Sunday, November 25, 2007

Κύριε Υπουργέ, Καλά Χριστούγεννα

Από τον Γιάννη Σεμιτέκολο,

Η ιδέα για ένα αφιέρωμα στη γενιά των 700 ευρώ μας ήρθε, όταν στο mail του περιοδικού έφτασε το βιογραφικό της Έρρικας, η οποία στα προσωπικά στοιχεία του C.V. της δήλωνε υπερήφανα "μέλος της γενιάς των 700 ευρώ". Ακολούθησε μια σύσκεψη ωρών στο γραφείο, με τέτοια ένταση και πάθος, που δεν σου κρύβω πως είχα πολλούς μήνες να δω. Ιδέες έπεσαν πολλές. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα εξάλλου θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα ολόκληρο βιβλίο.

Μια από αυτές ανήκε στον Ηλία: "Θέλω τη γνώμη του κ. Αλογοσκούφη, πειράζει;" Οι απορίες του ηλία έπεσαν στο χαρτί, έγιναν mail και στάλθηκαν στον υπουργό. Κι εκείνος, προς τιμήν του και παρά το γεγονός πως βρισκόταν στο εξωτερικό, βρήκε το χρόνο και τη διάθεση να του απαντήσει. Τον ευχαριστώ δημοσίως για την τιμή που μας έκανε.

Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο υπουργός είπε τη μισή αλήθεια. Ναι, έχει δίκιο όταν λέει πως όταν είσαι πιτσιρίκος και ξεκίνας τη δουλειά, όσα πτυχία κι αν έχεις, όσες γλώσσες κι αν μιλάς, ξεκινάς από χαμηλά και με λίγα λεφτά. Αυτό εξάλλου είναι και το πιο δημοφιλές είδος management στις ΗΠΑ, όπου στις μεγάλες εταιρείες πρέπει υποχρεωτικά να ξεκινήσεις από paper boy, να μάθεις όλη τη δουλειά από την αρχή της, ούτως ώστε "όταν έρθει η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα" και αναρριχηθείς στην κορυφή, να έχεις πλήρη έλεγχο και γνώση τόσο των αναγκών , όσο και των στόχων της εταιρείας.

Ο υπουργός, όμως, δε δικαιούται να "πανηγυρίζει" πως ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα είναι ο έβδομος υψηλότερος ανάμεσα στα 20 από τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί αυτή η πραγματικότητα επί της ουσίας ισχύει από τη στιγμή που μέλη της Ε.Ε. έγιναν κράτη του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Και βεβαίως, υπουργέ μου, τα πάντα είναι μέτρο σύγκρισης. Διότι, αν ο σημερινός Έλληνας επτακοσάρης συγκριθεί με τον αντίστοιχο στο Αφγανιστάν, όχι απλώς πρέπει να πανηγυρίζει, αλλά θα 'πρεπε ήδη να πηγαίνει στη δουλειά του με Ferrari και τέσσερις-πέντε body-guards. Αν όμως συγκριθεί μ' αυτόν της Αγγλίας, της Σουηδίας ή της Αμερικής, μάλλον πρέπει να δέσει μια πέτρα στο λαιμό και να φουντάρει από την Ακρόπολη.

Κατά τη γνώμη μου, υπουργέ μου, το ουσιαστικό πρόβλημα της γενιάς των 700 ευρώ δεν είναι τα χρήματα. Λίγο το τάπερ της μαμάς, λίγο η συμπληρωματική εργασία, λίγο η υπομονή, λίγο η οικονομία, αυτή η γενιά τα φέρνει βόλτα. Οι σημερινοί 25άρηδες, χωρίς να το καταλάβουν, έχουν γίνει σαν τις κατσαρίδες, καταφέρνουν κι επιβιώνουν και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Το πρόβλημα, υπουργέ μου, είναι το όραμα. Το όραμα για το αύριο, που πλέον δεν υπάρχει. Οι στόχοι για το μέλλον, που πλέον μπαίνουν δύσκολα, γιατί προέχει η επιβίωση, το σήμερα. Διάβαζα τις προάλλες πως η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών δεκαοκτάρηδων οραματίζονται, λέει, να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Σταυροκοπήθηκα. Όταν εγώ ήμουν δεκαοκτάρης, στα τέλη του '80, έτσι και δήλωνες πως ήθελες να γίνεις "δημόσιος", σε πλακώνανε στις φάπες, έπεφτε σύρμα στην παρέα και οι γκόμενες σ'έδειχναν με το δάχτυλο -"κοιτάξτε έναν μαλάκα, ο πατέρας του έχει τα κονέ και θα τον βάλει στη ΔΕΗ".

Σήμερα; Όσα φάμε, όσα πιούμε κι όσα αρπάξει ο κώλος μας. Ποιο αύριο, ποιο μέλλον. Οι τράπεζες να είναι καλά, να μας κόψουν κάνα δάνειο, δυο-τρεις πιστωτικές, πέντε-έξι άτοκες κι έχει ο θεός. Έτσι σκέφτεται η πλειοψηφία των πιτσιρικάδων σήμερα, υπουργέ μου. Όσο για τη μειοψηφία, μην το ψάχνεις, έχει πέσει -χρόνια τώρα- σε χοντρή κατάθλιψη.

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, υπουργέ μου, σκοπός της πολιτικής σας δεν θα έπρεπε να είναι μόνο "η δημιουργία μιας δυναμικής οικονομίας που θα μπορεί να υποστηρίξει ακόμη υψηλότερους μισθούς". Ίσως πρώτα θα έπρεπε να φροντίσετε την αλλαγή ψυχολογίας του λαού σας. Που πάει στα σχολεία και δε μαθαίνει γράμματα. Που θέλει να κάνει οικογένεια, αλλά δεν ξέρει πως θα τα βγάλει πέρα. Που φοβάται να αρρωστήσει, γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους γιατρούς. Που του ζητάτε να δουλεύει μέχρι να ψοφήσει και μετά να του στέλνετε τη σύνταξη -Παραδείσου και Αγίου Πέτρου γωνία. Που πλέον νιώθει εθνικά υπερήφανος μόνο όταν κατακτά την πρώτη θέση στη Γιουροβίζιον. Που δεν ξέρει πλέον για ποιους, γιατί και για ποιο λόγο να προσπαθήσει περισσότερο.

Υπουργέ μου εγώ είμαι από τους τυχερούς. Ξέρεις γιατί; Γιατί δουλεύω με τη μειοψηφία της γενιάς των 700 ευρώ. Δουλεύω με πιτσιρικάδες που βράζει το αίμα τους, που πιάνουν την πέτρα και τη στύβουν. Που κάθε μέρα μου μαθαίνουν καινούρια πράγματα. Που ακόμη πιστεύουν πως μπορούν ν' αλλάξουν τον κόσμο -η αγωνία μου ξέρεις είναι να μην κάνω καμιά χοντράδα και τους χαλάσω το όνειρο. Κι ελπίζω το περιοδικό μου να συνεχίσει να πηγαίνει καλά, για να τους δώσω και κανά φράγκο παραπάνω. Για τους πολλούς αγχώνομαι. Ελπίζω κι εύχομαι κάποια στιγμή να αγχωθείς κι εσύ.

Κύριε Υπουργέ, καλά Χριστούγεννα

Ο Γίάννης Σεμιτέκολο είναι εκδότης και διευθυντής του περιοδικού MAX. Το παραπάνω άρθρο αποτελεί το editorial του τεύχους Δεκεμβρίου 2007.

122 comments:

  1. Η επιστολή του Ηλία Αναστασιάδη -δημοσιογράφου του περιοδικού Max- προς τον κο Αλογοσκούφη, η απάντηση του υπουργού, καθώς και το πεντασέλιδο αφιέρωμα στη γενιά των 700 ευρώ, μπορείτε να τα βρείτε στο MAX του Δεκεμβρίου.

    ReplyDelete
  2. Μια ιστοσελίδα φτιάξτε παιδιά...

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. Κομφούκιος said...
    1. Εχετε δίκαιο κύριε Σεμιτέκολο όταν ισχυρίζεσθε ότι δεν συγκρίνουμε εαυτούς και τα επιτεύγματά μας με αυτούς που είναι στον πάτο, αλλά με αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή.
    ΟΜΩΣ, ΚΑΙ η δική σας παραίνεση ("να συγκριθούμε με τους Αμερικανούς και τους Σουηδούς και τους Αγγλους νέους") είναι ΕΛΛΙΠΗΣ και (δια)δηλωτική προκατάληψης από μερους σας.
    FLAWLESS STATISTICAL APPROACH:
    Greek versus American
    Greek versus Swedish
    Greek versus British youth
    but
    VIS-A-VIS TIME
    that is
    in
    1970,
    1980,
    1990,
    2000.
    Tότε και μόνο τότε θα μπορείτε να βγάλετε λογικά και δίκαια συμπεράσματα.

    2. Σοαβρολογείτε κύριε;;
    Περιμένετε από την κυβέρνηση, τους υπουργούς και, κατ επέκταση, τους πολιτικούς να δώσουν μαθήματα ψυχολογίας στα παιδιά;;;;;
    Τώρα, δλδ όπως και στον σκοταδιστικό Νότο των ΗΠΑ, θα περιμένουμε (δήθεν) τον πρόεδρό μας να παίξει τον ρόλο του γονέα;;;;
    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ κύριε Σεμιτέκολο;;;

    ΧΟΝΤΡΗ Η ΚΟΤΣΑΝΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ

    ReplyDelete
  5. Μεσημέρι, στην πλατεία Ρηγίλλης. Φθάνει το λεωφορείο του Μωραϊτη. Στο πεζοδρόμιο περιμένουν εναγωνίως μπαμπάς, περασμένα 60 και η μαμά 50+. Ανοίγει η πόρτα και ξεπροβάλλει ένα 14χρονο πρώιμο κτήνος, κάπου 180 ύψος με 200 κιλά και πρησμένη μυπαθητική προσώπα δίπλα στην ο οποία ο καραμανλής θα έμοιαζε ιδιοφυής.

    Κατεβαίνει ο παίδος, ανέκφραστος. Αυτοί με αγωνία στο πρόσωπο να ακούσουν μιά κουβέντα του. Ο παίδος δεν τους φιλάει, δεν ανταλλάσσει καν χειραψία. Δεν μιλάει, δεν χαμογελάει, απλά βαριέται.
    Τον απάλλάσσουν αμέσως από το σακίδιο και αυτός πςριφρονώντας τους προχωράει μπροστά και κείνοι τρέχουν σαν τσιράκια από πίσω.

    Το μέλλον της Ελλάδος, so to speak.

    ReplyDelete
  6. Έλα κομφού τα παραλές, μαμούχαλα υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η ηλικία των γονέων δεν έχει άμεση σχέση εάν κρίνω από τη μαμουχαλίαση που είδα Αγγλία (όχι στα κυριλέ μέρη αλλά λίγο παραδίπλα) όταν οι μισοί νέοι στα 20 έχουν γονείς στα 40. Μερικοί μάλιστα πηγαίναν και στη ντίσκουυ με μαμά για να ελέγχουν με τι γκόμενους παίζει... άσε ρε... αφού δεν είναι αυτό το μέλλον στην Ελλάδα πάλι καλά.

