Wednesday, December 17, 2008

Η γενιά των 700 ευρώ έχει και ψηφιακή φωνή

Της ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ*

«Καμιά γενιά δεν έχει δικαίωμα να υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών με μυωπικές και εγωιστικές επιλογές», τονίζουν και θέτουν ζήτημα «διαγενεακής δικαιοσύνης», ώστε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη και τα οφέλη ανάμεσα στις γενιές.

Ο λόγος για τους ανθρώπους της «G700», μιας εναλλακτικής κίνησης πολιτών στο Διαδίκτυο (g700.blogspot.com), η οποία τους τελευταίες έξι μήνες οργανώθηκε στα πρότυπα μιας ΜΚΟ και έχει ήδη φτιάξει έναν διαδικτυακό «Συνήγορο του εργαζόμενου», όπου μια ομάδα ειδικών παρέχει συμβουλές σε εργασιακά θέματα. Ζήτησαν συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αυτός αποδέχτηκε το αίτημά τους, και την Πέμπτη θα διαβούν το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου.

Ελπίζουν, λένε εκπρόσωποί της, με τη συνάντηση αυτή να ανοίξει ένας κύκλος διαλόγου για τα προβλήματα της νέας γενιάς, που δεν θα είναι προσχηματικός και πατερναλιστικός. Ευελπιστούν η νέα γενιά να ενσωματωθεί στην ατζέντα πολιτικών και κομμάτων και να πάψει να αποτελεί μόνο υποσημείωση σε λόγους πολιτικών.

Νέο είδος φτώχειας

Επέλεξαν τον όρο «G700», Γενιά των 700 ευρώ, συμβολικά. «Είναι ένας αριθμός το "700" που προκύπτει από τον βασικό μισθό και συμβολίζει ένα νέο είδος φτώχειας. Δεν παραπέμπει, εξηγεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της, στους εξαθλιωμένους του Ντίκενς που δεν έχουν να φάνε, αλλά σε μια νέα γενιά που αντιμετωπίζει τα εξής θέματα:

- Μισθολογικό: 56% των νέων έως 30 ετών αμείβονται μέχρι 700 ευρώ τον μήνα καθαρά (ΕΣΥΕ), 64,4% των 25ρηδων μέχρι 750 ευρώ (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο).

- Εργασιακό: έλλειμμα ευκαιριών ποιοτικής απασχόλησης. Από το 1983 η ανεργία δεν έπεσε κάτω από το 22% στις ηλικιακές ομάδες 19-24, ούτε κάτω από το 10% στις ηλικίες από 25 έως 34.

- Ελλειμμα σε συλλογικά αγαθά: ο λεγόμενος κοινωνικός μισθός μέσα από την παροχή ποιοτικής παιδείας, υγείας κ.ά. δεν υφίσταται. Μάλιστα, για να εξυπηρετηθεί κάποιος, σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να πληρώσει και το κόστος της διαφθοράς.

- Δημοσιονομικό: κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα χρωστάει πλέον 24 χιλιάδες ευρώ. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί το τελευταίο έτος με την κατάρρευση της φερεγγυότητας του κράτους στο εξωτερικό. Πόσο θα συνεχιστεί η πλασματική ευημερία;

- Ασφαλιστικό: το αναλογιστικό έλλειμμα του ΣΚΑ φτάνει περί τα 400 δισ. ευρώ. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει τη φτώχεια για ένα τμήμα ηλικιωμένων συνταξιούχων σε συνδυασμό με τη χειροτέρευση των όρων ασφάλισης για τους νέους.

- Οικολογικό έλλειμμα: καταστρέφουμε σταδιακά τους φυσικούς μας πόρους και το δομημένο περιβάλλον, παραδίδοντας καμένη γη στους νέους και στις επόμενες γενιές».

Εάν σ' αυτά τα έξι πεδία, αναφέρει ο νέος άνθρωπος που μας μιλά, προστεθούν ζητήματα όπως η ιδιωτική υπερχρέωση (κάρτες κ.ά.) και το κόστος αγοράς πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα των νέων σήμερα και κάνουμε μια σύγκριση με την κατάσταση πριν από 30 χρόνια, έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα γι' αυτό που έχει ονομαστεί «διαγενεακή ανισότητα».

