναγκαστικά βρίσκεται σε αντίστροφη μέτρηση.

    ReplyDelete
  48. Προς
    τον διακινητή και κομιστή μιας χαλκευένης επιστολής με τίτλο :To reality ενος εκμαυλισμένου "νέου"'

    Αυτός ο John Smith πολύ με "συγκίνησε" με την επιστολή του.Δάνεισε το όνομά του για να πουλήσει 10 φύλα παραπάνω η φυλλάδα της μισσαλοδοξίας. Για το δημόσιο ξεκατίνιασμα πόσα να πήρε άραγε;
    Ετσι και αλλοιώς αν γνώριζε τόσα Ελληνικά όσα δείχνει η επιστολή του δεν θα χρειαζότανε στα 40 του να παριστάνει το μαθητευόμενο "παιδί του stage".

    ReplyDelete
  49. Η "επιστολη" ειναι χαλκευμενη!! Γράφτηκε δια χειρός Ρίζου!

    Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά αυτη την επιστολή και θα διαπισώσετε πολύ εύκολα ότι είναι 100% ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΗ!!!

    Για να δείτε τί χρώμα έχει η φαυλότητα,ο εκμαυλισμός και η μισσαλοδοξία.

    ReplyDelete
  50. Έχετε υπόψη ότι η "Οικονομία" είναι ένα σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών.

    (τα χρήματα δεν είναι αναγκαία, είναι απλά βολικά ως μέσο)

    Και χωρίς χρήματα υπάρχει οικονομία μια χαρά (μόνο που πρέπει να οδηγάς πέρα δώθε για να ανταλλάξεις το δικό σου προϊόν με κάποιο άλλο που χρειάζεσαι).

    Το χρήμα λοιπόν είναι ένα μέσο μόνο, που διευκολύνει.

    Έχετε επίσης υπόψη ότι η Πίστωση είναι αποτέλεσμα της Αποταμίευσης. Χωρίς αποταμίευση δεν υπάρχει απόθεμα για να δοθεί πίστωση.

    Στη Δύση για να δημιουργήσουν εκ νέου πιστώσεις χωρίς αποταμιεύσεις, εκτυπώνουν χρήμα.

    Στην Παγκόσμια Ιστορία, δεν κατάφερε ΠΟΤΕ να επιβιώσει κάποιο fiat currency (συνάλλαγμα χωρίς αντίκρυσμα - όπως το δολάριο και το ευρώ). Γι' αυτό και οι ΗΠΑ είχαν κάποτε αντίκρυσμα χρυσού για το δολάριο. Τώρα που δεν υπάρχει πια αυτό, το δολάριο είναι απλά χαρτί.

    Το ευρώ μπορεί να κρατιέται αυτή τη στιγμή επειδή πέφτει το δολάριο και αγοράζει ο κόσμος ευρώ "για καλό και για κακό", αλλά το ευρώ είναι προς το παρόν μόνο προϊόν μιας συνομοσπονδίας και όχι μιας χώρας που θα το υποτηρίξει πάσα θυσία. Είναι δηλαδή αυτό που λέμε confederate money. Από την άλλη το δολάριο έχει καταντήσει monopoly money (στο παιχνίδι αναφέρομαι).

    Καθόλου καλά τα πράγματα.

    Χωρίς παραγωγή προϊόντων για την υποστήριξη των νομισμάτων, το παιχνίδι έχει τελειώσει.

    Οπότε δεν τίθεται θέμα καυγά για τα ψίχουλα που ζητούν οι φουκαράδες οι stage. Δώστε κι σ' αυτούς, δεν θα υπάρξει και καμιά σοβαρή διαφορά...

    Η κυβέρνηση (σε Ελλάδα και ΗΠΑ), αντί να προωθήσει μέτρα άμεσης ενίσχυσης της Παραγωγής για να έρθουν μέσα δισεκατομμύρια, πιάνει και κηνυγάει τους φτωχομπινέδες για λίγα χιλιάρικα. Τόσο μυαλό έχει, όπως κάθε κυβέρνηση.