    Το άρθρο με τους τραγόπαπες παραπάνω το βρήκα άσχετο. Αν η θρησκεία ήταν το πρόβλημα Ελλάδα, 9 στους 10 Έλληνες θα είχαν λύσει ήδη τα βασικά προβλήματά τους.

    Όσο για το άρθρο παραπάνω δεν έχω πολλά να πω - θυμάμαι όμως ότι και στα τέλη των 80ς παρά την όποια αντίδραση για το μέγεθος του κρατικού μηχανισμού και τον τρόπο λειτουργίας, το να μπεις σε δημόσια υπηρεσία ήταν ο στόχος των περισσοτέρων νέων - εξού και γιατί οι στρατιωτικές σχολές (ιατρικές και τα σχετικά) μαζεύαν τις υψηλότερες βάσεις.

    ReplyDelete
  7. Μέλος της Γενιάς των 700 ευρώ??

    Από πότε ρε παιδιά έχουμε και μέλη?

    ReplyDelete
  8. Όσο για το Μαξ, το θέμα δεν είναι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα Ηλία, και κ. Αλογοσκούφη. Στην Αμερική ο κατώτατος μισθός είναι μισός απ, ότι στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι 5-7 χρόνια μετά στην Ελλάδα το 17% βγάζει ακόμα 700, ενώ οι υπόλοιποι 80% βγάζουν 900 ευρώ. Δηλαδή, ο πληθωρισμός, ακόμα κι ο πλασματικός επίσημος, ανεβαίνει πιο γρήγορα.

    Μας κάνετε να ακουγόμαστε λες και το μόνο που θέλουμε είναι καλύτερα λεφτά, και μάλιστα τα κατώτατα. Δυστυχώς υπάρχουμε κιόλας πολλοί, πάρα πολλοί, ανεγκέφαλοι, ψωνισμένοι, αποπροσανατολισμένοι νέοι που μόνο αυτό σκεφτόμαστε. Μας ποτίζουν και με ένα σωρό μαλακίες lifestyle glamour, που ξαφνικά οι βασικές μας ανάγκες είναι τα τσιγάρα, το φαγητό (όχι να φάμε, αλλά το cuisine), τα αυτοκίνητα, τα κινητά, τα ρουχαλάκια, ο ηδονισμός, οι γκόμενες κι οι γκόμενοι (που είναι ματσό ή διάσημοι) κλπ.

    Και εσείς Μαξ, Νίτρο, και δεν ξέρω τι άλλη κωλοφυλλάδα κυκλοφορεί, φέρετε τεράστια ευθύνη στην καλλιέργεια αυτού του lifestyle. Είστε πρωτοπόροι στο να δημιουργείτε τα χλιδ-άεργα πρότυπα.

    Καλό το editorial, αλλά ποια η σχέση του με τις υπόλοιπες 100 σελίδες του περιοδικού σας??

    ReplyDelete
  9. Apo nimou ti leei ayto to teyxos tou MAX?

    ReplyDelete
  10. Έχουμε έρθει σε σημείο αξιολόγησης της μέχρι τώρα πορείας του κοινωνικού κράτους, κράτους πρόνοιας, κοινωνικών πολιτικών, και είδαμε ότι η βάση στην οποία στηρίχθηκαν αυτές, αυτή της διαγεννεακής αλληλεγγύης, έχει πλέον καταρρεύσει ανεπανόρθωτα. Αυτά που παρήγαγαν οι προηγούμενες γενιές ούτε στο ελάχιστο δε φτάνουν το επίπεδο αυτών που κατανάλωσαν, και επακόλουθα υπερχρέωσαν εμάς και τις γενιές που έρχονται μετά από εμάς!!!

    Η βάση της σχέσης μεταξύ των γενεών απέχει μακράν από μια αλτρουιστική σχέση αλληλεγγύης, αρχή στην οποία βασίστηκε λανθασμένα το κράτος – πρόνοια ιστορικά στην πολιτισμική σφαίρα στην οποία ζούμε. Τώρα που το δημογραφικό πρόβλημα αποκτά σάρκα και οστά, το να αγνοήσετε τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών κ. Μαγγίνα, κ. Καραμανλή, κ. Παπανδρέου, συνδικάτα του κώλου, χρυσοί μεσήλικες - αφήστε εμάς - θα γυρίσει εναντίον σας και μας όταν αυτές κατά σειρά θα αγνοήσουν τις δικές μας ανάγκες όταν θα εξαρτώμαστε από αυτές. Αυτό και μόνο θα πρέπει να αποτελέσει ΤΟ κίνητρο για να δράσετε δικαίως και με σεβασμό στις μελλοντικές γενιές. Η αναμονή της εξάρτησης στις νεαρότερες γενιές, που έρχεται όταν ενηλικιώνεστε και ούτε φυσικά ούτε οικονομικά αποδίδετε αρκετά για να είστε αυτόνομοι, δεν αποτελεί μόνο το προσωπικό συμφέρον σας που θα σας κάνει να σεβαστείτε τις μελλοντικές γενιές, αποτελεί επίσης την πράξη δικαίου.

    Αλλιώς να είστε σίγουροι πως oi γενιές που θα ακολουθήσουν εσάς και τη γενιά των 700 ευρώ θα μας τιμωρήσουν δεόντως. Και η δική μας γενιά, η τωρινή γενιά των 700 ευρώ, θα πληρώσει τα σπασμένα ξανά. Γιατί? Γιατί πέρα από το ήθος και το σθένος μερικών χρυσών παιδιών της γενιάς μας, οι υπόλοιποι είμαστε όμοιοι σας και χειρότεροι. Κι ας είναι καλά το Max και κάθε max, που φροντίζουνε για μας να σας μοιάσουμε.

    ReplyDelete
  11. καλησπερα σε ολους,

    Ηλικρινα συνχαρητηρια στους εποινοητες του blog η εστω σε αυτους που ειχαν την πρωτοβουλεια.
    Πιστευω οτι οντως εκφραζει την βουβη φωνη μιας γενιας,την δικη μου, η οποια ξυπνησε ειτε αργα ητε καθολου.

    Μενω και εργαζομαι στο εξωτερικο,και βλεποντας την κατασταση που κληρονομησαμε απο την ''χρυση γενια'' της μεπολητευσης με βλεπω να ακολουθω τα βημάτα των παπουδων μας,που αναγκαστηκαν να την κανουν ελπιζοντας σε καλυτερες συνθηκες ζωης,ειτε για αυτους ειτε για τα παιδια τους,και φυσικα δεν ειμαι ο μονος.Συμφωνω με τον κυριο Αλογοσκουφι οτι απο τα χαμηλα ξεκιναμε.και μετα απο 5 χρονια δουλειας σε τη επιπεδα βρισκομαστε;1000 στην καλυτερη περιπτωση;και στην ελλαδα τη κανεις με 1000ευρο το μηνα;τα βαζεις στον κωλο σου και διαλεγεις μέταξυ ενοικιου σπιτιου,[δεν μιλω για αγορα γιατι ισως θα επρεπε να δημιουργισουμε ενα αλλο blog ''αιωνιοι ενοικιαστες''] αμαξιου η διακοπων γιατι εστω και μονο τα δυο απο αυτα δεν γινεται.

    Πιστευω οτι η κατασταση εχει να κανει με ενα οικονομικο και κοινωνικο μοντελο [αν και αμφιβαλω για την υπαρξη μιας συγκεκρημενης δομής...τα συμέρασμάτα δικα σας]που δεν λειτουργει με σκοπο να αποτρεψει αυτην την ροη,αλλα με μια τρελη απαθεια και ανευθηνοτητα,απεναντη στις επομενες γενειες.Η ανεπαρκεια αγοραστικης δυναμης της γενιας μας και η απεδεδιγμενη πλεον κατασταση οτι η ελλαδα ειναι χωρα υπο-υποαναπτηξη ειναι ενα μονο κοματη της βαρβατης κληρονομιας που μας αφηνουν.

    Ελπιζω μεσω του blog σας να καταφερη η γενιά των 700 ευρώ να καταφερει να βρει την θεση που της αρμοζει στον πολιτικο και κοινωνικο διαλογο....η εστω και με το ζορι....

    μπραβο σας παιδια και καλη συνεχεια!!!!

    ReplyDelete
  12. καλα ειμαι ο μονος που βλεπει τρομερη αντιφαση αναμεσα στο πρωτο μισο του κειμενου και το δευτερο?

    δεν λεει στην αρχη οτι εμεις φταιμε γιατι δεν σκεφτομαστε το μελλον αλλα κοιταμε να φαμε οτι μπορουμε σημερα? τι ακριβως φταιει η κυβερνηση ή ο υπουργος για αυτο?

    μετα γιατι λεει οτι φταιει το οραμα, αφου αυτο λιγο πολυ υπαρχει! την τελευταια φορα που τσεκαρα τα στοιχεια οι Ελληνες στα 40 τους βγαζουν περιπου οσα και οι αλλοι Ευρωπαιοι συναδελφοι τους, στους νεους των 25 ειναι το προβλημα (που ισως δεν εχουν την υπομονη να επενδυσουν τωρα στον εαυτο τους για να τα πανε καλα οταν ειναι 40).

    ReplyDelete
  13. Θα προσπαθήσω με μιά σειρά από "λακωνικά σεντόνια" και όσο γίνεται πιό μεθοδική (με έμφαση στους ορισμούς/ορολογία) και οργανωμένη προσέγγιση να παρουσιάσω σκέψεις γύρω από την κοινωνική ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό σύστημα - δυό όρους τελείως διαφορετικούς ως προς
    1. τις ανάγκες που προορίζονται να καλύψουν,
    2. τους αποδέκτες δλδ χώρες, πληθυσμούς ή κοινωνικές τάξεις που στοχεύουν,
    3. την (όποια ηθική) υποχρέωση παρουσίας/ανάμιξης του κράτους ως χρηματοδότη/χορηγού ή τριτεγγυητή,
    4. την (όποια ηθική) υποχρέωση αναδιανομής πλούτου, με γνώμονα την εξομάλυνση κατόπιν ελέγχου παραπλεύρων εισοδημάτων (means testing),
    5. την σχέση τους με την κάλυψη υγείας, και τέλος
    6. την σχέση μεταξύ τους.

    ReplyDelete
  14. λακωνικά σεντόνια; χα χα χα

    ReplyDelete
  15. ωραίος ο Πανούσης, αλλά παντελώς άσχετο το απόσπασμα από το βιβλίο του και πολύ σεντόνι. Γι' αυτό το βγάζουμε.

    ReplyDelete
  16. @ γιώργος

    η κοπέλα εννοεί ότι είναι μέλος μιας ευρύτερης κοινωνικής ομάδας.