Με τον Πρόεδρο

«Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, σημειώνει, και με αφορμή τα γεγονότα των ημερών που εμείς θεωρούμε ότι αποτελούν μια αυθόρμητη εξέγερση των νέων χωρίς όμως να έχει διαμορφωθεί κάποιο σαφές αίτημα, ζητήσαμε να δούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να θέσουμε το αίτημα της διαγενεακής δικαιοσύνης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα προτείνουμε κάποιες θεσμικές παρεμβάσεις. Ζητάμε κάθε φορά που σχεδιάζεται ή εφαρμόζεται μια πολιτική ή ένας νόμος να προσμετρώνται οι επιπτώσεις της στους νέους.

Το θέμα της νέας γενιάς, επισημαίνει, είναι καζάνι που βράζει. Είναι σύνθετο, δεν εξαντλείται μόνο στα εργασιακά και στα μισθολογικά. Μια πτυχή είναι αυτά. Αυτά τα βιώνουμε άμεσα, όμως είναι ένα γενικότερο ζήτημα. Η νέα γενιά ζητάει τον δικό της ρόλο μέσα στην κοινωνία...Τα ίδια τα παιδιά τούτες τις ημέρες που βγήκαν στους δρόμος με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξανδρου, μιλάνε για τα αδιέξοδα στο μέλλον, για όλα αυτά που μας περιμένουν...».

* H Μαρία Δεδέ είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.


Διαβάσετε επίσης το άρθρο της Στέλλας Κεμανετζή που έγινε πρωτοσέλιδο θέμα στο Έθνος της Δευτέρας, με τίτλο Η Σκυτάλη στη γενιά των 700 ευρώ. Φωτογραφίες Δημήτρης Ψαρρός.



13 comments:

  1. Παιδιά υπάρχει ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Κυνηγήστε το και δικτυωθείτε. Μην περιμένετε από τους εθνικούς θεσμούς να δείτε άσπρη μέρα. Βάλτε την ατζέντα σας επιθετικά στην ΕΕ με συμμαχίες.

    Οι 50+ της Ευρώπης είναι πολύ πιο κοντά σε σας απ' ότι οι νέοι και μεγάλοι της Ελλάδας. Ανοίξτε γέφυρες επικοινωνίας με όλες τις ηλικίες και μην οχυρωθείτε πίσω από τη μιζέρια της εγχώριας κοινότητας. Κάνετε κάτι το πρωτοποριακό, αλλά θα φάτε πόρτα εδώ στην Ελλάδα. Προωθήστε θέσεις στους θεσμούς της ΕΕ.

    In Europe you must trust.

    ReplyDelete
  2. Tόπο στα ΝΙΑΤΑ.

    Ναι στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

    στην Διαγενεακή Δικαιοσύνη

    ΕΣΕΙΣ οι ΝΕΟΙ στην ΕΞΟΥΣΙΑ

    Και ΕΜΕΙΣ, το ΠΑΣΟΚ, στη ΜΑΣΑ.
    Συγγνώμη, στην Κυβέρνηση ήθελα να πω

    ReplyDelete
  3. "Ντ. Μπακογιάννη:Τρία γκολ έβαλε ο πρωθυπουργός "

    Και τα τρία αυτογκόλ.

    ReplyDelete
  4. normad - γελασα πολυ! Απολυτα πετυχημένο,μπραβο!! Ακου λεει αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη - παραιτήσου τότε

    @g700 - και εις ανώτερα. Προσέξτε όμως 2 τινά:
    1- εμφανίζεστε ως σαν να εκπροσωπείτε όλη την γενιά ενώ κατ' ουσία εκπροσωπείτε μόνο τους εαυτούς σας
    2- Η πολλή και ξαφνική δημοσιότητα λειτουργεί ενίοτε εμπρηστικά- καίει

    στην ουσία του άρθρου τώρα: κανείς δεν διαφωνεί με όσα αναφέρονται- λογικά, θεμιτά και επιθυμητά
    ΟΜΩΣ
    ξεκινάμε από ένα δεδομένο-
    όλα αυτά για να επιτευχθούν χρειάζονται κάτι ποταπό- χρήμα

    και σήμερα γιά όσους δεν το ξέρουν τέθηκε το νέο benchmark- 300 bps!!

