Sunday, May 18, 2008

Βρισκόμαστε στο 2008, ανόητε!

Από τον Φρανκ Ριτς*

Party Like It' s 2008
© New York Times

Εντέλει πήγε στράφι η λαϊκιστική «στροφή» της Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton), με στόχο να εντυπωσιάσει το «λαουτζίκο» που λατρεύει τα ράλι και τα όπλα κι έχει πληγεί από την οικονομία: όταν ρωτήθηκαν ποιος υποψήφιος «μοιράζεται περισσότερο τις αξίες σας», οι ψηφοφόροι στη Βόρειο Καρολίνα αλλά και στην Iντιάνα προτίμησαν τον εκπρόσωπο της ελίτ κι εκείνων που παραγγέλλουν σαλάτα ρόκα.

Η «αρπαχτή» του Μπιλ Κλίντον (Bill Clinton) στις μικρές πόλεις της Βορείου Καρολίνας, που παρουσιάστηκε σαν αναβίωση του παλιού καλού καιρού, με τις γνωστές αυθόρμητες κουβεντούλες με τους περαστικούς, τελικά λειτούργησε ως μία ακόμα επιχείρηση υπονόμευσης της συζύγου του, καθώς καλλιέργησε φρούδες προσδοκίες περί της (καταστροφικής όπως αποδείχτηκε) εκλογικής της επίδοσής στην πολιτεία.

Η άνευρη εμφάνιση του Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama) στην τελευταία τηλεμαχία του, -για να μην αναφερθούμε στην απόπειρα εκλογικής δολοφονίας του από τον πάστορα Τζερεμάια Ράιτ (Jeremiah Wright)- δε στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν την αναπότρεπτη πορεία του προς το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

«Είναι νωρίς ακόμα», δήλωσε η κ. Κλίντον την Τετάρτη (7/5/2008). Έχει κάποιο δίκιο, αν και για την ίδια είναι πια πολύ αργά. Βρισκόμαστε πράγματι μόλις στο τέλος της αρχής αυτού που θα είναι μια καταπληκτική (εκλογική) χρονιά.

Ενώ αναμένουμε την αυτοκαταστροφική κατρακύλα της Χίλαρι έξω από τη διεκδίκηση του χρίσματος του κόμματός της, έχουμε λίγο χρόνο να πάρουμε μια ανάσα από τη συνεχή τρεχάλα των τελευταίων μηνών -και να ρίξουμε μια ματιά για το πού βρισκόμαστε.

Ο λόγος που οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι έπεσαν φέτος τόσο συχνά έξω, έχει να κάνει με το ότι ξεχνάνε σε ποια χρονιά βρισκόμαστε. Μόνο αν δούμε καλά πως το ημερολόγιο γράφει «2008», θα αντιληφθούμε πως έχουν νόημα όλα όσα συμβαίνουν στην κούρσα προς τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Δε βρισκόμαστε π.χ. στο 1968, που η χώρα ήταν τόσο διχασμένη στο ζήτημα του πολέμου και των φυλετικών διακρίσεων που οι πόλεις και τα πανεπιστήμιά μας έσκαζαν κάθε τόσο σε βίαια ξεσπάσματα. Αν έχετε αμφιβολίες περί αυτού, ρίξτε μια ματιά στις περιορισμένες αντιδράσεις για την αθώωση τριών αστυνομικών που πυροβόλησαν και σκότωσαν με 50 σφαίρες έναν άοπλο μαύρο άνδρα, ονόματι Σον Μπελ (Sean Bell).

Δεν βρισκόμαστε ούτε στο 1988, όταν ένας μέτριος αριστερίζων Δημοκρατικός πολιτικός από τη Μασαχουσέτη κατεδαφίστηκε με ευκολία, χάρη σε μερικές ρατσιστικές τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενώ ένας αντιπρόεδρος εξελέγη πρόεδρος παριστάνοντας πως ήταν η... τρίτη θητεία ενός μεγάλου προέδρου.

Επίσης δεν βρισκόμαστε στο 1998, όταν οι «τεφάλ» Κλίντον θριάμβευαν κατά της προσπάθειας καθαίρεσής τους. Και δεν βρισκόμαστε στο 2004, όταν ένας ακόμα Δημοκρατικός από τη Μασαχουσέτη βούλιαξε αύτανδρος με το ουιντ-σερφ του.

Σχεδόν όλες οι προβλέψεις για το τι θα γίνει στις φετινές εκλογές έγιναν από τύπους που προσπαθούσαν να ζουλήξουν τον πλαστικό κύλινδρο της φετινής συγκυρίας μέσα στα τετραγωνάκια των περασμένων εκλογών.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι παρατηρητές εξακολουθούν να περιμένουν την πτώση του Ομπάμα: χμμμ, αυτός ο Τζερεμάια Ράιτ θα είναι ο δικός του Ουίλι Χόρτον (Willie Horton)! Τόσο το χειρότερο για τους ψηφοφόρους, που δεν παύουν να τους διαψεύδουν!

