Thursday, March 20, 2008

Η Generazione 1000 euros κυκλοφορεί στα ελληνικά

Σκατά!
Είναι η πρώτη λέξη που μου περνάει απ' το μυαλό σήμερα το πρωί. Αν δεν την ξεστομίζω, είναι μόνο και μόνο επειδή έχω ακόμα το στόμα τσαρούχι από το αλκοόλ και τα τσιγάρα, αλλά το φως που τρυπώνει από τις γρίλιες και πέφτει πάνω στον καθρέφτη δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες : δεν άκουσα το ξυπνητήρι. Πρέπει να 'χω αργήσει φριχτά.
Απλώνω το χέρι κατά το κομοδίνο αναζητώντας νευρικά το ρολόι ή το κινητό μου. Να το. Μόλις που αντέχω να ρίξω μια κλεφτή ματιά στη φωτισμένη οθόνη: 09:48.
Σκατά κι απόσκατα!
Τρία, δύο, ένα...

Ο Κλαούντιο, είκοσι επτά ετών, πτυχιούχος, εργάζεται στο Μιλάνο ως junior account στο τμήμα μάρκετινγκ μιας πολυεθνικής. Η δουλειά του τον ικανοποιεί, όμως η θέση του (με σύμβαση περιορισμένου χρόνου και 1028 ευρώ το μήνα) του αφαιρεί οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα και δεν του παρέχει καμία ασφάλεια.

Για να μη μείνει στον άσσο, έχει γίνει ειδικός στη "δημιουργική οικονομία". Μοιράζεται ενοίκιο, ψώνια και άγχη με τρεις συνομηλίκους του : τη Ροσέλα, που αγωνίζεται ως μπέιμπι σίτερ ανάμεσα στην αποστολή ενός βιογραφικού και ενός ραντεβού για συνέντευξη, τον Αλέσιο, που έχει απαρνηθεί το όνειρο της δημοσιογραφίας για ένα μόνιμο πόστο στο ταχυδρομείο, και τον Ματέο, αιώνιο φοιτητή , που τα βγάζει πέρα με την υποστήριξη των γονιών του.

Μες το κεφάλι τους βουίζουν χωρίς σταματημό ιδέες, όνειρα, προοπτικές. Χωρίς να παραπονιούνται, ζουν καθημερινά έναν αγώνα ενάντια στο πορτοφόλι και το κατεστημένο, εξακολουθώντας να ελπίζουν σ' ένα καλύτερο μέλλον.

Η Generazione 1000 euros των ΑΝΤΟΝΙΟ ΙΝΚΟΡΒΑΪΑ και ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΡΙΜΑΣΑ είναι μια ιστορία που προκάλεσε αίσθηση, τραβώντας την προσοχή των μέσων ενημέρωσης σε Ιταλία και Ευρώπη, με αποτέλεσμα τη γέννηση ενός "ριάλιτι" βιβλίου, σπαρταριστού όσο και αντισυμβατικού.

Το βιβλίο γεννήθηκε στο διαδίκτυο, και χάρη στην προφορική φήμη που απέκτησε, ο αριθμός των καθημερινών επισκέψεων στην ιστοσελίδα του εκτινάχθηκε στα ύψη. "Απλά ξεσκεπάσαμε ένα καζάνι που έβραζε", περιορίστηκε να πει ένας από τους συγγραφείς.

Οι συγγραφείς

Ο Αντόνιο Ινκορβάϊα γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1974. Πτυχιούχος αρχιτέκτονας, έμαθε να κάνει διάφορες άλλες δουλειές: γραφίστας, web editor, κειμενογράφος στην τηλεόραση και, με αυτό το βιβλίο, συγγραφέας.

O Αλεσάντρο Ριμάσα γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1975. Δημοσιογράφος και κειμενογράφος για την τηλεόραση, εργάζεται επίσης για το διαδίκτυο, τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο.

*Το βιβλίο Η Γενιά των 1000 ευρώ θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη στις 31 Μαρτίου. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε συνέντευξη των Milleuristi στον δημοσιογράφο Σάκη Ιωαννίδη η οποία δημοσιεύτηκε στην free press της Θεσσαλονίκης parallaxi και αναδημοσιεύτηκε στο blog της G700.


121 comments:

  1. Τατιάνα-καρολίνα psomiades-karavlahos said...
    Oφείλω μιά εξήγηση, διότι ορισμένοι ευαίσθητοι παρεξήγησαν και παρεξηγήθηκαν χθες.Όυδέν προσωπικό έχω κατά του "University" of Bradford - τυχαία το διάλεξα, ίσως επειδή οι Mancunians μιλάνε βλαχο-αγγλικά, χειρότερα ΚΑΙ απ' αυτά του Στρατηγάκη!!! Τέλος πάντων.

    Υποχρεούμαι, όμως, να παρουσιάζω την αλήθεια στους αδαείς, διότι ΙΣΩΣ αυτό να συνδράμει στην αποφυγή περιττού ξενητέματος, εξαγωγής πόρων και αμφιβόλου επιπέδου μόρφωσης.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίες και κύριοι, είχε μέχρι πρότινος κάπου 13 πανεπιστήμια. Σήμερα έχει περίπου 65 +/-. Αυτό συνέβη ΟΤΑΝ τα άπειρα community colleges του ΗΒ, ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΑ POLYTECHNICS τα οποία είχαν και έχουν επίπεδο που καλύπτει το φάσμα μεταξύ Σιβιτανιδείου/Χαροκοπείου Σχολής Οικοκυρικών και ΤΕΙ, αναβαθμίσθηκαν σε πανεπιστήμια, βοηθούσης και της ΕΕ.

    Για να πάρετε μιά γεύση,ΟΤΑΝ ήμουνα νεαρός, ήταν prestigious να σπουδάζεις στην Αγγλία. Οι λίγοι Ελληνες ήσαν συνήθως μεταπτυχιακοί από το Μετσόβιο στο Imperial και άλλα καλά σχολεία Θετικής κατεύθυνσης, οικονομολόγοι στο LSE (στα εύκολα τμήματά του, διότι υπάρχουν και σοβαρές-απρόσιτες στους πολλούς ειδικότητες μέσα στο LSE), ή προπτυχιακοί μεσαίας και άνω κοινωνικής τάξης που φοιτούσαν στις διακεκριμένες Ακαδημίες, όπως Θεάτρου, Αρχιτεκτονικής κλπ κλπ.

    ΜΟΛΙΣ έγινε η αναβάθμιση των Polytechnics σε πανεπιστήμια, ο βλάχος από τα Γρεβενά ή ο "Σαρίπολος" της Μελιγούς, που λόγω grandiose delusions ή delirium magnitudinis (παραληρήματος μεγαλείου) ΑΔΥΝΑΤΕΙ να ΕΣΤΙΑΣΕΙ επί της ΟΥΣΙΑΣ, δλδ να αποκτήσει γνώση και εμπορεύσιμα προσόντα το μέτριας νοημοσύνης ή επίδοσης παιδί του που απέτυχε να εισαχθεί στο ΑΕΙ προτίμησής του,

    ΑΝΤΙ να αποδεχθεί με ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ και ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ την εισαγωγή του ΗΛΙΘΙΟΥ(ΑΣ) ΓΙΟΥ/ΚΟΡΗΣ στα ΤΕΙ - και λέω με ανακούφιση διότι ΑΥΤΑ τα παιδιά ΑΔΙΚΩΣ ταλαιπωρούνται [κανονικά θα έπρεπε μέσα από γραφεία επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία ή τις επιθεωρήσεις να ενθαρρύνονται προς πρακτικά τεχνολογικά επαγγέλματα, πχ chef de cuisine, τεχνολόγος ηχοκαρδιογραφίας, τεχνολόγος οδοντικής υγιεινής, τεχνολόγος υδραυλικής, ηλεκτρολογίας κλπ κλπ.]

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ να στείλει το ΑΤΥΧΕΣ βλαστάρι του στο "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ" της Αγγλίας, ΧΩΡΙΣ να γνωρίζει (ΑΛΛΑ δεν τον νοιάζει ούτως ή αλλέως, ενόσω στο ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ θα αναγράφεται η ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ "πανεπιστήμιο"), ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ, ότι το στέλνει στην Σιβιτανίδειο της Αγγλίας ή στην Χαροκόπειο Σχολή Οικιακών Βοηθών της Αγγλίας.

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ τώρα ΓΙΑΤΙ ορισμένοι από μας ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ με ΠΑΘΟΣ στην ανάγκη αναβάθμισης των δικών μας ΤΕΙ.
    ΝΑΙ συμφωνούμε ΠΩΣ είναι ΒΛΑΚΩΔΗΣ, ΑΔΙΚΗ, ΑΚΡΙΤΗ η ΑΛΛΗΛΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ειδικοτήτων (πχ Πολ Μηχανικός ΑΕΙ και ΤΕΙ).
    ΚΑΙ επαυξάνουμε προσθέτοντας ότι ΣΚΟΠΟΣ των ΤΕΙ ΔΕΝ είναι η ΔΙΠΛΟΠΟΙΗΣΗ (duplication), AΛΛΑ η ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ της ΑΓΟΡΑΣ σε ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥΣ-ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ των ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.

    Υπό τις παραπάνω ΑΙΡΕΣΕΙΣ και ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ, η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια (άλλωστε με απόφαση του ΣτΕ έχουν ήδη χαρακτηρισθεί ανώτατα ιδρύματα) κρίνεται
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ το ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

    Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΑΣΚΟΠΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΟΡΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ και ΥΛΙΚΩΝ, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

    ReplyDelete
  2. @Γ700

    Δεν υπερασπίζομαι τις νοοτροπίες του Δημοσίου. Θέλω το Δημόσιο να αλλάξει, να δουλεύει περισσότερο & να είναι πιο παραγωγικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να εξαθλιωθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο όπως στο Ιδιωτικό τομέα. Ή μήπως νομίζετε πως αν εξαθλιωθούν αυτοί θα βελτιωθεί η δική μας κατάσταση? Είδατε καμιά βελτίωση στον Ιδιωτικό Τομέα μέχρι σήμερα από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις αρχίσανε πιο "επιθετική" πολιτική προς το Δημόσιο (από το 90 και μετά)? Εγώ επιδείνωση βλέπω! Την 10ετία του 80 με τα 1000 στραβά του ΠΑΣΟΚ, οι συνθήκες εργασίας ΚΑΙ στον Ιδιωτικό Τομέα ήταν πολύ καλύτερες. Η επιδείνωση ήρθε αργότερα. Μην μου πείτε ότι απλώς τώρα πληρώνουμε το λογαριασμό. Είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ φαινόμενο. Συνάδελφοί μου στη Γερμανία το ίδιο μου λένε. Δεν είναι πιο φτωχές οι εταιρίες τώρα από οτι στο παρελθόν (ίσα ίσα) και δεν δίνουν μισθούς και καλύτερες συνθήκες. Απλώς δεν αναγκάζονται να το κάνουν. Συγνώμη αλλά δεν βλέπω καμιά απολύτως βελτίωση να έρχεται από αυτό που λέτε. Στην πράξη θα γίνει το αντίθετο. Η χειροτέρευση των συνθηκών στο Δημόσιο (και τις προνομιούχες ομάδες του Δημοσίου) θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και στην χειροτέρευση του Ιδιωτικού.

    Δεν υπερασπίζομαι το Δημόσιο. Τον εαυτό μου και το συμφέρον μου κοιτάω σαν νέος εργαζόμενος στον Ιδιωτικό Τομέα.

    ReplyDelete
  3. δεν νομιζω κανεις να ζητα να εργαζονται στις ΔΕΚΟ και στο δημοσιο σε συνθηκες ελληνικού δημοσιου τομεα, απλα ζηταμε να εργάζονται με ευσυνειδησια το 8ωρο τους να υπαρχει λογοδοσια και αξιολογηση ωστε να εξυπηρετούμαστε καλυτερα όλοι οι υπολοιποι πολίτες. Ούτε απληρωτες υπερωρίες ζητάμε ούτε καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Την δουλεια τους να κανουν απλα ζητάμε, χωρίς αργομισθίες, χωρίς ψευτουπερωρίες, χωρις να τα κλείνουν απο τις 13.00, χωρίς να κάνουν το κόπο να σηκώσουν ενα τηλέφωνο ή να καν να που ενα καλημέρα στον ταλαιπωρο - ραγια - πολίτη.
    Τώρα πως όλα αυτά θα βλάψουν τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα ομολογώ ότι δεν μπορώ να το καταλάβώ, μαλλον καλύτερη και πιό ανθρώπινη θα κάνουν τη ζωή μαε

    ReplyDelete
  4. γραψε λαθος
    δεν νομιζω κανεις να ζητα να εργαζονται στις ΔΕΚΟ και στο δημοσιο σε συνθηκες ελληνικού ιδιωτικόυ τομεα

    ReplyDelete
  5. μα κανείς δεν είπε ότι μια ολομέτωπη επίθεση στο Δημόσιο και τους εργαζόμενους του δημοσίου θα οδηγήσει αυτόματα σε καλύτερες συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι αβάσιμο να το πιστεύει κάποιος

    Αυτό που λέμε εμείς είναι το εξής:

    α)χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κράτος, που θα διαθέτει τεκμήριο νομιμότητας αλλά πάνω απ' όλα τεκμήριο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,

    β)χρειαζόμαστε μια ανταποκριτική δημόσια διοίκηση που εστιάζει στην εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι στην τυπολατρική τήρηση διαδικασιών

    γ)χρειαζόμαστε καλύτερη νομοθέτηση, δηλαδή λιγότερη γραφειοκρατία και απλούστερους νόμους

    δ)χρειαζόμαστε Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης που

    δ.1. θα απελευθερώνει πόρους από υπερβολές κι αχρείαστες δραστηριότητες του δημοσίου τομέα. πχ η επέκταση του δημοσιοϋπαλληλικού κράτους (που ενισχύει τις πελατειακές δομές) με συνεχείς Προκηρύξεις, συμβασιούχους, stage, περιορισμό της επέκτασης των κρατικών υποκαταστημάτων ανά την επικράτεια και φρένο στο φόρτωμα του προϋπολογισμού με δαπάνες για εργαζόμενους τύπου Τράπεζας της Ελλάδος

    δ.2) θα βασίζεται σε μια επιχειρηματικότητα ΥΨΗΛΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ και μεγαλύτερων μεγεθών και όχι σε μια επιχειρηματικότητα ανάγκης με χιλιάδες νανοεπιχειρήσεις

    στ) χρειάζεται να μπει χέρι στον παρεοκρατικό καπιταλισμό, τα καρτέλ, τα ολιγοπώλια και τις κλειστές αγορές του ιδιωτικού τομέα

    ζ)χρειάζεται να μπει φρένο στον εργασιακό μεσαίωνα με καλύτερο έλεγχο της αγοράς όπου γίνεται πάρτυ.

    Μαγικά δε γίνονται, όμως για να πετύχουμε πρέπει ως κοινωνία να ξεβολευτούμε λίγο από αυτά που μάθαμε μεχρι τώρα να κάνουμε.\

    Είναι σα να παίζουμε μπάλα στο champions league με προπονητές τον Αλέφαντο και τον βασίλη Δανιήλ.

    ReplyDelete
  6. και σε κάθε περίπτωση εμείς τα συμφέροντα των πάσης φύσεως βολεμένων είτε είναι στο κράτος είτε είναι στην αγορά δε βγαίνουμε να τα υποστηρίξουμε με την καμία. Γιατί αυτό που γίνεται είναι ότι κάθε φορά κάποιοι ιδιοτελείς στρατολογούν πίσω από τα συμφέροντά τους κάποιους αφελείς δημιουργώντας τους φοβικά σύνδρομα.

    ReplyDelete
  7. @tatiana

    Μπα. Οι βορειοι αγγλοι διατηρουν πολλα στοιχεια της προφορας της γλωσσας παλιοτερα. Δεν μιλαμε για αγραμματοσυνες λαικων ταξεων του τυπου 'I says', αλλα για τον τροπο που ακουγεται η γλωσσα.