    Beggars can't be choosers

    μήπως τελικά είχαν δίκιο όσοι έλεγαν ότι επίκειται νέο ρεύμα μετανάστευσης ?

    Γιατί να είναι τόσο δύσκολο οι Νεοέλληνες να συμφωνήσουν ΤΩΡΑ να θυσιάσουν ένα χρόνο ζωής γιά να μην κληροδοτήσουμε το πρόβλημα στην επόμενη γενιά ?

    Σε αυτό θα συμφωνήσω με τον παρμενίδη ότι ο ΓΑΠ έτεινε χείρα συνεργασίας αλλά πέραν τούτου συννενόηση ΜΗΔΕΝ

    ReplyDelete
  5. Πολλύ απανωτή δημοσιότητα τελευταία. Άντε και εις ανώτερα :)

    ReplyDelete
  6. dt ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΙΩΠΗΣ

    THE APOTHEOSIS OF IGNORANCE

    Προχθές είχα ανοίξει την Τηλεόραση στο κανάλι ΕΤ3. Ενας reporter, πού διάβαζε τις ειδήσεις, ανέφερε ότι κατόπιν ρήξης μεταξύ Μεγάλου Δουκός Henri και της Κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, το Κοινοβούλιο της Χώρας αφαίρεσε ορισμένες αρμοδιότητες από τον Μονάρχη. Προς ΕΚΠΛΗΞΗ μου, ο Κεντρικός Σχολιαστής της ΕΤ3 πού η ηλικία του πρόδιδε ότι είχε μορφωθεί ΔΙΑΡΚΟΥΣΗΣ της διακυβέρνησης της Ελλάδας από την ΣΥΜΜΟΡΙΑ των ΑΞΕΣΤΩΝ και ΒΡΩΜΟΠΟΔΑΡΩΝ ΛΗΣΤΟ-ΠΑΣΟΚΩΝ που ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ την ΠΑΙΔΕΙΑ, είπε, "Δεν ήξερα ότι το Λουξεμβούργο έχει βασιληά"!!!!!!!!!
    ΚΑΙ η εν ειλικρινεία gaffe του ήταν διπλή διότι το Λουξεμβούργο [ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΧΩΡΑ της ΕΕ] είναι μεν Μοναρχία, αλλά Μεγάλο Δουκάτο [Οίκος Nassau], όχι βασίλειο.

    Δεύτερη gaffe extraordinaire. Χθες ή προχθές, δημοσιογράγος έγραψε στην ημερήσια "ΚΤΡΙΝΟΤΥΠΙΑ" των Αθηνών, "Στην διάρκεια της κηδείας, αλλά και στον ενταφιασμό του Τάσσου Παπαδόπουλου ακούσθηκε ο Εθνικός Υμνος τηε Ελλάδος."
    Προφανώς, ο ΚΑΦΡΟΣ Ελληνας δημοσιογράφος δεν γνώριζε ότι η φασιστική Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς διεθνές προηγούμενο, έχει υιοθετήσει ΑΜΙΓΩΣ τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδος ΚΑΙ ως δικό της!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Τώρα έρχεται η κυρία Μαρία-Φώφη Δέδε-Γεννηματά, εν τη απολύτω αμαθεία της, ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ότι το κόστος αγοράς πρώτης κατοικίας ΣΗΜΕΡΑ είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο κόστος πριν 30 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑΜΑΘΕΣΤΑΤΗ κυρία Μαρία-Φώφη Δέδε-Γεννηματά, τα ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ επιτόκια πριν 30 περίπου χρόνια ήσαν της τάξης του 12 ως 15 και 17% ενώ σήμερα είναι σε near ALL-TIME LOW!!!! Στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπως και σήμερα, περίπου 100 έως 150 μισθοί δημοσίου υπαλλήλου αντιστοιχούσαν στην αξία ενός ΚΑΙΝΟΥΡΓΟΥΣ αλλά ελεεινού διαμερίσματος στο Γουδί, στην Γούβα, στο Νέο Κόσμο κλπ.