Έτσι εξηγείται που το δημοσιογραφικό και πολιτικό κατεστημένο έφτασε να πιστεύει στις μαγικές ικανότητες του ακατανίκητου επιτελείου, της οργάνωσης και του χρηματοδοτικού μηχανισμού της Κλίντον. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί φαντάζονται πως ο Τζον Μακ Κέιν (John McCain) θα κατορθώσει να αξιοποιήσει προς όφελός του το φιάσκο του Ιράκ, ακριβώς όπως τα κατάφερε (το 1968) ο Νίξον (Nixon) με το Βιετνάμ.

Το 2008 όμως είναι πολύ πιο περίπλοκο και συναρπαστικό από ότι μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε οι αναλογίες με το παρελθόν. Φυσικά, περνάμε δυσκολίες. Σήμερα πιστεύουν πως «η χώρα βρίσκεται σε λάθος πορεία» περισσότεροι ψηφοφόροι από τότε που οι «Νιου Γιορκ τάιμς» και το CBS συμπεριέλαβαν τη συγκεκριμένη ερώτηση στις δημοσκοπήσεις τους. Όσο για τον Τζορτζ Μπους (George W. Bush), είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος που γνώρισαν ποτέ οι εν ζωή Αμερικανοί.

Κι όμως, παραδόξως, υπάρχει μια αδιόρατη αίσθηση: όλοι μας ξέρουμε πως τελικά η σελίδα θα γυρίσει. Παρ' όλα τα άγχη και την αγωνία για την έκβαση του πολέμου και της οικονομικής κρίσης, παρά την τραχύτητα της προεκλογικής εκστρατείας, η ανυπομονησία να τελειώνουμε με την εποχή Μπους είναι αισθητή κι επιβάλλεται επί κάθε αισθήματος ηττοπάθειας.

Το υπόγειο ρεύμα της ελπίδας που κυλά κάτω από την εθνική κατήφεια μπορεί κανείς να το αντιληφθεί στο ρεκόρ εγγραφής νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους και στην εξωφρενικά υψηλή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες του Δημοκρατικού κόμματος.

Ο κ. Ομπάμα λίγα έκανε για να δημιουργήσει αυτή τη συγκυρία. Τα έργα και οι μέρες του Μπους ήταν εκείνα που επώασαν την ισχυρή προσδοκία της αλλαγής γενιάς. Ο Ομπάμα όμως είχε την εξυπνάδα να εκμεταλλευτεί αυτό το αίσθημα. Το να είναι υποψήφιος το 2008 -αντί να περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια- ήταν πιθανότατα η εξυπνότερη πολιτική απόφαση που πήρε ποτέ (και ναι, έχει πάρει κάμποσες ανόητες).

Η δεύτερη πιο έξυπνη απόφασή του ήταν να κατανοήσει και να υπογραμμίσει αυτό το υπόγειο, σχεδόν παλλαϊκό αίσθημα υπέρ της αλλαγής, αντί να βολευτεί στην πολύ πιο στενή και δύσπεπτη αντιπολίτευση στα πεπραγμένα του Μπους. Ακόμα δεν ξέρουμε (και δε θα το μάθουμε μέχρι να μπει στο Λευκό Οίκο) αν θα είναι πράγματι ο άνθρωπος της συγκυρίας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συγκυρία βοήθησε στην ανάδειξή του.

Επί πέντε χρόνια οι μεσήλικες «μπούμερς» ρωτούσαν: «μα γιατί δεν κατεβαίνουν οι νέοι στους δρόμους να φωνάζουν κατά του πολέμου, όπως το κάναμε εμείς;». Η απάντηση είναι απλή: προαιρετική στρατιωτική θητεία!

Όπως όμως δείχνουν οι Μόρλι Ουίνογκραντ (Morley Winograd) και Μάικλ Χάις (Michael D. Hais) στο βιβλίο τους για τη μετά το 1982 γενιά, η πολιτική ενέργειά αυτής της νεολαίας δαπανάται σε πιο αθόρυβους τρόπους κοινωνικού ακτιβισμού και πιο ευρείες (δια) δικτυώσεις, συχνά μέσα από την ίδια ιστοσελίδα.