    Εσο προσεκτικη με τους χαρακτηρισμους σου Τατιανα περι βλαχο-γλωσσας γιατι μπορει να δημιουργησει παρεξηγησεις. Προφανως, δεν θα ηθελες να πει καποιος το ιδιο για την ομορφοτερη ελληνικη διαλεκτο στις μερες μας, την κυπριακη διαλεκτο...

    ReplyDelete
  8. fancy a pint down the pub luv?

    ReplyDelete
  9. naiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  10. Ξερεις το Αμερικανικό ισοδύναμο του tart είναι το  Chicago broad

    ReplyDelete
  11. bouffant hairdo και stiletto heels
    xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

    ReplyDelete
  12. Nα μίλαγα τα αγγλικά σου και τι νάτανε.Γαμώ την ατυχία μου γαμώ, γαμώ τη γκαντεμιά μου που γεννήθηκα στον υπαρκτό λαϊκισμό.

    ReplyDelete
  13. Πολλή εμπάθεια βλέπω και με την ΤτΕ. Αλήθεια κανένα σχόλιο ότι η επικείμενη αλλαγή στο ασφαλιστικό των υπαλλήλων της είναι ΑΝΤΙΘΕΤΗ με τις επιταγές της ECB??? Είτε σας αρέσει είτε όχι, η ΤτΕ ΔΕΝ είναι πιά ελληνικό δημόσιο, πάρτε το χαμπάρι, υπόκειται στην ECB.

    ReplyDelete
  14. @G700

    "Είναι σα να παίζουμε μπάλα στο champions league με προπονητές τον Αλέφαντο και τον βασίλη Δανιήλ."

    Edo re paizoume me to LEMONH! xaxaxaxaxaxaxaxa GTP (kavala)

    ReplyDelete
  15. η ΤτΤ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών ως προς το ρόλο που έχει στο οικονομικό σύστημα, όχι ως προς την διοίκηση τα του οίκου της. Δεν της λέει η ECB αν θα έχει υποκατάστημα στην παραλία Βόλου ή όχι. Αυτό το λέει ο Γκαργκάνας ο οποίος κατά τ'άλλα ζητάει μισθολογική μετριοπάθεια σε όλους τους άλλους εκτός από τους υπαλλήλους του. Αλήθεια με τον σεφ στην τραπεζαρία του τετάρτου ορόφου τι παίζει; Διαβάζαμε ότι έχει μια προτίμηση στη σφυρίδα.

    ReplyDelete
  16. όσο για τους ευρωπαϊκούς κανόνες ας μην τους επικαλούμαστε επιλεκτικά όταν μας συμφέρει. Άλλωστε η ΕΕ δεν είναι αυτή η οποία επιβάλλει την απόλυτη ισότητα ανδρών και γυναικών ως προς τους κανόνες ασφάλισης;

    ReplyDelete
  17. α) Το ότι δεν υπάρχει τίποτα το αναδιανεμητικό (ανάμεσα σε μισθούς και κέρδη) στις εισφορές του εργοδότη είναι προφανές καθώς οι εισφορές είναι κομμάτι του μισθού (εξ ου και οι λεγόμενες μεικτές αποδοχές). Από κει και πέρα ο καθορισμός εισφορών εργοδότη/εργαζόμενου έχει να κάνει με την αναλογία "άμεσου" / "έμμεσου" μισθου. Ο έμμεσος μισθός στο διανεμητικό σύστημα δεν καταβάλλεται ατομικά αλλά "διανέμεται" στους συνταξιούχους (αναδιανομή λοιπόν εντός της εργατικής τάξης).

    Αυτό που λεώ μπορεί να το καταλάβει πολύ καλά όποιος έχει δουλέψει με μπλοκάκι στο Δημόσιο Τομέα και στη συνέχεια με ΙΚΑ. Στην πρώτη περίπτωση ο άμεσος μισθός του είναι μεγαλύτερος (το καρότο) και συνήθως καταβάλλεται σε κάποιες δόσεις. Στη δεύτερη περίπτωση ο άμεσος μισθός του είναι μικρότερος και καταβάλλεται σε 12 μηναίους μισθούς + τα δώρα.

    Στον ιδιωτικό τομέα αυτό δεν είναι εμφανές αφού η "άμεση αντίληψη" του εργαζόμενου είναι ο άμεσος μισθός.

    Οι εισφορές του κράτους είναι μια ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΛΑΚΙΑ που πρότεινε η ΓΣΕΕ μετατοπίζοντας το ζήτημα από την εισφοροδιαφυγή και τη μη καταβολή εισφορών από τους εργοδότες στο κράτος (με αποτέλεσμα τη δυνατότητα μετακύλισης του κόστους και στους μισθωτούς μέσω της φορολογίας).

    β) Η κεφαλαιοποιητική διάσταση της ασφάλισης έχει κυρίως να κάνει με την επένδυση των αποθεματικών και τη δημιουργία funds (τουλάχιστον με την ορολογία που χρησιμοποιεί η ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το ΙΚΑ, κλπ κλπ). Αυτό που περιγράφετε εσείς αναφέρεται συνήθως ως ανταποδοτικό σύστημα και δε συνδέεται απαραίτητα με το πρώτο (βλ. επικουρικά ταμεία). Το ζήτημα κεφαλαιοποιητικό vs αναδιανεμητικό δεν είναι τεχνικό ζήτημα. ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ.

    Ανισότητες στις συντάξεις υπάρχουν βεβαίως, αλλά έχουν να κάνουν κατά βάση με τη διαπραγματευτική ισχύ και τις κινητοποιήσεις των αντίστοιχων κλάδων. Οι χειρότερες αποδοχές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα έχουν να κάνουν με την αδυναμία να κινητοποιηθούν, την έλλειψη κουλτούρας αγώνα κλπ κλπ.

    γ) Αυτό που προτείνετε εσείς είναι εξίσωση προς τα κάτω, πράγμα που έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τραβάει προς τα κάτω το ΣΥΝΟΛΟ των μισθών. Θα αναφέρω έναν από τους λόγους για αυτό. Ως γνωστόν η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπογράφεται από τη ΓΣΕΕ. Η (ξεπουλημένη) ΓΣΕΕ έχει ακόμη κάποια ισχύ λόγω του μεγάλου ποσοστού συμμετοχής στα συνδικάτα στις ΔΕΚΟ και τις πρώην κρατικές τράπεζες. Αν και αυτοί οι κλάδοι αποδυναμωθούν οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης που θα έχει θα είναι ακόμα μικρότερες.

    δ)Το γεγονός ότι αναγνωρίζετε την αναγκαιότητα της "κατώτατης σύνταξης" σημαίνει ότι αντιλαμβάνεστε ότι και με το "κεφαλαιοποιητικό" σύστημα θα υπάρχουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ανισότητες στις συντάξεις (λόγω της διαφοράς μισθών και της δυνατότητας συμμετοχής στο "κεφαλαιοποιητικό"). Η μόνη διαφορά όμως είναι ότι αυτές οι διαφορές θα είναι ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ και θα εξαρτώνται από τις επενδυτικές κινήσεις του "ασφαλισμένου-επενδύτη".

    Αυτό είναι και η όλη ουσία της υπόθεσης. Που είναι ΒΑΘΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι ΤΕΧΝΙΚΗ. Συλλογικός μισθός / vs Ατομική Επένδυση.

    Εσείς το φτιασιδώνετε λιγάκι με το "μεικτό σύστημα" γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνική διάλυση και έκρηξη. Αυτός είναι ο "σοσιαλ"φιλελευθερισμός σας...

    ε) Οι μισθοί και οι εισφορές είναι το λεγόμενο ΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και προσδιορίζονται βάσει της ΑΞΙΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ και τις κινητοποιήσεις του εκάστοτε κλάδου. Ο μόνος τρόπος να βελτιωθούν τα πράγματα στον ιδιωτικό τομέα είναι να γίνουν κινητοποιήσεις, απεργίες κλπ και εκεί.

    στ) Αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα περί της οικονομίας. Αυτά που λέτε ταυτίζονται με όσα λέει ο ΣΕΒ και το κεφάλαιο. Έχετε διαλέξει στρατόπεδο λοιπόν στον ταξικό πόλεμο...

    ReplyDelete
  18. μαρξ έχουμε διαλέξει στρατόπεδο στον διαγενεακό πόλεμο. Είμαστε με τη γενιά μας, τις ανησυχίες της, τις φιλοδοξίες της και τις προσδοκίες της για το μέλλον.

    ReplyDelete
  19. Ο ανώνυμος παραπάνω έχει απόλυτο δίκιο που λέει ότι παρόλο που οι εταιρείες δεν είναι καθόλου φτωχότερες (τουναντίον) προσπαθούν διαρκώς να μειώσουν το κόστος της εργασίας είτε με μείωση των μισθών είτε με αύξηση της παραγωγικότητας. ΄

    Ακόμα και μια σχετική μείωση της κερδοφορίας (δηλάδη μείωση του ποσοστού κέρδους και όχι ζημία) οδηγεί σε περικοπές θέσεων εργασίας κλπ.

    ReplyDelete
  20. αυτό το σεντόνι που πέταξες εδώ είναι λίγο άσχετο υπό την έννοια ότι αποτελεί απάντηση σου σε συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει στο ποστ Γιατί η ανάπτυξη δε λύνει το ασφαλιστικό και οι περισσότεροι αναγνώστες δεν έχουν παρακολουθήσει τη συζήτηση και φυσικά δεν ξέρουν γιατί μιλάς, αλλά τεσπα το συνεχίζουμε κι εδώ πέρα αν θες

    ReplyDelete
  21. @g700

    με συνεχείς Προκηρύξεις, συμβασιούχους, stage,


    Είστε σοβαροί; Μα οι συμβασιούχοι (ωρομίσθιοι κλπ) και τα stage εντάσσονται στη προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών (προσπαθώντας ταυτόχρονα να διαιωνίσουν το σύστημα εκλογικής πελατείας)

    Και αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Το γεγονός ότι το κράτος δεν ασκεί ελέγχους έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να διεκδικήσουν και να κινητοποιηθούν.

    ReplyDelete
  22. μαρξ άσε παράμερα τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, δεν θα κρίνεις εσύ ποιος είναι κοινωνικά ευαίσθητος και ποιος όχι. Έχουμε πήξει από αριστερό δήθεν σ' αυτή τη χώρα. Η κομμουνιστική αριστερά στο θέμα της οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης είναι μέρος του συστήματος αδράνειας και στασιμότητας. Δυστυχώς το μόνο που κάνει είναι να διαμαρτύρεται και να μεταθέτει τις λύσεις στη μελλοντική επανάσταση. Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε.

    ReplyDelete
  23. θέλουμε ιδέες και πρακτικές εφρμόσιμες λύσεις, όχι ιδεολογίες που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες

    ReplyDelete
  24. "ΜΟΛΙΣ έγινε η αναβάθμιση των Polytechnics σε πανεπιστήμια, ο βλάχος από τα Γρεβενά ή ο "Σαρίπολος" της Μελιγούς, που λόγω grandiose ...."

    Dhladh o Kolonakiotis k o BPioths pou ta stelnei ta blastaria tou pou liwnoun sthn koka k den mporoun oute TEI ... pou ta stelnei? Komfoukie pou? Ante malaka ta Grebena se peira3an!

    ReplyDelete
  25. Γιά σιγά βρε παιδιά.

    Που είδατε στο Δημόσιο 1000 ευρώ ? Αυτά είναι μισθός πρωτοδιοριζόμενου. Υπολογίστε και τα επιδόματα....

    Το ξέρετε ότι υπάρχει δημόσια υπηρεσία που πτυχιούχος με 2 παιδιά παίρνει ΚΑΘΑΡΑ 2000 ευρώ ?
    Προυπηρεσία 15 έτη.
    Εγώ στον ιδιωτικό τομέα, με πέρισσότερες ευθύνες, άγχη και αγωνίες παίρνω τα ίδια

    ReplyDelete
  26. ΑΣΧΕΤΟ:"Γενική θεωρία της απασχόλησης , του τόκου και του χρήματος".
    Ο Τζων Κέινς είπε για τον οικονομικό κύκλο και το φαινόμενο της κρίσης:
    "Το φάρμακο θα συνίσταται σε ποικίλα μέτρα με στόχο την αύξηση της ροπής προς κατανάλωση μέσω της αναδιανομής των εισοδημάτων".1936
    ΤΟΛΗΣ.

    ReplyDelete
  27. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟΥΝΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ

    )
    ΑΡΚΕΤΑ ΦΙΛΕ

    Δεν πας να κάνεις καμιά δουλειά να δεις πως βγαινει το μεροκαματο στην οικοδομη,στο σουπερ μαρκετ στα εστιατόρια στους φουρνους στα χωράφια.
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΚΑΦΕΔΑΚΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ 25 ετιες κοπάνες εφ ἀπαξ και 15 μισθους και ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ.
    ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΤΕ ΡΕ ΚΗΦΗΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ 3 ΤΕΤΑΡΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΧΡΥΣΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑΤΕ ΔΟΝΤΙ ΚΑΙ ΓΙΝΑΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ….ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ.

    ReplyDelete
  28. ΑΣΧΕΤΟ:"Γενική θεωρία της απασχόλησης , του τόκου και του χρήματος".
    Ο Τζων Κέινς είπε για τον οικονομικό κύκλο και το φαινόμενο της κρίσης:
    "Το φάρμακο θα συνίσταται σε ποικίλα μέτρα με στόχο την αύξηση της ροπής προς κατανάλωση μέσω της αναδιανομής των εισοδημάτων".1936
    ΤΟΛΗΣ.

    ReplyDelete
  29. @G700

    Ναι ρε παιδιά ιδέες, αλλά τι ιδέες? Αυτά που λένε οι αναλυτές για την οικονομία κτλ και μας έχουν οδηγήσει εδώ που μας οδήγησαν? Πάνε ντουγρού παγκοσμίως για μια κοινωνία με τεράστιες ανισότητες και εσείς τους εμπιστεύεστε ακόμα σε αυτά που λένε? Τι να πιστέψουμε? Καθόμαστε και ακούμε τον έναν και τον άλλον μπαγλαμά να λέει ότι τα πτυχία μας, οι γλώσσες μας, ο κόπος, δεν αξίζουν τίποτα? Ε όχι. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ενώ δουλεύουμε σε εταιρίες με τρελά φράγκα, δεν δικαιούμαστε να παίρνουμε παραπάνω. Ίσως έχετε δίκιο ότι οι παραδοσιακοί τρόποι διαμαρτυρίας (συνδικαλισμός, κτλ) δεν είναι στην εποχή μας οι πλεον ενδεδειγμένοι και είναι απξιωμένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο. Με ποιον δεν ξέρω, αλλά τα μέτρα διαχείρισης που προτείνονται οδηγούν σε επιδείνωση. Και στην τελική, μπορεί να σας "ξενίζουν" οι πρακτικές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (προσωπικά & εμένα δεν είναι της αισθητικής μου), αλλά αν είσαι πραγματικά Γ700 & δουλεύεις σε μια εταιρία ( π.χ. τράπεζα) & διάβαζες τι κέρδη έχουνε επειδή εσύ λιώνεις, δεν σου έρχεται να "κατεβάσεις" τα ρολά σαν την ΓΕΝΟΠ? Τι τους χρειάζεται? "Διαπραγματεύσεις" και "ψυχραιμη ανάλυση & αποτίμηση της κατάστασης"?