    ReplyDelete
  17. ΠΡΟΟΙΜΙΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΑΣ

    Από ΚΑΘΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ άποψη, η κατά τα άλλα τριτοκοσμική Ελλάδα δεν είναι δυτικοποιούμενη ούτε υπό δυτικοποίηση, αλλά ήδη δυτικοποιημένη χώρα.
    Απαξάπασα η Ευρώπη και η Αμερική γνωρίζουν ότι ΜΟΝΟ 40% του εισοδήματος των Ελλήνων προέρχεται από μισθούς και συντάξεις, ΕΚΤΟΣ από τους Ελληνες και την κουτοπόνηρη 60άρα βλάχα που, φορώντας Dolce e Gabana [αλλά οι παντόφλες παντόφλες], ωρύεται σαν μαινάδα στην TV, "Mε 600 ευρώ ΠΩΣ να ζήσεις, πώς;"

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα δεν είναι απλώς εύπορη αλλά πλούσια χώρα. Το ΑΕΠ της ανέρχεται σε 305 δισεκατομμύρια δολλάρια, δλδ είναι ίσο με το 38% του ΑΕΠ της Ινδίας, μιάς χώρας αχανούς και με πληθυσμό υπερ το ένα δισεκατομμύριο ψυχές.
    Το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι, επίσης, το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, μιάς χώρας, πρώην υπερδυνάμεως, που εκτείνεται απο τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό, με αφάνταστο ορυκτό πλούτο και τουλάχιστον 150 εκατομμύρια πολίτες.
    ΑΡΑ η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πλούσιες χώρες με βάση όχι μόνο το κατά κεφαλή εισόδημα, αλλά ΚΑΙ το ΑΕΠ της σε απόλυτες τιμές. Λογιζομένου δε ότι έχει μικρό μέγεθος και πληθυσμό μόλις 11εκατ., συμπεραίνει ακόμα και ο κρετίνος ότι η χώρα ΕΥΗΜΕΡΕΙ μεγάλως [μιλάμε πάντα με οικονομικά μέτρα και σταθμά, διότι, ως προανέφερα, στην Παιδεία και την Υγεία είμαστε τριτοκοσμική χώρα, το δίχως άλλο].

    Στο Αστρος, δεν θα βρείτε λαχανόκηπο, ούτε μιά κότα, ούτε ένα αρνί, ούτε ένα άλογο, μήτε ένα γαϊδούρι και μακαρίζουν τώρα οι κάτοικοι τον ΟΤΑ που τους έφτιαξε ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ - διότι, αλλίμονο, καθότι γαλαζοαίματοι να ασχολούνται με αγροτικές και κτηνοτροφικές υποθέσεις!!
    ΑΛΛΑ θα βρείτε περί τα 10 upscale (προδιαγραφών Κολωνακίου) bars καθώς και ξενυχτάδικο με "αραπίνες λάγνες ερωτιάρες" που λέει και το άσμα!!! - you believe it or not.

    ΝΑΙ, υπάρχει ένα ΟΡΙΑΚΟ ποσοστό Ελλήνων, γύρω στο 10-13% (αμφισβητήσιμο ΚΑΙ αυτό), συνταξιούχοι-άτομα των μεγάλων αστικών κέντρων αποκομένα από την ύπαιθρο, πολλοί από αυτούς απόγονοι της προσφυγιάς του '22, που ΔΕΝ έχουν άλλους πόρους και ζουν πράγματι οριακά με μικροσυντάξεις στις εργατικές κατοικίες.

    Τα έθεσα όλα αυτά ως προοίμιο, θέλοντας να τονίσω απαρχής πως η Ελλάδα, αντι να αναλώνει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ, ως συμμετοχή της στην ενίσχυση του ατομικού εισοδήματος [του πολίτη], θα έπρεπε να εστιάζει ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ στην συλλογική περιουσία, την υποδομή και κυρίως ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ και ΜΑΚΡΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

    ReplyDelete
  18. Το όραμα κ. Σεμιτέκολο δεν λείπει επειδή πεινάμε ή κοιτάμε πώς θα επιβιώσουμε. Σε διαβεβαιώνω ότι οι μεγαλύτεροι οραματιστές προήλθαν από φτωχά κι εξαθλιωμένα περιβάλλοντα. Το όραμα λείπει γιατί το δικό σας περιοδικό διαφημίζει και προβάλει την υπερ-κατανάλωση σε luxury goods και γυναίκες, όταν αυτό είναι στην κορυφή των προτιμήσεων ενός νέου αναγνώστη.(!!) Το όραμα λείπει γιατί ο γονιός έχει πει στο παιδί του ότι κάπου θα το βολέψει, με κανένα κονέ, το ψήνει στον τρόπο σκέψης τον οποίο θεσμοθέτησε ο ίδιος. Το όραμα λείπει γιατί ξεκινάς σε μια δουλεία και 5 χρόνια μετά δεν έχει ανοίξει καμία επαγγελματική ευκαιρία.

    ReplyDelete
  19. Το όραμα δημιουργείται κ. editor του Max όταν υπάρχει κίνητρο και περιθώριο για δημιουργία στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή. Εύχομαι τουλάχιστον τα παιδιά που απασχολείτε στο δικό σας περιοδικό να μην είναι G700.

    ReplyDelete
  20. Και μάλιστα το χαμηλό εισόδημα μπορεί να αντισταθμιστεί από την παροχή υπηρεσιών και την ύπαρξη υποδομών ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, που προστατεύονται και προασπίζονται ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    ReplyDelete
  21. Από IMF, http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2007/RES1017B.htm

    "2007:...China's economy gained further momentum, growing by 11½ percent. India also continued to grow very strongly at more than 9 percent, and Russia grew by almost 8 percent.

    These three countries alone had accounted for one-half of global growth over the past year."

    ReplyDelete
  22. Ορισμένες σκόρπιες παρατηρήσεις:

    1. το γεγονός ότι η κοπέλα της ιστορίας, η Έρρικα, αυτοεντάσσεται αυθόρμητα στην κοινωνική ομάδα "γενιά των 700 ευρώ", αν όντως ισχύει αυτό και δεν μας λέει παπάτζες το ΜΑΞ, είναι ενδεικτικό ότι το θέμα πλέον συζητιέται ευρέως και όχι μόνο από κάποια δίκτυα ελίτ στη δημοσιογραφία, τη μπλογκόσφαιρα και την πολιτική.

    2. Την Παρασκευή δύο παιδιά από το team της G700 πήγαμε σ' ένα τραπέζι με μια παρέα. Εκεί λοιπόν γνωρίσαμε το Γιάννη (35 ετών ειδικευόμενος ακτινολόγος), ο οποίος -χωρίς να ξέρει ποιοι είμαστε- μας έπιασε συζήτηση για τη γενιά των 700 ευρώ και τους χλιδάνεργους.

    3. Τις προάλλες πάλι μας έπιασε στο άσχετο συζήτηση ένας ταξιτζής για τη γενιά των 700 και μας έλεγε για το γιο του που διαβάζει ένα σάιτ στο internet.

    3. Το πιο κορυφαίο συνέβη, όταν μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής για τη Γ700 και τους χλιδάνεργους, η διευθύντρια μιας κοπέλας μέλους της ομάδας της G700, γύρισε και της έπιασε κουβέντα για "μια ιστοσελίδα που είναι στο internet, τους χλιδάνεργους και το παιδί της που δεν βρίσκει δουλειά"

    4. άρθρα όπως αυτό του ΜΑΞ μας δίνουν την ευκαιρία για χαλάρωση και ευρύτερο προβληματισμό-brainstorming

    5. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία συγκαταλέγεται μέσα στις 25 πλουσιότερες του πλανήτη σε όρους βιοτικού επιπέδου.

    6.Υπάρχει στη χώρα μας χρήμα που κυκλοφορεί, είτε λόγω γονέων, είτε λόγω μαύρης οικονομίας, είτε λόγω παραβατικών συμπεριφορών, είτε λόγω δανεισμού

    6.Η εισοδηματική ανισότητα δεν είναι τόσο δυσβάσταχτη όσο είναι η ανισότητα σε ευκαιρίες και δυνατότητες σε συνδυασμό με το έλλειμμα προοπτικής.

    7. Αυτού του τύπου η ανισότητα , αντανακλά ένα φαινόμενο νέας φτώχειας, το οποίο μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο μέσα από "τη συλλογική περιουσία, την υποδομή και κυρίως την ΥΓΕΙΑ, την ΠΑΙΔΕΙΑ και τα ΜΑΚΡΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ" που είπε κι ο κομφούκιος. Δηλαδή μέσα από σχεδιασμό και ποιοτικά κοινωνικά αγαθά.

    ReplyDelete
  23. μιας και κάποιος ανέφερε την Κίνα και αυτές τις μέρες παίζει ως θέμα το ασφαλιστικό προτείνουμε την έρευνα του Center for Strategic and International Studies: The Graying of the Middle Kingdom: The Demographics and Retirement Policy in China . Το ερώτημα Will China grow rich before it grows old?

    ReplyDelete
  24. Μέσα σ' όλα το πλέον αναγουλιαστικό είναι νομίζω η απροκάλυπτη πλέον επιθετική τοκογλυφία των τραπεζών. Στα καλά καθούμενα μου έρχονται επιστολές από την τράπεζα που με πληροφορούν ότι μόνο με τόσο τοις εκατό επιτόκιο το μήνα μπορώ ΣΗΜΕΡΑ να πάρω δάνειο μέχρι τόσες χιλιάδες ευρώ και τι κάθομαι και περιμένω ο χαζός; Κάθησα 5 λεπτά και κοίταζα την πιο πρόσφατη τέτοια επιστολή, προσπαθώντας να καταλάβω πόσο χαμηλά μπορεί ακόμα να πέσει το ανθρώπινο γένος.

    ReplyDelete
  25. Τι έκανε λοιπόν το Max για να συμβάλει στο πρόβλημα των Γ700?

    Η ξανθιά λοιπόν γκόμενα πήγε euro, σε κάθε αγώνα της εθνικής, ήταν μπροστά μπροστά στις εξέδρες και πανηγύριζε. Οι κάμερα μεν την προέβαλαν συχνότερα από το τεραίν.

    Είδε λοιπόν η φυλλάδα ότι το γκομενάκι έχει φωτογένεια, της πρόσφερε φωτογράφιση, αλλά, επειδή δεν είναι και όνομα, βγήκε σε όλες τις φωτογραφίες με τα βυζιά έξω. Φαντάζομαι πήρε πολλά παραπάνω από 700 ευρώ. Ε, άμα είσαι ωραία, νέα και ματαιόδοξη, βγάλε κι εσύ τα βυζιά σου έξω και κάποιος θα σε βγάλει από τη μιζέρια της γενιάς των 700 ευρώ. Max, ευχαριστούμε και πάλι για τα μαθήματα επιχειρηματικότητας, lifestyle, και πάνω απ' όλα παιδείας.

    ReplyDelete
  26. "άρθρα όπως αυτό του ΜΑΞ μας δίνουν την ευκαιρία για χαλάρωση και ευρύτερο προβληματισμό-brainstorming"

    Κι άμα γυρίσεις σελίδα σου δίνουν και την ευκαιρία για αυνανισμό.