Αυτή η «από τα κάτω» ψηφιακή βάση των παιδιών της νέας χιλιετίας, υπήρχε και ανέμενε εκείνον που θα την εκμεταλλευόταν, για πολιτική οργάνωση, χρηματοδότηση και... διασκέδαση -και το επιτελείο του Ομπάμα ήξερε ακριβώς πώς να το κάνει. Αντιθέτως, το τμήμα του τύπου που δεν ξεχωρίζει το «φέις μπουκ» από το AOL, ήταν πολύ απασχολημένο να σαλιαρίζει με τους γνωστούς από τη δεκαετία του '90 καλοταϊσμένους δωρητές των Κλίντον, ώστε να μπορέσει να ακούσει το μπουμπουνητό του υπόγειου σεισμού που εξελισσόταν κάτω από τα πόδια τους.

Όσο για τις δημογραφικές ανακατατάξεις του εκλογικού χάρτη, αν και απασχόλησαν πολύ περισσότερο τον τύπο, εξακολουθούν να μην έχουν γίνει πλήρως κατανοητές. Από το Οχάιο της «ζώνης της σκουριάς» έως τις εσωκομματικές εκλογές της περασμένης Τρίτης, οι σχολιαστές έχουν εμμονή με την κοινωνική ομάδα των μεσήλικων, λευκών, εργαζόμενων.

Η αχαρακτήριστη (και μεροληπτική) υπόθεση εργασίας τους (που αργότερα την υιοθέτησε και η ίδια η Κλίντον) είναι πως αυτοί οι ψηφοφόροι είναι «ριγκανικοί Δημοκρατικοί», που μυστηριωδώς παρέμεναν καταψυγμένοι από τη δεκαετία του '80, και που τώρα τους ξεπάγωσαν και κυκλοφορούν σε δύο γεύσεις: τους «χαζούς», που ο κάθε πολιτικός μπορεί να τους ξεγελάσει με μερικές φοροαπαλλαγές στη βενζίνη και τους «ρατσιστές», που βρίσκονται εκτός της εμβέλειας του κ. Ομπάμα.

Λοιπόν: πράγματι υπάρχουν ρατσιστές στην Αμερική, όπως και αρκετοί χαζοί (πολλοί από τους οποίους ψηφίζουν Ομπάμα). Μερικοί ανάμεσά τους πράγματι μπορεί να κατοικούν στην Ιντιάνα και να μην έχουν ψηφίσει Δημοκρατικό για πρόεδρο από το 1964.

Αλλά υπάρχουν πολύ περισσότεροι λευκοί εργάτες -οπαδοί της Κλίντον, αλλά και του Ομπάμα- που μετά από επτά χρόνια Ρεπουμπλικανικής αποτυχίας νοσταλγούν τις Δημοκρατικές πολιτικές. Όσο για τους ρατσιστές, λίγα στοιχεία υπάρχουν πως είναι τόσο πολυάριθμοι ώστε να βαρύνουν αποφασιστικά στο εκλογικό αποτέλεσμα τον επόμενο Νοέμβριο, ιδίως στις αμφίρροπες πολιτείες.

Όπως έδειξε ο γραφίστας των «τάιμς» Τσαρλς Μπλόου (Charles Blow) το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «τάιμς»/CBS οι θετικές γνώμες του Ομπάμα στους λευκούς Δημοκρατικούς ανέβηκαν κατά 5% από το περασμένο καλοκαίρι (αντιθέτως, οι θετικές γνώμες της Κλίντον στους μαύρους έπεσαν κατά 36%, ενώ οι αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό της ανέβηκαν κατά 17%).

Το ινστιτούτο «γκάλοπ» την περασμένη εβδομάδα βρήκε πως -μετά το σόου του Ράιτ- τα ποσοστά του Ομπάμα εναντίον του Μακ Κέιν δεν είναι χειρότερα από εκείνα του Κέρι (Kerry) εναντίον του Μπους το 2004.

Αλλά δεν βρισκόμαστε στο 2004 και η εμμονή με αυτό το δέντρο της σύγκρουσης Κλίντον-Ομπάμα δε μας αφήνει να δούμε το δάσος: η άνοδος της συμμετοχής των μαύρων και των νέων ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος δείχνει πως αλλάζει το ειδικό βάρος αυτών των κατηγοριών στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

Στο Οχάιο π.χ. εδώ και τέσσερα χρόνια ο Κέρι έχασε με διαφορά 119,000 ψήφων. Φέτος οι μαύροι ψηφοφόροι αντιπροσώπευαν το 18% των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος, έναντι 14% το 2004, που σημαίνει 230,000 παραπάνω ψηφοφόροι, σε σύνολο μιας αύξησης κατά 1,000,000 ψηφοφόρους. Οι νέοι ψηφοφόροι, κάτω των 30 ετών (που αυξήθηκαν κατά 245,000 περίπου) αντιπροσώπευσαν το 16% του εκλογικού σώματος, έναντι 9% το 2004. Στο Οχάιο, αυτοί οι νέοι ξεπέρασαν σε συμμετοχή ακόμα και την ομάδα των άνω των 65 ετών, που παραδοσιακά ψηφίζει περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή κατηγορία.