    ReplyDelete
  51. Α, και μια τελευταία σημείωση:

    α) Δίκιο έχετε όλοι - κακές και "μπερδεμένες" καταστάσεις.Δεν φταίνε όμως οι εργαζόμενοι - σταζ ή όχι.

    β) red, με όλο το συμπάθειο, επειδή εργάζομαι από το ίντερνετ εδώ και 11 χρόνια και μπορώ να πάω όπου θέλω (Ευρώπη ή ΗΠΑ - διπλή υπηκοότητα), διάλεξα την επαρχία της Αμερικής και την περιπέτεια που έχω ζήσει εδώ, ειδικά στο Νότο (αλλά και στην Κρήτη) δεν την αλλάζω με τίποτα - αυτά που λες (δεν είναι βέβαια δικά σου, διότι δεν έχεις ζήσει εδώ), είναι παρανοϊκές μαλακίες στο τετράγωνο. Και μην πιάσεις να ψάξεις στο νετ να βρεις τίποτα "κακά βίντεο" να μου αποδείξεις ότι αυτά που έζησα εγώ ο ίδιος δεν είναι αλήθεια (!).

    Αυτές οι παρανοϊκές μαλακίες είναι απίστευτες ώρες ώρες - του λες του άλλου "βρέχει τώρα εδώ" και σου λέει "μα βρήκα ένα βίντεο στο youtube που λέει ότι δεν βρέχει".

    Σοβαρευτείτε.

    (κι άμα θες να ακούσεις πιο "σκληρά" κατά των κακών τραπεζιτών κλπ που όντως είναι αλήτες, το "καπιταλιστικό" MSNBC έχει σκληρότερη γλώσσα από το Μουρ και τους άλλους χοντρούς του Midwest - έχουμε πολλούς τέτοιους εδώ).
    Η πιο σκληρή γλώσσα κατά των "καπιταλιστικών τραπεζών" είναι από τον Peter Schiff (χρηματιστής), τον Ron Paul (ρεπουμπλικάνος βουλευτής), τον Nasim Taleb (επενδυτής) και άλλους, όχι από το γερασμένο πλέον χοντρούλη. Είδα την ταινία κι απογοητεύτηκα - ούτε το 10% δεν είπε απ' αυτά που ξέρουμε ήδη.

    ReplyDelete
  52. σούπερ το άρθρο παιδιά, ο επιτάφιος των σταζ, αλλά πάμε στα τρέχοντα θέματα παιδιά τώρα. Αρκετή σημασία δώσαμε, ας δούμε τώρα και το θέμα εργασία γενικότερα.

    Ωραίο άρθρο για τη Γ700 στο

    http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=19311

    ReplyDelete
  53. Εμενα όμως εξακολουθεί να με εντυπωσιαζει η εμμονη των νεων ανθρώπων στην αναζητηση εξαρτημενης εργασιας. Πού είναι το δημιουργικο πνευμα; Πού κρύβεται τεσπα;
    Δεν αστειεύομαι.

    ReplyDelete
  54. Ρόδια, εμένα με εντυπωσιάζει περισσότερο η εμμονή των ανθρώπων στο να δουλεύουν κοιτώντας την πάρτυ τους, να δουλεύουν για το πορτοφόλι τους και τη μασαμπούκα, αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο.

    Αυτή η σικ "δημιουργικότητα" των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τα δημιουργικά φετίχ τους την ώρα που και εξαιτίας τους οι άνθρωποι γύρω τους βομβαρδίζονται, πεθαίνουν, αρρωσταίνουν, για να μπορούν αυτοί απρόσκοπτα να δημιουργούν είναι φρικιαστική.

    Και αυτό το ζήτημα η ανθρωπότητα το έχει λύσει στο επίπεδο της ιδεολογίας, μέσω της ανακάλυψης του σοσιαλισμού δηλαδή του συστη΄ματος που όλη μας η δημιουργικότητα αξιοποιείται υπέρ του κοινωνικού συνόλου, και όπου το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλειά και την αξιοπρέπεια είναι ΙΔΙΟ για όλους....

    ReplyDelete
  55. @dark red:
    στο επίπεδο της πράξης βέβαια είναι κομματάκι πιο ζόρικα τα πράγματα.

    Πάρα πολύ καλό άρθρο.