    ReplyDelete
  27. TA NEA 26/11/2007
    [ Δρόμοι ]
    Του Ρούσσου Βρανά

    Στα τέλη...
    ... του δέκατου ένατου αιώνα, ο μεγάλος κριτικός της τέχνης Τζον Ριντ, που ήταν καθηγητής στην Οξφόρδη, αποφάσισε μια μέρα να βγάλει τους φοιτητές του από την αντιπαραγωγική ομφαλοσκόπηση στην οποία ήταν καταδικασμένοι μέσα στους τέσσερις τοίχους του πανεπιστημίου. Έτσι, τους έβαλε να κάνουν μια χειρωνακτική εργασία: ούτε λίγο ούτε πολύ, να κατασκευάσουν έναν δρόμο. Οι φοιτητές έπιασαν δουλειά με ενθουσιασμό, αλλά άπειροι και άβγαλτοι καθώς ήταν σε τέτοια, δεν άργησαν να τα παρατήσουν χωρίς να καταφέρουν τίποτα σπουδαίο. Όμως, όσοι πήραν μέρος, ανάμεσά τους και ο νεαρός Όσκαρ Ουάιλντ, περηφανεύονταν κατόπιν σε όλη τους τη ζωή για εκείνη την απόπειρα.

    Ο κοινωνιολόγος...
    ... Ντανίλο Ντόλτσι μάλλον αγνοούσε αυτό το προηγούμενο, όταν, ογδόντα χρόνια αργότερα, το 1956, επιχειρούσε κάτι παρόμοιο. Μόνο που οι μαθητές του δεν ήταν πλουσιόπαιδα, αλλά άνεργοι βιοπαλαιστές και μεροκαματιάρηδες της Σικελίας. Αντί να τους αφήσει να λειώνουν στην ανεργία και την αδράνεια, ο Ντόλτσι τους παρακίνησε να αναλάβουν εθελοντικά ένα κοινωφελές έργο: την επιδιόρθωση ενός δρόμου που οδηγούσε στα χωράφια. Έκανε όμως το λάθος να ονομάσει αυτήν την πρωτοβουλία- κάπως ειρωνικά για την κυβέρνηση- «απεργία από την ανάποδη». Ακόμη και στο άκουσμα της λέξης «απεργία», η κυβέρνηση είδε αμέσως μπροστά της το φάσμα της εξέγερσης. Κι έστειλε καραμπινιέρους να συλλάβουν τον Ντόλτσι. Η δίκη του προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Πολλές προσωπικότητες της εποχής στάθηκαν τότε στο πλευρό του (Νορμπέρτο Μπόμπιο, Ινάσιο Σιλόνε, Άλντους Χάξλεϊ, Ζαν Πιαζέ, Μπέρτραντ Ράσελ, Έριχ Φρομ), αλλά δεν κατόρθωσαν να τον γλιτώσουν από την καταδίκη σε 30 μέρες φυλακή, μαζί με ένα βαρύ πρόστιμο. Σε μια μοχθηρή ομιλία του, ο καρδινάλιος Ερνέστο Ρουφίνι είχε πει τότε πως «μαζί με τη Μαφία, ο Ντόλτσι είναι μια από τις κυριότερες αιτίες για το κακό όνομα που έχει βγάλει η Σικελία».

    Ο δρόμος...
    ... της εργασίας φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, ακόμη κι όταν περνάει μέσα από την απεργία. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να αποτρέψουν σήμερα οι σύγχρονοι «καρδινάλιοι» του νεοφιλελευθερισμού, που θέλουν να πάρουν πίσω όλα όσα έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι τα τελευταία 150 χρόνια. Γιατί αυτές οι κυβερνήσεις βάζουν πάντα πρώτους στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα; Επειδή, όπως παρατηρεί ο Κριστιάν Ντελαρί, ένας από τους ηγέτες της γαλλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων, το κοινωνικό μοντέλο των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα χρησίμευσε πολλές φορές στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό σαν ένα «μέτρο» για να διεκδικήσουν κι αυτοί καλύτερους όρους εργασίας. Τώρα, αυτοί που θέλουν να επιστρέψουμε στον δέκατο ένατο αιώνα, σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσα στους εργαζόμενους, ρίχνουν τους μεν εναντίον των δε, τους περισσότερο φτωχούς εναντίον των λιγότερο φτωχών, τους άνεργους εναντίον των εργαζομένων, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό εναντίον των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

    Οι πλούσιοι...
    ... γίνονται ακόμη πλουσιότεροι, αλλά εκείνο που έχουν να προτείνουν οι κυβερνήσεις των «καρδιναλίων» στα λαϊκά στρώματα δεν είναι παρά ένα μερτικό στη μιζέρια.

    ReplyDelete
  28. Σας παρακαλώ να μην μεταφέρουμε από τις εφημερίδες ολόκληρα άρθρα.Βαραίνει το μπλόγκ και κουράζει.

    ReplyDelete
  29. Eμένα προσωπικά πολύ μου άρεσε το προηγούμενο σχόλιο από τα Νέα. Το βρήκα διαφωτιστικό και ουδόλως κουραστικό.

    ReplyDelete
  30. Ta lakwnika sentonia den kourazoun? As akousoume k kati allo, den einai kako!

    ReplyDelete
  31. Καλησπέρα

    το post με βρίσκει σύμφωνο κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Το θέμα όμως είναι ότι η πλειοψηφία ΠΛΕΟΝ έχει "ποτίσει" με κουτοπονηριά η οποία συχνά οδηγεί στην προσωρινή ψευδαίσθηση της "ευημερίας".. Κάποια στιγμή τα χάνεις όλα και δεν είσαι προετοιμασμένος! ΠΟΛΛΟΙ δεν θέλουν να χαλάσουν την ζαχαρένια τους ενώ βλέπουν τι γίνεται, βλέπουν τι έρχεται αλλά σου λέει "ΚΑΛΑ είμαι εδώ" ΦΡΑΠΕ!! Λεφτά του μπαμπά, ταπεράκι της μαμάς! Μετά μια βόλτα στην παραλία με την γκόμενα και όλα Cool. Σιγά σιγά όμως αλλού οδηγεί η κατάσταση!

    Ο όρος "χλιδάνεργος" δεν ειναι τυχαίος και ούτε η ψευτοχλιδή πολλών που μέσα στην ανασφάλειά τους προσπαθούν να πιαστούν από τα ΔΑΝΕΙΑ και ΚΑΡΤΕΣ με νύχια και με δόντια για να συνεχίσουν να ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα. Στην συνέχεια, πιστεύω ότι έρχεται το editorial - γράμμα του Γιάννη προς τον Υπουργό!

    ReplyDelete
  32. Κομφού, τα φαινόμενα στα οποία αναφέρεσαι αφορούν το 20% της Ελληνικής κοινωνία και βάλε άλλο ένα 10% που τα κυνηγάει από πίσω. Για τους υπόλοιπους δεν είναι έτσι τα πράγματα, αλλιώς κανείς δε θα παραπονιόταν. Ο Έλληνας άλλωστε και στα δύσκολα θέλει να δειχνει κυριλέ - δεν του αρέσει η μίρλα. Όταν λέμε όμως ότι υπάρχει πρόβλημα υπάρχει. Και προβλήματα έχουν πολλές από τις πλούσιες χώρες, βλέπε Γαλλία - την Αμερική που τη βάζεις; Ξέρεις τι ζάμπλουτους έχουν κάτι Βραζιλίες και Μεξικά; Λοιπόν, δεν είναι το θέμα κανενός εδώ να κρυφοχλιδανεργιάζει η να είναι φιλομιζαποδόχος, ούτε και κανείς αμφισβήτησε το γεγονός ότι πρέπει να αρχίσουμε από τα χαμηλά και ότι κάθε αρχή και δύσκολη. Αυτά είναι γνωστά.
    Το βασικό είναι ότι υπάρχει έλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν υπάρχουν πλέον ούτε μέτρα ούτε σταθμά, και πάνω από όλα δεν υπάρχει προοπτική. Ο αρχικός μισθός στα 600 ευρώ (στην καλύτερη!) του νέου κανονικά θα έπρεπε να ακολουθείται από εκπαίδευση και φυσικά να αντιστοιχεί σε 8ορο. Αντί αυτού το παιδί παίρνει με το καλημέρα κανονικές ευθύνες, δουλεύει άνω του 10ωρου, (και να τα ακούει και από την πρώτη βδομάδα... και δεν υπάρχει το δεν ήξερες δε ρώταγες, γιατί κανείς δε σου λέει... εμ βέβαια πρέπει να υπάρχει και δικαιολογία για την επερχόμενη απόλυση για να προσληφθεί ο επόμενος από τον ΟΑΕΔ.
    Ο μισθός στα 600 ευρώ του φτάνει εάν συγκατοικήσει με άλλα άτομα αλλά και πάλι θα του βγαίνει ένα 200 (δηλάδη και συγκατοίκηση και το 1/3 του μισθού). Ξέρεις δικό μου άτομο άρχισε στις Βρυξέλλες την πρώτη του δουλειά σε εταιρία πολιτικών συμβούλων και ως εκπαιδευόμενος υπό δοκιμή παίρνει 900 ευρώ που είναι αστεία φυσικά και για τις σπουδές του και για το επίπεδό του. Φυσικά το παιδί συγκατοικεί με 300 ευρώ το μήνα - άρα ίδια φάση με το νέο Ελλάδα. Όμως στον 4 μήνα τα 900 γίνονται 1200 (το νοίκι πάει στο 1/4 του μισθού) και στο 6μηνο που θα υπογραφεί η μόνιμη σύμβαση αρχίζει με κάπου 2000 (το νοίκι περίποου στο 1/7 του μισθού - πλέον μπορεί να νοικιάσει και μόνος του) τα οποία αναλόγως θα ανεβαίνουν με τα χρόνια εμπειρίας. Λοιπόν αυτή είναι η διαφορά και για αυτό μιλάμε για προοπτικές. Δε ζητήσαμε μισθούς 2000 στην Ελλάδα με το καλημέρα αλλά παλεύουμε για να μη μένουμε μετά από 3 και 4 και 5 χρόνια 'άγριας' προυπηρεσίας στα 600 και στα 700 ευρώ.