    Ηθελα να ξέρω μέχρι ΠΟΥ φθάνει η ΑΜΑΘΕΙΑ της Γενιάς σας KAI η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ.

    ΝΤΡΟΠΗ. ΚΑΙ η τραγωδία είναι ότι το ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΘΕΜΑ της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ δεν απασχολεί ΟΥΤΕ σας, μήτε την κ. Μαρία-Φώφη Δέδε-Γεννηματά.

    Eδώ Πλατεία Ρηγίλλης. Χαίρετε και ευτυχείτε εν απολύτω αμαθεία.
    PASOK is GOOD for YOU. You deserve it!

    ReplyDelete
  7. Κομφούκιε, η αμάθεια και η ημιμάθεια διορθώνονται, η βλακεία όμως όχι.

    Θερμή παράκληση,

    Δείξτε λίγο έλεος με την Κύπρο βρε παιδιά. Οι άνθρωποι για ένωση πηγαίνανε με την ΕΟΚΑ Α. Έλληνες είναι οι άνθρωποι κι όχι δουλοπάρικοι ιθαγενείς που μιλούν την ίδια γλώσσα με τους αφέντες αποικιοκράτες. Αδέλφια μας είναι...

    ReplyDelete
  8. Το διαγενεακό ζήτημα ,για το οποίο θα επισκεφθούν σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι "G700", δεν είναι απλά και μόνο θέμα διαγενεακής δικαιοσύνης.Είναι πρόβλημα αναγνώρισης της Εθνικής τραγωδίας που έρχεται αν δεν βάλλουμε σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπισή του.
    Δεν είναι κάν ταξικό-κοινωνικό.Είναι Εθνικό.Γιαυτό και πολύ καλά κάνουν οι"G700" και το εισάγουν στον κοινωνικό διάλογο.Είναι προς έπαινό τους που καταφέρνουν αυτό τον άθλο,την αφύπνισή μας δηλαδή,απο το λήθαργο μιας πλαστής ευημερίας που πέρασε σαν λαίλαπα απο το Εθνικό σώμα και αφήνει πίσω της συντρίμια.

    ReplyDelete
  9. @ ser

    1) 300 μονάδες;;; Tι λες;;; ΚΑΙ εντυπωσιάστηκες;;;

    χαααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχα

    ΜΕΧΡΙ τον ΜΑΡΤΗ θα έχουμε καθημερινά "benchmarks". ΠΟΛΛΟΙ ΞΕΝΟΙ θα δέχονταν να δανείσουν την Ελλάδα με 50%.....................

    ΣΩΣΤΑ ΤΟ διαβασες.

    50%, ΔΛΔ SPREAD 4.720 μοναδων, ΔΙΌΤΙ

    ΤΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΩΝ και των ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΜΗ ΠΑΣΟΚΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που ΔΙΑΠΝΕΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΑΣΟΚ.

    ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΟΙ ΛΟΓΟΙ:

    Την στγμή που ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ η ΥΦΗΛΙΟΣ, στην Grande Bretagne το dinner του reveillon της Πρωτοχρονιάς ΚΟΣΤΙΖΕΙ, ΣΧΕΔΟΝ ΔΩΡΕΑΝ, ΜΟΝΟ

    475 ΕΥΡΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ με ρωτάει προχθές, "ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ;;;;;"

    Λέω, "Τι εννοείς Μαργαρίτα μου με το αν έκλεισα;"
    και απάντησε
    "Δεν κλείσατε κάπου στα χιόνια γιά Πρωτοχρονιά;;;" - Νeedless to say, η Μαργαρίτα έχει κλείσει στο ΜΑΙΝΑΛΟΝ
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    2) Ως προς την εντύπωση που δημιουργούν οι G700.
    ΔΙΑΦΩΝΩ μαζί σου. ΕΝΟΣΩ είναι ΜΚΟ, μπορεί να είναι 2 ή 5 ή 10 ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΑ. ΚΑΙ ΟΡΘΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ.