    ReplyDelete
  56. @dark red,
    οι επιχειρηματίες δεν είναι όλοι μεγαθήρια!
    ..για πες τώρα, πού θα δούλευαν οι υπάλληλοι/εργάτες αν δεν υπήρχαν επιχειρήσεις;
    Αν δεν το γνωρίζεις, οι μικροί επιχειρηματίες (π.χ. ελεύθεροι επαγελματίες) φορολογούνται *εκ των προτέρων* με 10% και μετά την εκκαθάριση τακτοποιείται ο πραγματικός φόρος που αναλογεί. Αυτό δεν εμποδίζει, βεβαίως, να πληρώνουν ατάκα κιεπιτόπου τους υπαλλήλους τους.
    Αρα, η στήριξη του σοσιαλισμού και της ιδεώδους κοινωνίας δεν έρχεται απο το εξαρτημενο εργατοϋπαλληλικο προσωπικο -σίγουρα.

    ReplyDelete
  57. μα τώρα Ρόδια, σοβαρά το λες αυτό του "που θα δούλευαν" οι υπάλληλοι ;

    μα σε ένα δημόσιο ανοιχτό δημοκρατικό κράτος ! Μόνο έτσι η ανεργία γίνεται 0% (ούτε ένας εργαζόμενος άνεργος)

    Ακόμη και τα ελεεινά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης , αυτά τα άθλια και βρωμερά, τουλάχιστον ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ !

    Δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην έχει δουλειά ! Δεν υπηρχε ούτε ένας άνθρωπος που να μην είχε τα βασικά ! Δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην είχε δικό του σπίτι !

    Φαντάσου πόσο πιο χειρότερο είναι αυτό το σύστημα που ζούμε !

    Οι επιχειρηματίες (μικροί και μεγάλοι) δεν είναι τίποτα άλλο παρά παράσιτα που λυμαίνονται τον πλούτο της εργασίας. Αυτοί δημιουργούν την ανεργία που στους νέους είναι 25% σήμερα ! Γιατί ΑΥΤΟΙ πετάν τον έναν μετά τον άλλον τους εργαζόμενους για να κάνουν οικονομία, αυτοί μόλις τα βολέψουν λίγο με την τεχνολογία πετάνε αμέσως τους εργαζομένους...

    Μόνο εάν τους ξεφορτωθούμε , αυτούς και όλον τον ιδιωτικό τομέα, και φτιάξουμε ένα δημοκρατικό σοσιαλισμό (όχι όπως η ανατολική ευρώπη) θα μπορέσει να υπάρξει δικαιοσύνη και η κοινωνία θα βαδίζει σε αξίες και με πολύ λιγότερο πόνο για όλους τους ανθρώπους.

    Δες και το blog μου :

    http://turn-it-red.blogspot.com/

    ReplyDelete
  58. j95, πολύ θα έλεγα.

    Αλλά, να, ρε παιδί μου, κάτι βενεζουέλες, κάτι κινήματα στη λατινική αμερική, κάτι που ο κόσμος ακόμη κ' εδώ αρχίζει να το βλέπει διαφορετικά, κάτι αντιστάσεις, κάτι επι μέρους νίκες που και που,

    κάτι δείχνουν, κάτι μπορεί να γίνει ρε παιδί μου.

    Ούτως ή άλλως η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να αντέξει για πάντα αυτό το σύστημα, το οποίο και αυτοδιαλύεται από καιρού εις καιρόν, και είναι τελείως αποτυχημένο.

    Το ότι ανά τον κόσμο υπάρχει κόσμος που αρχίζει να το βλέπει αλλιώς, αυτό είναι που με κάνει να το λέω.

    μα τώρα Ρόδια, σοβαρά το λες αυτό του "που θα δούλευαν" οι υπάλληλοι ;

    μα σε ένα δημόσιο ανοιχτό δημοκρατικό κράτος ! Μόνο έτσι η ανεργία γίνεται 0% (ούτε ένας εργαζόμενος άνεργος)

    Ακόμη και τα ελεεινά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης , αυτά τα άθλια και βρωμερά, τουλάχιστον ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ !

    Δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην έχει δουλειά ! Δεν υπηρχε ούτε ένας άνθρωπος που να μην είχε τα βασικά ! Δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην είχε δικό του σπίτι !

    Φαντάσου πόσο πιο χειρότερο είναι αυτό το σύστημα που ζούμε !

    Οι επιχειρηματίες (μικροί και μεγάλοι) δεν είναι τίποτα άλλο παρά παράσιτα που λυμαίνονται τον πλούτο της εργασίας. Αυτοί δημιουργούν την ανεργία που στους νέους είναι 25% σήμερα ! Γιατί ΑΥΤΟΙ πετάν τον έναν μετά τον άλλον τους εργαζόμενους για να κάνουν οικονομία, αυτοί μόλις τα βολέψουν λίγο με την τεχνολογία πετάνε αμέσως τους εργαζομένους...

    Μόνο εάν τους ξεφορτωθούμε , αυτούς και όλον τον ιδιωτικό τομέα, και φτιάξουμε ένα δημοκρατικό σοσιαλισμό (όχι όπως η ανατολική ευρώπη) θα μπορέσει να υπάρξει δικαιοσύνη και η κοινωνία θα βαδίζει σε αξίες και με πολύ λιγότερο πόνο για όλους τους ανθρώπους.

    http://turn-it-red.blogspot.com/

    ReplyDelete
  59. @ dark red,
    αν ήταν ικανός ο δημόσιος τομέας (το κράτος, δλδ) να δημιουργεί, δεν θα έλεγα όχι στα όσα ιδανικά αναφέρεις.

    Κατι τι ακομα: για μενα (γνωμη μου) η εργασια δεν αποτελει αυτοσκοπό, βρίσκω τη τεμπελιά -αυτο που λεμε ελευθερο δημιουργικο χρονο- πολύ ανώτερη. Για σκεψου τι καλα που θα ηταν αν εκμεταλλευομαστε τη συγχρονη προηγμενη τεχνολογια προς το σκοπο αυτο: Λιγότερη εργασία, περισσοτερος ελευθερος χρονος, καλύτερες απολαβες. Ωραιο δεν ακουγεται;
    ..τουλάχστον σε κατι τετοιο ελπιζαμε παλιοτερα.. οχι και πολυ παλιοτερα, μόλις το 1968..

    ReplyDelete
  60. Ρόδια δεν έχεις καθόλου άδικο. Σ' αυτό συμφωνώ απόλυτα.

    Ο μη εργάσιμος χρόνος, εάν υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο και περιβάλλον, μπορεί αυτός να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία για την κοινωνία απ' ότι η ίδια η εργασία που προσφέρεις.

    Αυτά τα όνειρα που λες, σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα, αλλά πως να γίνουν όταν οι παραγωτικές δομές είναι στα χέρια ιδιωτών (επιχειρηματιών) ;

    ενώ θα μπορούσαμε κάλλιστα με την σημερινή εκτίναξη της τεχνολογικής προόδου να δουλεύαμε σχεδόν ελάχιστα και αντ' αυτού να δημιουργούμε, οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται την τεχνολογία για να κονομήσουν, και έτσι η δουλειά παραμένει η ίδια και απαράλλαχτη από πλευράς ωραρίων και έντασης, αφού η τεχνολογία χρησιμοποιείται απλώς για να πετάξουν κάποιους εργαζόμενους και να γλυτώσουν κόστος.

    Έτσι, η εργασία από τη μία γίνεται πιο σκληρή για τους λίγους που παραμένουν στην παραγωγική διαδικασία, ενώ από την άλλη όσοι δεν εργάζονται βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της έλλειψης των βασικών, με την αγωνία της επιβίωσης. Επομένως σε αυτό το σύστημα των επιχειρηματιών που ζούμε, αυτό που δολοφονείται είναι η δημιουργικότητα του ατόμου, και αν κάτι κάποιοι από εμάς επιμένουμε να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε, αυτό δεν αναιρεί τον κανόνα.

    Και μια που βλέπω ότι ασχολείσαι με πολυ ενδιαφέρον πράγματα εκεί στο UK, σου έστειλα κάτι που μπορεί και να σ' αρέσει στο e-mail σου.