    Γιατί δεν είναι πολύ πιο φτηνή η Ελλάδα για να δικαιολογεί τέτοιο μισθό όπως είναι η Ινδία ή η Κίνα και δεν το μετράω αυτό ούτε από τα ρούχα ούτε από τα μπιζού αλλά από πράγματα πιο βασικά για έναν εργαζόμενο νέο.
    1) ενοίκια (ξέρεις εγώ μπορώ να πάω να νοικιάσω σε περιοχή ότι νάναει, την κοπέλα μου όμως την ρωτάς; Στις κοκκινιές του παρελθόντος οι γυναίκες κυκλοφορούσαν τα βράδια πιο ασφαλείς από ότι στα Ζεφύρια του παρόντος - το 'φτηνό ενοίκιο' δεν είναι πια το ίδιο και δεν μπορεί κανείς κυνικά να το προτείνει ως λύση). Στην τελική τα ενοίκια στην Ελλάδα είναι στο 80% του Ευρωπαικού μέσου όρου όταν ο μισθός είναι στο 60% και στο 50%
    2) Διατροφή Φαγητό. Ναι σε βασικά ήδη λαικής ίσως μπορούμε να τη βγάλουμε φτηνότερα (τομάτες, αγγούρια κτλπ.) αλλά προσοχή δεν είναι παντού αυτό κάθε φορά που πηγαίνω στα σούπερμάρκετ στην Ελλάδα σοκάρομαι από κάτι τιμές που βλέπω σε πολλά βασικά προϊόντα. Κάτι βασικό όπως το γάλα στην Ελλάδα στα 1 και 1 και 10 ενώ στη Γαλλία στα 0,90.
    3) Βασικές ανάγκες όπως αυτοκίνητο, υπολογιστής, ψυγείο και πλυντήριο έρχονται στην ίδια τιμή με Ευρώπη όταν ο νέος το 2ο έτος δουλειάς παίρνει στα 50% (στην καλύτερη) του Ευρωπαικού μέσου όρου). Το δε ίντερνετ έρχεται και χειρότερο και ακριβότερο.
    4) Αγορά ενός σπιτιού. Οι παλαιότερες γενιές αντιμετώπιζαν κάποια από τα παραπάνω έξοδα επίσης (αν και είχαν σίγουρα πιο φτηνό το φαγητό) αλλά εκεί που σώζονταν ήταν στην αγορά του σπιτιού των οποίων οι τιμές ήταν σε ένα Α επίπεδο. Οι σημερινές γενιές όμως έχουν να αντιμετωπίσουν τιμές επιπέδου Β αν και πρόκειται για σπίτια που χτίστηκαν με 'μαύρα χέρια' στο... μισό κόστος!!! - να πως ανοίγουν οι ψαλίδες και οι ανισότητες. Δεν είναι απλά τα πράγματα και ή είσαι μοναχογιος/κόρη και κληρονομείς το γονεϊκό σπίτι ή το πουλάτε και με αυτά που παίρνετε προσπαθείτε να μπαλώσετε. Πάντως οι γονείς μου δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς καθόλου κομματικές κοινωνικοποιήσεις και ούτε μιζαποδοχικές θέσεις και χωρίς δεύτερη δουλειά, με τους μισθούς τους πήραν σπίτι (άνετο για 5μελή οικογένεια) πριν την όποια κληρονομιά (που δεν ήταν δα και κάνα λαχείο). Δε λέω ότι το πήραν χωρίς οικονομία αλλά με λίγο προσοχή στην τελική τσιμπήσανε και ένα εξοχικάκι, στείλανε και τα παιδιά στο εξωτερικό για σπουδές. Να πεις σε έναν νέο σήμερα ότι θα μπορεί σε 10 και σε 20 χρόνια με το μέσο μισθό του να έχει την ευχέρεια και την επιλογή κάνει τα μισά από τα παραπάνω (3 παιδιά, σπίτι, εξοχικό και σπουδές στο εξωτερικό) θα γελάσει με την πίκρα του. Εκεί όμως καταλαβαίνεις γιατί έχει πιάσει πανικό τους νέους και γιατί ακριβώς μιλάμε για έλειψη προοπτικής.

    ReplyDelete
  33. ase ulis ti mas ta 8ymizeis!

    ReplyDelete
  34. Ξέρω ότι τα έχουμε 1000πει εδώ αλλά πολύ συχνά βλέπω πολλούς συμμετέχοντες εδώ να ασχολούνται με το 20+10% και τις όποιες νεοπλουτικές συμπεριφορές τους. Το θέμας μας δεν είναι αυτοί αλλά η ψαλίδα που διαρκώς μεγαλώνει... και μας αγχώνει. Ναι στην τελική ένας ψτωχός του σήμερα έχει πιο πολλές ανέσεις και απο ευγένη του μεσαίωνα (για να μην πω της Τουρκοκρατίας) αλλά το ζήτημα και το ζητούμενο πάντοτε είναι οι ισσοροπίες, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προσπάθεια υπεράσπισης του μοντέλου κοινωνίας που έχει εύρωστη και υγειή μέση τάξη (μνορφωτικά, οικονομικά, πολιτιστικά κτλπ.). Κοινωνίες όπου η ψαλίδα ανεβαίνει είναι βραζιλίζουσες και δεν ξέρω κατά πόσο κάποιος μπορεί να υπερασπιστεί του δικαίου της εξάπλωσής τους. Όλα καλά, ταϊζουμε και το λαό καρναβάλι, θρησκεία , ψευδοιδεολογία και ό,τι άλλη βλακεία - θα μου πεις αυτό δεν μας κάνουν 20-30 χρόνια και βάλε;

    Για να το πω αλλιώς, δεν έχουμε καμία όρεξη άλλοι να γίνονται μάγκες με τα δικά μας τα λεφτά ή με τον δικό μας κόπο. Είναι απλά τα πράγματα. Τα λεφτά είναι πλασματική αξία, δεν τρώγονται και άρα εάν κάποιοι βγάλαν παραπάνω είναι γιατί κάποιοι βγάλανε λιγότερα γιατί η πίττα δεν περνάει από όλους αλλά και γιατί αυτός που βάζει το φλουρί αυτός κόβει και την πίττα. Και μη μου μιλήσει κανείς για παγκόσμια αγορά και πει ότι οι πιο πολλοί που βγάλανε λεφτά Ελλάδα το κάνανε γιατί ήταν ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά γιατί θα είναι το αστείο της χρονιάς. Κάποιοι γίνανε μάγκες με τον δικό μας κόπο. Απλά τα πράγματα.

    ReplyDelete
  35. wx wx wx Ulis! Mh les tetoia!

    ReplyDelete
  36. PROS ULIS

    Ulis αυτά που γράφεις ΔΕΝ ευσταθούν.

    1. Οι Ελλληνες μπορεί να παραπονιούνται, αλλά ΜΗ κοιτάς ΤΙ λένε όταν κλαίγονται στην τηλεόραση, ΑΛΛΑ τι κάνουν όταν ψηφίζουν. Αν τα πράγματα είναι όπως τα λές, δλδ 2/3 φτωχοί και 1/3πλούσιοι, θάχε βγει στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ πρώτο, ειδικά μετά τις κοσμοϊστορικές συγκυρίες που έλαβαν χώρα στην προ- και περιεκλογική περίοδο. Αλλά, όπως πολύ ορθά τόνισαν άπειροι αναλυτές 2/3 του Λαού ΕΥΔΑΙΜΟΝΟΥΝ γι αυτό βγήκε ο Καραμανλής και θα ξαναβγεί. Τώρα δε που επέστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ Φώφη, Λαλιώτης και επίκειται ΚΑΙ επιστροφή του Τσοβόλα, είναι μαθηματικά βέβαιο πως στις επόμενες το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 25-29%.
    ΟΛΑ αυτά επαναλαμβάνω συμβαίνουν ΚΑΙ θα συμβαίνουν διότι ο ΛΑΟΣ στην συντριπτική του πλειοψηφία ΕΥΗΜΕΡΕΙ.

    2. O περί φτώχειας ισχυρισμός σου ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ και από τα στατιστικά στοιχεία. Ακόμα και αν το 20% ήσαν "Ωνάσηδες", τα λεφτά τους ΔΕΝ θα αρκούσαν για να ανεβάζουν το κατα κεφαλήν στα ΥΨΗ. Και δανείζομαι το ΔΙΚΟ σου παράδειγμα για να απορρρίψω το επιχείρημά σου. Το Μεξικό, λες σωστά, και άλλες χώρες έχουν πολλούς ζάπλουτους, αλλά ακριβώς επειδή η φτωχολογιά είναι μεγάλο ποσοστό, ΔΕΝ αρκούν αυτοί οι λίγοι για να ανεβάσουν το κατά κεφαλήν και το ΑΕΠ των χωρών αυτών.

    3. Τα ενοίκια στην Ελλάδα είναι από 30-45% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου - ΔΩΡΕΑΝ. Η σουίτα στην Grande Bretagne κοστίζει 200 ευρώ, αν δε την νοικιάσεις με το μήνα θα σου την κατέβαζαν στα 2.500 ευρώ. ΔΩΡΕΑΝ είναι ΚΑΙ τα ξενοδοχεία ΚΑΙ τα διαμερίσματα. Προσωπικά, αν δεν είχα κληρονομήσει βαρύτιμο σπίτι από τους καλούς μου γονείς, θάχα μιά μόνιμη σουίτα στην Grande Bretagne - πολύ φθηνότερη θαρχόταν από τα ΜΑΠ και τα ΦΑΠ που μούχαν επιβάλει οι ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ του ΠΑΣΟΚ. Τώρα βέβαια, αν έχεις φάτσα Καστανίδη ή Παπασπύρου και μόλις σε δει ο ιδιοκτήτης φοβηθεί νομίζοντας ότι είσαι λήσταρχος νταβέλης και σου διπλασιάσει την ζητούμενη τιμή, ΤΙ να σου πω. Και ας αφήσετε ΤΙΣ σαχλαμάρες, ΤΩΡΑ βγάλατε δήθεν τα περί ασφάλειας των συνοικιών. Μιά χαρά "τάξις και ασφάλεια" είναι το Παγκράτι και οι Αμπελόκηποι και το Γουδί και η Δάφνη και ο Νέος Κόσμος και στο κέντρο - δήθεν τώρα βρήκατε excuse την ασφάλεια! Ξέρω παιδί από τους Γ700 που μένει σε ρετιρέ με βεραντάρα σε chic σημείο, στην Ριζάρη και πληρώνει λογικότατη τιμή που συμπεριλαμβάνει και τα κοινόχρηστα. Αλλά αυτός είναι έξυπνος κι έχει μάνα και πατέρα.

    ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    Η τροφή στην Ελλάδα είναι ΔΩΡΕΑΝ. Τρως για γεύμα μιά πίτα με γύρο η σουβλάκι με 1.70 και σκας. Και το δείπνο σου μπορεί να είναι sumptuous. Ναρθείς σπίτι μου να σου μάθω να φτιάχνεις sauce reduction γιά πάστα να γλύφεις τα δάχτυλά σου και καλό κόκκινο κρασί από το χωριό, βασιληάς.
    Τις εκλογικεύσεις και τους βερμπαλισμούς ΟΧΙ σε μένα.

    4. Αγόρασαν οι γονείς σας σπίτια στα 80'ς παρότι τα επιτόκια τότε ήσαν 15-23%, τα ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ (λόγω παπανδρεϊκού πληθωρισμού). Εσείς θάπρεπει ΟΛΟΙ από την πρώτη μέρα να μπαίνετε σε δικιά σας γκαρσονιέρα, με τα ΑΚΡΩΣ ΕΥΝΟΪΚΑ τρέχοντα επιτόκια, αλλά τα μυαλά σας είναι πάνω από το κεφάλι.

    Αν υπάρχει μια γενιά ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ και ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ (οικονομικά εννοώ) είναι η δικιά σας. Σε άλλα θέματα, η κατάστασή σας είναι τραγική αλλά οικονομικά είσαστε Sultans of Brunei.