Για τους Δημοκρατικούς όμως και τον Ομπάμα, ακόμα καλύτερο νέο από αυτά τα δημογραφικά στοιχεία είναι το ότι τόσο πολλοί Ρεπουμπλικάνοι εκλογομάγειροι παραπονιούνται πως δεν πιάνουν πια τόσο καλά όσο 4 ή 8 χρόνια πριν οι αλάνθαστες συνταγές του Καρλ Ρόουβ (Karl Rove)... Αν σερφάρεις στα δεξιά μπλογκ ή κοιτάς το «φοξ» όλο και κάποιος θα αναφερθεί στον κ. Ράιτ ή θα χιμήξει στον άλλο προβλέψιμο στόχο των δεξιών, την Μισέλ Ομπάμα (Michelle Obama).

Αυτά ίσως να βοηθήσουν στη συσπείρωση της ψήφου κατά του Ομπάμα. Αλλά το Νοέμβριο η επιρροή τους θα επισκιαστεί με άνεση από την κινητοποίηση των πολυάριθμων ενθουσιασμένων νεολαίων, των μαύρων, των γυναικών, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται πολλοί Δημοκρατικοί υποστηρικτές της Κλίντον, αλλά και Ρεπουμπλικάνοι, και ανεξάρτητοι, αποφασισμένοι να καταρρίψουν έναν Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο με τόσο αψεγάδιαστο ιστορικό καταψήφισης των αμβλώσεων.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι Δημοκρατικοί κέρδισαν άλλη μια «σίγουρη» ρεπουμπλικανική βουλευτική έδρα στη Λουιζιάνα, όταν ο συντηρητικός υποψήφιος βάσισε ολόκληρη την προεκλογική του εκστρατεία στο να παρουσιάζει τον Ομπάμα σαν μπαμπούλα.

Λίγοι συντηρητικοί υποψιάζονται πως οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν. Ο Τζορτζ Ουιλ (George Will) έγραψε την περασμένη εβδομάδα πως ο κ. Ομπάμα θυμίζει τον Ρέιγκαν (Reagan) υπό την έννοια πως «οι τρόποι του καθησυχάζουν τους αντιπάλους του και τους οδηγούν να υποτιμήσουν τη μαχητικότητά του, την ατσάλινη γροθιά που κρύβει κάτω από τα απαλά του σακάκια». Ο Τζον και η Σίντι Μακ Κέιν (Cindy McCain) μοιάζει να είναι πιο πονηρεμένοι, όπως φάνηκε από όσα είπαν κατά της αρνητικής προεκλογικής διαφήμισης (αυτός στο «δε ντέιλι σόου», αυτή στο «τουντέι»).

Ακόμα όμως κι αν ο Μακ Κέιν αλλάξει ρότα και πάψει να παρουσιάζει τον Ομπάμα ως τον « άνθρωπο της χαμάς», δεν είναι σε θέση να αποκηρύξει τη σχολή του Λίμπο (Limbaugh) και των υπόλοιπων εμπόρων του συντηρητισμού. Αυτοί εξάλλου είναι ό,τι του έχει απομείνει από τη άλλοτε κραταιά κομματική του βάση.

Τώρα που τελείωσε η διαμάχη μεταξύ Ομπάμα-Κλίντον, στα κυριλέ δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία η νέα μόδα είναι να θεωρείται πως ο «ανεξάρτητος» Τζον Μακ Κέιν (τόσο ανεξάρτητος που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κογκρέσου υποστήριξε τον Μπους στο 95% των περσινών ψηφοφοριών), είναι εις θέση να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα, τον πόλεμο, την αηδία για τον Μπους και τη χρεοκοπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και να ανταγωνιστεί «στα ίσα» τον Ομπάμα.

Τα πάντα μπορεί να γίνουν στην πολιτική και να αλλάξουν τα δεδομένα: από τα -αδημοσίευτα ακόμα- στοιχεία της κατάστασης της υγείας του Μακ Κέιν έως νέες αποκαλύψεις για το παρελθόν του Ομπάμα στο Σικάγο.

Αλλά όμως, εφόσον ο Δημοκρατικός υποψήφιος συνεχίσει να βρίσκεται στο 2008, αφήνοντας όλους τους άλλους να δίνουν διάφορες μάχες του παρελθόντος, όλοι θα συνεχίσουν να κάνουν το μοιραίο λάθος να τον υποτιμούν, έως τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες.

*O Frank Rich είναι επιφυλλιδογράφος των «Νιου Γιορκ τάιμς». Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στις 12-5-2008. Η μετάφραση έγινε από την ομάδα του PPOL.

