Sunday, February 17, 2008

Ίχνη συναίνεσης στο ασφαλιστικό: οριακά ενισχυμένη η δικαιοσύνη των γενεών

Πριν από ένα χρόνο, ο τότε πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), κ. Αναλυτής, δήλωνε ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το ασφαλιστικό στην Ελλάδα είναι να χειροτερεύσουν οι όροι συνταξιοδότησης για τους νέους και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Η αντίδρασή μας ήταν άμεση και η απάντησή μας σκληρή. ΟΧΙ άλλη ψιλικατζίδικη μεταρρύθμιση σε βάρος των νέων και των μελλοντικών γενεών. Αναλάβετε επιτέλους τις θυσίες που σας αναλογούν.

Η ανοιχτή επιστολή που στείλαμε στην ΟΚΕ, τα κόμματα, και τον Τύπο( Analyze this μίστερ Αναλυτής) στάθηκε η αφορμή για την πρώτη δυναμική εξωδιαδικτυακή παρουσία του νεοσύστατου τότε blog της G700 , δινόντάς μας την ευκαιρία να βάλουμε στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της γενιάς των 700 ευρώ, και ειδικότερα να καυτηριάσουμε την πάγια πρακτική των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων να υποτάσσουν τους νέους εργαζόμενους και τις μελλοντικές γενεές στις συνταξιοδοτικές απαιτήσεις της γενιάς του Πολυτεχνείου και του 114.

Έκτοτε έχουν σπάσει πληκτρολόγια σχολιάζοντας το ασφαλιστικό στα posts και τα comments της G700. Άλλωστε, το τελευταίο δωδεκάμηνο οι εξελίξεις στο μέτωπο του ασφαλιστικού υπήρξαν ραγδαίες τροφοδοτώντας το διαδικτυακό διάλογο με πλούσιο υλικό:


  • δύο Υπουργοί Εργασίας, οι κύριοι Τσιτουρίδης και Μαγγίνας, πήγαν σπίτι τους νύχτα και άκλαυτοι,

  • το σκάνδαλο των ομολόγων έδειξε πόσο βλαβερό μπορεί να είναι το μείγμα πολιτικής ανευθυνότητας και διαχειριστικής ανεπάρκειας των ταμείων από κυβέρνηση και διοίκηση,

  • ο κ. Αναλυτής τοποθετήθηκε επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών αφήνοντας την προεδρία της ΟΚΕ στον κ. Πολυζωγόπουλο,

  • στις εθνικές εκλογές που μεσολάβησαν το Σεπτέμβριο το ασφαλιστικό παρουσιάστηκε σαν βασική προτεραιότητα και των δύο μεγάλων κομμάτων,

  • οργανώθηκαν πολλές κινητοποιήσεις με κορυφαία τη γενική απεργία της 12ης Δεκεμβρίου 2007.

Όλο αυτό το διάστημα, πρωτίστως μέσω του blog και δευτερευόντως μέσω της συμμετοχής μας σε ορισμένες από τις κινητοποιήσεις, επιχειρήσαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με κοινωνικά δίκαιο τρόπο μονάχα εάν διασφαλιστεί η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ και όχι μέσω της υποταγής της νεότερης γενιάς στις απαιτήσεις της προηγούμενης.

Σήμερα, έχοντας μελετήσει τις ομιλίες που εκφώνησαν οι αρχηγοί των κομμάτων στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, διακατεχόμαστε από μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, έπειτα από τέσσερα χρόνια μη ενασχόλησης με το θέμα του ασφαλιστικού πήρε επιτέλους προσωπικά θέση. Εξήγγειλε τη δημιουργία «Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών», το οποίο θα λειτουργήσει από το 2019 με αρχικό αποθεματικό 10 δις ευρώ, το οποίο θα προέλθει από το 10% των κοινωνικών πόρων που εισπράττουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, το 4% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ, και το 10% των ετήσιων αποκρατικοποιήσεων.

Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός βρήκε το πολιτικό θάρρος να υιοθετήσει πλήρως μια θέση η πατρότητα της οποίας ανήκει αποκλειστικά και διαχρονικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, παρά τις έντονες διαφωνίες των κομμάτων σε επιμέρους ζητήματα -όπως το συνταξιοδοτικό καθεστώς γυναικών και μητέρων με ανήλικα τέκνα, ο περιορισμός ή όχι των Βαρέων και Ανθυγιεινών κοκ-, όλοι οι πολιτικοί χώροι, πλην Κ.Κ.Ε, φαίνεται να συμφωνούν με τη σταδιακή ενοποίηση των 155 διαφορετικών ασφαλιστικών οργανισμών σε μικρότερο αριθμό ομοειδών ταμείων.

Ο ΛΑ.Ο.Σ μάλιστα, έκανε ένα βήμα μπροστά προτείνοντας να δημιουργηθεί ένα ενιαίο ταμείο κοινωνικής σύνταξης για όλους τους Έλληνες –θέση την οποία έχουμε αναλύσει εκτενώς από τις στήλες του blog μολονότι σε ριζικά διαφορετικό πλαίσιο απ’ αυτό του ΛΑ.Ο.Σ-.

Βέβαια, το ελληνικό ασφαλιστικό πρόβλημα απέχει έτη φωτός από το να θεωρείται λυμένο, μόνο και μόνο επειδή τα κόμματα έθεσαν κάποια ζητήματα στο τραπέζι του κοινοβουλευτικού διαλόγου.

Οι ομιλίες των αρχηγών, και πρωτίστως του Πρωθυπουργού, ο οποίος οφείλει περισσότερο απ’ όλους τους άλλους να καταθέτει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, έπασχαν για μία ακόμη φορά από τη χρόνια πάθηση της ασάφειας θέσεων και τη νόσο της οξείας πολιτικολογίτιδας.

Ταυτόχρονα, από τις προτεραιότητες της ατζέντας για το ασφαλιστικό αποκλείστηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία το κομμάτι του ασφαλιστικού των ΔΕΚΟ και των σωμάτων ασφαλείας, δηλαδή το κομμάτι εκείνο όπου γίνεται πάρτυ ευνοϊκών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων συγκριτικά με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς χώρους.

Για την ώρα, όμως, κρατάμε τα θετικά από τη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή: την έμπρακτη αναγνώριση της δικαιοσύνης των γενεών ως παράμετρο επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος καθώς επίσης και τη διαφαινόμενη, ισχνή βέβαια, διακομματική συναίνεση σε επιμέρους κρίσιμα ζητήματα, όπως η ενοποίηση των ταμείων. Ας ελπίσσουμε ότι υπάρχει πράγματι μελετημένο κυβερνητικό σχέδιο παρέμβασης στο ασφαλιστικό και ειλικρινής διάθεση συναίνεσης από πλευράς αντιπολιτευόμενων κομμάτων τουλάχιστον στα πεδία όπου οι απόψεις τους ταυτίζονται.



65 comments:

  1. Όχι αγαπητε. Αφού λυθεί το Ασφαλιστικό του Ιδωιτικού τομέα, θα ξεκινήσει και το Ασφαλιστικό του Δημοσίου - ΔΕΚΟ.

    Ήδη περιμένουμε καταδικαστική απόφαση για τις γυναίκες.

    ReplyDelete
  2. ΕΜΕΙΣ πιστεύουμε μετά ΠΑΘΟΥΣ στην ΙΣΟΤΗΤΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
    Η γυναίκα ΔΕΝ είναι κατώτερη, άρα ΤΙΜΩΝΤΑΣ την αξιοπρέπειά της, αλλά ΚΑΙ τα Ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα, θα αποσύρεται του εργασιακού βίου όπως και ο άντρας. Αλλωστε, δεδομένου ότι η γυναίκα είναι βιολογικά πιό ανθεκτική και ζει περισσότερο από τον άντρα, θα έπρεπε με βάση το τρέχον προσδόκιμο όριο επιβίωσης, να συνταξιοδοτείται αργότερα - αν είναι νάμαστε 100% δίκαιοι.

    ReplyDelete
  3. ΥΠΟ τις ΕΞΗΣ ΔΥΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

    1. Ο άντρας υποχρεούται να συμμετέχει κατά 50% στις δουλειές του σπιτιού
    και
    2. Ο άντρας υποχρεούται να ασχολείται με την ανατροφή των παιδιων κατά 50% επίσης.

    ΕΙΠΑΜΕ ΙΣΟΤΗΣ through and through.

    ReplyDelete
  4. Apo thn e3airetikhepipedou Herald Tribute k den symazeyetai kathimerini

    MONIMEΣ ΣTHΛEΣ
    Hμερομηνία δημοσίευσης: 17-02-08



    Το τέλος της ανομίας
    Είναι προφανές σε όλους πως, εδώ και λίγες εβδομάδες, ορισμένα εκδοτικά συμφέροντα στοχοποιούν κυβερνητικά στελέχη και ειδικότερα εκείνους που έχουν την ευθύνη για έρευνες οι οποίες αφορούν άνομες ή «μαύρες» συναλλαγές.

    Οι πιέσεις είναι μεγάλες. Η μαφία των καυσίμων και ο εκδοτικός υπόκοσμος που έχει συνηθίσει στην ασυδοσία δίνουν μια μάχη επιβίωσης.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Και καλύπτει τους αξιωματούχους που δέχονται λυσσαλέες επιθέσεις από εκείνους που φοβούνται τον έλεγχο. Οι έρευνες πρέπει να προχωρήσουν, όσο και αν έχουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος.

    Η κυβέρνηση θα αντιληφθεί ότι το όποιο κόστος θα εξισορροπηθεί από την τεράστια αποδοχή που θα έχει η εξάρθρωση ορισμένων μεταπολιτευτικών αποστημάτων.