    Αν θέλετε δείτε και το παρακάτω Ντοκυμανταιρ. Είναι Αμερικανικό και πολύ διδακτικό για τον ρόλο των εταιριών.

    http://www.thecorporation.com/

    ReplyDelete
  30. @G700

    Ναι ρε παιδιά ιδέες, αλλά τι ιδέες? Αυτά που λένε οι αναλυτές για την οικονομία κτλ και μας έχουν οδηγήσει εδώ που μας οδήγησαν? Πάνε ντουγρού παγκοσμίως για μια κοινωνία με τεράστιες ανισότητες και εσείς τους εμπιστεύεστε ακόμα σε αυτά που λένε? Τι να πιστέψουμε? Καθόμαστε και ακούμε τον έναν και τον άλλον μπαγλαμά να λέει ότι τα πτυχία μας, οι γλώσσες μας, ο κόπος, δεν αξίζουν τίποτα? Ε όχι. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ενώ δουλεύουμε σε εταιρίες με τρελά φράγκα, δεν δικαιούμαστε να παίρνουμε παραπάνω. Ίσως έχετε δίκιο ότι οι παραδοσιακοί τρόποι διαμαρτυρίας (συνδικαλισμός, κτλ) δεν είναι στην εποχή μας οι πλεον ενδεδειγμένοι και είναι απξιωμένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο. Με ποιον δεν ξέρω, αλλά τα μέτρα διαχείρισης που προτείνονται οδηγούν σε επιδείνωση. Και στην τελική, μπορεί να σας "ξενίζουν" οι πρακτικές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (προσωπικά & εμένα δεν είναι της αισθητικής μου), αλλά αν είσαι πραγματικά Γ700 & δουλεύεις σε μια εταιρία ( π.χ. τράπεζα) & διάβαζες τι κέρδη έχουνε επειδή εσύ λιώνεις, δεν σου έρχεται να "κατεβάσεις" τα ρολά σαν την ΓΕΝΟΠ? Τι τους χρειάζεται? "Διαπραγματεύσεις" και "ψυχραιμη ανάλυση & αποτίμηση της κατάστασης"?

    Αν θέλετε δείτε και το παρακάτω Ντοκυμανταιρ. Είναι Αμερικανικό και πολύ διδακτικό για τον ρόλο των εταιριών.

    http://www.thecorporation.com/

    ReplyDelete
  31. έχεις δίκιο, και γι' αυτό φτιάξαμε και το blog, από αγανάκτηση για το καθεστώς που επικρατεί στην ιδιωτική οικονομία και την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση.
    Που δεν ανταμείβεται ο κόπος σου, που προσπαθεί ο κάθε εργοδότης να σε κλέψει από δω κι από κει, να μη σε βάλει στο ΙΚΑ, να σε βάλει ΤΕΒΕ, ή να σου βρει καμιά μαθητεία κανά stage, που δεν σε εκπαιδεύει σωστά, απλά στα μαθαίνει όλα στο πόδι, στην ξεπέτα και εμπειρικά. Που στην τελική η κάθε μικροεπιχείρησ είναι ένα οικογενειακό μαγαζάκι που κόβει έναν καλό μισθό στον ιδιοκτήτη της και για τους άλλους (από υπάλληλους γραφείου τους βαφτίζουν τώρα "συνεργάτες") δεν υπάρχει προοπτική .

    Αυτή είναι η ελληνική αγορά εργασίας. Ένα μπάχαλο. Απλά όλες οι συζητήσεις στην Ελλάδα γυρνάνε γύρω απ'το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Όλες οι διεκδικήσεις γύρω απ΄το δημόσιο, οι απεργίες το ίδιο. Κανείς δεν ασχολείται με τους άλλους

    ReplyDelete
  32. λύσεις αναζητάμε και θέλουμε να βάλουμε ατζέντα αλλά όχι μαρξιστικές παπαριές και νεοφιλελεύθερες εμμονές. Όποιος έχει πρακτικές λύσεις ας τις πει.

    ReplyDelete
  33. Εχετε αναγάγει ως θέσφατο ότι μαλακία γράφει η Καθημερινή του λαθρέμπορα Αλαφούζου...

    ReplyDelete
  34. Συγνώμη για αλλαγή θέματος ρε παιδιά,

    αλλά πείτε μου πώς γίνεται μία επιχείρηση στην Ελλάδα να λειτουργήσει με τα τραγελαφικά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες? Κόβουν το ρεύμα στη ΔΕΗ, το κρατικό μονοπώλιο, χρεώνοντας πόσες επιχειρήσεις. Πέρα από τις ανθρωποώρες που χάνονται και τα deadlines που δυσκολεύουν με πιθανότητες κυρώσεων από πελάτες κλπ., βάλτε και την πιθανότητα καταστροφής/βραχυκυκλώματος (όπως θες πες το) εξοπλισμού από τις απανωτές διακοπές. Και δε φτάνει αυτό, είσαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ - στην μονοπωλιακή εταιρεία παροχής ρεύματος στην Ελλάδα να υπογράψεις συμβόλαιο ΟΤΙ Η ΔΕΗ ΔΕ ΦΕΡΕΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΑΛΛΙΩΣ ΔΕ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝΕ ΡΕΥΜΑ!!!

    ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΦΟΡΕΣΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ ΕΜΕΝΑ, ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

    ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ!

    ReplyDelete
  35. "ΦΟΡΕΣΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ..."

    Exeis 3ezoumisei outws h allews apo th malakia!

    ReplyDelete
  36. Anonymous said...
    "ΜΟΛΙΣ έγινε η αναβάθμιση των Polytechnics σε πανεπιστήμια, ο βλάχος από τα Γρεβενά ή ο "Σαρίπολος" της Μελιγούς, που λόγω grandiose ...."

    Dhladh o Kolonakiotis k o BPioths pou ta stelnei ta blastaria tou pou liwnoun sthn koka k den mporoun oute TEI ... pou ta stelnei? Komfoukie pou? Ante malaka ta Grebena se peira3an!

    Eιλικρινά δεν γνωρίζω. Εμείς οι αστοί όπως ξέρεις ζούμε εκτός Ελλάδος αλλά και στην Ελλάδα να ζούσα τα παιδιά μου θα τα είχα εσωτερικά στο Eton, δεδομένου ότι ο πορνο-αλκοολικός κατάργησε τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (Πειραματικό, Βαρβάκειο, Κολλέγιο, Μωραίτης καταργώντας το σύστημα ΕΠΙΛΟΓΗΣ εισακτέων και εισάγοντας την κλήρωση, ΟΠΟΤΑΝ τα σχολεία αυτά υπάρχουν τύποις, αλλά ΕΠΑΨΑΝ να είναι ΠΡΟΤΥΠΑ και μετατράπηκαν σε ΠΑΣΟΚΙΚΑ ΣΚΥΛΑΔΙΚΑ).

    Ούτως ή αλλέως, όμως, με αυτές τις ΚΑΤΩΤΕΡΑΝΤΖΕΣ που μένουν στα Βόρεια ΕΜΕΙΣ ουδέποτε είχαμε σχέση.
    ΔΕΝ γνωρίζω ΠΩΣ ζουν και ΔΕΝ με ενδιαφέρει. Μπορώ να σου πω για το πως κινείται στην ζωή και συμπεριφέρεται η κοινωνία εδώ στη Πλατεία Ρηγίλλης που ΠΑΡΑ την ΕΠΕΛΑΣΗ των ΑΛΗΤΟ-ΠΑΣΟΚΩΝ και άλλων gangsters, διατηρεί ΚΑΠΩΣ το παληό της επίπεδο.

    ΕΣΥ και ΟΛΟΙ εδώ μέσα πρέπει να ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΑΩΔΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ μεταξύ των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΩΝ και των ΒΡΩΜΟΠΟΔΑΡΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ με τις βίλλες στα ΒΟΡΕΙΑ,

    ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ τους ΜΕΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕ.

    Η διαπρεπής μαμά ΔΕΝ θα προσελάμβανε την κυρία Λιάνη Παπανδρέου ούτε ως οικιακή βοηθό και ΔΕΝ θα προσελάμβανε την κυρία Βαρδινογιάννη ούτε ως κομμώτριά της.

    ΒΡΙΣΚΕΣΘΕ σε απόλυτη σύγχιση των ΟΡΩΝ. ΑΛΛΟ πλούσιος ΚΑΙ άλλο ΑΣΤΟΣ -> ΑΠΟΣΤΑΣΗ = ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ.

    ReplyDelete
  37. Mpoulh Komfoukie mas exeis skotisei ta oumpala me th diapreph mama! Ti flwropoustas eisai esy re! Anyway h apanthsh sou einai alla logia na gamiomaste k 5 ayga tourkias. Den eipa oti eisai idios m'aytous, alla oti eisai monomanhs stis anafores sou, pisw sth mama twra na fas t'aygo sou!

    ReplyDelete
  38. Nonetheless, κατάφερα να σε νευριάσω, άρα πέτυχα το ζητούμενο.

    Θάπρεπε νάχες καταλάβει μέχρι τώρα ότι χρησιμοποιώ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ορισμένες εκφράσεις μόνο και μόνο για να προκαλώ και να ενοχλώ ούτως, ώστε από τις αντιδράσεις να βγάζω συμπεράσματα για τον καθένα.

    Αυτός που έχει την μύγα μυγιάζεται - εννοείς.

    Ατυχώς ή ευτυχώς, αυτό που τόμαθε η θεομήτωρ.

    ReplyDelete
  39. Εγώ παλι παιδιά γιατί τα βλέπω περίπου όπως η G700?
    Νομίζω ότι η ζωή κύκλους κάνει, κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται υποχρεωτικά κατά καιρούς και όχι απαραίτητα σε συγκεκριμένα & τακτά χρονικά διαστήματα.
    Αυτό που ζούμε τα τελευταία 3 κυρίως χρόνια, είναι κάτι που ξέραμε ότι θα συμβεί, και ήταν αναμενόμενο(για την Ελλάδα σε σχέση πάντα με το γενικότερο παγκόσμιο υπερ-ρευστό σκηνικό).
    Δεν θεωρώ ότι έφταιγε η "κακή κυβέρνηση Σημίτη"όπως εύκολα λένε τώρα πολλοί.
    Ούτε φταίει μόνο η "κακή κυβέρνηση Καραμανλή" της τελευταίας τετραετίας.
    Μάλλον οι "άτολμοι" κυβερνήτες που επέλεξαν φοβικά τα άτολμα στελέχη για τις κυβερνήσεις τους.
    Και όποτε κάποιος τολμηρός βρισκόταν να πει την αλήθεια, ότι δηλαδή πρέπει να τα αλλάξουμε όλα,τον χλεύαζαν και προσπαθούσαν να τον κάνουν στην άκρη για να μην ξεβολευτούν επί του παρόντος.
    Τώρα όμως που έφτασε το "πλήρωμα του χρόνου" και η κατάσταση στο απροχώρητο,δεν μπορούμε να πούμε άστο για αύριο.
    Και ξάφνου,εκ΄των υστέρων διαπιστώνουν όλοι τα λάθη τους(δεν τα παραδέχονται ευθέως φυσικά διότι είναι κοτούλες),με σπασμωδικές κινήσεις, εμφανείς στο πανελλήνιο, προσπαθούν είτε να θολώσουν τα νερά είτε να μας τη βγούνε από τα πλάγια.
    Η γοητευτική και αν μη τι άλλο "ξεσηκωτική" λέξη έλεος και ομοίως η φράση "φτάνει πια" είναι και ανήκει σε όσους νιώθουν ενοχές για την έως τώρα απραξία τους.
    Δεν το συζητώ φυσικά για τη φράση του άλλου στρατοπέδου"είμαστε κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων" που φαντάζει πιο γελοια από ποτέ.
    Όταν ορισμένοι πολιτικοί μας βλέπουν περίπου 20 χρόνια μπροστά από την εποχή τους και τολμούν να "μας τα λένε με το όνομά τους" σφυρίζουμε αδιάφορα για να μην ξεβολευτούμε σήμερα λιγάκι.
    Δεν γνωρίζαμε-υποθέταμε ,ότι το παγκόσμιο σκηνικό θα ρευστοποιηθεί τόσο ώστε να έχουμε ανακατατάξεις πολιτικοοικονομικές ή και ακόμη χειρότερα δομικές στις αγορές και στις χώρες?
    Δεν ξέραμε για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και την απολύτως άμεση σχέση του με το εργασιακό-ασφαλιστικό?
    Δεν αντιλαμβανόμασταν τις απαλές ζημώσεις και σταδιακές ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία?
    Γνωρίζαμε ή όχι για το μαύρο χρήμα, την τεράστια παραοικονομία, τους δήθεν οικονομικούς αλλά στην ουσία λαθρομετανάστες που απλώς αύξησαν και ουδέποτε επούλωσαν της πληγές της χώρας?
    Δεν νομίζω ότι πρέπει να εκθέσω και άλλα.Είναι ΟΛΑ γνωστά σε όλλους από καιρό. Σε εμάς τους εκάστοτε "επαναστάτες του καναπέ".Στον ΦΡΈΣΚΟ καταληψία του
    ΄90 , αγαλούχητο και απαίδευτο.
    Στους τωρινούς ηγέτες μας, των τζακιών, τους χωρίς 1 ένσημο(έστω τιμής ένεκεν).
    Τα βήματα εμπρός δεν θέλουν απλά θάρρος(βλέπε Σαρκοζί)
    Θέλουν θράσσος καλώς εννοούμενο, ιδανικά, αξίες,κόπο με ιδρώτα,αλλά και σεβασμό στους έως τώρα αγώνες και κεκτιμένα.
    Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις πραγματικές κι όχι μπαλώματα του χαβαλέ για να δείχνουμε ότι δηθεν κάτι κάνουμε.
    Χρειάζεται γνώση,μελέτη,πρόβλεψη με φειδώ και προνοητικότητα,ανατροπή και δύναμη ψυχής (για να αντιμετωπίσεις το σάπιο σύστημα).
    Να συμφωνίσω μαζί σας γ700.
    Να θέσουμε εμείς την πολιτική ατζέντα της ψωροκώσταινας.
    Δεν χρειαζόμαστε νταβατζίδες από τζάκια με δαχτυλίδια ή χωρίς
    Μακακίες κάνουμε και μόνοι μας.
    Ας ξεκινήσουμε από εδώ να καταθέτουμε τις απόψεις μας.Ποτέ δεν είναι αργά.
    ΤΟΛΗΣ.

    ReplyDelete
  40. "Nonetheless, κατάφερα να σε νευριάσω, άρα πέτυχα το ζητούμενο."

    Sobarologeis? Nomizeis oti neyriazoume kiolas me tis malakies sou? Esy prosexe giati exw parathrhsei o lysas eniote ... sthn hlikia sou 8elei prosoxh! Ante filia sth mama!

    ReplyDelete
  41. ΕΠΕΙΔΗ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ,Με εξαίρεση τις σημαίες της Ελβετίας και του Βατικανού που είναι τετράγωνες, οι σημαίες όλων των άλλων χωρών είναι ορθογώνιες παραλληλόγραμμες.

    ReplyDelete
  42. προς το φιλο μου Κωστάκι:
    Κανείς δεν μπορεί να αυτοκτονήσει κρατώντας την αναπνοή του!
    Γι αυτό ανασχηματισμό ή εκλογες.
    αλλιώς σε βαρεθηκα.

    ReplyDelete
  43. Ανωνυμε μην καταχράσαι τη φιλοξενία βρίζοντας.

    Αντε να συμφωνήσω γιά τον "λαθρέμπορα", επι της ουσίας απάντησε με στοιχεία

    Αντε να συμφωνήσω ότι ο Tavaz (ουτε που τον ξέρω τον άνθρωπο) έχει ξεζουμίσει, επί της ουσίας ποιός είπε ότι ο απεργός της ΔΕΗ ταυτίζεται με το κοινωνικό αγαθό ?

    Ουστ από εδώ προνομιουχο κοπρολαμόγιο

    ReplyDelete
  44. Η παγκόσμια οικονομία με παραδείγματα

    ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Εχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου

    ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Εχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα

    ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Εχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα

    ΝΑΖΙΣΜΟΣ: Εχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας

    ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ: Εχεις 2 αγελάδες , η κυβέρνηση παίρνει και τις 2, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα

    ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: Εχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις ένα ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.

    ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.

    ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.

    ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.

    ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.

    ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.

    ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την Τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.

    ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.

    ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις (είναι ιερό ζώο στην Ινδία)

    ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές.

    ReplyDelete
  45. Το αρχαιότερο επάγγελμα

    Σε μια συγκέντωση βρέθηκαν, ένας αρχιτέκτονας, ένας χειρουργός και ένας πολιτικός.
    - Το επάγγελμά μου, λέει ο αρχιτέκτονας, είναι το αρχαιότερο και τούτο γιατί ο θεός υπήρξε ο αρχιτέκτων του σύμπαντος.
    - Μάλλον το δικό είναι το αρχαιότερο, παρατηρεί ο χειρούργος.
    Μην ξεχνάτε ότι για να φτιάξει ο θεός τη γυναίκα χρειάστηκε να πάρει πλευρά απο τον Αδάμ.
    - Είστε λάθος και οι δύο, λέει ο πολιτικός. Διότι πριν από κάθε άλλο πράγμα υπήρξε το χάος!!!

    ReplyDelete
  46. ΠΑΣΟΚΙΣΜΟΣ:
    Εχεις δύο αγελάδες. Σου παίρνει όλο το γάλα υπό το πρόσχημα ότι θα το δώσουν στους αδυνάτους. Αντ αυτού ΧΩΡΙΣ να κρατεί ΚΑΝ τα προσχήματα, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΑ, ο ΛΟΥΣΤΡΟΣ γιός του ΕΡΓΑΤΗ της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, χρησιμοποιεί την πώληση του γάλακτος όλων των αστών που έχουν απομείνει και με τα χρήματα παντρεύεται την ΔΟΥΛΑ γραμματέα του στο FOUR GYFTOS της KUALA LUMPUR

    ReplyDelete
  47. TO ΣΚΟΥΛΗΚΙ, που κατέστρεψε ΥΠΟΛΗΨΕΙΣ ΑΘΩΩΝ, του ΔΟΥΛΟΥ και της ΔΟΥΛΑΣ ο γιός,
    ΠΟΥ σε κοιτάζει και στα ΜΑΤΙΑ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ
    ΚΑΙ σου ΔΙΝΕΙ και ΜΑΘΗΜΑ ΗΘΙΚΗΣ....

    ΚΑΙ
    διαφωνώ με ένα προλαλήσαντα,

    ΟΤΑΝ μιλάμε για την μετά-1981 ΕΛΛΑΔΑ και γιά τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ,

    θα έλεγα

    ΟΤΙ, παρά τον ΠΛΟΥΤΟ της γλώσσας μας,

    ΟΥΔΕΜΙΑ ΛΕΞΗ μπορεί να ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ

    ως Υ Β Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Η

    ReplyDelete
  48. α) @g700 αυτό που έχω να προτείνω είναι πολύ απτό και συγκεκριμένο: ενίσχυση του εργατικού κινήματος και των ταξικών αγώνων γενικότερα προκειμένου σε πρώτο επίπεδο να αυξηθούν οι μισθοί και οι γενικότερες κοινωνικές παροχές. Η επίτευξη αυτών των στόχων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει στην ανασύνθεση της εργατικής τάξης ως υποκειμένου αγώνα που δρα προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού της παραγωγής και της κοινωνίας γενικότερα.

    β) @κομφούκιο πραγματική αστική τάξη στην ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ και αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από την ιστορία της. Μια ζωή κρατικοδιαίτοι ήταν οι "αστοί" ή πρώην κοτζαμπάσηδες και προεστοί. Η νοοτροπία του λαθρέμπορα και της αρπαχτής πάει άλλωστε μαζί με τις κυρίαρχες φιγούρες ελλήνων "αστών" (εφοπλιστών και εμπόρων). Η υπανάπτυξη της βιομηχανίας αποτελεί τρανή απόδειξη για αυτό.

    γ) για το υποκείμενο που μιλά για λαθρομετανάστες έχω να πω μόνο ότι καμία ζωή δεν είναι λαθραία. Από την άλλη μεριά αν δεν ήταν οι λαθρομετανάστες η ελληνική οικονομία θα είχε πάει "άπατη" καθώς ο ερχομός τους χρησιμοποιήθηκε για να σπάσουν τα μεροκάματα στην οικοδομή και στη μεταποίηση.

    δ)για τον ανώνυμο που λέει ότι "του 'ρχεται να κατεβάσει τα ρολά" θα πω ότι το ένστικτό του είναι απόλυτα σωστό. Μόνο κατεβάζοντας τα ρολά μπορεί να κερδίσουν οι εργαζόμενοι παραχωρήσεις.

    ε)όσον αφορά αυτόν που μιλάει για χειρωνακτική εργασία και την "τιμή της" θα του πρότεινα να πάει να κάνει κανά μεροκάματο στην οικοδομή ή σε κανά ντελίβερι να δει τι πάει να πει βερίκοκο. Αλλά μάλλον κάνενα στελεχάκι wannabe μανατζερ είναι. Στην πορεία συμμετείχαν πλήθος χειρωνακτών τόσο ως οργανωμένα μπλοκ (πρωτοβουλία οικοδόμων, σωματεία courier, βιβλιοϋπάλληλοι κλπ) όσο και ως άτομα. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών πήραν την πρωτοβουλία να κλείσουν μερικά κάτεργα όπου ο συνδικαλισμός απαγορεύεται και δεν απεργεί κανείς (βλ. PUBLIC, Glou κλπ). Οι εργαζόμενοι εκεί τους υποδέχτηκαν στην πλειοψηφία τους (με την εξαίρεση των σεκιουριτάδων και των μαντρόσκυλων-εποπτών) με χαρά. Ακούστηκαν ατάκες του στυλ: "Που είσαστε ρε παιδιά και σας περιμένουμε τόση ώρα".

    στ) τα υπόλοιπα που λέει το υποκείμενο για την πρόγνωση των μελλοντικών εξελίξεων εντάσσονται στην κατηγορία της μαντείας, καθώς οι διάφοροι "ιδιοφυείς" οικονομολόγοι αποτυγχάνουν να προβλέψουν τις εξελίξεις ακόμα και για μια πενταετία μπροστά (μην πω ακόμη λιγότερο) πόσω μάλλον σε χρονικό πλαίσιο 20 χρόνων για το οποίο μιλάει...

    ζ) επιπλέον δεν ξέρω αν άκουσαν οι g700 (που λένε ότι οι απεργίες γίνονται μόνο για τους δημόσιους) για τη συμμετοχή στην απεργία των τεχνικών στην ιδιωτική τηλεόραση, των τραπεζοϋπάλληλων ιδιωτικών τραπεζών, των courier, των οικοδόμων, των βιβλιοϋπάλληλων και πολλών άλλων. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι έχουν κερδίσει παραχωρήσεις στο παρελθόν λόγω της αγωνιστικότητάς τους. Αυτό που λείπει είναι η διαμόρφωση ταξικής και όχι κλαδικής συνείδησης και η ανάπτυξη κοινών και όχι διαχωρισμένων αγώνων και αιτημάτων.

    η) όσον αφορά το Μεσούτ και τις ανοησίες που λέει για το μονοπώλιο της ΔΕΗ θα ήθελα να παρατηρήσω ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων που έγιναν μέσα σε αυτό το χρόνο οφείλονται στην "απελευθέρωση της ενέργειας" καθώς τα διάφορα λαμόγια που κάνουν επενδύσεις (στασινόπουλοι, μυτιληναίοι και σια) κρίνουν τα υπάρχοντα τιμολόγια ασύμφορα για την πραγματοποίηση επενδύσεων εκ μέρους τους. (Ποιες επενδύσεις δηλαδή, όλα το κράτος και τα κοινοτικά κονδύλια τα πληρώνουν). Αυτό άλλωστε έχει δημοσιοποιηθεί πολύ καιρό τώρα και μέσα από την (ξεπουλημένη) ΓΕΝΟΠ. Για να μη μιλήσουμε για την οικολογική καταστροφή που θα φέρουν όλες αυτές οι "επενδύσεις"...

    Αν ξέχασα κάτι θα επανέλθω...

    ReplyDelete
  49. και όσον αφορά την άθλια κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα αυτή οφείλεται σε 2-3 πραγματάκια
    (και σίγουρα όχι στις απεργίες στο δημόσιο τομέα)

    α) Στο γεγονός ότι κυριαρχεί ο παρτακισμός και ο ατομικισμός και έχει διαλυθεί κάθε έννοια συλλογικότητας. Το κυρίαρχο μότο είναι "Homo homini lupus"

    β) Στο γεγονός ότι στο δευτερογενή τομέα και την οικοδομή το κεφάλαιο χρησιμοποίησε τους μετανάστες για να σπάσει τα μεροκάματα. Από την άλλη μεριά κύρια ευθύνη σε αυτό είχε το ελληνικό συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα που δεν κοίταξε να σταθεί δίπλα στους μετανάστες προκειμένου να αναπτυχθούν κοινοί αγώνες.

    γ) Στο γεγονός ότι στον τομέα των υπηρεσίων κυριάρχησαν "σύγχρονες πρακτικές management" του τύπου Eurobank χωρίς να συναντήσουν σοβαρές αντιστάσεις. Με άλλα λόγια απλήρωτες υπερωρίες και αν σκάσει η επιθεώρηση εργασίας σας κλειδώνω στο υπόγειο. Σε αυτό βέβαια φταίει και η νοοτροπία των εργαζόμενων, ο φόβος που κυριαρχεί επάνω τους και η προσδοκία ανέλιξης στο κουτί με το μέλι.

    ReplyDelete
  50. @g700

    επιπλέον δεν σας είδα να κόπτεστε καθόλου για την υπερκερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων και την υπερεκμετάλλευση στην οποία οφείλεται.

    Το μόνο που σας κόφτει είναι η δήθεν "αναδιανομή" από τους εργαζόμενους που έχουν κερδίσει ορισμένα πράγματα στους πατημένους του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή η εξίσωση προς τα κάτω...

    (που όπως εξήγησα θα προωθήσει την ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση και των δύο κατηγοριών εργαζόμενων)

    ReplyDelete
  51. Anonymous said...
    Πολλή εμπάθεια βλέπω και με την ΤτΕ. Αλήθεια κανένα σχόλιο ότι η επικείμενη αλλαγή στο ασφαλιστικό των υπαλλήλων της είναι ΑΝΤΙΘΕΤΗ με τις επιταγές της ECB??? Είτε σας αρέσει είτε όχι, η ΤτΕ ΔΕΝ είναι πιά ελληνικό δημόσιο, πάρτε το χαμπάρι, υπόκειται στην ECB.


    Κάθε άλλο, κάθε άλλο.
    Κατ' αρχήν έκανες ένα λαθος που επιβάλλει διόρθωση. Αν υπήρχε ΠΑΝΤΑ μια ΤΡΑΠΕΖΑ που ήταν του ΔΗΜΟΣΙΟΥ, αυτή ήταν και παραμένει η ΤτΕ. Εάν το Δημόσιο είναι Ελληνικό ή Κεντρικό Ευρωπαϊκό, η διαφορά είναι στα σημειολογικά. Για την ακρίβεια, ο κύκλος εργασιών της ΔΙΕΠΕΤΑΙ από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά η Διοίκησή της είναι υπό την ευθύνη του Ελληνικού Κράτους.

    Επί του θέματος τώρα.

    ΔΕΝ μπορώ να απαντήσω για τους Γ700, ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ οι ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ της ΓΗΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ και ΣΟΣΙΑΛ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΑΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, ή αν προτιμάς οι ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ του ΚΕΝΤΡΟΥ ή της ΤΡΙΤΗΣ ΟΔΟΥ (με την έννοια που προσέδωσαν στον όρο ο Κλίντον και ο Μπλαιρ) ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ πως είναι ΑΔΙΚΟ να ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ το ΚΡΑΤΟΣ στην ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ (επικουρικών) ΤΑΜΕΙΩΝ, εξ ου και τα ονομάζουμε ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΑ για να δώσουμε ΕΜΦΑΣΗ στον ΑΤΟΜΙΚΟ/ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ χαρακτήρα αυτής της πλευράς του ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ συστήματος.

    ΑΚΡΙΒΩΣ, όπως θα το ήθελες εσύ και χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδων και εκατομμύρια άλλων επαγγελματιών, Ο,ΤΙ είναι ΥΠΟΘΕΣΗ μεταξυ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΑΚΡΥΑ από την ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ των ΚΛΑΔΩΝ και των ΜΕΛΩΝ τους.

    Πράγματι, αν ΥΠΗΡΧΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ και ΣΑΦΗΣ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ από τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΡΒΑΝΑ, ΟΥΔΕΙΣ, μα ΟΥΔΕΙΣ θα ΤΟΛΜΟΥΣΕ να ΑΓΓΙΞΕΙ την ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ του Παπασωτηρίου Σωτηρίου του Σωτηρίου Αριθμός Προνοίας ---------.
    ΕΝΝΟΕΙΣ;;;;;;

    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ θα μπορούσε να ασχολείται ΜΟΝΟ με το ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, αλλά ΚΑΙ εκεί ΟΧΙ για να αφαιρεί χρήματα προκειμένου να γεμίσει τα δημοσιονομικά του κενά-τρύπες, ΑΛΛΑ μόνο για να προσθέτει κεφάλαια, αν και όταν απαιτείται.

    ΑΚΡΙΒΩΣ, ΟΛΟΙ εσείς ωρύεσθε τώρα σαν μαινάδες διότι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΔΙΚΟΝ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΛΟΠΗ η εξομοίωση, πες, του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΝΟΜΙΚΩΝ με αυτό του ΤΕΒΕ. ΟΤΑΝ εγώ ως δικηγόρος ΕΒΑΖΑ 300 ευρω το μήνα και ο άλλος 100, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΝ να εξομοιωθούμε.

    ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΧΡΥΣΕ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕ είναι που ΑΔΥΝΑΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ να ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ και, παρασυρόμενοι από τις ΒΛΑΚΕΙΕΣ του Παπασπύρου, της κάθε νοητικά ελλειμματικής Φώφης ΚΑΙ του κάθε ΑΛΗΤΟ-ΠΑΣΟΚΟΥ, ΕΚΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ως ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

    ΝΑΙ, το ΕΘΝΙΚΟ και ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ θα είναι ένα ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ (ΟΧΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ) διαρκούντος του συνταξιοδοτικού βίου, επαναλαμβάνω ΜΟΝΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, εξ ου και οι ΕΙΣΦΟΡΕΣ σ' αυτό το σύστημα θα είναι ΜΙΚΡΕΣ (κάπου 5-8% του εργαζόμενου και ισόποσες του εργοδότη).

    ΑΥΤΟ, θα AΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ >60% των ΕΙΣΦΟΡΩΝ του εργαζόμενου, επιτρέποντάς του να ΟΙΚΟΔΟΜΕΙ πάνω στην σύνταξη ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, την ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ του, μέσα από διαφορετικές εισφορές που φυσικά θα καταλήγουν σε διαφορετικού ΥΨΟΥΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ως προς την σύνταξη διαβίωσης. Μα ΑΥΤΟ είναι ΕΥΛΟΓΙΑ εξ ΟΥΡΑΝΩΝ.

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    πρόσεξε, στον ΤΟΜΕΑ της ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ στον ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ που ΔΕΝ θα ΜΠΟΡΕΙ τοι κράτος ή οιοσδήποτε να παρεμβαίνει,
    ΕΞ ΙΣΟΥ,
    ΔΕΝ θα ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ από ΑΠΑΤΕΣ τύπου φόρων υπέρ τρίτων, -οσήμων, προκαθορισμό αμοιβών των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων (πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ αυτό το pathetically παρασιτικό επάγγελμα κλπ κλπ

    ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΣ και ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ, FINITO.