    ReplyDelete
  37. sta eipa Ulis, mhn peis oti de ta'pa!

    ReplyDelete
  38. ο πιτόγυρος μόνο 1.70 κάνει?

    ReplyDelete
  39. Κομφού τα έχω ξανακούσει αυτά όμως πιο συχνά από κάτι εισαγωγείς, από κάτι κλαμποιδιωκτήτες και από κάτι ελεύθερους επαγγελματίες που ζουν από εργολαβίες που αναλαμβάνουν πριν καν βγει ο διαγωνισμός, που η μεγαλύτερη επένδυση τους είναι η μίζα που θα ρίξουν στον τάδε και που το κέρδος τους μετριέται στο κατά πόσο θα τη βγάλουν στη μαύρη - η πλέον κυνική πλευρά της κοινωνίας. Ε ναι αυτοί μπορεί να το βλέπουν έτσι.

    Εσύ από την άλλη χρόνια εξωτερικό και από ότι καταλαβαίνω ελαφρώς μεγαλύρης ηλικίας από εμάς και σαφώς πιο ευκατάστατος για να κυκλοφορείς περισσότερο του σαλονιού παρά του λιμανιού σου ρχεται να τα βλέπεις και εσύ έτσι. Και από το σαλόνι δεν τα βλέπεις όλα οπότε τα παραπάνω θα ακούσεις πιο πολυ. Μου θυμίζουν αυτά που λένε για τους Αλβανούς ότι έχουν γίνει όλοι λεφτάδες κτλπ. 99% των περιπτώσεων τα ακούω από ανθρώπους που βλέπουν μετανάστη 1 φορά το μήνα σε απόσταση πιο κοντά των 15-20 μέτρων και που θα άλλαζαν αμέσως σπίτι όταν ο πρώτος Ρουμάνος μετακόμιζε στη διπλανή γειτονιά. Η πραγματικότητα είναι ότι κάποιοι με μιζαδώρικες δουλειές, συχνά πυκνά και με παρανομιες του ποινικού κωδικά βγάλαν τα μαύρα τους τα λεφτάκια και τα γλεντάνε, οι υπόλοιποι την βγάζουν μίζερα με μαύρη εργασία σε ασταθείς δουλειές από εδώ και απο εκεί - απλά τους παίρνει να ενοικιάσουν "με άλλο τρόπο", ενώ η Αλβανία ή η Βουλγαρία είναι κοντά και ένα σωρό πράγματα τα βρίσκουν πιο φτηνά εκεί (πλεονέκτημα που είχαν και οι Έλληνες της Γερμανία πχ.) και το σπίτι τους και το εξοχικό τους θα το χτίσουν όσο είναι φτηνή η γη ακόμα στη χώρα τους.

    Με τις τιμές δεν πείθεις γιατι σου λέω έχω κάνει και πείραμα με αποδείξεις, συγκρίνοντας σουπερμάρκετ στο νότιο Παρίσι (εντός του περιφερειακού για όσους καταλάβαίνουν τις διαφορές) με σουπερ μάρκετ σε Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη Μακεδονία (από τις πιο φτηνές περιοχές στην Ελλάδα).

    Το σουβλάκι στα 1.70 που το βρήκες - είμαι περίεργος να δοκιμάσω (με δίπλα το καθαριστικό) γιατί Θεσσαλονίκη που όπως είπα είναι και πιο φτηνή ακόμα και στο χειρότερο που σουβλατζήδικο που δεν πατάει σκύλος 2 το δίναν τελευταία φορά που πήρα πριν 3 χρόνια. Εκτός εαν εννοείς ένα σουβλάκι σκέτο πάνω στο καλαμάκι του (χε!). Στις Βρυξέλλες το κεμπάπ το παίρνω 3 αλλά εδώ και η πεταμένη γραμματέας σε Μη.Κυβ.Οργ. παίρνει αρχικό μισθό 1200 ευρώ μισθό για την πλάκα. Μη τα κάνουμε ίσα και όμοια όλα. Πρέπει να τα δεις σε ποσοστά.

    Προβλήματα με τα σπίτια έχει όλη η Ευρώπη (πχ. Ισπανία παίζει να είναι και η χειρότερη, Γαλλία νοικίαζα 20 τετραγωνικά 600 ευρώ στο νότιο Παρίσι αλλά είχαμε ασφάλεία τουλάχιστον και μετά τις 8 το βράδυ και το αμάξι μου που πλήρωνα μισό ευρώ να το παρκάρω στο πεζοδρόμιο δε μου το έσπαζαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην Ελλάδα είναι ρόδινα τα πράγματα. Και ο φίλος σου μπορεί να βρήκε ΤΗΝ ευκαιρία αυτό δε σημαίνει ότι είναι ο κανόνας για όλους. Εάν θέλεις να μείνεις μόνος, κάτω από 200 ευρώ πας σε γειτονιές ότινάναι με τα γνωστά επακόλουθα - στην τελική άμα γουστάρεις μπορείς να μένεις και στο δρόμο σε τροχόσπιτο πιο φτηνά θα σου βγει - άμα το πάμε έτσι λύσεις υπάρχουν 1002. Με συγκατοίκηση και πάλι για ανθρώπινη γειτονιά (όπως οι γειτονιές που ανέφερες) κάτω από 150 δεν την παλεύεις (εκτός εάν πάρεις σπίτι για 4 άτομα και τη βγάζεις Ίντιαν στάιλ με 8. Αυτά είναι αστεία. Το χειρότερο όμως είναι ότι άντε να το κάνεις αλλά μετά από 4-5 χρόνια που θα σε βγάλει; Εκεί είναι το ζήτημά μας και για αυτό φωνάζουμε.

    Όσο για την αγορά γκαρσονιέρας, Κομφού που ζεις; Με 600 ευρώ σε δουλειά ότινάναι ξέρεις καμιά τράπεζα που να δίνει σοβαρή λύση; Για τους δημόσιους υπαλλήλους ίσως στα 800 και με τη σταθερότητά τους να την παλεύουν αλλά για τους υπόλοιπους είναι αδύνατον. Και οι γονείς μου μείναν στο νοίκι αρκετά χρόνια και το εξοχικό το πήραν αρκετά αργά για να προλάβουν τα παιδιά τους να το χαρούν τα καλοκαίρια (ήδη φεύγαμε για σπουδές) αλλά το ερώτημά μου είναι πως οι σημερινοί νέοι ακόμα και αυτοί που θεωρητικά θα προσωρήσουν και θα κάνουν καλή σταδιοδρομία δεν θα μπορέσουν με τίποτα να κάνουν αυτά που κανανε οι γονείς μας με το μέσο υπαλληλικό μισθό που παίρνανε δουλεύοντας 8 και όχι παραπάνω ώρες στη μία και μόνη τους δουλειά - εκτός και εαν ανοίξουμε δικιές μας δουλειές που εδώ πλέον ανοίγουμε άλλη κουβέντα (στην τελική, πρακτικά δεν μπορούμε όλοι να ανοίξουμε δουλειές δικιές και να βγάζουμε λεφτά πατόντας στη μούρη των άλλων).

    Θεωρώ πως είτε σου αρέσει να είσαι κυνικός, είτε μετά από πολλά χρόνια εργασίας και ζωής στο εξωτερικό δεν μπορείς εύκολα να διακρίνεις το φαινομενικό από το πραγματικό (και δε σε κατακρίνω εδώ γιατί ειδικά η Ελλάδα είναι χώρα της μόστρας και της απάτης). Μη μπερδεύεις τη μόστρα με την οικονομική άνεση δεν έχουν καμία σχέση.

    Γιατί και εγώ στην τελική με τα 600 μου μπορούσα να πληρώνω 450 ευρώ νοίκι σε σούπερ ρετιρέ με θέα το θερμαικό, ψυγείο κουζίνα δώρο από μπαμπά, με τον υπολογιστή από τα φοιτητικά χρόνια, 150 να έτρωγα για τα μπουζούκια 2-3 το μήνα, και για φαί και πλυμένα ρούχα στη μαμά - θα ρχόσουν από Νιου Ιόρκ και θα με έβλεπες και θα έλεγες 'κοίτα ρε τον Υλίς, και με τα 600 του πασάς τη βγάζει στην Ελλάδα'. Τα παμε αυτά. Αυτά είναι τα 'τρώω από τα έτοιμα'. Εμείς μιλάμε τι γίνεται άμα θες να αρχίσεις τη ζωή σου κανονικά και όχι παρασιτικά όπως την άρχισαν οι γονείς μας. Την παλεύεις η όχι;

    Και στην τελική ρε Κομφού, δε΄ξου και το ακράδαντο επιχειρημα: 9 στους 10 που γυρίσανε Ελλάδα να δουλέψουνε (και μάλιστα κατά μέσο όρο σε σαφώς ένα επίπεδο πάνω δουλειές) γιατί το μετανιώνουνε και φωνάζουν σε κάποιους σαν και εμας ΜΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ το κάααααααααανεις Είναι μόνο γιατί έτσι απλά σπάζονται από την ελληξνική νοοτροπία ή σαν εσένα που τα πέρνεις στην κράνα με το κάθε κιτς (που δε λείπει από καμιά χώρα) ή είναι γιατι αισθάνονται μαλάκες από την εκμετάλευση που πέφτει; Τι να λέμε τώρα.

    ReplyDelete
  40. ΝΑΙ, 1.70, τόσο έχει στον Κάβουρα, στην Θεμιστοκλέους, στα Εξάρχεια, εκεί όπου πάει ο Κομφούκιος τα χαράματα, όταν ξυπνάει με υπογλυκαιμία.

    ReplyDelete
  41. Prwi prwi soublaki o Komfoukios?!?!

    ReplyDelete
  42. Ναι το ξέρω.Εκεί το πρωί τους γύρους τους βγάζουν δημοπρασία προκειμένου να τους πετάξουν.

    ReplyDelete
  43. Ok, στην περίπτωση που ο Κάβουρας προσφέρει το σουβλάκι του στην ίδια ποσότητα και ποιότητα του μέσου όρου σε αυτήν την τιμή τότε καλώς να τον τιμήσουμε και να τον προτιμάμε τον Κάβουρα για να δείξουμε το δρόμο.

    Στη Θεσσαλονίκη βλέπω τα παραλιακά καφέ με μέσο όρο φραπέ άνω των 3 ευρώ και το πιο άδειο είναι ένα παραδοσιακό καφέ που έχει τον πιο φτηνό φραπέ ίσως κάτω του 1,5 ευρώ κάπου εκεί - λίγο πριν έρθει το ευρώ το είχε στις 200-300 δραχμές - και τη μεγάλη μπύρα (εκείνη που την πίνεις και σε πιάνει το αλκοτεστ) στα 2 ευρώ. Βλέπεις το χει ένας παππούς (μάλλον ιδιόκτητο) ο οποίος δεν αγχώνεται να αγοράσει τη Μπέμπα και να βγάλει τη Βουλγάρα και προσφέρει τις καφενειακές υπηρεσίες του στις πλέον λογικές τιμές (και αυτές είναι λογικές τιμές όχι τίποτα κάτω του κόστους!). Με την στενή παρέα τις λίγες φορές που βγαίνουμε (γιατί δεν είμαστε πια τόσο του καφέ) πάμε και πλάκωνουμε εκεί (και κάνουμε και το χουβαρντά) αλλά όταν σέρνουμε και τρίτους (ειδικά γυναίκες) μας κοιτάνε λες και είμαστε τίποτα τσίφτοι ή ψευτοαναρχικοκουλτουριάρηδες που θα τη βγάζαν με κιθαρίτσα και μπύρα από το περίπτερο της Ναυαρίνου. Εάν ο κόσμός επιβράβευε τις καλές τιμές θα έπινε τον πιο ακριβό φραπέ στα 2,5 ευρώ αλλά ο Έλληνας ντρέπεται μην τον πουν και τσίφτο οπότε δεν ελέγχει την αγορά.