    Η κοινωνία θέλει τους κάθε λογής εκβιαστές εκεί που τους αρμόζει και το καθεστώς της ανομίας για ολίγους και... σκληρούς να τελειώνει επιτέλους.

    ReplyDelete
  5. Πάνω απόλα ο επικοινωνιακός σχεδιασμός και η ανάγκη βελτίωσης της εικόνας του πρωθυπουργού μετά τη περιπέτεια της Ζαχαπουλιάδας.Γιαυτό και οι γενικότητες,γιαυτό και οι κορώνες κατά των "εχθρών της μεταρρύθμισης",γιαυτό και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για ένα πιό στρογγυλό νομοσχέδιο που θα επιβάλλουν οι Μανώληδες και Πουπάκηδες,οι "συνδικαλιστές της Δεξιάς", και φυσικά οι ανάγκες της εικόνας του Μεταρρυθμιστή.
    Εστω και έτσι.Εγινε τουλάχιστο μιά συζήτηση.Και ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα από όλους τους Αρχηγούς.
    Το πιό ενδιαφέρον απόλα η σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης των γενεών.ΑΝ υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ πρέπει να πάρει τη μορφή του ΠΡΑΣΙΝΟΥ φόρου για συγκεκριμένες δραστηριότητες και προιόντα και ΌΛΑ τα ποσά να κατευθύνονται στο συγκεκριμένο ταμείο.

    ReplyDelete
  6. Πιο υπερφίαλο άρθρο δεν έχω διαβάσει ποτέ μου! Σιγά ρε φωστήρες μην έλαβαν υπόψη τους τις φοβερές διαμαρτυρίες σας για να χαράξουν πολιτική για το ασφαλιστικό!!!

    Κατά τη γνώμη μου μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: ο ρόλος σας είναι να στηρίζετε ιδεολογικά τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση.

    Υποστηρίζετε ότι δήθεν η συζήτηση που ξεκίνησε έχει λάβει υπόψη της την αγωνία της "γενιάς των 700 ευρώ" (την οποία, χάριν ονόματος, υποστηρίζετε ότι εκπροσωπείτε, κάτι που ούτως ή άλλως είναι ανήθικο! Ποιος σας εξουσιοδότησε να κάνετε κάτι τέτοιο;;;)

    Πολύ βρώμικο είναι το παιχνίδι που παίζετε...

    ReplyDelete
  7. Προφανές παράδειγμα για αυτό που λέω είναι το ζήτημα του "ταμείου αλληλεγγύης των γενεών".

    Στα πλαίσια της μανιασμένης προσπάθειας της κυβέρνησης και της αξ. αντιπολίτευσης να επιβάλλει τη λογική της σαλαμοποίησης και της διαίρεσης (η οποία έχει παρεμπιπτοντως αποτύχει οικτρά) προβάλλεται αυτό το περιβόητο ταμείο το οποίο -άκουσον, άκουσον- θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις (sic) και τον ΦΠΑ (να κι ένα κολπάκι για να δικαιολογηθεί η αύξηση του). Αυτό που δε λέγεται όμως είναι ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους χρεοκοπίας των ταμείων είναι το γεγονός ότι το κράτος ΔΕΝ καταβάλλει την εισφορά που το ίδιο έχει νομοθετήσει!!!

    Και σε αυτό φυσικά φταίει η ξεπουλημένη ΓΣΕΕ που συμφώνησε με το νόμο Ρέππα και παλιότερα το νόμο Σιούφα και τη λογική της σαλαμοποίησης που προώθησαν.

    Αφήστε λοιπόν τα σάπια...

    ReplyDelete
  8. για να μη σχολιάσω τις ανοησίες του κομφούκιου περί "ισότητας" όταν είναι γνωστό πόσο επιβαρυμένη είναι η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια όσον αφορά το μέσο μισθό, τις αναπαραγωγικές εργασίες στο σπίτι κλπ κλπ

    ReplyDelete
  9. Το ΒΗΜΑ, 17/02/2008

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

    ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΨΥΧΑΡΗΣ

    Η σύγχρονη πολιτική ιστορία διδάσκει ότι τα κόμματα στην Ελλάδα γηράσκουν, ασθενούν και θνήσκουν - προσκαίρως: μια αόρατη δύναμη επιβάλλει τη «μετεμψύχωσή» τους! Ετσι το Κόμμα των Φιλελευθέρων διά της Ενώσεως Κέντρου έφθασε στο ΠαΣοΚ και το Λαϊκόν Κόμμα διά του Ελληνικού Συναγερμού και της ΕΡΕ έφθασε στη Νέα Δημοκρατία.

    Δύο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες είχαν τη δύναμη και την τόλμη να «κατεδαφίσουν» χωρίς προφανείς λόγους τα κόμματά τους και να προτείνουν στον λαό νέα σχήματα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «κληρονόμησε» τον Ελληνικό Συναγερμό (του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου) για να τον διαλύσει και να συστήσει την Εθνική Ριζοσπαστική Ενωση. Την οποία είκοσι χρόνια αργότερα θα καταργήσει για να προτείνει τη Νέα Δημοκρατία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα αρνηθεί την Ενωση Κέντρου, θα προκαλέσει το τέλος της και θα δημιουργήσει το ΠαΣοΚ, στο οποίο θα ενταχθούν προοδευτικά όλοι οι ψηφοφόροι του Κέντρου, που θα πάρει την εξουσία για περισσότερο από μία εικοσαετία.

    Στην περίοδο αυτή του δεύτερου ημίσεος του 20ού αιώνος και ως σήμερα έγιναν διάφορες προσπάθειες δημιουργίας «νέων» πολιτικών κομμάτων, που «ξεφύτρωσαν» κυρίως από τον χώρο της Δεξιάς ή του Κέντρου. Σε λίγα χρόνια (1977-1981) διαλύθηκε η (ακροδεξιά) Εθνική Παράταξη, που προσκαίρως μείωσε τη δύναμη της ΝΔ. Αργότερα, όταν ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ηγεσία της ΝΔ, η συντηρητική παράταξη έζησε την κρίση της αποχωρήσεως ομάδας βουλευτών υπό τον κ. Κ. Στεφανόπουλο, που τελικώς δεν ευδοκίμησε. Τέσσερα χρόνια έζησε και η πολυσυζητημένη Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επανήλθε τελικά στο «μαντρί» της Δεξιάς. Δεν είχε καλύτερη τύχη το ΚΕΠ του κ. Δ. Αβραμόπουλου ο οποίος ομοίως επέστρεψε οίκαδε.

    Αντιστοίχως απέτυχαν παταγωδώς και όλες οι διασπαστικές κινήσεις στον χώρο του ΠαΣοΚ. Τα σοσιαλιστικά όνειρα του Γεράσιμου Αρσένη έληξαν ταχέως. Και το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα του Δ. Τσοβόλα (ο οποίος απεχώρησε από το ΠαΣοΚ εγκαλώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου, πριν από την εποχή Σημίτη) είχε περιορισμένη διάρκεια.

    Η Ιστορία δηλοί ότι ο ελληνικός Λαός προτιμά στην πλειοψηφία του τις καθαρές λύσεις. Ψηφίζει κυβέρνηση - λίγοι είναι εκείνοι που ρίχνουν ψήφο διαμαρτυρίας.

    Στην επιτυχή λειτουργία του δικομματικού συστήματος εδράζεται η πρόοδος της χώρας εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες. Η πιθανολογούμενη από ορισμένους «ιταλοποίηση» της πολιτικής ζωής θα σήμαινε οπισθοδρόμηση με άγνωστες συνέπειες.

    Οι εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς ασφαλώς επιδρούν στο πολιτικό σκηνικό. Αλλά ο Γεώργιος Παπανδρέου στήριξε το μεγάλο λαϊκό κίνημα της δεκαετίας του '60 στον «διμέτωπο» (εναντίον Δεξιάς και Αριστεράς) και ο Ανδρέας Παπανδρέου ποτέ δεν συζήτησε εκλογική ή κυβερνητική συνεργασία με την παραδοσιακή Αριστερά.

    Σήμερα ορισμένοι μοιάζει να... θέτουν όρους για το αντίστροφο. Η εξουσία όμως δεν θα ανακτηθεί με «ενέσεις» εξ αριστερών. Αλλά με αληθή ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παρατάξεως.

    ReplyDelete
  10. " dr.marx said...
    Πιο υπερφίαλο άρθρο δεν έχω διαβάσει ποτέ μου!"

    Είπε ο γάιδαρος το πετεινό κεφάλα!

    ReplyDelete
  11. "Πολύ βρώμικο είναι το παιχνίδι που παίζετε...

    February 17, 2008 5:05 PM"

    Στο ΜΠΕΡ-ΠΑΝΤΕΙΟ σιτίζεσαι;

    ReplyDelete
  12. Dr Marx,

    Η "G700" έδοσε μια άλλη φωνή στην, αποκλεισμένη μέχρι τώρα απο τους βολεμένους, γενιά των 700 ευρώ.Μια φωνή ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ από τα κρατικοδίαιτα δίκτυα των προνομιούχων νομέων των κομματικών και συνδικαλιστικών εξουσιών.
    Αυτό σε ενοχλεί φίλε Μάρξ αλλά εμείς θα επιμείνουμε.Και έχουμε μαζί μας όλους τους νέους που νοιώθουν στο πετσί τους την εργασιακή ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ και τις συνέπειές της στη ζωή τους.Αν εσύ θέλεις να είσαι απέναντί μας δικαίωμά σου.Εμείς θα μείνουμε στα χαρακώματα και θα υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που θα βελτιώνει το μέλλον μας ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ.