27 comments:

  1. the rise of the netroots

    Επί πέντε χρόνια οι μεσήλικες «μπούμερς» ρωτούσαν: «μα γιατί δεν κατεβαίνουν οι νέοι στους δρόμους να φωνάζουν κατά του πολέμου, όπως το κάναμε εμείς;». Η απάντηση είναι απλή: προαιρετική στρατιωτική θητεία!

    Όπως όμως δείχνουν οι Μόρλι Ουίνογκραντ (Morley Winograd) και Μάικλ Χάις (Michael D. Hais) στο βιβλίο τους για τη μετά το 1982 γενιά, η πολιτική ενέργειά αυτής της νεολαίας δαπανάται σε πιο αθόρυβους τρόπους κοινωνικού ακτιβισμού και πιο ευρείες (δια) δικτυώσεις, συχνά μέσα από την ίδια ιστοσελίδα.

    Αυτή η «από τα κάτω» ψηφιακή βάση των παιδιών της νέας χιλιετίας, υπήρχε και ανέμενε εκείνον που θα την εκμεταλλευόταν, για πολιτική οργάνωση, χρηματοδότηση και... διασκέδαση -και το επιτελείο του Ομπάμα ήξερε ακριβώς πώς να το κάνει. Αντιθέτως, το τμήμα του τύπου που δεν ξεχωρίζει το «φέις μπουκ» από το AOL, ήταν πολύ απασχολημένο να σαλιαρίζει με τους γνωστούς από τη δεκαετία του '90 καλοταϊσμένους δωρητές των Κλίντον, ώστε να μπορέσει να ακούσει το μπουμπουνητό του υπόγειου σεισμού που εξελισσόταν κάτω από τα πόδια τους.


    που είσαι μουλίτσα ;;;

    ReplyDelete
  2. President of the United States (and former General of the Army) Dwight D. Eisenhower in his Farewell Address to the Nation on January 17, 1961:

    “ A vital element in keeping the peace is our military establishment. Our arms must be mighty, ready for instant action, so that no potential aggressor may be tempted to risk his own destruction...

    This conjunction of an immense military establishment and a large arms industry is new in the American experience. The total influence — economic, political, even spiritual — is felt in every city, every statehouse, every office of the federal government.

    We recognize the imperative need for this development. Yet we must not fail to comprehend its grave implications. Our toil, resources and livelihood are all involved; so is the very structure of our society. In the councils of government, we must guard against the acquisition of unwarranted influence, whether sought or unsought, by the military-industrial complex.

    The potential for the disastrous rise of misplaced power exists and will persist. We must never let the weight of this combination endanger our liberties or democratic processes.

    We should take nothing for granted. Only an alert and knowledgeable citizenry can compel the proper meshing of the huge industrial and military machinery of defense with our peaceful methods and goals so that security and liberty may prosper together."

    Μια προεδρική αποχαιρετιστήρια ομιλία η οποία σε αυτές τις παραπάνω 10 γραμμές χαρακτηρίζει πολλά μέσα στην Αμερικανική πολιτική πραγματικότητα, αλλά και τους αγώνες εξουσίας που τη διέπουν μέχρι σήμερα.

    ReplyDelete
  3. pantos o obama dudes ta pire ki aytos apo ta lobbies, to munaki...

    ReplyDelete
  4. Όλοι τα πέρνουνε dude

    ReplyDelete
  5. Οι neo-cons το χειρότερο που έχουν κάνει πέρα από την οικονομία, την εξωτερική πολιτική κτλ, είναι πως στα πλαίσια των σχεδίων τους για την παγκόσμια ηγεμονία, το λεγόμενο "Project for the New American Century", έχουν γιγαντώσει αυτό που ο D. Eisenhower προσπαθούσε να προειδοποιήσει σχεδόν 50 χρόνια πριν. Το λεγόμενο industrial-military complex.

    Το 2000 μάλιστα είχαν κυκλοφορίσει και μια μελέτη από το think tank τους με τίτλο: "Rebuilding America's Defenses: Strategy, Forces and Resources for a New Century." το οποίο προέβλεπε τα εξής:

    * Reposition permanently based forces to Southern Europe, Southeast Asia and the Middle East;
    * Modernize U.S. forces, including enhancing our fighter aircraft, submarine and surface fleet capabilities;
    * Develop and deploy a global missile defense system, and develop a strategic dominance of space;
    * Control the "International Commons" of cyberspace;
    * Increase defense spending to a minimum of 3.8 percent of gross domestic product, up from the 3 percent currently spent.

    Η παραπάνω μελέτη στην κατάληξή της ανέφερε πως για να ισχύσουν οι κατάλληλες προυποθέσεις εφαρμογής των παραπάνω στόχων χρειαζόταν οπωσδήποτε ένα ισχυρό σοκ! Η "χρυση ευκαιρία" και το σοκ παρουσιάστηκε πολύ βολικά μόλις 1,5 χρόνο μετά, την 11/9...