    Όμως τα γνωστά αυτά φαινόμενα δεν επαρκούν για να εξηγήσουν το πρόβλημα το οποίο είναι και διαρθρωτικό και οργανωτικό και νομικό και θέμα δικαιωσύνης. Η ελληνική κοινωνία δεν παράγει πολύ αν και αποδεδειγμένα δουλεύει πιο πολύ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο - αυτοί που επιβραβεύονται δε είναι αυτοί που θα παραβούν τους κανόνες, θα ρίξουν τη μίζα, λίγο απάτη εδώ λίγο εκεί αρκετό κλεψιμο και εκμετάλευση των εργαζομένων κτλπ. Για τους υπόλοιπους η ιστορία είναι γνωστή, πάρε 600 και σε 3 χρόνια 700 και στα 8 χρόνια 1000 (για τον άντρα γιατί για τη γυναίκα άσε...) και κάτσε Κομφού να υπολογίσεις με απλά μαθηματικά πόσα παιδιά θα μεγαλώσεις, σε τι συνθήκες, σε πόσα φρόντιστήρια θα πληρώσεις, πόσες όμορφες διακοπές θα τα δώσεις (άντε πάλι καλά οι παραλίες είναι κοντά τη βγάζουμε και με ημερίσιες - δε θα αναφέρω εξοχικό γιατί οκ είπαμε αυτά πρέπει πλέον να είναι δικαιώματα λίγων μόνο - ο λαός πρέπει να γίνει λαουτζίκος) και εάν θα μπορείς με σκληρή οικονομία να τα σπουδάσεις κτλπ...

    ReplyDelete
  44. Τι μισθό να παίρνουν οι συντάκτες του Max αραγε;

    Φαντάζομαι τουλάχιστον 1200 Ευρω...

    ReplyDelete
  45. Ο Κασπάρωφ,πρωταθλητής του σκάκι,συνελήφθη και κρατείται στις φυλακές της Ρωσσίας γιατί διαδηλώνει κατά του Πούτιν τις τελευταίες μέρες και ενοχλεί τον νέο υπό εκκόλαψιν Τσαρο-Στάλιν.

    ReplyDelete
  46. Ulis, ο λόγος σου έχει αρχίσει και γίνεται λαϊκιστικός και ξύλινος. Φοβάμαι πως υποχρεούμαι σ αυτή την φάση να διακόψω τον διάλογο λόγω πεζοδρομιακής τροπής.
    Ο Νίκος Ξανθόπουλος και η Βούρτση, έστω και σε version 2000, δεν είναι το είδος τέχνης που με συγκινεί - to say the least!

    Eνα μόνο θα σου πω, "Μη βγάζεις συμπεράσματα ΟΤΑΝ δεν γνωρίζεις. Και δεν γνωρίζεις εάν ο γράφων έρχεται στην Ελλάδα μιά φορά στα 7 χρόνια, Η 7 φορές κάθε χρόνο. Τέλος, δεν γνωρίζεις εάν ο άλλος έχει εξ ίσου καλή αντίληψη ΚΑΙ του σαλονιού ΚΑΙ του λιμανιού."

    ΑΛΛΑ δεν θα σου απαντήσω για να τιμωρήσω τον αυθαίρετο, ισοπεδωτικό, φασιστικό και λαϊκιστικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις διαλεκτικά παν επιστητό.

    ReplyDelete
  47. Ρε Κομφού, από τη μία σε πάω από την άλλη γελάω. Έχεις δικαίωμα να θυμώνεις όταν κάνω τις υποθέσεις μου περί της επαφής σου με την Ελλάδα ή της οικονομικής σου άνεσης και έχεις δικαίωμα να έχεις την άποψή σου από αυτά που βλέπεις και ακούς γύρω σου

    Όμως να με πεις ότι είμαι και λαϊκιστής απλά επειδή λέω πόσο ζόρικα είναι τα πράγματα δεν το περίμενα. Σου το ξανάπα, δεν βγάζουμε δικανικούς λόγους για να συγκρίνουμε τις ρητορικές μας δυνατότητες, απόψεις και γνώμες πετάμε. Το να αποφανθεί κάποιος ότι η κατάσταση είναι δύσκολη δεν είναι μιξοκλάμα και μίρλα ούτε λαικισμός.

    Εγώ σου φέρνω συγκεκριμένα παραδείγματα τόσων νέων που γυρίσανε από γούστο να μείνουν στη χώρα τους και το μετανιώσανε παρότι είχαν συχνότερα και καλύτερες δουλειές από τον Ελληνικό μέσο όρο - εσύ τι προτείνεις δηλαδή ότι το μετανιώνουνε γιατί απλά δεν αντέχουν το Ελληνικό κιτς ενώ αντέχουν το Αγγλικό ή το Αμερικάνικό; Δεν νομίζω.

    ReplyDelete
  48. Η επιστροφή στην Ελλάδα προϋποθέτει υϊοθέτηση του νεοελληνικού δαιμόνιου, του παραγοντισμού και του παρασιτισμού. Τρανταχτό παράδειγμα, Νανόπουλος, λαμπρός επιστήμονας στο εξωτερικό, κατέληξε παράγοντας για να επιβιώσει στην Ελλάδα.

    Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε, γιατί βλέπουμε τον εαυτό μας να βουλιάζει με τη σειρά του μες στο βούρκο.

    ReplyDelete
  49. "........στην Ελλάδα όταν ο μισθός είναι στο 60% και στο 50% (σσ του μέσου Ευρωπαϊκού)"

    ΛΑΘΟΣ και ψεύδος ασύστολον.
    Ο μισθός στην Ελλάδα πλησιάζει το 70-75% του μέσου ΕΕ-15, χωρίς όμως να υπολογίζονται τα επί πλέον 100-200ευρώ που προκύπτουν από επιμερισμό του 13ου και 14ου μισθού και αυτομάτως τον ανεβάζουν στο 85-90% του μέσου.

    Αν δε λογίσουμε στην εξίσωση το γεγονός ότι ο μέσος Ελληνας νέος ΔΕΝ μιλάει ελληνικά και, το χειρότερο, πως αδυνατεί πλήρως να ορθώσει λόγο με συνειρμικές ακολουθίες, ΤΟΤΕ (δλδ after adjustment for the above), o μισθός του πλησιάζει το 150% του μέσου ΕΕ15.

    ReplyDelete
  50. "Εγώ σου φέρνω συγκεκριμένα παραδείγματα τόσων νέων που γυρίσανε από γούστο να μείνουν στη χώρα τους και το μετανιώσανε παρότι είχαν συχνότερα και καλύτερες δουλειές από τον Ελληνικό μέσο όρο - εσύ τι προτείνεις δηλαδή ότι το μετανιώνουνε γιατί απλά δεν αντέχουν το Ελληνικό κιτς ενώ αντέχουν το Αγγλικό ή το Αμερικάνικό; Δεν νομίζω."

    ΠΟΙΟ kitsch βρε. Για να ξέρεις ΤΙ είναι kitsch πρέπει πρώτα να γνωρίζεις ΤΙ ΔΕΝ είναι kitsch. Και εσείς δεν γνωρίζετε ΟΥΤΕ το εάν ΜΗΤΕ το άλλο.
    Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ σας αρχίζει και τελειώνει στην φλοκάτη.
    Και τώρα που απόκτησαν οι γονείς σας πέντε δεκάρες your absolute and irreversible barbarity has become from vocal to shouting!

    ReplyDelete
  51. Όσο για τα Πράντα και τα Γκούτσι που βαρέθηκα να ακούω από πολλούς εδω μέσα που βλέπουν να κυκλοφορούν σε μεγάλο αριθμό στην Ελλάδα αυτό δεν είναι δείγμα πλούτου αλλά (και εμένα προσωπικά λαθεμένων) προτεραιοτήτων - δε σημαίνει επειδή του γκουμενακι πήρ τα Πρντα με το μισό μισθό και τη βγάζει με ταπεράκι από μαμά προς το παρόν, ότι έχει και λεφτά.

    Και στην τελική θα σου πω ότι παρόμοια φαινόμενα υπάρουν και αλλού απλά σε άλλα επίπεδα. Για ρώτα το μέσο Έλληνα πόσες χώρες έχει πάει; θα σου πει Ελλάδα, Βουλγαρία (συχνά μέχρι Στάρα Ζαγορά με το λεωφορείο), Τουρκία το πολύ μέχρι Κωνσταντινούπολη για την Αγιά Σοφιά με το γκρουπ της ενορίας, α ναι και μια φορά Αγγλία στον κολητό που σπούδαζε στο Χερτφορρντσάιρ (και το μόνο που θυμάται είναι το Στιούντεντς Γιούνιον και τα βυζιά μιας χοντρούλας βλάχας Αγγλίδας που του την επεφτε μεθυσμένη.

    Για ρώτα όμως και τον μέσο Άγγλο; Η άστο καλύτερα γιατί θα κομπλάρεις, ρώτα τον γουορκινγκ κλας Άγγλο (δε νομίζω να γνώρισες ποτέ σου για να καταλάβεις για τι επίπεδο μιλάμε) - σου λέω Σέφηλντ και πάνω. Ε λοιπόν θα σου αρχίσει να σου λέει για τις γκόμενες που γνώρισε στην Ινδονησία, για το ξύλο που κόντεψε να φάει στην Αργεντινή, για το ότι δεν του άρεσε η Νέα Υόρκη λόγω χάλιας προφοράς οπότε αντι να συνεχίσει κεντροδυτικά, πήρε το αεροπλάνο για Μαρόκο. Και συ θα λες τότε ... πια γουόρκινγκ κλάς και κλάσε με, έχουν λεφτά και το γλεντάνε!

    Λοιπόν όχι δεν έχουν καθόλου οι φουκαράδες και τη βγάζουν πολύ ζόρικα και η τάξη τους είναι η πλέον πατημένη ανά τον κόσμο. Υπάρχουν οικογένειες που ταίζουνν τα παιδιά τους αποκλειστικά άσπρες συσκευασίες Τέσκο βάλιου (φτηνό αλλά για φτύσιμο) για να μπορούν τα καλοκαίρια να πηγαίνουν διακοπές και να μην αισθάνονται μειονεκτικά έναντι των άλλων παιδιών. Ποια η διαφορά με τους Έλληνες; Εκεί τα ταξίδια εδώ τα Πράντα αλλά διαφορά μηδέν.