    ReplyDelete
  13. Χάρη στο νόμο Σιούφα, dr. Marx, αν δεν κάνω λάθος, σώθηκε το Ασφαλιστικό.

    Έτσι δεν είναι;

    όσοι αντιδρούν για το Ασφαλιστικό χωρίς σοβαρά επιχειρήματα:

    1) Φοβούνται για τα προνόμια τους, γιατί θα αναγκαστούν να δώσουν και

    2) γουστάρουν αδιαφάνεια και κακοδιαχείρηση

    Σε άλλες χώρες το Ασφαλιστικό λύθηκε με συνέναιση ΟΛΩΝ.

    Εδώ; Η κρατικοδίαιτη ΓΣΕΕ αντιδρά γιατί πλέον δεν "πουλάει". Όπως επίσης αντιδρά γιατί ξέρει ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα κτυπήσουν τα κάστρα τους, δηλαδή τις ΔΕΚΟ!

    ReplyDelete
  14. "Η κρατικοδίαιτη ΓΣΕΕ αντιδρά γιατί πλέον δεν "πουλάει". Όπως επίσης αντιδρά γιατί ξέρει ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα κτυπήσουν τα κάστρα τους, δηλαδή τις ΔΕΚΟ!"

    E8elousia OTE ... megalo plhgma!

    ReplyDelete
  15. re marx paei exases to monopolio ton koinonikon diekdikiseon aaax...ti soy mele na patheis kaimene...

    ReplyDelete
  16. ΥΠΟ τις ΕΞΗΣ ΔΥΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

    1. Ο άντρας υποχρεούται να συμμετέχει κατά 50% στις δουλειές του σπιτιού
    και
    2. Ο άντρας υποχρεούται να ασχολείται με την ανατροφή των παιδιων κατά 50% επίσης.

    ΕΙΠΑΜΕ ΙΣΟΤΗΣ through and through.


    Aστειεύεσαι; Σε έλληνες κάφρους ΔΕΝ περνάνε τέτοιες απόψεις. Πάλι οι γυναίκες θα σηκώσουν τα βάρη -ως συνήθως- και στο μεταξύ δεν θα έχουν ουσιαστική υποστήριξη από το κράτος.

    ReplyDelete
  17. AIΣΙΟΔΟΞΙΑ λόγω ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥ
    (αφιερωμένο στην πρώτη Αποκρηά)

    "Εξαπανέκαθεν" οι Αθηναίοι στις Δημοτικές εκλογές βγάζουν τα απωθημένα τους ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ, [προσέξτε, το εκ του ασφαλούς], δλδ ΨΗΦΙΖΟΥΝ με το ΧΕΡΙ στην "καρδιά", ενώ στις Εθνικές με το ΧΕΡΙ ΜΟΝΟ, και ΠΑΝΤΑ, στην ΤΣΕΠΗ.
    Ο Αγγελος Τσουκαλάς ΚΑΙ ο Παυσανίας Κατσώτας εκλεχθηκαν Δήμαρχοι με ΣΗΜΑΙΑ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, της τότε ΕΔΑ - επίτευγμα σημαντικό αν ληφθεί υπόψη ότι, στα 50ς και στα 60ς, ο πλειοψηφών κεντρώος κόσμος, με μόνο το άκουσμα της λέξης "αριστερά", έβγαζε καρούλες.

    Ομως, από εποχής Γεωργίου Σουρή, οι Δημοτικές εκλογές συνιστούσαν ευκαιρία για φαιδρότητα, πανηγύρι, διασκέδαση. ΚΑΚΩΣ, κάκιστα βέβαια, αλλά λίγοι τις έβλεπαν σοβαρά και, ΤΡΑΓΙΚΑ, ακόμα και σήμερα, οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την Τοπική Αυτοδιοίκηση - εξ ου και η τελευταία έχει αρθεί σε βασικό ΚΟΜΒΟ της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

    Ο ΣΥΝ πήρε κάπου 11% στις Δημοτικές του 2006 και 5% στις Εθνικές του 2007, όπερ λέει πολλά.

    Καθ΄όλη την προεκλογική των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ περίοδο, ο Τσίπρας ΔΕΝ είπε βλακείες - ίσα-ίσα ήταν λογικότατος. Θα τον ψήφιζα, ομολογώ, αν δεν σταύρωνα τους οικολόγους.

    ΤΩΡΑ ΒΓΑΖΕΙ στη ΦΟΡΑ όλη την persona του, την ΨΕΥΔΟ-ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ του ΣΥΝ, με εμπρηστικά, αμετροεπή και, through and through, ΒΛΑΚΩΔΗ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ, ΩΜΑ ΨΕΥΔΗ και ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ. Πχ σε άρθρο του στην "Κιτρινοτυπία" (2007) περί ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ κατηγόρησε το Στράτευμα για καλλιέργεια πνεύματος "ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ" ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ [ωσάν να υπάρχει και προαιρετική (!!!)] και ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ

    ΛΕΣ
    και στο Στρατό, οπουδήποτε στην Ευρώπη ή αλλού, οι νέοι διδάσκονται πώς να επαναστατούν,

    ΛΕΣ και η Ελληνική Νεολαία
    ΔΙΑΝΟΕΙΤΑΙ και ΔΙΑΛΕΓΕΤΑΙ
    (Θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου), οπότε και η ανάγκη συλλογικής πειθαρχίας θα έπρεπε να "περάσει" μέσα από διεργασίες, δια της πειθούς και συνειδητά,

    ΛΕΣ και
    νοιάζεται η Νεολαία για ό,τιδήποτε εκτός από Ποδόσφαιρο, flip flops (ελληνιστί σαγιονάρες) Prada και σκυλο-μουσική. Εδώ αυτοί βαριούνται να κάνουν σεξ και θα κάτσουν να σκεφθούν;;

    Τέλος πάντων.

    Τhe intellectual frauds (δλδ οι επαγγελματίες της ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ εξΑΠΑΤΗΣης)
    είτε κατ ευθείαν από το πεζοδρόμιο (πχ Τσίπρας)
    είτε μέσα από γυμνασιακού επιπέδου ανωτατοποιημένα ιδρύματα τύπου Μπερμ-παντείου (πχ Βεργόπουλος και Σία), δλδ H AD INFINITUM ΣΑΒΟΥΡΑ ,

    ΔΕΝ έχουν αντιληφθεί ότι ο χρόνος πέρασε μπρος στα μάτια τους ή, το χειρότερο, σύρθηκε σαν χαλί κάτω από τα πόδια τους ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ,

    ΔΕΝ έχουν αντιληφθεί πως, σήμερα, τον μοναδικό Θεό που διατίθενται να πιστέψουν και οι γέροι και οι νιοί είναι ο Μαμωνάς,

    ΔΕΝ έχουν αντιληφθεί πως, από την στιγμή που η οικονομικώς αστικοποιηθείσα, αλλά μορφωτικά και κοινωνικά κατώτερη όσο ποτέ, λαϊκή τάξη, απόκτησε 150 τετραγωνικά ΣΥΝ λιθογραφία του εμετικού Φασιανού στο σαλόνι ΣΥΝ 2-3 αυτοκίνητα ΣΥΝ εξοχικό σε στύλ χωριάτικο με φλοκάτες gia zestasia και εκκλησάκι avec barbecue στο κήπο για κουλέρ "τοπικάλ",

    ΔΕΝ φθουράνε με τίποτα, μα με τίποτα σας λέω..............

    Η ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΑΞΗ, ο ατέλειωτος, πλούσιος πλέον, λαουτζίκος που κάποτε ήταν η ΨΥΧΗ και η ΚΑΡΔΙΑ της αριστεράς, τώρα αναζητεί καταφύγιο εκεί που δεν της αμφισβητούν τα ΚΛΕΜΕΝΑ της ΚΑΙ της εξασφαλίζουν τα ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ της.

    Οι ΟΝΤΩΣ ΦΤΩΧΟΙ μοιράζονταν ΙΣΤΟΡΙΚΑ, μοιράζονται ΚΑΙ θα μοιράζονται μεταξύ Κομμουνισμού ΚΑΙ Μοναρχοφασιστικών Κομμάτων.

    ΕΠΙΛΟΓΟΣ
    Τα περί ρεύματος προς αριστερά, ειδικότερα προς ΣΥΝ with or without Tsipras, είναι ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ.
    Η ανάγκη, όμως, είναι επιτακτική για
    ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ απαρχής και ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ.

    ReplyDelete
  18. erratum
    ΔΕΝ έχουν αντιληφθεί πως, σήμερα, τον μοναδικό Θεό που διατίθενται να πιστέψουν και οι γέροι και οι νιοί είναι ο Μαμωνάς,
    ->
    ΔΕΝ έχουν αντιληφθεί πως, σήμερα, ο μοναδικός Θεός που διατίθενται να πιστέψουν και οι γέροι και οι νιοί είναι ο Μαμωνάς,

    ReplyDelete
  19. @ Parmenides
    "ΑΝ υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ πρέπει να πάρει τη μορφή του ΠΡΑΣΙΝΟΥ φόρου για συγκεκριμένες δραστηριότητες και προιόντα και ΌΛΑ τα ποσά να κατευθύνονται στο συγκεκριμένο ταμείο."

    AYTO OYTE για ΑΣΤΕΙΟ να το λες Παρμενίδη.
    ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;

    ΔΙΟΤΙ

    1. Οι ΕΜΜΕΣΟΙ φόροι ήσαν και είναι ΚΑΤΑΔΙΚΗ των πραγματικά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΑΔΥΝΑΤΩΝ, δλδ αυτών των οποίων ΟΛΟ το εισόδημα διοχετεύεται σε ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ.