    3) Λες να θυσιάσουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡHMATA γιά να επιτευχθούν ΣΤΟΧΟΙ!!!
    Μα το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ γιά παράδειγμα ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ γιά να λυθεί ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ TO

    ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ". Ισα-ίσα, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ του, ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΚΑΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    4) Η G700 EKANE ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ. Παρουσίασε ΠΟΛΛΑ από τα ΘΕΜΑΤΑ που την απασχολούν ως ΔΙΚΑ της ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ενώ ΕΙΝΑΙ ή ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ των ΕΛΛΗΝΩΝ.

    Η αλήθεια είναι πως τα ΘΕΜΑΤΑ αυτά, ΔΕΝ είναι ΟΥΤΕ προβλήματα της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ.

    ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, δλδ το 1-5% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, βλέπει ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΩΣ ΜΕΓΙΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και

    ΕΚΕΙ ΕΓΚΕΙΤΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ του ΕΘΝΟΥΣ.


    Τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα είναι
    α) το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    β) οι ΣΚΥΛΑΔΕΣ και οι ΣΚΥΛΟΥΔΕΣ και
    γ) ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ του ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ τις ΠΡΟΑΛΛΕΣ!!!!!!!!!!!

    Μιά ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ, ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΗ, ΑΜΑΘΗΣ, ΠΑΣΟΚ-ΟΕΙΔΗΣ, και ΑΜΟΡΦΗ ΜΑΖΑ από LUMPEN με ΧΟΝΤΡΑ ΜΑΥΡΑ ΛΕΦΤΑ.

    ReplyDelete
  10. ναι αλλά τα στεγαστικά το 80 δεν τα έτρωγε ο πληθωρισμος; άρα φτηνότερη ήταν η κατοικία ή κάνω λάθος;

    ReplyDelete
  11. παρακάμπτω τα περί πασόκων ως γραφικότητες και ρωτάω: εσύ πιστεύεις ότι ένα θέμα όπως η διαγενεακή δικαιοσύνη και τα σχετικά μ'αυτή πεδία πολιτικής είναι σε θέση να τα βάλει στο δημόσιο διάλογο η γενιά του πολυτεχνείου που ακόμα ονειρεύεται την επανάσταση του τσε γκεβάρα; εγώ δεν το πιστεύω τα θέματα τα βάζουν αυτοί που έχουν άμεσο συμφέρον σε μια λογική κοινού καλού. όλοι θα οφεληθούν από την εφαρμογή μιας ατζέντας διαγενεακής δικαιοσύνης αλλά πρωτίστως οι νέοι και οι ηλικιωμένοι

    ReplyDelete
  12. Πριν μερικές ώρες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Τα καμάρια της δημοκρατίας μας, αφού ψήφισαν λες είναι για 15μελές σε Γυμνάσιο, οι περισσότεροι δηλαδή άφησαν τον καφέ για 5' και ξαναγύρισαν αμέσως πίσω στο καφενείο, χαιρετήθηκαν, είπαν τα χρόνια πολλά και έκλεισαν το μαγαζί μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους. Κανονικές σχολικές διακοπές δηλαδή. Μέχρι τότε κάποιος θα έχει βρεθεί με μερικές "καλές ιδέες" για το μπάχαλο που υπάρχει και το μεγαλύτερο που έρχεται.

    Την επόμενη φορά που θα βλέπετε κάποιον "αντάρτη" να διαφωνεί με την αύξηση των φόρων κατά 500 εκατ. σε μισθωτούς (λόγω συντελεστών), κατά 1,2 δισ. ευρώ λόγω ΕΤΑΚ και κατά 600 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες (λόγω κατάργησης αφορολόγητου), καθώς επίσης και τα νέα πανάκριβα δάνεια που θα πάρει η Ελλάδα τον Απρίλιο από όποιον της το δώσει (Κίνα, Ινδία, Σ. Αραβία, ότι κάτσει), ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ: 151 ψήφισαν ΥΠΕΡ ...και ο Τατούλης "παρών" (σιγά τα αίματα, μάγκα).

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους, φάτε πιείτε, ξεκουραστείτε, κάντε και κανένα μπάνιο, γιατί όσοι είστε με στεγαστικό δάνειο και ιδιωτικοί υπάλληλοι ίσως του χρόνου τέτοιο καιρό μετράτε και τις δεκάρες για να αγοράσετε μελομακάρονα.

    "It's always darkest before it goes pitchblack" (Connie Winkler)

    ReplyDelete