    8 χρόνια αργότερα, ότι προέβλεπε η μελέτη τους έχουν όλα!

    Ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος θα είναι κυριολεκτικά μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης. Ή θα επιλέξει να απεμπλακεί από το αμερικανικό imperium και να συγκρουστεί με το military-industrial complex με τεράστιο κόστος, ή θα συνεχίσει την προώθηση της αμερικανικής ηγεμονίας αλλά και τον απαραίτητο μετασχηματισμό κοινωνίας στρατού και εξουσίας.

    ReplyDelete
  6. Πάντως το χω διαβάσει το σχετικό book είναι ενδιαφέρον αν και διαφωνώ με την προσέγγιση στην εξωτερική πολτική. this aggression will not stand man

    ReplyDelete
  7. στο αμέρικα υπάρχει διαφάνει. 'ξέρεις ποιο λόμπ σε πληρώνει και για΄τι. Ο ομπάμα το παιζε αθώα περιστερά.

    ReplyDelete
  8. Λοιπόν άσχετο αλλά πολύ καλή η παράσταση "αυτός, αυτή κι αυτά" για τις σύγχρονες σχέσεις ανδρών και γυναικών. Μπράβο παιδιά και πολύ λαοθάλασσα στο bob theater festival μας έκανε θετική εντύπωση.

    ReplyDelete
  9. Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η Ε Ι Δ Η Σ Η

    Scientist Shifts View on Global Warming
    By SETH BORENSTEIN,AP
    Posted: 2008-05-18 15:55:50
    Filed Under: Science News
    WASHINGTON (May 18) - Global warming isn't to blame for the recent jump in hurricanes in the Atlantic, concludes a study by a prominent federal scientist whose position has shifted on the subject.

    Not only that, warmer temperatures will actually reduce the number of hurricanes in the Atlantic and those making landfall, research meteorologist Tom Knutson reported in a study released Sunday.

    In the past, Knutson has raised concerns about the effects of climate change on storms. His new paper has the potential to heat up a simmering debate among meteorologists about current and future effects of global warming in the Atlantic.

    Ever since Hurricane Katrina in 2005, hurricanes have often been seen as a symbol of global warming's wrath. Many climate change experts have tied the rise of hurricanes in recent years to global warming and hotter waters that fuel them.

    Another group of experts, those who study hurricanes and who are more often skeptical about global warming, say there is no link. They attribute the recent increase to a natural multi-decade cycle.

    What makes this study different is Knutson, a meteorologist with the National Oceanic and Atmospheric Administration's fluid dynamics lab in Princeton, N.J.

    He has warned about the harmful effects of climate change and has even complained in the past about being censored by the Bush administration on past studies on the dangers of global warming.

    He said his new study, based on a computer model, argues "against the notion that we've already seen a really dramatic increase in Atlantic hurricane activity resulting from greenhouse warming."

    Προσωπικά ήμουν και παραμένω επιφυλακτικός επί του θέματος.

    Εννοείται, βέβαια, πως τα παραπάνω ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΟΥΝ την ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ και τα ΤΡΑΓΙΚΑ αποτελέσματα της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ και των ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ του στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ εξ ίσου ή ίσως περισσότερο σε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ που η ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΝΟΕΙ.

    ΟΠΩΣ:

    Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των ΔΑΣΩΝ από ΛΗΣΤΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ, ΠΑΣΟΚΟΥΣ και ΕΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΠΑΣΟΚΟΥΣ.

    Η ΟΠΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ και ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με τα ΧΥΔΑΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ των ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ και ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ "ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ" που ουδείς τους πλησιάζει στην κουτσοβλάχικη ΤΣΟΚΑΡΟΣΥΝΗ.

    Η ΑΝΑΡΧΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ και ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ επί ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΩΝ όπως χαρακτηριστικότατα ΕΠΡΑΞΕ η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 81 στην ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΗ ΟΔΟ ΚΥΒΕΡΙΟΥ-ΑΣΤΡΟΥΣ μέσω του ΑΡΧΙ-ΛΗΣΤΑΡΧΟΥ.

    Η ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ* που ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ βάσει μελετών ΚΑΙ της ΕΕ ΚΑΙ των ΗΠΑ να μετατρέψει τους κατοίκους των ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΝ σε ΚΟΥΦΟΥΣ, ΕΥΕΞΑΠΤΟΥΣ, ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΥΣ και ΑΥΤΟΔΙΚΟΥΝΤΕΣ πολίτες.

    ΟΠΩΣ έχω επανειλημμένα και ad nauseam ΤΟΝΙΣΕΙ, η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΚΡΙΒΑ ΑΥΤΗ την ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ.

    Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων αυξάνεται περίπου 10% ετησίως ΚΑΙ οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών έχουν πάρει την ανιούσα, το ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ της ΧΩΡΑΣ έχει ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑΣΙΜΟ και πέρυσι μειώθηκε κατά 1%!!!!!!

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ του γεγονότος ότι το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ των ΑΦΙΚΝΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΕΦΤΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Πήγα μιά βόλτα τις προάλλες στα βόρεια και δεν πίστευα στα μάτια μου. Σας γνωρίζω με ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ότι σε 15 χρόνια, αυτές οι ΓΥΦΤΟΕΠΑΥΛΕΙΣ ΤΟΥΡΤΙΤΣΕΣ -ΠΑΣΟΚΙΚΑ ΑΡΑΒΟΥΡΓΗΜΑΤΑ των βορείων περιοχών θά φαντάζουν ωσάν τσαντίρια ακόμα και δίπλα στις πολυκατοικίες στου Γκύζη!

    ReplyDelete
  10. Ο μοναδικός ΤΡΟΠΟΣ να βγεί η ΕΛΛΑΔΑ από αυτή την ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ είναι

    ΜΟΡΦΩΣΗ

    ΜΟΡΦΩΣΗ

    ΜΟΡΦΩΣΗ

    ΑΤΥΧΩΣ η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 81 μετέτρεψε ακόμα ΚΑΙ το Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε Σχολή Στρατηγάκη!

    ReplyDelete
  11. ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΑΣΟΚΙΑ

    σας

    ΘΕΛΩ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥΣ στην

    ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    AΝΑΠΟΔΑ ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟΥΣ όπως

    ο ΜUSSOLINI στην Piazzale Loreto

    ReplyDelete
  12. @κομφούκιος,

    Καλά κάνεις και είσαι επιφυλακτικός. Η φυσική (torsion physics) πάνω στην οποία βασίζεται η κλιματική αλλαγή είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που μαθαίνουμε. Οι τυφώνες συνήθως εμφανίζονται πάνω κάτω στις 19,5 και 33 μοίρες από το επίπεδο του Ισημερινού, στο ίδιο σημείο που εμφανίζεται και η μεγάλη καταιγίδα στον Δια!

    Στην ουσία έχουμε ένα εγγεγραμμένο τετράεδρο μέσα σε μία σφαίρα το οποίο εφάπτεται σε αυτά τα σημεία φορτίζοντάς τα ενεργειακά. Αν εγγράψουμε δύο τετράεδρα το ένα αντεστραμένο σε σχέση με το άλλο, το αποτέλεσμα αν έχουμε την εικόνα στους πόλους είναι ένα εξάγωνο.

    Σαν και αυτό παρακάτω:

    http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2007-034

    Φυσικά και κανείς "δεν ξέρει" πως παράγεται αυτό το πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο.

    ReplyDelete
  13. "Είναι η αντίστροφη μέτρηση,ανόητε!"

    Ας μη τα αποδίδουμε όλα στο Μπούς.Πράγματι το 2008 είναι ένα άλλο έτος.Διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα για την Αμερική.Είναι ένα έτος που οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να πιούν το πικρό ποτήρι της "Αλλαγής" του Ομπάμα που είναι ο μόνος που κολακεύει τη συντήρηση του Αμερικανικού μύθου με φακιρικές μεθόδους.Και κυρίως η Ελίτ και όχι τα "ΑΜΟΡΦΩΤΑ" στρώμματα.Είναι οι ελίτ που χρηματοδοτούν τυφλά-μέσω Ομπάμα- το οριστικά χαμένο American Dream.Χρηματοδοτούν όμως μόνο τις φαντασιώσεις τους,διότι ο κόσμος που τόσο βοήθησαν να αλλάξει έπαυσε πιά να τις τροφοδοτεί.
    Απο δώ και πέρα το δολλάριο θα γίνει ένα φυσιολογικό νόμισμα σαν τα άλλα.Η χώρα τους θα γίνει μια φυσιολογική χώρα σαν τις άλλες.Και αυτοί οι ίδιοι θα βγάζουν το ψωμί τους με φυσιολογικό τρόπο σαν τους άλλους.
    Ο Μπούς ήταν ο τελευταίος πρόεδρος που προσπάθησε να διατηρήσει τη ΜΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ της Αμερικής, που την έχουν τόσο ανάγκη οι ελίτ.
    Αλλοίμονο στον Επόμενο!

    ReplyDelete
  14. obama σεσεσέκο και billary clinton...