    ΟΛΟΙ εσείς που ΩΡΥΕΣΘΕ εναντίον της λαμογιάς του ΚΡΑΤΟΥΣ (δικαιότατα) ΔΕΝ αντιλαμβάνεσθε ότι ΟΣΟ μεγαλύτερο είναι το ΠΟΣΟΣΤΟ των εισφορών που απελευθερώνεται από το ΕΘΝΙΚΟ σύστημα και ΔΙΟΧΕΤΕΥΕΤΑΙ στο επαγγελματικό/επικουρικό/κεφαλιοποιητικό, όπως θέλετε το λέτε, ΤΟΣΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ οι ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ.

    ΚΑΤΙ άλλο που ΔΕΝ σας έχω ΤΟΝΙΣΕΙ στο παρελθόν είναι ΟΤΙ, όταν φεύγετε από ένα τομέα εργασίας και πάτε σε άλλο, η ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ σας ακολουθεί ΠΑΝΤΟΥ!!!!!. Δηλαδή αν είστε στο ταμείο νομικών και πάψετε να δικηγορείτε και, πέστε, γίνατε τραπεζικός στην Εμπορική, το κεφαλαιοποιητικό σας το οποίο είναι συνδεδεμένο με το ΠΡΟΣΩΠΟ σας και ΟΧΙ κάποιο συγκεκριμένο ταμείο ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΝΤΟΥ.

    Με ΑΥΤΟ το τρόπο το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τα «ταμεία» χάνουν την αρχική τους επαγγελματο-κεντρική υπόσταση και γίνονται προσωπο-κεντρικά. Η ανάγκη παρουσίας διοίκησής τους (και μαζί και οι ΔΟΤΟΙ διοικητές-αφέντες-υπηρέτες των κυβερνητικών-κομματικών συμφερόντων) εξαφανίζεται. Με άλλα λόγια, ο λογαριασμός του Παπασωτηρίου Σωτηρίου του Σωτηρίου, αρ. Μητρ ------------, θα ΕΙΝΑΙ από αρχής μέχρι τέλους της καριέρας του ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ με αυτόν και θα ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ πες στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ή στην ΑΛΦΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και το ΟΛΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ θα προστατεύεται από το ΚΡΑΤΟΣ, μόνο και ΜΟΝΟ υπό την έννοια ΟΤΙ το ΚΡΑΤΟΣ θα ΣΤΕΚΕΙ ως τριτεγγυητής σε περίπτωση που η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ θα έπεφτε έξω κλπ κλπ. – ΑΛΛΑ ουδεμιά ΑΛΛΗ ανάμιξη θα έχει το ΔΗΜΟΣΙΟ. ΟΤΑΝ δε αποχωρεί, στο τέλος του εργασιακού βίου, θα μπορεί ο εργαζόμενος; να το αναλάβει (όλο το κεφάλαιο ή μέρος αυτού) πληρώνοντας τους ανάλογους φόρους, η να μεταθέσει περαιτέρω την ανάληψη ώστε να αυγατίσει περισσότερο το ήδη συσσωρευθέν ποσό ή να το ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ. That plain and that simple!!!

    ΤΟΣΟ, μα τόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε το ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ αυτό πράγμα ή μήπως, διερωτώμαι, σκέφτεστε στην παράνοιά σας «απλό φαίνεται, άρα, για να φαίνεται απλό πρέπει να κρύβεται από πίσω ο σιωνισμός η μασονεία, ο κομφούκιος, ο κινέζος, η Μαίρη Λίντα και η ΣΙΑ».

    ReplyDelete
  52. αυτό που λέει ο κομφούκιος περί της "απελευθέρωσης" των εισφορών προς επένδυση είναι εντελώς μπαρούφα.

    Ας πάρουμε την περίπτωση του ΙΚΑ. Οι "εισφορές του εργαζόμενου" είναι 13,22% και του εργοδότη 22,18%. Αν μειωθούν στο 8%, αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα πάρει ένα επιπλέον 5% του μισθού του στο χέρι (και ο εργοδότης θα γλιτώσει 14,18% !).

    Αν μιλάμε για ένα μέσο μισθό της τάξης των 1200 ευρώ στο ποσοστό αυτό αντιστοιχεί το αστρονομικό ποσό των 60 ευρώ το μήνα. Η 12*60 = 720 ευρώ το χρόνο...

    Σπουδαία επένδυση θα κάνεις με αυτά τα χρήματα...

    ReplyDelete
  53. για τα υπόλοιπα και το τι σημαίνει ο ατομικός λογαριασμός σύνταξης μίλησα προηγουμένως.

    Θα κάνω όμως μία αναλογία:

    Τι είναι καλύτερο, η συλλογική σύμβαση εργασίας ή η ατομική; Και σε ποιες περιπτώσεις;

    ReplyDelete
  54. Mr AGENT PROVOCATEUR. ΟΤΑΝ μπαίνεις εδώ ή τόυλάχιστον ΟΤΑΝ μιλας με μένα θα μεταμορφώνεσαι οβιδιακώς σε gentleman και όταν επιστρέφεις στις ασχολίες σου με τον Βεργόπουλο και την Αντιγόνη στην μπερμ-Πάντειο Κατωτάτη, τότε και μόνο τότε σου επιτρέπω να ξαναγίνεσαι ο εαυτός σου.

    Στο προκείμενο τώρα.

    Θα επαναλάβω για τελευταία φορά ένα απλό παράδειγμα που αναλύει το ΕΘΝΙΚΟ και ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ σύστημα (δεν άπτεται του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ).

    Να σημειωθεί, κατ' αρχήν, ότι τα ποσοστά συμμετοχής στο κεφαλαιοποιητικό είναι εξ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ μέχρις ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ με την συμπλήρωση του ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΒΙΟΥ. Ας σημειωθεί, επί πλέον, ότι η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ αποφεύγεται ΑΚΟΜΑ και ΤΟΤΕ εάν και εφόσον ΓΙΝΕΙ ΕΚΧΩΡΗΣΗ και ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΣΗ (annuitization) του συσσωρευθέντος κεφαλαίου.
    Παρενθετικά, επιτρέπεται και στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ σύστημα η αφορολόγητη αποταμίευση μέχρι ποσού 2.000 ευρώ ετησίως.

    Λοιπόν, ας πάρουμε το παράδειγμα του μαρξ:

    ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ με ΜΙΣΘΟ 1200 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ

    Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ συμμετέχει με μέχρι 14% συνολικά επί του μισθού, δλδ 168 ευρώ μηνιαίως. Η συμμετοχή του μειώνεται από 22% σε 14%, δλδ 8 εκατοστιαίες μονάδες (36%!!), γεγονός που λειτουργεί ως ΚΙΝΗΤΡΟ γιά, και προάγει ΚΑΙ προωθεί την, ΔΗΛΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ [λόγω μείωσης του ΚΟΣΤΟΥΣ της ΕΡΓΑΣΙΑΣ].

    Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ συμμετέχει με μέχρι 20% του μισθού του (240 ευρώ), υποχρεωτικά στο ΕΘΝΙΚΟ σύστημα, με 8% (96 ευρώ), και ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ, με ποσοστό μέχρι 12%, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ (144 ευρώ).

    Συνολικά στο ΕΘΝΙΚΟ σύστημα, διοχετεύονται περίπου 48% των εισφορών (192 ευρώ), ενω στο ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ, μέχρι 52+% (216 ευρώ).

    Ως ελέχθη ξανά και ξανά, η συμμετοχή στο ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ για τον εργαζόμενο, αλλά εφόσον ο τελευταίος συμμετέχει με μέχρι 7% του μισθού, ο εργοδότης καταβάλλει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ συνολικά 6%, ήτοι 1% γιά κάθε εκατοστιαία μονάδα μέχρι 5%, και στη συνέχεια 0.5% για κάθε εκατοστιαία μονάδα από 5% μέχρις 7%.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ αποτίθενται, από εργοδότη και εργαζόμενο ομού, μέχρι 216 ευρώ μηνιαίως, ή 2592 ετησίως, ήτοι 25920 στη δεκαετία ΚΑΙ 90.720 στην 35ετία. Με μιά ελάχιστη, αναμενόμενη, ανταπόδοση ύψους 4%, αναμένεται το συνολικώς συσσωρευθέν ΠΟΣΟ να ανέλθει σε 154.224 ευρώ στο τέλος του εργασιακού βίου των 35 ετών (η χειρότερη των περιπτώσεων διότι αναμένεται ότι τουλάχιστον στα τελευταία 15 χρονια ο μισθός θα είναι πολύ μεγαλύτερος των 1200 μηνιαίως).

    Ο εργαζόμενος μπορεί να αποσύρει το ΠΟΣΟ των 154224 ευρώ την ΣΤΙΓΜΗ της ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ, καταβάλλοντας φόρο εισοδήματος επ' αυτού, ή, αν προτιμά (και αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ), να το ΕΝΧΩΡΗΣΕΙ με ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΣΗ (τραπεζικό ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΤΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ της συνταξιοδότησης) που με σημερινά επιτόκια τραπεζικού δανεισμού σε συνδυασμό με ηλικία απόσυρσης τα 65 έτη και αναμενόμενη μέση διάρκεια ζωής τα 80 έτη [εκτιμώμενο επιτόκιο ετησιοποίησης περί το 6-7% μετά ΠΛΗΡΗ εκχώρηση κεφαλαίου] αναμένεται να αποδώσει μιά μηνιαία ΣΥΝΤΑΞΗ-αποζημίωση περίπου 800-900 ευρώ, η οποία (προφανώς) θα υπόκειται σε φορολογία ως μέρος του συνολικού εισοδήματος του κάθε οικονομικού έτους.

    ΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ και προτίμησα το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ scenario ευελπιστώντας πως, στη πραγματικότητα, το αποτέλεσμα θα είναι από 20-50% καλύτερο.

    ReplyDelete
  55. BREAKING NEWS

    ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    ReplyDelete
  56. Μα αυτό έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση ότι ο μισθωτός ΕΧΕΙ τη δυνατότητα να διαθέσει 240 ευρώ του μισθού του για το κεφαλαιοποιητικό (από 158.64ευρώ που είναι σήμερα). Το οποίο σημαίνει ότι οι "καθαρές" αποδοχές του θα μειωθούν από 1046 (που ισχύει σήμερα με 13,22 % εισφορά) σε 960 ευρώ...

    Αν γνωρίζεις κανένα μισθωτό που μπορεί να το κάνει αυτό να μας τον γνωρίσεις και εμάς! Αν ήταν έτσι θα τα αποταμίευαν και τώρα!

    ReplyDelete
  57. erratum πριν 240 ευρώ συνολικά (96 ευρώ για το διανεμητικό 144 ευρώ για το κεφαλαιοποιητικό)

    ReplyDelete
  58. @ Κομφούκιος

    Κολοσσιαία η ανάλυσή σου.

    ReplyDelete
  59. Προς dr.marx
    Με τις ευλογιες των μπαμπαδων σου...
    επιασες πατο.
    εχει κι αλλο
    συνεχισε....

    ReplyDelete
  60. @dr marx
    γ) για το υποκείμενο που μιλά για λαθρομετανάστες έχω να πω μόνο ότι καμία ζωή δεν είναι λαθραία. Από την άλλη μεριά αν δεν ήταν οι λαθρομετανάστες η ελληνική οικονομία θα είχε πάει "άπατη" καθώς ο ερχομός τους χρησιμοποιήθηκε για να σπάσουν τα μεροκάματα στην οικοδομή και στη μεταποίηση.
    Έγραψα: Δεν ξέραμε για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και την απολύτως άμεση σχέση του με το εργασιακό-ασφαλιστικό?
    Δεν αντιλαμβανόμασταν τις απαλές ζυμώσεις και σταδιακές ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία?
    Γνωρίζαμε ή όχι για το μαύρο χρήμα, την τεράστια παραοικονομία, τους δήθεν οικονομικούς αλλά στην ουσία λαθρομετανάστες που απλώς αύξησαν και ουδέποτε επούλωσαν της πληγές της χώρας?
    Δεν έχω κανένα κόλλημα να σου απαντήσω όπως θα σου άξιζε, αλλά νομίζω ότι ακόμη είσαι μικρός marx και το επιχείρημά σου τόσο ελαφρύ, που μόνο παιδάκια 3ης δημοτικού θα έπειθε.
    Άρα δεν συντρέχει λόγος ενασχόλησης επί τούτου. Όταν μεγαλώσεις και αρχίσεις να βλέπεις
    θα είμαι εδώ να σου μιλήσω σε όποιο ύφος διαλέξεις.
    ΤΟΛΗΣ

    ReplyDelete
  61. Από το ΒΗΜΑ

    Στο 8,3% έκλεισε η ανεργία το 2007

    Συνολικά το 2007 η ανεργία ανήλθε σε 8,3% από 8,9% που ήταν το 2006. Πάντως και πέρυσι οι νέοι και οι γυναίκες ήταν οι ομάδες που έπληξε περισσότερο από κάθε άλλο η ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ανήλθε στο 12,3% και στους άνδρες στο 5,2%, ενώ στις νέες γυναίκες ηλικίας 15-29 ετών η ανεργία φτάνει στο 22,7%. Οι νέοι συνολικά (15 ως 29 ετών) καταγράφουν σημαντικά υψηλό ποσοστό ανεργίας που ανέρχεται στο 17,2% για το 2007.

    ReplyDelete
  62. ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ την ΨΗΦΙΣΗ του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

    Τα ΜΕΤΡΑ δεν είναι παρά ΜΟΝΟ 20% των ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ για να ορθοποδίσει το ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και να ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ. ΑΛΛΑ, η ΑΡΧΗ είναι το ΗΜΙΣΥ του ΠΑΝΤΟΣ.

    ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ μιά ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ της ΛΟΓΙΚΗΣ και τoυ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ προς ΟΦΕΛΟΣ της ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΕΩΝ.

    ΖΗΤΩ η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

    ΖΗΤΩ η ΕΛΛΑΔΑ

    ReplyDelete
  63. η ανάλυση κομφούκιου είναι πολύ καλή. Θεωρούμε όμως ότι ο δεύτερος πυλώνας του κεφαλαιοποιητικού συστήματος με τους Ατομικούς Λογαριασμούς πρέπει αρχικά τουλάχιστον να είναι υποχρεωτικός. Διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό κατά την περίοδο μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο να υπερισχύσει η τάση φυγής των εργαζομένων από το ασφαλιστικό σύστημα και διατήρησης των χρημάτων τους ως άμεσο διαθέσιμο εισόδημα.

    ReplyDelete
  64. @ DR MARX
    στ) τα υπόλοιπα που λέει το υποκείμενο για την πρόγνωση των μελλοντικών εξελίξεων εντάσσονται στην κατηγορία της μαντείας, καθώς οι διάφοροι "ιδιοφυείς" οικονομολόγοι αποτυγχάνουν να προβλέψουν τις εξελίξεις ακόμα και για μια πενταετία μπροστά (μην πω ακόμη λιγότερο) πόσο μάλλον σε χρονικό πλαίσιο 20 χρόνων για το οποίο μιλάει...

    Πρέπει να σου πω κάτι που θα σε δυσαρεστήσει. Τα βιβλία που σου έδιναν να διαβάσεις………έλεγαν πολλά ψέματα. Για την ακρίβεια κάνανε την προπαγάνδα της τότε εποχής. Περασμένη εποχή για να μην μπερδεύεσαι. Παλιά.
    Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι….
    ΤΟΛΗΣ

    ReplyDelete
  65. Ρε τι ακούμε πρωί πρωί........
    Τελειο το πρώτο βήμα του ασφαλιστικού.
    Σκάσαμε στα γέλια.
    ΤΟΛΗΣ

    ReplyDelete
  66. Οι μισοί τουλάχιστον βουλευτές της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι διέπραξαν ατόπημα.Οι άλλοι το υποψιάζονται.