    2. Οι ΕΜΜΕΣΟΙ φόροι ΑΥΞΑΝΟΥΝ τις τελικές τιμές υπηρεσιών και αγαθών ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ένα ψευδο-πληθωρισμό Η ψευδαίσθηση πληθωρισμού που ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ την Ελληνική κοινωνία και την εκ μέρους της ΑΠΑΞΙΩΣΗ του ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

    3. Ο ΦΠΑ και το τεράστιο κόστος (σε αντιδιαστολή με την χαμηλή αμοιβή) της εργασίας είναι ΚΟΜΒΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ και ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ της ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
    και σε τελική ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ τον ΣΚΟΠΟ που υπηρετεί, αν θες, με μιά θεωρία Milton Friedman a l' envers, δλδ όσο θα αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ θα ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ οι ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ του κράτους, ή στην καλύτερη περίπτωση θα μένουν αμετάβλητες.

    ΕΞΕΣΤΙ ΠΑΡΜΕΝΙΔΗ ΑΣΧΗΜΟΝΕΙΝ

    Πως σου αρέσουν τα αρχαία ελληνικά μου parmie;

    ReplyDelete
  20. "AYTO OYTE για ΑΣΤΕΙΟ να το λες Παρμενίδη.
    ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;"

    Εάν το σύστημα είναι κλεπτοκρατικό(φοροκλοπές,εισφοροκλοπές)και δεν επιστρέφει το ΦΠΑ πίσω με τη μορφή κοινωνικού μισθού , τότε ΝΑΙ έχεις δίκιο.Απλά αυτό προυποθέτει ότι πρέπει να δεχθείς αυτό που δέχεται ο Φρίντμαν και όλη η Δεξιά-φιλελεύθερη Ανθρωπολογική θεώρηση.Οτι δηλ. ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ένας πλεονέκτης,κλέφτης και απατεώνας, και οτι το καλύτερο κοινωνικό αποτέλεσμα παράγεται από τον ανταγωνισμό μεταξύ κλεφτών και απατεώνων που ζούν σε μιά Μαμωνοκρατία που συντηρείται επειδή φοβάται "ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη".Γιαυτό και πιστεύουν ότι στα ανθρώπινα αποδίδει περισσότρο ο βούρδουλας όποια μορφή και να έχει.
    Νομίζω ότι έχουν δίκιο σαυτή τη θεώρηση για τη παιδαγωγικότητα του μαστιγίου.Αλλά μήπως βρέ αδελφέ οι ΟΥΤΟΠΙΕΣ μπορούν να μας φέρουν κάπως πιό κοντά στη παιδαγωγικότητα του καρότου; Μήπως δηλ. πρέπει να δοκιμάσουμε και κάποιες ΜΗ "ρεαλιστικές" σκέψεις που με τα σημερινά μας μάτια φαίνονται σαν ΑΣΤΕΙΑ ή έστω σαν ΑΣΧΗΜΙΕΣ;

    ReplyDelete
  21. ΑΝΟΗΣΙΕΣ τα περί επίλυσης.

    Entre-nous, το πρόβλημα είναι, πέρα και πάνω από την χαώδη ΚΑΙ ΜΗ ρεαλιστική κατάσταση του ευρύτερου ασφαλιστικού συστήματος, ότι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ εκτιμάται σε "κεφαλές".

    Σήμερα, έχουμε σχέση 1.75:1, εργαζομένων προς συνταξιούχους. Οι Αμερικανοί έχουν αντιστοίχως σχέση 4:1 αλλά δεν εφησυχάζουν. Εχουν ήδη αυξήσει κλιμακωτά το όριο συνταξιοδότησης πλέον των 65 ετών που είναι υποχρεωτικό για όλους.

    Οι "στατιστικές" για τα μέλλοντα να συμβούν ως προς το Ελληνικό ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, αλλά τους συνταξιούχους δεν είναι τίποτα περισσότερο από εικασίες. Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν ΘΕΤΙΚΑ ή ΑΡΝΗΤΙΚΑ ως προς την παραπάνω ΣΧΕΣΗ (δλδ του 1.75:1) και, εν σειρά, να επηρεάσουν την βιωσιμότητα του ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ συστήματος προς την μιά ή την άλλη κατεύθυνση.

    Σείς, ως τυπικοί Ελληνες, είδατε "λίγο φως" και το περάσατε γι' αυτό της Ανάστασης.

    Τα δεδομένα είναι ότι ΠΑΝΩ από την ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ που και εάν βελτιωθεί δεν θα αλλάξει σημαντικά, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που αν μεταβληθουν θα επηρεάσουν τον ΑΡΙΘΜΗΤΗ ή τον ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ του κλασματος.

    Α. ΑΡΙΘΜΗΤΗΣ
    1. Ηλίου φαεινότερο ότι η συντομότερη ένταξη των παρανόμων ή ημι-νομίμων μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα, η πολιτογράφηση και ενσωμάτωσή τους στη κοινωνία, θα αυξήσει όχι μόνο τον αριθμό των εισφερόντων στο σύστημα αλλά και την διάρκεια του υπό ασφάλιση εργασιακού βίου των μεταναστών ΚΑΙ, τέλος, την οικογενειακή τους συγκρότηση, την αναπαραγωγή τους και την μείωση του εγκλήματος - άρα θα έχουμε αύξηση του αριθμητή κατ' αριθμητική πρόοδο.

    2. Ο αριθμητής θα μειώνεται συνεχώς από την ολονέν διογκούμενη κατηγορία ΑΕΡΓΩΝ και ψυχικά διεστραμμένων παρασίτων, παραγώγων-κλώνων της Γενιάς του Πολυτεχνείου, τα οποία σπούδασαν διοίκηση επιχειρήσεων, τα αγόρια, και διαιτολογία ή ψυχολογία, τα κορίτσια. Ακόμα δε και εάν κάποτε βρουν εργασία στο κλάδο τους, ο εργασιακός βίος αυτών των ατόμων θα είναι δυσανάλογα βραχύς για συνταξιοδοτική κάλυψη έστω και μιάς στοιχειώδους διαβίωσης. Τέλος η πιθανότητα κοινωνικής ένταξης και ο βαθμός αναπαραγωγής αυτής της κατηγορίας αναμένεται να είναι σε χαμηλά επίπεδα.

    3. Οι νέες γενιές Ελλήνων είναι παχύσαρκες και νωθρές με μεγάλη επιρρέπεια προς ανάπτυξη διαβήτη ενηλίκων από την εφηβική ηλικία. Η δε ενασχόλησή τους κυρίως με spectator sports χωρίς συμμετοχή των ιδίων στα αθλήματα όχι μόνο δεν προωθεί την φυσική και ψυχική τους υγεία, αλλά πριμοδοτεί και καλλιεργεί την ΒΙΑ, εγκληματικότητα, την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής κλπ κλπ.
    Πιό ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όμως εδω (και γι αυτό ανέφερα αυτόν τον παράγοντα) είναι η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ που θα προκύψει εις βάρος του ΚΟΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ και η άμεση ανάγκη ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ αντιμετώπισης του ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ της χώρας.

    Β. ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ

    1. Αντε σε άλλα 10-15 χρόνια θάχουν πεθάνει όλοι οι εφτάψυχοι προ-κατοχικοί, οπότε το πρόβλημα της μακροβιότητας θα αρχίσει να περιστέλλεται προοδευτικά -> μείωση συνταξιούχων/παρονομαστού.

    2. Οι Ελληνες gangsters της Γενιάς του Πολυτεχνείου, που κατέστρεψαν Ο,ΤΙ βρήκαν όρθιο μπροστά τους, αν και πολυάριθμοι (εξ ου και ο όρος post war baby-boom), αναμένεται αντίθετα προς τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους να είναι βραχυβιότεροι λόγω κακής δίαιτας, παχυσαρκίας και σωματικής αδράνειας. ΕΤΣΙ θα πάρει η ΦΥΣΗ την εκδίκησή της ΚΑΙ θα απαλλαγείτε ΚΑΙ σεις από τα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ που έβγαλε ποτέ η Ελλάδα -> μείωση παρονομαστού. Σημειώσατε πως τουλάχιστον εδώ και 5 χρόνια έχει αρχίσει να παρατηρείται μια προοδευτική μείωση του προσδοκίμου ορίου επιβίωσης των Ελλήνων.

    3. Ενα άλλο ΤΡΑΓΙΚΟ, αλλά από δημοσιονομική άποψη ΚΑΛΟ, επακόλουθο του Goody's, tzatziki and shouvllllaki vlaho-baroque lifestyle, είναι ότι σε ορίζοντα χρόνου θα μειωθεί πάρα πολύ ΚΑΙ το δικό σας μήκος ζωής καθότι ΟΧΙ ΜΟΝΟ σιτίζεσθε με σκ--ά, ΑΛΛΑ σε αντίθεση με τον πολιτισμένο Δυτικό κόσμο πάσχετε και από ιατροφοβία και αποφεύγετε τις προληπτικές εξετάσεις και την ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, όπως ο διάβολος το λιβάνι, ΚΑΙ, αντ' αυτών, προσπαθείτε να ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ (!!!) τον ΚΑΡΚΙΝΟ με ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ, ΜΑΤΑΙΩΝΟΝΤΑΣ τον ως "ΕΠΑΡΑΤΟΝ" ή "ΕΞΩ ΑΠΟ ΔΩ" ή "ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΜΑΣ".
    Αρα, ΒΛΑΚΕΙΑ-> μείωση παρονομαστού.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
    Το ΠΩΣ θα λειτουργήσουν συμψηφιστικά ΟΛΑ αυτά είναι άγνωστο. Σας έδωσα πάντως ιδέες για σκέψη και περίσκεψη.