    ReplyDelete
  61. @dark red,
    ελαβα το συνδεσμο, ευχαριστω, αλλα δεν εχεις δωσει προσβαση κι έτσι δε βλεπω τπτ..:(

    Σχετικά με το θέμα, παρατηρώ ότι οι θεωρητικοι ορισμοι δεν βοηθουν ουτε στη κατανοηση, επομενως ουτε στη λυση του προβληματος.
    Η αγορα εργασιας αποτελειται απο μικρους και μεγαλυτερους επιχειρηματιες, καθως επισης και απο λιγα... μεγαθηρια! Φυσικα, υπαρχει και το δημοσιο, αλλα αυτο δεν ειναι παραγωγικο -μαλλον θελει πολλη δουλεια/χρονο για να γινει παραγωγικο -και ΑΝ...
    Οι κυβερνησεις μεχρι τωρα υποστηριζουν τα μεγαθηρια, αντε να ριχνουν και μερικα ξεροκομματα στους "μεγαλυτερους" επιχειρηματιες, πραγμα που σημαινει φοροαπαλλαγες, δανειακες διευκολυνσεις, κλπ κλπ.
    Οι μικροι μενουν στο απυροβλητο: γι αυτους δεν πεφτει ουτε ενα μικρο καστανο απο τον ουρανο που βρεχει μανα με το τσουβαλι για τους "άλλους", τους μεγαλυτερους και τους τεραστιους απο τους οποιους το κρατος μονο χασουρα εχει ισαμε τωρα.

    Αρα; ......................
    Γιατι να μην ενισχυθουν νεοι ανθρωποι να επιχειρησουν; Γιατι να μην αναζητησουν ανεξαρτητη εργασια οι νεοι ανθρωποι; Γιατι να τους θελουμε (και να θελουν και οι ιδιοι,ε) "ασφαλεις" και "προστατευμενους" σε μεγαλες επιχειρησεις ΚΑΙ στο δημοσιο, οπου στις μεν επιχειρησεις μονο ασφαλεις δεν ειναι και στο δημοσιο γινονται χαραμοφαηδες -όπως συνηθιζεται;

    Παλια, πηγαιναν να μαθητευουν σε τεχνιτες και δασκαλους και προκοβαν ανοιγοντας νεες δουλειες με τη σειρα τους, σημερα τελειωνουν παν/μια και παιρνουν ενα σωρο πτυχια και ντοκτορα και θελουν εξασφαλιση και της Παναγιας τα ματια, που λενε. Η ζωη όμως ειναι ενα πανηγυρι, οπου κερδιζουν οι καλυτεροι χορευτες και οχι οσοι επιδιωκουν να καθονται στις καρεκλες.
    με πολλη αγαπη και ενδιαφερον όλα αυτα, ετσι; :))

    ReplyDelete
  62. Προς όλους τους Έλληνες που περισσότερο παραπονιούνται, αλλά πολύ περισσότερο σιωπούσαν όταν δεν έπρεπε...

    Vassilis υποθέτω ότι έχεις "σχετικό" προσωπικό ενδιαφέρον για το μέλλον των stagiers. Αν ναι, τότε λυπάμαι αλλά τα κριτήρια σου σ'αυτήν την περίπτωση δεν συμπίπτουν με το συλλογικότερο συμφέρον της κοινωνίας μας και επομένως και της Ελλαδίτσας μας.
    Μπορώ να δεχτώ την οποιαδήποτε "κραυγή αγωνίας" ενός νέου άνεργου πτυχιούχου,αλλά δεν μπορώ να δεχτώ να διαβάζω απόψεις του στυλ: "Αλήθεια η εμπειρία στην θέση δεν πρέπει να μετράει; Δεν λέω με 50%... αναλογικά" ενώ λίγο πιο κάτω γράφεις..."Δεν αμφιβάλω ότι κάποιοι στα stage εμφανιζόντουσαν για 3-4 ώρες... εξάλλου δημόσιο είναι... για τόσο εμφανίζονται και οι μόνιμοι."
    Δεν κατάλαβα!?? Δηλαδή από την μία παραδέχεσαι ότι στο δημόσιο (ένα ποσοστό μεγάλο)λουφάρει υπερβολικά, και μετά θέλεις να πριμοδοτήσουμε αναλογικά τους stagiers λουφαδόρους και μή ?
    Χίλιες φορές ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ Vasilis !!
    ΑΛΛΑ ΟΧΙ ξεχωριστά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αυτής της χώρας που ζείς και θέλεις να είσαι ΙΣΟΣ ΠΡΟΣ ΙΣΟ απέναντι στον συμπολίτη σου που με τα 700 ευρώ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ προυπηρεσία πάει να διεκδηκήσει την ίδια θέση στο δημόσιο με το "σπαθί" του!
    Όχι φίλε και συμπολίτη Vasilis, δεν συμφωνώ με την συγκεκριμένη σου "κραυγή" αγωνίας για το αύριο των stagiers. Δεν πρόκειται άλλωστε να τους αδικήσουν περισσότερο από ότι αδικούνται στον ιδιωτικό τομέα καθημερινά.