    ReplyDelete
  15. " Η γενιά των 700 ευρώ" παίρνει την κομματική εξουσία σε πολλές περιφερειακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.
    Παύει πιά η οργάνωση να αποτελεί "κλειστό επάγγελμα".
    Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ReplyDelete
  16. Οι τότε(πρίν 40 χρόνια,το Μάη του 68) κολλίγοι μας έλεγαν:
    "Η φαντασία στην εξουσία"
    Εμείς τώρα λέμε:
    "Η G700 στην εξουσία"

    ReplyDelete
  17. Η Αμερική γέμισε G700.Θα τους προσφέρουμε τη τεχνογνωσία μας περί του πώς θα πάρουν την εξουσία.Τα περισσεύματα των εχόντων δεν αρκούν πιά να ζείς ως Αμερικανός της προκοπής.
    Χρειαζόμαστε όμως και έναν Μπόμπ Ντύλαν να τραγουδήσει τον ερχομό μας.Κάνε κάτι Κομφούκιε πρίν σε κρεμάσουν για παραδειγματισμό στο Σέντραλ Πάρκ.Από τα γραφόμενά σου καταλαβαίνω ότι προτιμάς τη κρεμάλα.Θα το σεβαστούμε.

    ReplyDelete
  18. Παρμενίδη, πώς σου αρέσει το εύρημα ότι η υπερθέρμανση ίσως μειώνει τους χουρρικάνους ;

    ReplyDelete
  19. Πολύ καλό! Είμαι έτοιμος και γυμνασμένος να αντέξω τις κλιματικές αλλαγές.θα είμαι ο μόνος που θα επιβιώσω.Το καταφέρνω άλλωστε εδώ και 2500 χρόνια.

    ReplyDelete
  20. έχουμε πήξει με τον Μάη , ο Μάης ο Μάης γαμώ το Μάη. Θα κάνουμε τίποτα ή θα τι βρίσκουμε με μνημόσυνα;

    ReplyDelete
  21. σε 10 χρόνια θα πάμε με ουρητήρα για τσάι στα 50 χρόνια του Μάη...

    ReplyDelete
  22. θα πά-ΤΕ θέλω να πω

    ReplyDelete
  23. λέει σ' ένα άρθρο η γενιά των 700 θέλει το δικό της Μάη, εγώ αντιγραφές και ξινισμένες νοσταλγίες δε γουστάρω

    ReplyDelete
  24. Aρνήθηκε, λέει, ένας αναισθησιολόγος να προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενή ΕΠΙ της ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και εν μέσω ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ, διότι τσακώθηκε με τον χειρουργό, ο οποίος του φέρθηκε απαξιωτικά ωσάν να ήταν υπάλληλός του!!!!!!!!!!!!

    Διερωτώμαι, λοιπόν, ΠΟΣΟ πιά ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ;;;;;;

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.

    ΑΔΟΛΦΕ ΧΙΤΛΕΡ, δίπλα στους ΠΑΣΟΚΟΥΣ ή ΕΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΠΑΣΟΚΟΥΣ, είσαι ΑΘΩΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ!!!!

    ReplyDelete
  25. ξέρεις τι κόμμα ήταν ο αναισθησιολόγος; Αυτοί είναι συνήθως ΝΔ...

    ReplyDelete
  26. Είπαμε και το ξαναλέμε ιν πλέϊν γκρήκ, 90% των Ελλήνων είναι

    ΠΑΣΟΚΟΙ
    ή
    ΕΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΠΑΣΟΚΟΙ*

    ανεξαρτήτως κομματικού προσανατολισμού.

    Εν πνεύματι ΠΑΣΟΚος= διεστραμμένη φύση που δεν γνωρίζει ΠΟΥ τελειώνουν τα δικαιώματά της και ΠΟΥ αρχίζουν τα δικαιώματα του διπλανού, κοντολογίς που ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ και ΑΥΤΟΔΙΚΕΙ, με άλλα λόγια

    εν πνεύματι ΠΑΣΟΚος=COWBOY or FAR WEST MENTALITY

    ReplyDelete
  27. " Big Lebowski said...
    έχουμε πήξει με τον Μάη , ο Μάης ο Μάης γαμώ το Μάη. Θα κάνουμε τίποτα ή θα τι βρίσκουμε με μνημόσυνα;

    May 19, 2008 1:25 PM


    Big Lebowski said...
    σε 10 χρόνια θα πάμε με ουρητήρα για τσάι στα 50 χρόνια του Μάη...

    May 19, 2008 1:26 PM


    Big Lebowski said...
    θα πά-ΤΕ θέλω να πω

    May 19, 2008 1:26 PM


    Gμόσιος said...
    λέει σ' ένα άρθρο η γενιά των 700 θέλει το δικό της Μάη, εγώ αντιγραφές και ξινισμένες νοσταλγίες δε γουστάρω"

    Οσο δεν βγάζετε τα πάμπερς,ο κάθε παππούς τύπου Κομφούκιου εδώ μέσα θα σας τη πέφτει.
    Κάντε το δικό σας Μάη.Βγάλτε τα μπέιμπιλίνο.

    ReplyDelete