    ReplyDelete
  22. ΚΑΙ ΟΜΩΣ

    Κυρίες και Κύριοι,

    Αντί να συστήσει στον ΑΜΟΡΦΩΤΟ και ΑΞΕΣΤΟ λαό να μαγειρεύει σπίτι του με αγνά υλικά ώστε να εξασφαλίζει υγιεινή διατροφή και να εξοικονομεί χρήμα,

    Ο ΕΛΕΕΙΝΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ξεστόμισε πρίν 2-3 χρόνια, δεν θυμάμαι ακριβώς, από βήματος Βουλής

    "Μα είναι δυνατόν Συνάδελφοι, να ΜΗ μπορεί ο εργαζόμενος να φάει στο εστιατόριο;;;;"

    ΚΑΙ είπα μέσα μου,
    "ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΒΡΕ ΠΑΛΗΑΝΘΡΩΠΕ, να υποσκάπτεις την υγεία του ΛΑΟΥ προς ίδιον όφελος
    ΚΑΙ να υπερασπίζεσαι κάτι που σε ουδεμιά κοινωνία της Δύσης έχει καθιερωθεί ως ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ"

    ΑΛΑΒΑΝΟ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ ΩΣ ΕΧΘΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.

    ReplyDelete
  23. "ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
    Το ΠΩΣ θα λειτουργήσουν συμψηφιστικά ΟΛΑ αυτά είναι άγνωστο. Σας έδωσα πάντως ιδέες για σκέψη και περίσκεψη.

    February 18, 2008 8:20 AM"

    Το ρελευταίο σου σχόλιο είναι καταπληκτικό στο τρόπο που προσεγγίζεις το πρόβλημα.Η διαφορά μας βρίσκεται στο ότι εγώ δεν πιστεύω στην αποτελεσματικότητα των ορθολογικών λύσεων αλλά στούς χειρισμούς που απευθύνονται στο Αλογο.Εκεί πχ που στηρίζεται η διαφημιστική βιομηχανία.Γιαυτό και οι ανάγκες μας γιά Τσίπρες.Μιλάω γιαυτό που συμβολίζει και όχι για το πρόσωπο.Ο άνθρωπος δεν έχει τίποτε απόλα αυτά που του αποδίδουμε.Απλός σαυτή τη φάση έτυχε να είναι ο ημιονηγός που του φορτώσαμε τα άπλυτά μας.Να δουμε πως θα τα κουβαλήσει.Εγώ πάντως ετοίμασα μιά καλή βουκέντρα.

    ReplyDelete
  24. Είναι σίγουρο ότι το "προσδοκώμενο" θα μειωθεί δραματικά.Και είναι σίγουρο ότι η βιομηχανία της Υγείας θα τα πάει περίφημα.Η ιατρικοποίηση των πάντων οδηγεί σε ένα επιστημονικό ολοκληρωτισμό υψηλότατου κόστους.Ομως κάποιος Θεός καραδοκεί.ΠΟΥ θα επιβάλλει βίαια τις Σαρακοστές.Τις πραγματικές και όχι αυτές των νεοελλήνων και νεοδεσποτάδων.

    ReplyDelete
  25. Eπειδή δεν θυμάμαι na τόπραξα χθες, δράττομαι της ευκαιρίας να
    ευχηθώ ΟΛΟΥΣ "Καλές Απόκρηες".

    ΠΩΣ σου αρέσουν τα παπανδρεϊκά μου parmie;;;;;

    ReplyDelete
  26. Ο Δημιουργός παρά την πανσοφία του έκανε κάποια λαθάκια όταν έπλασε τον άνθρωπο.Του ενσωμάτωσε αποθήκες με τεράστια χωρητικότητα ενεργειακών αποθεμάτων,δηλ. λίπους.Τα τρόφιμα(θα τα λέμε σύντομα ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ) όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μετετρέπονται σε στερεό καύσιμο ,το λίπος, το οποίο αποθηκεύεται στα ρεσερβουάρ του σώματος.Μένει εκεί προσωρινά για να χρησιμοποιηθεί αργότερα.Οταν όμως το προσωρινό γίνεται μόνιμο τότε το σώμα αρρωσταίνει και το αναλαμβάνει το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης.ΤΟ λάθος του Δημιουργού είναι ότι δεν προέβλεψε παρατεταμένες περιόδους αφθονίας βιοκαυσίμων.Ετσι τώρα δεν βλέπω καμμία άλλη λύση απο το να αλλάξουμε Δημιουργό με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας.Είναι εφικτό και ελπιδοφόρο.Μέχρι τότε ας καταναλώνουμε λάιφ-στάιλ φάρμακα από το Π.Γιανακόπουλο για να μας αγοράζει κανένα Γιασκεβίτσιους να μας βοηθάει στη ξάπλα-σπόρ.Το επεσήμανε ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΞΥΠΝΟ ΤΡΟΠΟ.Για να θυμίσει στο Καραμανλή,φίλαθλο του ΠΑΟ,πού πάνε τα χρήματα από την αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών.

    ReplyDelete
  27. Οι Ναιναίκοι στη Κύπρο κερδίσανε κατά κράτος την ΟΧΙά.Με τους πρώτους Πάγκαλος,Ανδρουλάκης,κλπ,κλπ.Με τους δεύτερους Παπουτσής,Π.Οικονόμου,κλπ,κλπ.
    Ο Πούτιν, ο μεγάλος προστάτης της Κύπρου, έθαψε, τον εν offsore φίλο του,Τάσσο,με τις δηλώσεις του περί Βόρειας Κύπρου.

    ReplyDelete
  28. Από τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό εξαιρούνται οι στρατιωτικοί,λιμενικοί,αστυνομικοί,πυροσβέστες,που παίρνουν σύνταξη,και μάλιστα πολύ καλή, μεταξύ 45 - 50.Και το χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί μετα ασχολούνται με βρωμοδουλειές.Υποκλοπές και τα τοιαύτα..
    Αφησε και μιά μεταρρύθμιση για το ΓΑΠ ο Μεγάλος.Εμείς οι Γκαπίτες σευχαριστούμε Μεγάλε!

    ReplyDelete
  29. Tο Κόσσοβο ανεξαρτητοποιήθηκε.Η Φυρόμ αναβαθμίστηκε.Συμφέρει, λένε, τους Αμερικανούς.Εγώ δεν το καταλαβαίνω,αφού έχουν όλους τους άλλους Βαλκάνιους εναντίον τους.Ποιός μπορεί να μου εξηγήσει γιατί τους συμφέρει να έχουν το Κόσσοβο και τη Φυρόμ με το μέρος τους και τη Σερβία,Βουλγαρία,Ρουμανία,Ελλάδα εναντίον τους;

    ReplyDelete
  30. Ο Σημίτης άλλαξε γνώμη για τα Ελληνοτουρκικά.Δεν μας συμφέρει,λέει,η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
    Ο ΓΑΠ επιμένει ότι μας συμφέρει.
    Είδες ΓΑΠ τί μας κάνουν οι όμιλοι προβληματισμού; Θα μας στείλλουν να κάνουμε παρέα το Τάσσο μου φαίνεται.

    ReplyDelete
  31. έχουν το Κόσσοβο και τη Φυρόμ με το μέρος τους και τη Σερβία,Βουλγαρία,Ρουμανία,Ελλάδα εναντίον τους;
    -----------------------
    Γιατί οι Ρώσοι θα μας έχουν σαν αγωγοφύλακες (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, South Stream)...

    Το Ορθόδοξο Τόξο που έλεγε και ο Samuel...

    ReplyDelete
  32. Ενας ΓΑΠ με αρχίδια θα πρότεινε τη χρησιμοποίηση ΟΛΩΝ των κοινωνικών πόρων των "πλούσιων" ταμείων,πλήν όσων κατευθύνονται πρός ΟΓΑ,για το Ταμείο Αλληλεγγύης των γενεών.
    Ετσι γίνεται αντιπολίτευση ΓΑΠ.Τα άλλα είναι να κρυφοβράζεις στο ζουμί σου.Εμείς εδώ στη "Γ700" σου το προτείνουμε να το κάνεις και θα σε υπερασπιστούμε.ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.Αυτό θα σου δώσει το ζωογόνο αέρα που χρειάζεσαι για μια θετική και νικηφόρα αντιπολίτευση.

    ReplyDelete
  33. γ700:
    "..ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.."

    Στην πραγματικότητα η χώρα πάσχει από κυβέρνηση και όχι απο αντιπολίτευση,όπως τεχνηέντως διαδίδουν τα ΜΕΝΤΙΑ για να αποδομούν το ΓΑΠ.Ο ΓΑΠ όμως πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία και να λειτουργεί ως "οιονεί πρωθυπουργός" με κυβερνητικές προτάσεις(όπως αυτή η δική σας της διάθεσης των κοινωνικών πόρων) που θα σέρνουν το, αντιπολιτευόμενο το ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακό σύστημα, σε θέση άμυνας και απολογίας.

    ReplyDelete
  34. Kalo to teleytaio sxolio g700.m'aresei na tolmate na milate starata

    ReplyDelete
  35. Αχ τα νειάτα σας , πάνε χαμένα....
    Τι Κωστάκης και Γιωργάκης.
    Ας ξυπνησετε εγκάθετοι,θεωρητικοί στρουθοκαμηλιστες,φιλοσοφημένοι Δονκιχώτες,θύματα του ονείρου της θεσούλας στο δημόσιο,επαναστάτες του χαβαλέ,φιλόσοφοι των λόγων και όχι της σοφίας.
    Η γενιά μας θα πληρώσει τα σπασμένα.
    Αλλάξτε νοοτροποία ύφος και στιλ.
    Η g700 λέει όσα τόσο καιρό θέλαμε να πούμε και να ακουστούν.
    Μπράβο παιδιά
    Συνεχίστε δυναμικά
    Χτυπήστε τους αλύπητα.
    Αφυπνήστε όσους από μας κοιμούνται ακόμη!!!!!Τόλης.