    ReplyDelete
  67. Προφανώς ούτε κι εκείνοι δεν πιστεύουν στα μάτια τους.Μας κάνουν ότι θέλουν κι εμείς σαν πολίτες δεν.....
    δεν αντιδρούμε
    δεν ξεσηκωνόμαστε
    δεν....
    Τουλάχιστον στο βαθμό που τους αξίζει.

    ReplyDelete
  68. Προτείνω να απαγορευτεί δια νόμου :
    ο καναπές
    τα ανάκλυνδρα
    και κάθε καναπεδοειδές.
    Μας έχουν χαζέψει εντελώς και τώρα αλλωνίζουν χαλαρά.
    ΤΟΛΗΣ

    ReplyDelete
  69. @ c.a.h.

    Το 2001 η ΝΔ χαρακτήρισε τη δέσμη ιδεών Γιαννίτση σκληρή και απαράδεκτη. Το 2002 θεώρησε το ν.Ρέππα κατώτερο των προσδοκιών και αποχώρησε από τη Βουλή. Το 2004ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση είπε ότι δεν υπάρχει θέμα ασφαλιστικού. Το 2007, προεκλογικά, έθεσε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε υψηλή προτεραιότητα.

    Αυτή η εξαετής αμφιταλάντευση ανάμεσα σε μεταρρύθμιση και λαϊκισμό οδήγησε τελικά σε έναν νόμο, ο οποίος παρά τα όποια θετικά στοιχεία (Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, Ενοποιήσεις Ταμείων) είναι κατώτερος των προσδοκιών. Γιατί; Διότι κινείται στη λογική του αγοράζω δημοσιονομικό χρόνο κόβωντας παροχές, ενώ θα έπρεπε να κινείται στη λογική του μεταβαίνω σ' ένα άλλο σύστημα ασφάλισης που θα μου εξασφαλίσει το μέλλον.

    ReplyDelete
  70. Ερωτήματα μακρυά από τη ρητορική φιλολογία του Καραμανλή και της ΝΔ:

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διοίκηση των ταμείων? Μειώνονται τα κόστη διοίκησης / λειτουργίας με την ενοποίηση ή προστίθονται κι άλλα?

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη? Συνεχίζει το ΙΚΑ να έχει δικό του κλάδο υγείας?

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το διανεμητικό σύστημα και μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό ή στο μικτό?

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής?

    Τι προτείνει η κυβέρνηση για την κοινωνική πολιτική, που ως τώρα καλυπτόταν από το ασφαλιστικό, και που τώρα αυτό σταματά να λειτουργεί με αυτή την ιδιότητα? δλδ γυναίκες, μητέρες, κλπ.?

    "Απενεργοποιήθηκε η ωρολογιακή βόμβα του ασφαλιστικού" κα Πετραλιά?

    Κοιτάζοντας πίσω από τα γράμματα, η μεταρρύθμιση αυτή έχει μηδενική αξία, εκτός από την ευκαιρία που δίνεται στην κυβέρνηση της αδράνειας να ισχυριστεί ότι "αυτά δεσμευτήκαμε προεκλογικά, κι αυτά πράξαμε κυβερνητικά. Μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό ζητήσαμε, μεταρρύθμιση κάναμε".

    Δεν περίμενα όμως η κοινωνία των πολιτών όπως εκφράζεται από τα συνδικαλιστικά όργανα που κάνουν επαναστατική γυμναστική στο κέντρο της Αθήνας αυτές τις μέρες να είναι τόσο μακρυά από την πραγματικότητα, τόσο τυφλά προσυλωμένη σε ουτοπίες ώστε να γίνεται γραφική κι αναξιόπιστη, τόσο βαθιά υποταγμένη σε συμφέροντα μειονοτικών ομάδων, τόσο ξεκομμένη και προσβλητικά αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την διαγεννεακή αλληλεγγύη.

    ReplyDelete
  71. @ g700

    Έτσι ακριβώς είναι και αυτό είναι το πρόβλημα, ο λόγος για τον οποίο είναι ντροπή να ονομάζεται μεταρρύθμιση αυτό το σάπιο νομοσχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό. Άλλο πράγμα τα δημοσιονομικά μπαλώματα βάσει των τελεσίγραφων της ΕΕ, κι άλλο πράγμα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    ReplyDelete
  72. Στις 13 Ιουνίου 2002 κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου Ρέππα, η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε. Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ανέφερε ότι η ΝΔ έχει χρέος «να υπερασπιστεί τις συντάξεις, τους κόπους και τους μόχθους των εργαζομένων».

    Ασφαλιστικό: Η ιστορία επαναλαμβάνεται

    ReplyDelete
  73. Ο νέος Ασφαλιστικός νόμος,άν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση,είναι πολύ λίγος, γιατί στοχεύει μόνο στη σύνταξη Επιβίωσης(κατά Κομφούκιο) ή σε μιά Προνοιακή, Κατώτατη,Κοινωνική, Βασική, Εθνική.Διαλέγεις και παίρνεις ποιό όνομα σ'αρέσει.
    Πρέπει επειγόντως να συμπληρωθεί.
    Είναι κρίμα που η κυβέρνηση σπατάλησε τόσο κοινωνικό Κεφάλαιο αυτές τις μέρες για ένα τόσο φτωχό αποτέλεσμα.
    Ας ελπίσουμε ότι είναι μόνο το "κίκ οφ"(εναρκτήριο λάκτισμα).

    ReplyDelete
  74. ΦΟΒΕΡΗ ΠΛΑΚΑ

    March 6, 2008 3:19 PM
    Averell said...
    Πολύ καλό post! Ίσως να επισημανθεί, παραπέρα, και ο "πόλεμος των γενεών" που το σημερινό διανεμητικό σύστημα προκαλεί: όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος σε ηλικία, τόσο περισσότερο θα πιέζει για μεγαλύτερες εισφορές και συντάξεις, όσο μικρότερος για το αντίστροφο. Ένα σύστημα που θα έχει ως βάση του την κεφαλαιοποίηση θα αποτρέψει κάτι τέτοιο.

    March 6, 2008 3:32 PM
    Εβελίνα-Βερόνικα-Βικτώρια Sourmena said...
    Aρα εγώ που πιέζω για μικρές εισφορές και μικρότερες συντάξεις είμαι ΕΜΒΡΥΟ;;;;;;

    E, OXI και έμβρυο Κομφού. Είπαμε κομμάτι υπερβολή δεν βλάπτει, αλλά όχι και να το γαμ----με. ΕΛΕΟΣ δηλαδή....

    ReplyDelete
  75. ΑΡΑ
    ΑΡΑ
    ΑΡΑ
    Με αυτό το νόμο και μόνο οδηγούμαστε στη ΠΡΟΝΟΙΑΚΗ σύνταξη και ΜΟΝΟ.
    Επεται συνέχεια;

    ReplyDelete
  76. @ παρμενίδης

    σίγουρα όχι γιαυτή την τετραετία, και πιθανότατα όχι γιαυτή την κυβέρνηση.

    ReplyDelete
  77. @ parmenides

    ENNOEITAI ΚΑΙ ΓΑΡ

    ReplyDelete
  78. @κομφουκιος

    μία διόρθωση στους υπολογισμούς σου
    € 190.906,57 είναι το σωστό ποσό βάσει των αριθμών που δίνεις και με την παραδοχή του σταθερού 4% επί 35ετία

    δεν έλαβες υπόψη που τους ενδιάμεσους ανατοκισμούς

    ReplyDelete
  79. Προσέξτε αυτές τις μέρες με τις "γρίππες" κλπ.
    ΟΠΩΣ μάθατε ένας νέος πέθανε από μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Σημειώσατς ότι στους ενηλίκους η μικροβιακή μηνιγγίτις έχει ΒΑΡΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑ και ΑΦΗΝΕΙ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ όπως ΚΩΦΩΣΗ, παράλυση άλλων νεύρων κλπ κλπ. ενώ, αντιθέτως, Η εξ ιών μηνιγγίτις των ενηλίκων έχει ήπια πορεία και καλή προγνωση.

    ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ ότι στα μωρά και παιδιά, η μικροβιακή και εξ ιών μηνιγγίτιδες ΕΧΟΥΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ αντίστροφη vis-a-vis στις αντίστοιχες των ενηλίκων. Δηλαδή σε ένα μικρό παιδί μιά μικροβιακή μηνιγγίτις έχει καλοήθη πορεία, ενώ η εξ ιών βαρειά.

    ΠΡΟΣΟΧΗ γενικά σε χώρους συγχρωτισμού, μπαρς κλπ μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η νόσος μεταδίδεται με τα σταγονίδια. ΑΡΑ όσο πιό κοντά είστε σε φορέα τόσο ευκολότερη η μετάδοση.

    ReplyDelete
  80. Αλαβάνος,ο Αχμεντανιτζάν της Ελλάδας,τώρα, απο τον "άμβωνα" της βουλής.

    ReplyDelete
  81. Ο αχ - μελιτζάν θες να πεις? Ροζ μέσα και μαύρος από έξω? Ακόμα πάντως δεν έχει κλάψει στη βουλή. Τον πρόλαβε ο Χριστόδουλος.

    ReplyDelete
  82. Οι υπουργοί.

    Ο Έλληνας υπουργός Δημοσίων Έργων συναντιέται με τον Γερμανό ομόλογό του στη Γερμανία και επισκέπτονται διάφορα έργα που έχουνγίνει κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του Γερμανού.
    - Τη βλέπεις αυτή τη γέφυρα; λέει ο Γερμανός. Κόστος 150 εκατομμύρια μάρκα και 15 εκατομμύρια στην τσέπη μου.Πηγαίνουν παρακάτω και δείχνει στο δικό μας μια ανισόπεδη διάβαση.
    - Τη βλέπεις αυτή την ανισόπεδη διάβαση; Κόστος 200εκατομμύρια μάρκα, 20 εκατομμύρια στην τσέπη μου. H ξενάγηση συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο.Μετά από λίγο καιρό, ο Γερμανός, ως επίσημος προσκεκλημένος του Έλληνα ομόλογού του, επισκέπτεται την Ελλάδα.Ο Έλληνας υπουργός τον ξεναγεί στα διάφορα έργα. Φτάνουν και πάνω από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου και τον ρωτά:
    - Τη βλέπεις αυτή την υπερσύγχρονη γέφυρα, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη;
    - "Ποιά γέφυρα;", απορεί ο Γερμανός.
    - 3 δισεκατομμύρια δραχμές στην τσέπη μου!

    ReplyDelete
  83. Κρίμα αυτά που λες για τον Αλαβάνο γιατί είναι αστός

    ReplyDelete
  84. Τι σου κάνει ο Ριζοσπάστης

    Είναι ο πατέρας ο κομμουνιστής με το παιδάκι του στο σαλόνι. Σε κάποια στιγμή τον ρωτάει ο πιτσιρικάς:
    - "Μπαμπά ο ελέφαντας πετάει;"
    Και αυτός απαντάει:
    - "Όχι παιδί μου δεν πετάει"
    Ύστερα από 5 λεπτά πάλι το παιδί:
    - "Ο ελέφαντας σίγουρα δεν πετάει;"
    Και απαντάει πάλι:
    - "Ναι παιδί μου σίγουρα"
    10 λεπτά πιο μετά:
    - "Ρε πατέρα είσαι σίγουρος ότι δεν πετάει ο ελέφαντας;"
    Αγανακτισμένος ο πατέρας:
    "Ναι ρε παιδί μου λέμε. Ποιος σου είπε ότι πετάει; Που το είδες;"
    Και ο μικρός αφελέστατα:
    - "Να, το έγραφε ο Ριζοσπάστης"
    Οπότε ο πατέρας:
    "Πετάει. Ε κουταμάρες. 10 μέτρα πάει και μετά πέφτει"!

    ReplyDelete
  85. Το επιχειρημά μου ήταν πολύ σαφές και συγκεκριμένο! Με βάση τις μεικτές και καθαρές σημερινές αποδοχές, η μείωση των εισφορών του εργαζόμενου για την "σύνταξη επιβίωσης" θα εξοικονομούσε 60 ευρώ. Αυτό που προτείνει ο κομφούκιος και οι υπόλοιποι οσφυοκάμπτες είναι στην πράξη αύξηση των εισφορών του εργαζομένου και μείωση των εισφορών του εργοδότη (γιατί άραγε;), όταν είναι γνωστό ότι το πρώτο για τους περισσότερους εργαζόμενους θα ήταν καταστροφικό!

    Μην πούμε τι θα σημάνει αυτό για τους χαμηλόμισθους (γιατί όπως είπα τα 1200 ευρώ είναι μέσος μισθός για τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ)... Θα πάρουν ξέρετε τι...

    Το βασικότερο όμως με το "κεφαλαιοποιητικό" είναι η ατομικιστική λογική του, σε αντίθεση με τη λογική αλληλεγγύης και συλλογικότητας που αντιστοιχεί στο αναδιανεμητικό σύστημα. Η μετατροπή του εργαζόμενου σε επενδυτή. Πραγματικά δεν ξέρω ΚΑΝΕΝΑΝ άνθρωπο (πέρα από εσάς) στην ελληνική κοινωνία που να θεωρεί ότι οι συνταξιούχοι τον επιβαρύνουν. Αυτή είναι μια ακραία κανιβαλική λογική. Αφήστε που το 80% των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνουν την κατώτατη σύνταξη!

    Για το άλλο το υποκείμενο που μιλά για "λαθρομετανάστες" δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Το μόνο που αποδεικνύει είναι ο ρατσισμός του και η φασιστική του νοοτροπία...

    ReplyDelete
  86. αφήστε που αν ένας νέος εργαζόμενος έχει συναίσθηση της πραγματικότητας αντιλαμβάνεται ότι το να δουλεύει περισσότερο δεν θα τον ωφελήσει και ότι κάποτε θα είναι και ο ίδιος συνταξιούχος.

    ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ δηλαδή

    ReplyDelete
  87. επίσης αν είχατε την οποιαδήποτε ιδέα για τους νόμους θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι η επαγγελματική ασφάλιση προβλέπεται ήδη από το νόμο Ρέππα (με εισφορές εργαζομένων ή εργαζομένων-εργοδοτών).

    Δεν έχει εφαρμοστεί σχεδόν πουθενά γιατί απλούστατα οι μισθοί των εργαζομένων ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ

    ReplyDelete
  88. Κρίμα αυτά που λες για τον Αλαβάνο γιατί είναι αστός

    Και με εισόδημα 100.000 Ευρώ ετησίως και με παιδιά που σπουδάζουν στο UK.

    Α, και όταν ήταν στην Ευρωβουλή, υπέρμαχος των ιδωιτικών Πανεπιστημίων...

    ReplyDelete
  89. "μιά μικροβιακή"

    τσκ τσκ τσκ... μάλλον έχεις ξεχάσει τα ελληνικά σου κομφούκιε "μια", "μια"

    ReplyDelete
  90. Το σημερινό σύστημα ασφάλισης είναι αυτό που δε δίνει κίνητρα ούτε στον εργαζόμενο να δουλέψει περισσότερο και να αποταμιεύσει, ούτε στον εργοδότη να εισφέρει. Μάλιστα όταν βλέπεις μερικούς να παίρνουν 2 και 3 συντάξεις μαζί με εργασία 20+ χρόνια, και βλέπεις άλλους να διεκδικούν μία κατώτατη σύνταξη κατόπιν 35+ χρόνων εργασίας, ασχέτως εισφορών στο σύστημα του καθενός, ε, τότε σκέφτεσαι σοβαρά την εισφοροδιαφυγή κι ως εργαζόμενος.

    ReplyDelete
  91. επιπλέον για του λόγου το αληθές τα επιτόκια καταθέσεων (στην ευρώπη που ακολουθεί πολιτική υψηλών επιτοκίων) είναι:

    1% για καταθέσεις μέχρι 5.000 ευρώ
    1.30% 5.000 < χ < 10.000
    1.50% 10.000 < χ < 50.000
    1.75% 50.000 < χ < 150.000

    Αν θεωρείτε πιθανό ότι η απόδοση που θα πετύχει η επένδυση στο "κεφαλαιοποιητικό" θα είναι σχεδόν 2,5 φορές η απόδοση των καταθέσεων, τι να πώ!