    Βλέπεις όποιος εργάζεται ή "μαθητεύει"στο δημόσιο(να μην το πω αλλιώς..."φτού"),εντάσεται αυτομάτως στα αντικρουόμενα συμφέροντα της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια γίνονται εθελοντικά τα τσιράκια τους και όταν τους φτύνουν οι άνεργοι συμπολίτες τους, λένε ότι βρέχει.Δεν κατάλαβα??? Οι υπόλοιποι άνεργοι πτυχιούχοι(που δεν έχουν δυνατότητα πριμοδότησης) ή και οι υπόλοιποι στον ιδιωτικό τομέα είναι τα κορόιδα που δεν πριμοδοτήθηκαν τόσα χρόνια με 50%?
    Δουλειά ΝΑΙ, όχι όμως αναξιοκρατία και διαιώνιση του "βολεμένου" και "σιωπηλού λουφαδόρου συνένοχου" στο δημόσιο.
    Ας αλλάξουμε πρώτα εμείς συνήθειες στον εαυτό μας και μετά να διεκδικούμε "ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΟΝΤΑ".

    Δεν είμαι κατά της μαθητείας στο δημόσιο, αλλά πρώτα θα έπρεπε να υποχρεώνονται οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα να προσλαμβάνουν μαθητευόμενους με βάση τον αριθμό θέσεων εργασίας που έχουν, και μετά να μεταπηδούν εφόσον το θέλουν στον δημόσιο τομέα με μοριοδότηση προυπηρεσίας.
    Έτσι και ρεαλιστική προυπηρεσία θα υπάρχει, και η εμπειρία θα μεταφέρεται στο δημόσιο χωρίς τις "κακές" συνήθειες.
    Το σύστημα υποχρεωτικής πρόσληψης μαθητευόμενων στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Γερμανία !! Εδώ τι κάνουμε ???
    Γιατί λοιπόν χτυπάμε στο "πέταλο" όταν υπάρχει το "καρφί"?
    Περίμενα από την νέα γενιά να διεκδικεί "έξυπνα", και με αξιοπρέπεια μία θέση εργασίας και όχι να δικαιολογούνται συνεχώς για το τι τους ώθησε να γίνουν "όμηροι" των πολιτικών "ρουσφετιών".
    Ας αποφασίσουμε...ή ΛΑΜΟΓΙΑ και αναξιοπρεπείς ή ΑΞΙΟΙ και ισότιμοι πολίτες.
    Και μην αρχίσετε την γκρίνια για τον διπλανό σας που ζει εις βάρος σας στο δημόσιο, γιατί μάλλον ζηλιάρηδες στην τεμπελιά μου θυμίζει αυτό παρά όρεξη για εργασία και ζωή!

    Τέλος, ας θυμηθούμε κάτι από το μακρινό ρομαντικό "όνειρο" της παγκοσμιοποίησης της δικιά μου γενιάς, που έχει αρχίσει να δείχνει τα "δοντάκιά" του και στις νεότερες γενιές.
    Ένα θα πώ, και το έχουν ξαναπεί."Το ποτάμι δεν γυρνά πίσω".
    Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι άλλο. Να το προσαρμόσουμε στα δικά μας "νερά".

    ReplyDelete