    ReplyDelete
  36. καλά καλά, ονειρευτείτε λίγο ακόμα...

    Η περίπτωση σας μάλλον χρήζει ψυχιατρικής αντιμετώπισης...

    Δεν απάντησες όμως κομφούκιε σχετικά με τον αριθμό δημοσιεύσεων και ετεροαναφορών σου...


    χαχαχα

    ReplyDelete
  37. αν ο ΓΑΠ υιοθετούσε τις προτάσεις σας το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα έπεφτε σε 20%

    ReplyDelete
  38. κομφούκιος: τυπική περίπτωση παραληρηματικών ιδεών

    ReplyDelete
  39. δεν μπορώ επίσης να καταλάβω ποία η σχέση του ΦΠΑ με το κόστος εργασίας...

    Μάλλον θα κοβόσουν στα economics 101 κομφούκιε...

    χαχαχαχα

    ReplyDelete
  40. λυπάμαι τους ασθενείς του κομφούκιου...

    ποιος ξέρει τι ποσοστά βιωσιμότητας έχουν >;->

    ReplyDelete
  41. 45 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΙ 62 ΔΕΥΤΕΡΕΣ...

    ReplyDelete
  42. Ποιός μπορεί να μου εξηγήσει γιατί τους συμφέρει να έχουν το Κόσσοβο και τη Φυρόμ με το μέρος τους και τη Σερβία,Βουλγαρία,Ρουμανία,Ελλάδα εναντίον τους;

    Οι αμερικανοί σχεδιάζοντας σε βάθος 30ντίας, βλέπουν πως στην χερσόνησο του Αίμου, ο λαός με τη μεγαλύτερη γεωπολιτική δυναμική είναι οι ΑΛΒΑΝΟΙ! Τότε χρονικά περίπου θα είναι η πολυπληθέστερη εθνοτική ομάδα της Βαλκανικής μετά τους Τούρκους. Την Φυρομ από την άλλη την θέλουν διακαώς στο ΝΑΤΟ ώστε ο επερχόμενος διαμελισμός της να γίνει κάτω από ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ συνθήκες. Και μάντεψε ποιόν θα ευνοήσουν αυτές οι συνθήκες.

    Οι Σέρβοι είναι στη Ρωσική σφαίρα επιρροής και αμελητέα ποσότητα πια, οι Βούλγαροι το 2030 θα είναι περίπου 7 εκατ. με το 1/4 αυτών μουσουλμάνους, οι Ρουμάνοι με μια μεγάλοι Ουγγρική μειονότητα στο εσωτερικό τους είναι γενικά υπερ της διατήρησης του status-quo και γι αυτό είναι διατεθειμένοι να δώσουν γη και ύδωρ. And last but not least, η Ελλάδα, η χώρα του ήλιου, του φραπέ και της καρπαζιάς, είναι ανίκανη να προστατέψει ή να επιβάλει το οτιδήποτε στην περιοχή. With simple words, είμαστε οι ανύπαρκτοι της περιοχής.

    ReplyDelete
  43. And last but not least, η Ελλάδα, η χώρα του ήλιου, του φραπέ και της καρπαζιάς--> tis KARPAZAS.

    Mi ksexasoume kai ta ellinika mas.

    ReplyDelete
  44. @ "Anonymous" (=Dr MARX)
    "λυπάμαι τους ασθενείς του κομφούκιου...

    ποιος ξέρει τι ποσοστά βιωσιμότητας έχουν >;->"


    Iσα-ίσα βρε κουτέ πρέπει να χαίρεσαι αφού οι Αμερικανοί είναι ταγμένοι εχθροί σου και του κόμματός σου.

    ReplyDelete
  45. @ dr.marx
    "αν ο ΓΑΠ υιοθετούσε τις προτάσεις σας το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα έπεφτε σε 20%"

    Τότε θάπρεπε να το ενθαρρύνεις και να χαίρεσαι αφού θα κερδίζατε εσείς ένα σοβαρό ποσοστό των διαρροών.
    ΚΑΙ μη μου πεις τώρα πως νοιάζεσαι για το καλό του πασοκ.

    ReplyDelete
  46. Ρώτησε η δασκάλα(MEDIA) το Μπόμπο.
    Γιατί Μπόμπο δεν πάει καλά η Χώρα;
    Μπόμπος: Γιατί δεν έχει αξιωματική αντιπολίτευση κυρία.
    Δασκάλα(MEDIA):Μπράβο Μπόμπο!

    ReplyDelete
  47. Διαβάζοντας Άλαν...

    Από τη μία μεριά η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της Δύσης, αντιμετωπίζει μια αμείλικτη δημογραφική πραγματικότητα. Από την άλλη, παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση του προσδώκιμου ζωής και παράλληλα μια τάση βελτίωσης του επιπέδου υγείας του πληθυσμού. Ταυτόχρονα η οικονομική παραγωγή γίνεται ολοένα και περισσότερο πνευματική παρά σωματική, καθιστώντας την εργασία λιγότερο επίπονη σωματικά και περισσότερο απαιτητική πνευματικά. Αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε να προωθούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού να μπορεί, να επιζητά και να απαιτεί κίνητρα για να παραμείνει ενεργό για περισσότερα χρόνια (εφόσον αγαπάμε την εργασία και βλέπουμε τη δουλειά ως δημιουργία). Η συσσωρευμένη εμπειρία των ώριμων εργαζομένων και η επέκταση της συμμετοχής τους στην εργασία θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντική – και θετική – επίδραση στην οικονομική παραγωγή.

    Αντίθετα, παρατηρούμε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των ώριμων εργαζομένων να αποβλέπουν μανιωδώς στην πρόωρη συνταξιοδότηση ή / και να αρνούνται να εργαστούν για περισσότερα χρόνια. Η τρίτη ηλικία καταναλώνει κατά κεφαλήν πολύ περισσότερους πόρους απ’ ό,τι οι μικρότερες ηλικίες, θέτωντας έτσι τους κοινωνικούς πόρους υπό ασφυκτική πίεση. Το σημερινό σύστημα έχει αποδείξει – μάλιστα καταρρέει – ότι δεν μπορεί να διαθέσει πραγματικές παροχές στους συνταξιούχους χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τον εργαζόμενο πληθυσμό. Η στάση των ώριμων εργαζομένων και των σημερινών συνταξιούχων είναι ανώριμη ως και ανεύθυνη τόσο στο υπόλοιπο του συνόλου του πληθυσμού, όσο και για τους ίδιους. Για τη διατήρηση του μελλοντικού βιοτικού επιπέδου και άρα εκπλήρωσης των φιλοδοξιών όλων μας απαιτείται αύξηση της εθνικής αποταμίευσης και της παραγωγικότητας των κλάδων στους οποίους διοχετεύεται. Η αναβολή ή η σταδιακή (ήπιες μεταρρυθμίσεις του Καραμανλή) εφαρμογή των απαιτούμενων ρυθμίσεων θα σημαίνει υψηλότερους φόρους και χαμηλότερες απολαβές τα επόμενα χρόνια.

    Η μεγαλύτερη πληγή όμως είναι η υγειονομική περίθαλψη. Οι δαπάνες για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια μεγαλώνουν πιο γρήγορα από την οικονομία. Συγκεκριμένα από το 2004 μέχρι το 2007 οι δαπάνες σχεδόν διπλασιάστηκαν (από περίπου 3 δις ευρώ το 2004 σε 7 δις ευρώ το 2007). Πρέπει να μπει τάξη και διαφάνεια στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η ανισορροπία της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας πρέπει να επιλυθεί μέσω της ανάκλησης των προνομίων και των παροχών των πιο εύπορων τάξεων του πληθυσμού. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης, όπως μπορούν επίσης να μειώσουν το κόστος της και σίγουρα το κόστος της διοίκησης των νοσοκομείων. Όμως επειδή η τεχνολογία πολλαπλασιάζει τα είδη των θεραπειών, τείνει να αυξήσει τα γενικότερα έξοδα – πολλές φορές υπέρμετρα. Απαιτείται η δημιουργία ιδιωτικών λογαριασμών ή νομοθεσία που θα απαιτεί οι παροχές του συστήματος υγείας να χρεώνονται ανάλογα με το εισόδημα του καθενός. Παράλληλα απαιτείται συνειδητή πολιτική δέσμευση και προσπάθεια, νομοθετικά και σε επίπεδο εφαρμογής, ελέγχου του ξέφρενου αρμέγματος των ασφαλιστικών ταμείων από φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

    Το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολιτευτικής γενιάς έχει συσσωρεύσει αρκετό πλούτο και πηγές εισοδημάτων, τα οποία πρέπει να είναι υπεραρκετά για να χρηματοδοτήσουν την έξοδο τους από την εργασία. Τα μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος μέλη αυτής της γενιάς θα έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα με τη χρηματοδότηση των συντάξεων τους. Η διατήρηση των σημερινών κρατικών κοινωνικών ασφαλιστικών προγραμάτων που η αριθμητική τους απαιτεί υψηλή αναλογία εργαζομένων ως προς τους συνταξιούχους, θα γίνουν όλο και περισσότερο δυσβάχτατα και απαράδεκτα. Σε τελευταία ανάλυση, η μοναδική βιώσιμη επιλογή θα είναι ασφαλώς κάποια μορφή ιδιωτικής χρηματοδότησης. Οι δημογραφικές αλλαγές είναι η μοίρα μας. Δεν έχουμε άλλες επιλογές.