    Για να μη μιλήσω για τον πληθωρισμό που βγάζει εντελώς άουτ αυτούς τους υπολογισμούς!

    Για αυτό το λόγο ο υπολογισμός της σύνταξης βάσει του ΜΙΣΘΟΥ είναι πολύ πιο σωστός καθώς συναρτά τη σύνταξη με τις αυξήσεις του μισθού που είναι αποτέλεσμα συλλογικής διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης και είναι τουλάχιστον ίσες με τον πληθωρισμό!

    ReplyDelete
  92. ΤΗΝ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΥΔΟΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΝΣΗΜΩΝ.

    Αυτό θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την part-time εργασία, την προσωρινότητα κλπ

    ReplyDelete
  93. Μαρξ πρέπει να αναρωτηθείς πως είναι δυνατό να υποστηρίζεις ένα ασφαλιστικό σύστημα με 25% φτωχούς συνταξιούχους, τους περισσότερους στην Ευρώπη, με μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις διάφορες επαγγελματικές ομάδες , με το 48% των ασφαλισμένων να έχουν ασφαλιστικό χρόνο κάτω της εικοσαετίας, με αυξανόμενα ελλείμματα και αδυναμία να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις του έναντι των ασφαλισμενων. Γενικά πως είναι δυνατόν να είσαι νέος και αριστερός και να υποστηρίζεις τον τρύπιο κουβά του ελληνικού διανεμητικού συστήματος;

    ReplyDelete
  94. MIKTO ΣΥΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ για να σωθούμε!!!

    ReplyDelete
  95. Η κλοπή ιδεών από ένα άτομο είναι λογοκλοπή. Η κλοπή από πολλά άτομα είναι έρευνα.

    ReplyDelete
  96. και μία διόρθωση το Βιβλίο των Ιταλών θα κυκλοφορήσει στις 31 Μαρτίου τελικά. Κάναμε λάθος διότι είδαμε στο site ότι κυκλοφόρησε στις 17 Μαρτίου. anyway

    ReplyDelete
  97. α) Το ότι στην ελλάδα οι συνταξιούχοι είναι από τους φτωχότερους στην ΕΕ οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι άρχισαν ουσιαστικά να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ μετά τη δεκαετία του '80 καθώς η άτυπη και η μαύρη εργασία ήταν πολύ διαδεδομένη. Και αυτό σε αντίθεση με μια ΑΠΟΛΥΤΑ ρυθμισμένη "αγορά εργασίας" στην Ευρώπη μέχρι τη δεκαετία του '80.

    β) ανισότητες ανάμεσα στις επαγγελματικές ομάδες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και οφείλονται στις διαφορές μισθών.

    γ)το ότι οι ασφαλισμένοι έχουν ασφαλιστικό χρόνο κάτω της 20ετίας είναι το ίδιο ζήτημα με το α).

    δ)Τα ελλείμματα οφείλονται στην "λήστευση" των αποθεματικών (ως φτηνά δάνεια για το κεφάλαιο, τα λεγόμενα "θαλασσοδάνεια" από το '50 και μέχρι τη δεκαετία του '90) και στην εκτατεμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή

    ε)οι δεσμεύσεις μια χαρά θα μπορούσαν να ικανοποιηθουν αν αντιμετωπιζόταν η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή και αν φορολογούνταν τα κέρδη... Είναι θέμα πολιτικής επιλογής η λύση που προκρίνετε

    ReplyDelete
  98. TI ΛΕΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ


    ΑΠΛΑ


    ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ


    ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ


    18,000 ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ


    40 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ


    ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΣΖΝΤΑΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.


    Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΝΟΜΕΚΛΑΤΟΥΡΑ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΕΙΧΕ

    ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΚΕΤΑ

    ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

    ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΛΑ


    ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ 15 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

    ReplyDelete
  99. Προς Γ700, και όλους τους χειροκροτητές (συμπεριλαμβανομένου του γραίδιου Κομφού) του νομοσχεδίου που υποθέτω ότι το μελέτησαν, παρακαλώ να μου εξηγήσουν:

    1. Το ΤΣΜΕΔΕ πχ γιατί το ενοποιούν με άλλα υγιή ταμεία; Εχει 7,5 προς 1 λόγο εργαζομένων προς συνταξιούχους (άρα ο κόσμος να χαλάσει θα είναι υγιές), και εκτός από το να δώσουν τις εγγυητικές στις φίλιες τράπεζες (κάτι στο οποίο ακόμα και ο κουφός από τη Λάρισσα αντέδρασε) - δηλ εκ του πονηρού - υπάρχει σοβαρός λόγος;

    2. Διάβασα με προσοχή τις αντιδράσεις γιά την ΤτΕ. Λοιπόν πάνε στο ΙΚΑ, και ας μου εξηγήσει κάποιος αφού οι συντάξεις θα είναι ΙΚΑ γιατί δεν κάνει και τις εισφορές των εργαζομένων ΙΚΑ (δηλαδή γιατί δεν τις μειώνει στο μισό περίπου;)

    3. ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΎΝΤΑΞΗ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;

    Τα παραπάνω προφανώς δεν σας απασχολούν διότι ούτε σύνταξη χρειάζεστε ούτε καλύτερους μισθούς. Θα σας φροντίσει η ΝΔ και ο λαθρέμπορας.

    ReplyDelete
  100. Η έννοια της ενοποίησης - ουσιαστικής - του συστήματος ασφάλισης είναι θετική. Το νομοσχέδιο της ΝΔ είναι μακρυά πολύ από κάτι τέτοιο όμως, καθώς το ΜΟΝΟ πράγμα που την απασχολούσε ήταν τα δημοσιονομικά κενά τα οποία ο βούρδουλας της ΕΕ επιτάσσει να καλυφθούν εδώ και καιρό. Κατά τ' άλλα, αν διαβάσεις το νομοσχέδιο, θα δεις ότι προβλέπει ακόμα και διεύθυνση στέγασης για τα γραφεία των διοικήσεων των ταμείων. Δεν προβλέπει από πουθενά ενοποίηση διοικητική εκτός από τους οικονομικούς ισολογισμούς και μια εύχομαι υποτυπώδη μηχανογραφική οργάνωση. Τα λειτουργικά και διοικητικά έξοδα, καθώς και οι πάγιες δαπάνες για τα νέα επιπλέον κτίρια αυξάνονται.

    Όπως παραμένει το σύστημα, καθαρά διανεμητικό, μπερδεμένο με την υγειονομική περίθαλψη, και με τη δυνατότητα το κράτος να βάζει το δάχτυλο στο μέλι ανά πάσα στιγμή, το νομοσχέδιο αποτελεί μια τρύπα στο νερό. Ακόμα και σε επίπεδο εισφορών, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια του σημερινού συστήματος, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία απολύτως αλλαγή, εκτός αν δεν απατώμαι από το ΤΕΒΕ. Όσο για τις μειωμένες παροχές του συστήματος, αυτές είναι φωτογραφία των τελεσίγραφων της ΕΕ και των απειλών περί κυρώσεων, χωρίς να υπάρχει ούτε θεωρητικά κι επί χάρτου ένα πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής που θα εξισορροπήσει έστω στο ελάχιστο τα χαμένα "κεκτημένα" μερικών ασφαλισμένων, που όπως είχαν ως τώρα φάνταζαν, και λογικά, ως προνόμια.

    Όσο για τους βουλευτές, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας, τους κληρικούς, ΟΥΔΕΜΙΑ αλλαγή δεν έγινε και είναι κατακριτέα, αναμενόμενη δε από μια κυβέρνηση της δεξιάς, της αδράνειας και της έλλειψης οράματος. Το μοναδικό, σε ρητορικό επίπεδο εξαγγελίας που αναγνωρίζουμε κι αναρωτιόμαστε πώς θα προχωρήσει στο μέλλον, είναι η ίδρυση ταμείου αλληλεγγύης των γενεών, ιδέα ούτε καν της ΝΔ αλλά του Μίμη Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ.

    Αυτό που ελπίζουμε και θέλουμε να δώσουμε ως μύνημα σαν πολίτες αυτής της χώρας, είναι ότι αναγνωρίζουμε τη διάθεση για αλλαγές και πρόοδο στη βάση επικοδομητικού κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου, όχι ποδοσφαιρικής και στιγνής πολιτικάντικης αντιπαράθεσης. Ζητάμε τρόπους να διευκολύνουμε τις αλλαγές και να τις επηρρεάσουμε, όχι να υποκρινόμαστε ότι τις εμποδίζουμε.

    ReplyDelete
  101. επιπλέον για του λόγου το αληθές τα επιτόκια καταθέσεων (στην ευρώπη που ακολουθεί πολιτική υψηλών επιτοκίων) είναι:

    1% για καταθέσεις μέχρι 5.000 ευρώ
    1.30% 5.000 < χ < 10.000
    1.50% 10.000 < χ < 50.000
    1.75% 50.000 < χ < 150.000

    Αν θεωρείτε πιθανό ότι η απόδοση που θα πετύχει η επένδυση στο "κεφαλαιοποιητικό" θα είναι σχεδόν 2,5 φορές η απόδοση των καταθέσεων, τι να πώ!

    TI ΛΕΣ ΒΡΕ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΗ που παριστάνεις τον πλούσιο ενόσω δεν έχεις ιδέα από returns. Προχθές έκλεισα ένα ΟΜΟΛΟΓΟ της ΦΙΝΑΝΣ (Τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ) με επιτόκιο 6% (για την ακρίβεια 5.99%), callable το 2009.
    ΑΥΤΗ η ΑΔΙΟΡΘΩΤΗ ΤΑΣΗ σου να ΛΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ, να βεργοπουλίζεις και να λυμπερακίζεις.

    Μα ΤΟΣΟ χαμηλή είναι η αυτοεκτίμησή σου;;;

    ReplyDelete
  102. ΔΗΛΑΔΗ καταντήσαμε, δίπλα σου, η Φώφη Γεννηματά να φαντάζει ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ και ΤΙΜΙΑ.

    ReplyDelete
  103. Συντονισμός των Εθνικών Ασφαλιστικών Συστημάτων: ΤΟ ΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΕ.

    Xάρη στη κουτοπονηριά,τη μπαμπεσιά και τη καταχθονιότητα των πολιτικών αρετών του Καραμανλή,αποκτήσαμε ένα Ασφαλιστικό νόμο που βάζει τα πράγματα σε μιά τάξη.Τον θεωρώ Νόμο -Αφετηρία για μια,όχι και τόσο μελλοντική,δημιουργία ενός Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος συντονισμένου με τα άλλα Ασφαλιστικά Συστήματα των χωρών της ΕΕ.

    ReplyDelete
  104. Το μοναδικό, σε ρητορικό επίπεδο εξαγγελίας που αναγνωρίζουμε κι αναρωτιόμαστε πώς θα προχωρήσει στο μέλλον, είναι η ίδρυση ταμείου αλληλεγγύης των γενεών, ιδέα ούτε καν της ΝΔ αλλά του Μίμη Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ.

    MA το δήλωσε ήδη ο Αλογοσκούφης, δλδ ότι ΔΕΝ μπορούν τηρηθούν οι προϋποθέσεις-δεσμεύσεις γιά το Ταμείο Αλληλεγγύης.

    Σε κάθε περίπτωση, ας ΕΧΟΥΜΕ αίσθηση του ΜΕΤΡΟΥ. Εισήχθησαν σημαντικά μέτρα, όπως η ηλικία απόσυρσης των γυναικών, αλλά και των ανδρών. Οι ποινές, κάπου 5-6% μείωση συντάξεως γιά κάθε έτος ηλικίας απόσυρσης πριν τα 65 και πολλά άλλα.

    Προσωπικά πιστεύω ότι ο Καραμανλής θα προχωρήσει καινοτόμα και ριζοσπαστικά.

    Γνωρίζω μετά βεβαιότητας ότι ο Καραμανλής υιοθετεί ΑΠΟΛΥΤΑ την αποψή μας περί "ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ" συστήματος. Αν ΜΙΛΑΓΕ όμως τώρα ΟΠΩΣ ακριβώς το συζητούμε εμείς εδώ στο μπλογκ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ. Πιστεύω, πάντως, με πάθος πως αν ο λαός κατανοήσει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα "ερωτευθεί" μαζί του - ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ γι αυτό, ΔΙΟΤΙ είναι ΣΥΜΦΥΤΟ με τον χαρακτήρα και την εμπορική-οικονομική αντίληψη του Ελληνα. Προς το παρόν κυβερνάει διάχυτα η φοβία και η τεχνήεσα δυσφήμηση των μεταρρυθμίσεων που εξαπέλυσαν οι ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ τα ΚΟΜΜΑΤΑ έτσι, ώστε ο πολίτης, κατακυριευμένος από το συναίσθημα, αδυνατεί, αρνείται για την ακρίβεια, να σκεφθεί λογικά επί του θέματος.

    Πριν 4-5 μέρες στην τηλεόραση, ο ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΣ Ευθυμίου "κατηγορούσε" την ΝΔ λέγοντας [παραφράζω], "Είναι προφανές, αλλά δεν το λένε, ότι θέλουν να δημιουργήσουν κεφαλαιοποιητικό και ιδιωτικό σύστημα επί πλέον μιάς βασικής στοιχειώδους εθνικής σύνταξης".

    ΕΜΕΙΣ λέμε "Μακάρι, μακάρι".

    Με πληροφόρησαν σήμερα ΟΤΙ έχουν λυσσάξει ΚΑΙ τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ του ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ οι ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ της ΝΔ, διότι θα χάσουν σιγά-σιγά την μιά από τις δύο (Ταμεία, Δημόσια Εργα) βασικές μεθόδους ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗΣ του ΠΟΛΙΤΗ.

    ΗΛΙΟΥ φαεινότερο ότι η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ του Καραμανλή θα ΑΝΕΒΕΙ κατακόρυφα στους προσεχείς μήνες, το ΠΑΣΟΚ θα αγγίξει τα mid-teens και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεφουσκώσει σαν τσίχλες bazooka (τις θυμάστε;;;;).

    ΥΓ. Parmie, ΠΩΣ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ τα bolded italics μου;

    ReplyDelete
  105. Γεωργία:"όπως η ηλικία απόσυρσης των γυναικών"

    Αυτό το "απόσυρση" δεν είναι και τόσο τζεντλεμανικό.Το "αποχώρηση" είναι πιό ιπποτικό!

    ReplyDelete
  106. ΕΜΕΙΣ λέμε "Μακάρι, μακάρι".


    Και εμείς εδώ πάνω στο Upper Greece το ίδιο λέμε.
    Και λέμε επίσης μακάρι,μακάρι το όνομα να είναι"Νέα Μακεδονία".Αρχίζω να ελπίζω.

    ReplyDelete
  107. ρε βλήμα κομφούκιε μιλάω για ενδεικτικά επιτόκια ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ (συνήθως είναι ακόμα πιο χαμηλά).

    Για του λόγου το αληθές και για να μη πουλάμε αέρα κοπανιστό βλ.

    Επιτόκια Τραπεζικών Καταθέσεων - Καθημερινή

    ΜΗ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

    Αλλά ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 4% ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ τα ποσά στα οποία αναφέρεσαι είναι ΜΗ-ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΕΝΑ. ΑΝ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ, σε πραγματικές τιμές τα ποσά θα είναι ΨΙΧΟΥΛΑ.

    Για αυτό είναι σημαντικό να ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ

    ReplyDelete
  108. ΚΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΗ ΚΡΙΝΕΙΣ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ ΤΑΠΕΙΝΕ ΓΕΩΣΚΩΛΗΚΑ

    ReplyDelete
  109. O Γιάννης Ραγκούσης γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.Καλή επιλογή.Σιγά-σιγά έρχεται η ανάκαμψη.Χρειαζόμαστε ένα υγιές και δυνατό σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ.Ο ΓΑΠ θα του αλλάξει τον Αδόξαστο.Η θα το διαλύσει ή θα το εκσυγχρονίσει.Στοιχηματίζω στό δεύτερο.