    ReplyDelete
  48. Χθές βράδυ λόγω κακών καιρικών συνθηκών δούλευε μόνο το ΜΕΤΡΟ απόλα τα ΜΜΜ.
    Είχαν κάνει άραγε οικονομική μελέτη πρίν το επιτρέψουν;
    Τα μέτρα ασφαλείας άραγε νά ήταν επαρκή;
    Σήμερα γιατί είναι κλειστό το ΜΠΕΡΜΠΑΝΤΕΙΟΝ(πολύ τη γουστάρω αυτή τη λέξη Κομφούκιε);

    ReplyDelete
  49. dr.marx
    δεν μπορώ επίσης να καταλάβω ποία η σχέση του ΦΠΑ με το κόστος εργασίας...

    Μάλλον θα κοβόσουν στα economics 101 κομφούκιε...

    χαχαχαχα

    Ως ΤΥΠΙΚΟΣ κομμουνιστής και ΤΥΠΙΚΟΣ "επιστήμων" της Μπερμ-Παντείου Σχολής Μαρξιστικών και Βεργοπουλικών Μελετών, ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙΣ scripta με σκοπό την δολοφονία χαρακτήρων - "παληά σας τέχνη κόσκινο" θα μου πεις. Σε τιμά πάντως που είσαι πιστός στις τακτικές και αρχές του κόμματός σου!

    Εγραψα λοιπόν παραπάνω and I quote:

    "Ο ΦΠΑ και το τεράστιο κόστος (σε αντιδιαστολή με την χαμηλή αμοιβή) της εργασίας είναι ΚΟΜΒΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ και ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ της ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ."

    Το παραπάνω ΔΕΝ λέει πως ο ΦΠΑ έχει σχέση με το κόστος της εργασίας, αλλά ότι ο ΦΠΑ ΟΜΟΥ με το υψηλό κόστος εργασίας είναι ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ της ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    "Ετερον ουδέτερον".

    Θα μου πεις "ΓΙΑΤΙ ο ΦΠΑ είναι τροφοδότης της Μαύρης Εργασίας;;;"
    ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩ:
    Ας πάρουμε ως παράδειγμα την επιχείρηση ηλεκτρολογικών υπηρεσιών Χ. Προκειμένου να είναι πιστευτός, ο ιδιοκτήτης και εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει ένα κύκλο εργασιών Α, όταν απασχολεί 2 εργασιακά νόμιμους, δλδ υπαλλήλους για τους οποίους πληρώνει εισφορές, και ένα κύκλο εργασιών 2Α όταν διαθέτει 4 υπαλλήλους and so on and so forth.

    Ανεξαρτήτως δε του αν χρέωσε ή όχι τους πελάτες του ΦΠΑ, ο επιχειρηματίας οφείλει να πληρώσει
    1) ΦΠΑ επί των ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ εισπράξεών του και
    2) Φόρο επί των κερδών της επιχείρησης (αφού αφαιρεθούν έξοδα, αποσβέσεις κλπ κλπ).

    Δεδομένου ότι πολλοί αν όχι όλοι σ' αυτού τους είδους τις επιχειρήσεις προσφέρουν υπηρεσίες ΧΩΡΙΣ απόδειξη, η διαφυγή καταβολής στο κράτος του ΦΠΑ είναι εύκολη.

    Επανέρχεται όμως το κράτος και λέει "Το ότι απασχολείτε 4 τεχνίτες κύριε Τάδε δηλοί πως έχετε εισπράξεις τουλάχιστον ποσού Υ ΚΑΙ γι αυτό θα μου καταβάλετε ΦΠΑ ωσάν να είχατε εισπράξεις αυτού του μεγέθους".

    Εχοντας, όμως, 2 εμφανείς και 2 αφανείς υπαλλήλους, ο επιχειρηματίας γίνεται ΠΙΣΤΕΥΤΟΣ όταν δηλώνει κύκλο εργασιών ΜΙΣΟ από τον πραγματικό του.
    Προκειμένου λοιπόν να πληρώσει ΜΙΣΟ ποσό εκ ΦΠΑ από όσα πραγματικά οφείλει ΚΑΙ να πείσει την ΔΟΥ, κοντολογίς δε ΚΑΙ διότι αυτό τον ευνοεί ΤΡΙΠΛΑ αφού αποφεύγει ΚΑΙ τις εργασιακές εισφορές ΚΑΙ μπορεί στην συνέχεια να εμφανίσει στην φορολογική του δήλωση υποδιπλάσια κέρδη πραγματικά, ΚΡΑΤΑΕΙ ΔΥΟ υπαλλήλους υπο ομηρεία!

    ΥΓ Να μου φιλήσεις την Αντιγόνη. Πες της πως έρχομαι την άλλη βδομάδα.

    ReplyDelete
  50. @ your bobos
    "Σήμερα γιατί είναι κλειστό το ΜΠΕΡΜΠΑΝΤΕΙΟΝ(πολύ τη γουστάρω αυτή τη λέξη Κομφούκιε);"

    Ααααααα

    Είναι President's Day, δλδ αργία στην Αμερική και εξ αντανακλάσεως....
    αντιλαμβάνεσαι.

    ReplyDelete
  51. Εχει το Μπερμπάντειο Bobos'studies?

    ReplyDelete
  52. your bobos said...
    Χθές βράδυ λόγω κακών καιρικών συνθηκών δούλευε μόνο το ΜΕΤΡΟ απόλα τα ΜΜΜ.
    Είχαν κάνει άραγε οικονομική μελέτη πρίν το επιτρέψουν;
    Τα μέτρα ασφαλείας άραγε νά ήταν επαρκή;
    Σήμερα γιατί είναι κλειστό το ΜΠΕΡΜΠΑΝΤΕΙΟΝ(πολύ τη γουστάρω αυτή τη λέξη Κομφούκιε);

    February 18, 2008 5:20 PM


    -----

    Το γεγονός δείχνει πως υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να κοιτούν πιό μακριά και να έχουν περισσότερη κοινωνική ευαισθησία από κάποιους δήθεν ευαισθητοποιημένους επαναστάτες του καναπέ που νομίζουν πως ασκούν πίεση ενώ στην ουσία σύρονται πίσω από τις μικροπολιτικές επιδιώξεις του καθενός...

    ReplyDelete
  53. valte themata stin atzenta kai mi masate, ta issues proothoyntai mono mesa apo sygkroyseis ki antiparatheseis.good night

    ReplyDelete
  54. Από τη μία λοιπόν έχουμε το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο αλλοιώνει τη βάση πάνω στην οποία βασίζεται η δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 11 εκ. άτομα πληθυσμό. Τα περίπου 4,3 εκ. είναι το συνολικό εργατικό δυναμικό, από τα οποία τα 3,2 εκ. είναι άνω των 55 ετών. Επιπλέον, τα 2,1 εκ. του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, σήμερα δλδ στην τρίτη ηλικία και στην κατηγορία των συνταξιούχων. Όσο δυσμενή φαντάζουν αυτά τα νούμερα σήμερα, φανταστείτε πόσο ακόμα πιο δυσμενή θα φαντάζουν σε 15-20 χρόνια από σήμερα. Παρεμπιπτόντως, οι προβλέψεις για τη μεταβολή του πληθυσμού και του ανθρώπινου δυναμικού είναι από τις πιο απλές και σίγουρες προβλέψεις που μπορούν να κάνουν οι οικονομολόγοι.

    Το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα είναι ωρολογιακή βόμβα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, και με βάση τις προβλέψεις για την επόμενη 20ετία, οι φόροι ΜΑΣ και οι απολαβές ΜΑΣ όχι απλά θα συρρικνώνονται (μαθηματικά θα πρέπει σε 20 χρόνια να κατευθύνονται εξ’ολοκλήρου στις συντάξεις της τρίτης ηλικίας) αλλά θα επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα ολόκληρη την παραγωγική βάση της χώρας και την οικονομία. ΜΟΝΟ με το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα, αγνοώντας τα επιμέρους προβλήματα, η Γενιά των 700 Ευρώ θα μετατραπεί σε Γενιά των -700 Ευρώ. Αυτό δεν είναι πρόβλεψη, είναι πραγματικότητα.

    Ταυτόχρονα, σε μια περίοδο δημογραφικής έξαρσης, από τα τέλη της δεκαετίας του 40 ως και τα τέλη της δεκαετίας του 70, τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας δημιούργησαν τεράστια αποθεματικά. Πού είναι αυτά σήμερα? Η αδυναμία να διαχωρίσουμε την υγειονομική περίθαλψη από το συνταξιοδοτικό σύστημα, κατ’ αρχάς, όχι μόνο εξαφάνισε τα αποθεματικά, αλλά υπερχρέωσε το ασφαλιστικό σύστημα στο σύνολο του. Σήμερα, τα παιδιά των λουλουδιών περνάνε στο χρονοντούλαπο του εργασιακού βίου ενώ παράλληλα αποτελούν τη μεγαλύτερη καναταναλωτική ομάδα του πληθυσμού, χωρίς την αντίστοιχη παραγωγική βάση ικανή να αντεπεξέλθει σε αυτές τις ανάγκες.

    Επιπλέον, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων λεηλατήθηκαν σταθερά και διαχρονικά από το κράτος για να καλύψει τις διάφορες ανάγκες άσκησης κοινωνικής πολιτικής με τον πλέον μπακαλίστικο τρόπο, με την πλέον λησταρχική μέθοδο εις βάρος των μελλοντικών γενεών. Τα χρηματοοικονομικά και υγειονομικά πυράγχας, ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του 90 και μετά, με μια υπέρμετρη αύξηση από το 2004 και μετά (πρωτοφανές όταν η πολιτική δέσμευση είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών, η επανίδρυση του κράτους και η επιστροφή της διαφάνειας) πολλαπλασίασαν το ρυθμό αρμέγματος των αποθεματικών χωρίς καμία θετική αλληλεπίδραση στον ιστό του κοινωνικού κράτους, και καθιέρωσαν τη μέθοδο της ληστείας, προσφέροντας στο πιάτο των νέων γενεών μια κληρονομιά λεηλατημένων συλλογικών αγαθών και υπηρεσιών αλλά και μια νοοτροπία που δε σέβεται, δεν προασπίζεται, δεν προωθεί τα συλλογικά αγαθά.

    Το αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης είναι νεκρό. Το ασφαλιστικό σύστημα αιμοραγεί από τα πυράγχας της υγειονομικής περίθαλψης και από την κακοδιαχείριση του κράτους. Το δημογραφικό είναι μπροστά μας. Η μετάλαξη του συστήματος σε 3πυλωνικό, αυτόνομο από κοινωνική πολιτική, διαιρεμένο σε συνταξιοδοτικό και ξεχωριστό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι μονόδρομος. Όχι άλλη καταλήστευση, όχι άλλο κουτόχορτο, όχι άλλη αδράνεια, όχι άλλο μέτρημα των κουκιών του πολιτικού κόστους, όχι άλλος δανεισμός, όχι άλλη πίεση προς τα κάτω της παραγωγικής βάσης, των μισθών μας και της ποιότητας ζωής μας.

    ReplyDelete
  55. δηλαδή σύμφωνα με τη λογική σου οι επιχειρηματίες δεν πληρώνουν ΦΠΑ για να μη δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους; (και επομένως να μειώνουν το κόστος εργασίας - για να μη λες ότι διαστρεβλώνω, διαστρεβλωτή μου)

    Αυτό πρώτη φορά το ακούω!!! Θα μπορούσαν να πληρώνουν ΦΠΑ και να μην δηλώνουν τους εργαζομενούς τους ή και το αντίθετο να μην πληρώνουν ΦΠΑ και να δηλώνουν τους υπαλλήλους τους, με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζουν χαμηλά κέρδη και να φορολογούνται λιγότερο.

    Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ άμεση συσχέτιση μεταξύ του ενός και του άλλου.

    Φυσικά μπορεί να συμβαίνει και αυτό που λες, αλλά δε σχετίζεται με κανέναν άμεσο τρόπο με τη μαύρη εργασία.

    Για αυτήν ψάξε τις αιτίες στην ολοκληρωτική απουσία ελέγχων, σε νομοθετικές ρυθμίσεις του τύπου "ο μετανάστης να εξαγοράζει τα ένσημα που του λείπουν για να νομιμοποιηθεί" κλπ κλπ. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, σε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αποφάσεις...

    ReplyDelete
  56. Αν δηλαδή η μη απόδοση του ΦΠΑ δεν εξυπηρετεί τη μείωση των κερδών που δηλώνονται, δεν έχει απλά κανένα νόημα. Γιατί ο ΦΠΑ ως γνωστόν επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τους καταναλωτές...

    ReplyDelete
  57. δηλαδή σύμφωνα με τη λογική σου οι επιχειρηματίες δεν πληρώνουν ΦΠΑ για να μη δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους; (και επομένως να μειώνουν το κόστος εργασίας - για να μη λες ότι διαστρεβλώνω, διαστρεβλωτή μου)

    ΔΕΝ λέω αυτό ΚΡΕΤΙΝΕ.
    Λέω ότι για να ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΠΑ ο ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ (χρέωσε δεν χρέωσε ΦΠΑ στον πελάτη, υποχρεούται να το πληρώσει επί των δηλουμένων εισπράξεων του) το οποίο τεκμαίρεται από τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης του που, εν σειρά, συμπεραίνεται έμμεσα από τον αριθμό των νομίμως απασχολουμένων, οι εργοδότες ΚΡΑΤΟΥΝ υπαλλήλους στη "μαύρη" ώστε να εμφανίζουν μειωμένες δραστηριότητες.

    ΕΙΣΑΙ και ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΑΣ

    ReplyDelete
  58. Να το πω και ΑΛΛΙΩΣ επειδή φαίνεσαι πολύ ΜΕΡΜΠΑΝΤΕΙΑΚΟΣ

    Αν έχεις 8 αντί 2 υπαλλήλων η κοινή λογική λέει ότι έχεις αρκετή δουλειά στην ηλεκτρολογική σου επιχείρηση.
    ΚΑΙ αναμένεται ότι έχεις ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ 4Α με 8 υπαλλήλους, και Α με 2 υπαλλήλους.
    ΟΠΟΤΕ δηλώνοντας εισπράξεις Α πετυχαίνεις
    1) να πληρώσεις ΦΠΑ επί Α και όχι 4Α, που μπορεί και να το εισέπραξες οπότε κερδίζεις ΔΙΠΛΑ (απάτη εις διπλούν), και
    2) να πληρώνεις λιγότερους φόρους εισοδήματος.

    Τις ΤΥΧΟΝ απώλειες εκ ΜΗ δηλουμένων εξόδων του μαύρου μισθού των 6 υπαλλήλων, τις ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΟΥΝ τα αδήλωτα ΕΣΟΔΑ.

    Αυτο ΙΣΧΥΕΙ ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι για κάθε επίσκεψη χρεώνουν 50 ευρώ. ΑΡΑ μιά ΜΟΝΟ επίσκεψη (αδήλωτη) τη μέρα ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ το ΜΑΥΡΟ ΜΙΣΘΟ του ΚΑΘΕ ΜΑΥΡΟΥ τεχνίτη.

    Τόπιασες τώρα Ντοκτορ Μπερμπάντειος;;;;

    ReplyDelete
  59. Δεν ξέρεις τι λές ξυπνοπούλι κομφούκιε και φαίνεται ότι δεν έχεις ιδέα από φοροτεχνικά ζητήματα.

    α) Όταν λέμε ότι μία επιχείρηση κλέβει το ΦΠΑ, σημαίνει ότι δεν κόβει τιμολόγια και έτσι εμφανίζει λιγότερα έσοδα και λιγότερες ακαθάριστες εισπράξεις προκειμένου να πληρώσει μικρότερο ΦΟΡΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κάνει και ΟΧΙ γιατί πρέπει να πληρώσει το ΦΠΑ το οποίο ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ πληρώνει ο τελικός αγοραστής του ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Ή ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

    β) ο ΦΠΑ δεν τεκμαίρεται επί του "κύκλου εργασίων της επιχείρησης" ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ και εν συνεχεια ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ στο κράτος (δηλαδή η επιχείρηση παίζει ένα μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του αγοραστή και του κράτους).

    γ) Το γεγονός ότι μια επιχείρηση θέλει να εμφανίζει λιγότερα κέρδη και μικρότερο κύκλο εργασιών (και όχι η ύπαρξη του ΦΠΑ) μπορεί να έχει μια συνέπεια στον αριθμό των εργαζομένων που θα πρέπει να αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο κύκλο εργασίων, αν και δε νομίζω ότι σε μικρές επιχειρήσεις παίζει κανένα φοβερό ρόλο!

    δ) Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ για τον οποίο μία επιχείρηση δε δηλώνει τους εργαζόμενους δεν είναι φυσικά ο προηγούμενος αλλά το μεγάλο ΚΟΣΤΟΣ των εισφορών. Με άλλα λόγια η μη καταβολή εισφορών είναι προσπάθεια ΜΕΙΩΣΗΣ του ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    ε) Το κράτος κατ'αυτόν τον τρόπο χάνει διπλά. Αφενός διότι δεν αποδίδεται το ΦΠΑ, αφετέρου διότι δεν λαμβάνει το σύνολο του φόρου επί των κερδών.

    στ) Το ΦΠΑ είναι 19%.. Αν ο πελάτης το πληρώσει παίρνει τιμολόγιο και έτσι η επιχείρηση ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ το αποδίδει.

    Με άλλα λόγια η επιχείρηση ΔΕΝ επιβαρύνεται από το ΦΠΑ και ούτε κερδίζει από αυτό, αφού όπως σου είπα είναι ένας απλός μεσολαβητής. Αυτό που θέλει να πετύχει από τη μη καταβολή του είναι οι μειωμένοι φόροι επί των κερδών. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ αλλά η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    Δευτερευόντως, το ίδιο θα συνεβαίνε (όσον αφορά το τεκμήριο του αριθμού των εργαζομένων) και αν δεν υπήρχε ΦΠΑ αν εμφάνιζε μικρότερο κύκλο εργασιών και λιγότερα κέρδη...

    Επομένως το ΦΠΑ δεν παίζει ΚΑΝΕΝΑΝ ρόλο σε αυτό.

    Από ότι φαίνεται δεν έχεις πληρώσει ποτε ΦΠΑ

    ReplyDelete
  60. erratum: το ΦΠΑ είναι 19% για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, για άλλες όπως π.χ. τα βιβλία είναι πολύ μικρότερο 4% νομίζω.

    ReplyDelete
  61. και για να μην ξεχνιόμαστε, μείωση του κόστους εργασίας = μείωση του άμεσου και έμμεσου (κοινωνικού) μισθού.

    ReplyDelete
  62. @ ντόκτορ μαρξ
    Από ότι φαίνεται δεν έχεις πληρώσει ποτε ΦΠΑ

    Είπε η Λιάνη την Ελισάβετ βλάχα!!!

    ReplyDelete
  63. ok,

    απλώς δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς έλεγες γιατί εσύ δεν είχες ιδέα τι εστι ΦΠΑ και επομένως ψιλομπερδευτηκα με τις ασυναρτησίες σου...

    ReplyDelete