    ReplyDelete
  110. O Γιάννης Ραγκούσης γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.Καλή επιλογή.Σιγά-σιγά έρχεται η ανάκαμψη.Χρειαζόμαστε ένα υγιές και δυνατό σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ.Ο ΓΑΠ θα του αλλάξει τον Αδόξαστο.Η θα το διαλύσει ή θα το εκσυγχρονίσει.Στοιχηματίζω στό δεύτερο.

    ReplyDelete
  111. Δε διαφωνώ Κομφούκιε και ήμουν από τους πρώτους που, όταν εξήγγειλε τα μέτρα στη Βουλή για το ασφαλιστικό ο Καραμανλής, αναγνώρισα την αρχή μιας, εύχομαι, ουσιαστικής και σε βάθος χρόνου μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό. Αυτό που με φοβίζει είναι η επιτακτική ανάγκη δημοσιονομικής προσέγγισης στο ασφαλιστικό, χωρίς να αγγίζονται ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ - κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης - τα θέματα της υγειονομικής περίθαλψης και του σχεδιασμού ενός πλαισίου κοινωνικής πολιτικής έξω από το άδικο - ως έχει σήμερα - και στενό πλαίσιο του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Και δεν ξέρω κατά πόσο την ενδιαφέρει αυτή η διάσταση τη ΝΔ, όταν σε άλλες χώρες όχι απλά υπάρχει σαφής πολιτική αλλά και ολόκληρα υπουργεία κοινωνικής οικονομίας (όπως στο Βέλγιο).

    Σίγουρα όμως επιβάλεται και η κατάλληλη πίεση και κατεύθυνση του πολιτικού συστήματος από την ίδια την κοινωνία. Είναι σειρά μας, ως πολίτες, να αναδείξουμε τα ζητήματα αυτά και να αποδείξουμε ότι έχουμε άποψη, έστω και λανθασμένη, αλλά κινούμενη προς μια constructive κατεύθυνση, κι όχι αντιδραστική και καταστροφική. Γιατί στο τέλος γινόμαστε γραφικοί και αμελητέοι, έστω κι αν περπατήσουμε και κάψουμε όλο το κέντρο της Αθήνας. Ίσως αν αρχίσουμε να αποβάλουμε το σύνδρομο του εργάτη και συμφιλιωθούμε με την έννοια του πολίτη (που συμπεριλαμβάνει και τον εργαζόμενο, και τον εργοδότη, και τον καταναλωτή, και τον επενδυτή) να αποκτήσουμε και μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.

    ReplyDelete
  112. Γιαυτό και είμαι φανατικός οπαδός των G700, γιατί έχουν πιάσει ακριβώς αυτό το νόημα.

    ReplyDelete
  113. "ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεφουσκώσει σαν τσίχλες bazooka"

    AXAXAXAXA! egrapses atimo pali!

    ReplyDelete
  114. Και επειδή μου αρέσει να κάνω ακριβείς υπολογισμούς, αν δεχτούμε ότι η επένδυση θα έχει μία μέση απόδοση 4% το χρόνο (ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ σε πλαίσιο 35 ετών) τότε

    αν ο μέσος πληθωρισμός είναι:
    3% η αποπληθωρισμένη μηνιαία σύνταξη θα είναι: 363 ευρώ περίπου
    αν είναι
    2.5%: 400 ευρώ.
    αν είναι
    4%: 300 ευρώ
    αν είναι
    1.5%: 486 ευρώ.
    αν είναι
    0%: 661 ευρώ (και όχι 800-900 που ανερυθρίαστα έλεγε)

    Αν ο κομφούκιος μπορεί να ζήσει με τη σύνταξη επιβίωσης και 363 ευρώ επιπλέον το μήνα, να το ζητήσει αυτό και από τους υπόλοιπους!

    ReplyDelete
  115. dr.marx said...
    Και επειδή μου αρέσει να κάνω ακριβείς υπολογισμούς, αν δεχτούμε ότι η επένδυση θα έχει μία μέση απόδοση 4% το χρόνο (ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ σε πλαίσιο 35 ετών) τότε

    αν ο μέσος πληθωρισμός είναι:
    3% η αποπληθωρισμένη μηνιαία σύνταξη θα είναι: 363 ευρώ περίπου
    αν είναι
    2.5%: 400 ευρώ.
    αν είναι
    4%: 300 ευρώ
    αν είναι
    1.5%: 486 ευρώ.
    αν είναι
    0%: 661 ευρώ (και όχι 800-900 που ανερυθρίαστα έλεγε)

    Αν ο κομφούκιος μπορεί να ζήσει με τη σύνταξη επιβίωσης και 363 ευρώ επιπλέον το μήνα, να το ζητήσει αυτό και από τους υπόλοιπους!


    ΠΑΛΙ βεργοπουλίζεις και λυμπερακίζεις επικινδύνως!

    Οι ανταποδόσεις που υπολόγισα εκτιμήθηκαν βάσει ενός επίτοκίου ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ περίπου 4%. Αυτό είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ, αλλά υποθετικά το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ που μπορείς να βρεις
    1) σε περιόδους σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ή
    2) σε περιόδους ΥΨΗΛΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ δολλαρίου ή άλλου κομβικού νομίσματος, και
    2) φυσικά για ομόλογα της τάξης ασφαλείας ΑΑΑ ή ΑΑ.

    Με άλλα λόγια, ΛΟΓΩ της ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ μου ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ, έκανα ΑΣΥΤΗΡΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ εκτιμήσεις.

    ΜΑΚΑΡΙ να υπάρξει ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, αλλά ΔΕΝ προβλέπεται στις ΕΠΟΜΕΝΕΣ δεκαετίες να είναι ΔΙΨΗΦΙΟΣ.

    ΚΑΙ λέω ΜΑΚΑΡΙ, διότι, κατ' αντίθεση προς την κοινή αντίληψη, στην διάρκειαν πληθωριστικών περιόδων, οι ΚΑΛΟΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΕΣ γίνονται ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ενώ οι ΟΡΙΑΚΩΣ ΖΩΝΤΕΣ, και πολύ περισσότερο οι δανειζόμενοι, περιέρχονται σε ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ - εξ ου και ο λεγόμενος ΜISERY INDEX μιάς χώρας είναι το προϊόν ΑΝΕΡΓΙΑΣ και ΔΕΙΚΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ.

    Εάν ΥΠΑΡΧΕΙ, με το παράδειγμά σου, ένας πληθωρισμός της τάξης του 3%, αναμένεται να ΑΣΦΑΛΗ ΟΜΟΛΟΓΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, να έχουν ΑΠΟΔΟΣΗ της τάξης του 7-8% χωρίς να λογίζονται τα εξ ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΑ. Με ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΟΥ των ΤΟΚΩΝ, η ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ αναμένεται να είναι της ΤΑΞΗΣ του 9.5-10.5%.

    ΑΥΤΟ που ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ και δεν σου τόπαν τα ΗΛΙΘΙΑ αφεντικά σου, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΘΕΙ χρήμα, άρα ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, είναι ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ και εάν τα ΕΠΙΤΟΚΙΑ είναι ΙΣΑ ή ΟΡΙΑΚΩΣ μόνο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ του ΔΕΙΚΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ, ο ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΩΝ ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ, ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ και ΜΟΝΟ του ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ του ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΟΥ των ΤΟΚΩΝ.

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
    Εις την ΦΙΛΤΑΤΗΝ ΓΗΝ, το ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΝ κράτος εντός της Πελοποννήσου, την Κυνουρίαν, γνωστήν και ως "μικρό Ισραήλ", υπήρχε ένας ιερέας, ο Θεοδ., που ζούσε ασκητικά στην νοτιοανατολική συνοικία του Αστρους, την Κάτω Μελιγού. Ο ιερομόναχος αυτός έμενε δωρεάν σε ένα σπιτάριο και τούδιναν φαϊ οι πιστοί. Eτσι κατάφερνε να τοποθετεί ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον πενιχρό μισθό του στην τράπεζα, κάθε μήνα, με θρησκευτική ευλάβεια.
    Τέλος πάντων, ο Θεοδ. απέθανε κάποτε, στα 90ς, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ένα τραπεζικό λογαριασμό συνολικού ποσού περίπου 300 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΡΑΧΜΩΝ, κατα μαρτυρίαν του διαπρεπούς ΗΜΩΝ νομικού συμβούλου και μείζονος νομικού της Ελληνικής Επικράτειας κυρίου κυρίου Νικολάου Γ.

    ΕΤΕΡΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
    Με σωστό τοκισμό και ανατοκισμό κεφαλαίων, και ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΗ τον ΑΚΡΑΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΝ των 80ς και 90ς (δλδ τα ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ), η διαπρεπής μαμά ανέλαβε στα χέρια της μιά μικρή φιλανθρωπική εταιρεία (στα 80ς) και την ΑΝΗΓΑΓΕ σε ΜΕΙΖΟΝ ΕΥΑΓΕΣ ΙΔΡΥΜΑ της ΧΩΡΑΣ - αυξάνοντας τον ΑΡΙΘΜΟ των ΕΤΗΣΙΩΣ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ σε ΑΠΟΡΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ από ΠΕΝΤΕ (5) σε ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ (55)!!!!!

    Σου είμαι ευγνώμων διότι μου δίνεις καθημερινά ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ να διδάσκω Σωκρατικώς και να ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΩ την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΜΑΘΕΙΑ και την ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ της "Βεργόπουλος & ΣΙΑ, ΑΕ".

    Φιλιά στην ωραία Αντιγόνη και πες της πως την πεθύμισα.

    ReplyDelete
  116. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  117. Καταρχάς το misery index είναι εντελώς αναξιόπιστο (δείκτης που προτάθηκε από τον οικονομολόγο Okun του οποίου ο ορισμός είναι σαθρός καθώς αποτελεί εντελώς ΣΤΑΤΙΚΟ μέγεθος και δεν υπολογίζει δυναμικές παραμέτρους όπως οι αυξήσεις των μισθών, των επιδομάτων ανεργίας κλπ);

    Β) ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ.

    Η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ 4-5% ΜΕ ΜΕΣΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 3%.

    Εξελίξεις στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου - Δεκέμβριος 2007

    Αλλά όπως και να χει η "απόδοση" των ομολόγων (τα κέρδη κεφαλαίου) δεν εξαρτάται μόνο από το επιτόκιο αλλά και από την τιμή τους στη δευτερογενή αγορά που έχει σχέση με την ανοδική ή καθοδική κίνηση των επιτοκίων.

    Όπως όμως προείπα, για να είναι σε θέση ο ασφαλισμένος να πάρει μια ικανοποιητική σύνταξη από το κεφαλαιοποιητικό είτε πρέπει να έχει υψηλό μισθό (οπότε οι ανισότητες διαιωνίζονται - με έναν εντελώς διαφορετικό εξατομικευμένο τρόπο) είτε να αποταμιεύει περισσότερο μειώνοντας την κατανάλωσή του προκειμένου η σύνταξη (διαβίωσης + κεφαλαιοποιητική) να του εξασφαλίζει αγοραστική ισχύ περίπου ίση με το μισθό του, κάτι που ισοδυναμεί με διαρκή μιζέρια σαν τον ιερομόναχο που ανέφερες (και δε μιλάμε φυσικά για τους χαμηλόμισθους...).

    Όσον αφορά τον ανατοκισμό δε είναι πιθανό να γίνεται με επαχθέστερα επιτόκια και να οδηγεί σε χαμηλότερες αποδόσεις από τις αναμενόμενες.

    ΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΌΤΙ ΕΝΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

    Το κεντρικό ΠΟΛΙΤΙΚΟ ζήτημα είναι όμως άλλο. Το γεγονός ότι καλλιεργείται η λογική του επενδυτή σε εργαζόμενους με χαμηλούς και μεσαίους μισθούς (κάτι που είδαμε πόσο καταστροφικό ήταν για τους ίδιους την εποχή της ευφορίας του χρηματιστηρίου στα τέλη της δεκαετίας του '90). Αντί λοιπόν η σύνταξη να συνδέεται με το μισθό και να είναι επομένως αποτέλεσμα συλλογικής διεκδίκησης συναρτάται προς την πορεία των επενδύσεων του ασφαλισμένου.

    Τη θέση λοιπόν ενός συλλογικού υποκειμένου παίρνει το άτομο-επενδυτής και η ατομική του ευθύνη για να πάρει στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ σύνταξη ίση με αυτήν που έπαιρνε πρωτύτερα (διότι για τους χαμηλόμισθους, τους επισφαλείς κλπ ούτε λόγος για "κεφαλαιοποιητικό". Η λογική που προωθείται είναι: "αφού δεν καταφέρατε να αποταμιεύσετε είστε άξιοι της μοίρας σας")

    ReplyDelete
  118. και όσον αφορά αυτό που λες ότι ο υψηλός πληθωρισμός φέρνει σε δύσκολη θέση τους "οριακά ζώντες" και τους "δανειζόμενους" (δηλαδή τους εργαζόμενους με χαμηλούς/μεσαίους μισθούς) είναι αλήθεια ΑΝ οι αυξήσεις των μισθών υπολείπονται του πληθωρισμού. Επομένως είναι επίδικο αντικείμενο!

    Και είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ μέσα στη δεκαετία του
    '80!

    Μια αντίθετη εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει στη συνέχεια σε στασιμοπληθωρισμό, που δεν είναι και τόσο ευνοϊκός για το κεφάλαιο και όσους κάνουν "αποταμίευση"...

    >;->

    ReplyDelete
  119. @ dr marx
    Το κεντρικό ΠΟΛΙΤΙΚΟ ζήτημα είναι όμως άλλο. Το γεγονός ότι καλλιεργείται η λογική του επενδυτή σε εργαζόμενους με χαμηλούς και μεσαίους μισθούς (κάτι που είδαμε πόσο καταστροφικό ήταν για τους ίδιους την εποχή της ευφορίας του χρηματιστηρίου στα τέλη της δεκαετίας του '90).

    Μας λες, λοιπόν, ότι είναι ΚΑΚΟ να καλλιεργείται η λογική του επενδυτή στις μάζες, υπανισσόμενος εμμέσως ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξεκοκκαλίζουν Ο,ΤΙ βγάζουν, να προωθούν τον ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ και την ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (άρα και την κοινωνικο-οικονομική στασιμότητα, το ΤΕΛΜΑ).
    ΑΝΟΗΤΩΣ, δε χρησιμοποιείς το ΣΑΘΡΟ επιχείρημα/πρόσχημα της φούσκας του χρηματιστηρίου.

    ΟΥΔΕΙΣ, κατ' αρχήν σοβαρός άνθρωπος επιτρέπεται να ασχολείται με τομείς της οικονομίας που είναι επικίνδυνοι - υψηλού ρίσκου. Το ότι απέτυχε πολλάκις ο τρόπος αυτός επένδυσης ΔΕΝ ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΚΑΤΑ της ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ, αλλα μόνο της ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΗΣ της ΜΕΘΟΔΟΥ αποταμίευσης.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΕΙΡΟΙ τρόποι ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ανάμεσα στους οποίους ο ΤΖΟΓΟΣ του χρηματιστηρίου είναι ο πλέον ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ και γίνεται επισφαλέστερος αυξανόμενης της ΑΓΝΟΙΑΣ του ΕΠΕΝΔΥΤΗ.

    ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ σ' αυτόν τον ΤΟΜΕΑ, ΟΣΟΙ επένδυσαν στους ΣΥΜΠΑΓΕΙΣ τομείς, όπως ο τραπεζικός και με την μέθοδο "σταθμισμένης διασποράς" ΔΕΝ έχασαν ΕΚΤΟΣ αυτών που εν μέσω πανικού πούλησαν τις μετοχές τους στο ναδίρ του crash.

    ReplyDelete