    Όσους τους μπερδεύουν τέτοιες συμπεριφορές που δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο ας σκεφτούν ότι σε κάτι χωριά στην Ινδία που δεν έχει καν όλη μέρα ηλεκτρικό, οι κάτοικοι αφήνουν το παιδιά με μισό πιάτο φαί αλλά έχουν όμως λεφτά και τρόπο να βρουν μια μεταχειρισμένη τηλεόραση. Ε λοιπον; Ανέβηκε ο μέσος όρος τους;

    ReplyDelete
  52. Κομφού το δικό σου το στυλ είναι το δικό μου το κιτς. Και το θέμα καλαισθησίας δεν πηγαίνει ούτε με την κοινωνική τάξη ούτε με την οικονομική άνεση ούτε και με τη χώρα καταγωγής - απορώ πως φωνάζεις ενώ ζεις στην χώρα γεννήτορα του σύγχρονου παγκόσμιου κιτς - που στην τελική και ο τελευταίος Έλληνας μπουζουκόβιος που καίει το 10ευρω για το πούρο του στην ονομαστική του το κάνει ως ενσυνέιδητο κιτς και άρα είναι κοινωνικόπολιτική δήλωση ενώ το κιτς του Αμερικανού είναι απλά 100% κιτς. Το κιτς δεν είναι το πρόβλημά μας στην Ελλάδα - έχουμε πει επανελειμένα πια είναι τα φλέγοντα ζητήματα, ζητήματα που δεν σε αγγίζουν και άρα μπορείς να τα αποφεύγεις και να πας τη συζήτηση αλλού.

    ReplyDelete
  53. Κομφούκιε αδικείς το όνομά σου.
    Αν τσέκαρεις τη eurostat θα δεις ότι ο μέσος ετήσιος μισθός στο δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα είναι 16738.5 (τιμή 2003) έναντι 31088.8 στη ζώνη του ευρώ (που είναι αυτή που μας αφορά άλλωστε...) δηλαδή: 53.84% κατά προσέγγιση. Για του λόγου το αληθές βλ.

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1996,39140985&_dad=portal&_schema=PORTAL&product=_YEARLIES&root=theme0/yearlies/d/db/dbb/dbb12560&zone=detail

    Χρησιμοποίησα την τιμή του 2003 ελλείψη νεότερων στοιχείων. Σε γενικές γραμμές πάντως η αναλογία είναι σταθερή

    ReplyDelete
  54. Α και για να μην παρεξηγηθούμε ξαναβάζω το σωστό link γιατί το άλλο είναι session-dependent

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1073,46870091&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_product_code=DBB12560

    (κάνεις κλικ σε κάποιο από τα εικονίδια view data)

    Και τώρα που το είδα καλύτερα το ποσοστό ως προς την ευρώπη των 15 για το 2005 είναι 16738.5/32929.7 = 50.83%

    Όπως καταλαβαίνεις, εφόσον μιλάμε για μέσο ετήσιο μισθό συμπεριλαμβάνονται και τα δώρα κλπ κλπ. Get your figures right και μίλα μετά περί λαϊκισμού, φασισμού και ξύλινης γλώσσας.

    Ο μαρξιστούλης που σχολίασε την προηγούμενη καταχώρηση στο ιστολόγιο...

    ReplyDelete
  55. ulis ante bgale akrh twra

    ReplyDelete
  56. μα τα στοιχεία που έδωσε ο ulis ήταν πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα (αν και υπερτιμημένα). Ο κομφούκιος ήταν αυτός που παραπληροφορούσε.

    (αυτός που έβαλε τα στοιχεία)

    ReplyDelete
  57. Εγώ λυπάμαι πραγματικά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ που άτομα σαν τον Κομφούκιο επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την γνώση τους και την παιδεία τους ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΚΥΝΙΚΑ!!

    Ντροπή σου!! Σύνελθε!!

    Χρησιμοποιείς τα μαγειρέματα της Στατιστικής και των εκάστοτε υπουργείων ή ανευθυνο-υπεύθυνων οργανισμών για να «πείσεις» για τι???

    Για το ότι οι περισσότεροι Έλληνες καλοπερνούν και απλά κλαίγονται?? Μα δεν ντρεπόμαστε λίγο??? Δεν έχω ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ γνωστό ή συγγενή ή φίλο ή γείτονα που να καλο-περνάει από τον μισθό του και μόνο! ΟΛΟΙ όσοι καλοπερνούν (διότι έχω και φτωχούς γνωστούς και φίλους), έχουν ΚΑΙ καλοπληρωμένες δουλειές ΚΑΙ περιουσίες μεγάλες! Οι υπόλοιποι τρέχουν ΟΛΗ μέρα κάνοντας 2 δουλειές για να ζήσουν τα παιδιά τους! Και δεν καταφέρνουν ΤΙΠΟΤΑ άλλο από το να τα βγάζουν απλά βόλτα!!

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΣ ΕΣΥ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙΣ ...ΝΟΡΒΗΓΙΑ (όπου και μια πωλήτρια ρούχων περνάει καλά με τον μισθό της και μόνο)???

    Σου είναι ΤΟΣΟ δύσκολο να καταλάβεις ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ να φτάνεις τα 1300 κάνοντας 2 δουλειές??? Και αυτά όσοι τα φτάνουν!

    Και είναι ο Ulis ... λαϊκιστής (!!!) επειδή περιγράφει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ???

    ΤΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ , ΡΕ ΜΑΣΤΟΡΑ???
    ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΖΩΟ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ???

    Δεν μου κάνεις για άνθρωπος – προσπαθώ να σε κατανοήσω....

    ReplyDelete
  58. Kατ αρχήν ζητώ συγγνώμη διότι αντί του ορθού ΕΕ25 αναφέρθηκα στο ΕΕ15.

    Οι πίνακες αυτοί είναι άκρως προβληματικοί διότι απουσιάζουν εξ ολοκλήρου τα στοιχεία πολλών μελών και ειδικά των πρόσφατα εισαχθέντων, για τα τελευταία 4-5 χρόνια.
    Σε κάθε περίπτωση εάν λογίσουμε:
    1. το ΕΕ25 μέσο, και
    2. τα χρήματα που αποδέχεται ο πολίτης ΜΕΤΑ την φορολόγησή του [δεν υπάρχουν]
    η πιθανότητα είναι ότι βρίσκομαι on target.

    ReplyDelete
  59. Λυπάμαι αλλά ΟΟΣΑ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα να κάνουν λάθος όλοι μαζί και νάχει δίκαιο ο γείτονάς μου ο μπαρμπα-γιώργης και η θειά μου η Παναγιώτα, σαν κομμάτι δύσκολο.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο Θοδωρής Πάγκαλος τις προάλλες και πολλοί σοφότεροι πριν αυτόν, η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των 2/3 ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ προσδιορίζουν ΠΑΝΤΑ το εκλογικό αποτέλεσμα. Οταν είναι καλή ψηφίζουν "δεξιά" και όταν κακή, "αριστερά".

    Οπως δε σας προανέφερα ο χοντρός θα επανεκλεγεί άλλες 2 φορές διότι το 66.66% του ελληνικού Λαού ευημερεί.

    ΚΑΙ να ΜΗ ξεχνάτε το προοίμιό μου, ότι ΜΟΝΟ 40% του ελληνικού εισοδήματος είναι από μισθούς. Ουδέποτε είπα πως οι μισθοί και μόνο επαρκούν ή ερμηνεύουν από μόνοι τους την τρέχουσα ΧΛΙΔΗ των Ελλήνων.

    ΚΑΙ να θυμάστε πάντα ότι ουδείς πέραν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πληρώνει φόρους, εξ ου και το κράτος τελικά καταφεύγει σε έμμεσους φόρους πράγμα που ερμηνεύει εν πολλοίς τις υπερβολικές τιμές στα αγαθά και την απουσία ελαστικότητας της αγοράς.
    Οταν από τα 1.80 της τιμής του πακέτου Pall Mall, τα 80% (1.44) είναι φόροι και μόνο .36 η τιμή της βιομηχανίας, ακόμα και 10% να ρίξει ο βιομήχανος την τιμή (δλδ τροματικά μεγάλη έκπτωση), η διαφορά θα ΔΙΑΧΥΘΕΙ (τι 1.80, τι 1.84) οπότε κάθε απόπειρα ανταγωνισμού ΠΕΦΤΕΙ στο κενό. ΕΤΣΙ με τις ίδιες σας τις ΑΠΑΤΕΣ όπως σας τις έμαθε ο πατερούλης, τελικά γίνεσθε ο μεγαλύτερος εχθρός της τσέπης σας. What goes around, comes around!

    Ασφαλώς και ουδεμιά υπάρχει αμφιβολία πως ο αντίστοιχος της Νορβηγίδας πωλήτριας Ελληνας ζει τουλάχιστον 2 φορές καλύτερα! Εάν τώρα τυχαίνει όλοι εσεις εδώ μέσα να ανήκετε στο ποσοστό 10-13% υων Ελλήνων που ζει στα όρια της φτώχειας να με συχωράτε. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ αυτοί.

    ReplyDelete
  60. Κομφούκιε...!


    Είσαι τόσο καλλιεργημένος όσο διατείνεσαι?
    Είσαι τόσο μέσα στα πράγματα και στην φιλοσοφία της σημερινής Ελλάδας??
    Είσαι τόσο αληθινός όσο πιστεύεις???

    Τότε παρουσίασε σε παρακαλώ κάποια στοιχεία σπάνια –μελέτες , έρευνες, στατιστικές, ότι διάβολο θέλεις- που να μην βρίσκονται, να μην είναι προσβάσιμα από το ευρύ κοινό...

    ΑΝ είναι να μας (εμ)παίζεις με την Ευρωπαϊκή Στατιστική, ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

    ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΟΥ ΜΙΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΓΥΡΩ ΜΑΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!!

    Λαϊκιστές είμαστε???

    Στην περίπτωση μου, όντας σε επαρχιακή πόλη, ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ (!!!) τι κάνει ο γείτονας μου! ΔΕΝ είμαι όπως ο Αθηναίος (πχ) που δεν ξέρει ποιος ζει δίπλα και με τι ασχολείται! Εγώ ξέρω τι κάνει ο άλλος και μέχρι 10 πολυκατοικίες παρακάτω! (και βάλε!... άσε που την οποιαδήποτε στιγμή μπορώ να μάθω ΟΤΙ θέλω!)

    Και δεν λεω ότι πεινά... Αλλά είναι ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ οι πραγματικά ευκατάστατοι, ενώ περιορίζονται σε έναν-δυο (!) εκείνοι οι οποίοι ζουν από την δουλειά τους και μόνο!

    Οι υπόλοιποι:

    1) Θα ξεράνουν το σκατό τους για να έχει η κόρη τους σκελετό στραβογυαλιών Vogue (προσθέστε ότι άλλο θέλετε)...

    2) Θα τους καλύψει η θεία, ο θείος, ο παππούς ή η γιαγιά, με λαδάκι, κοτοπουλάκι, αυγουλάκι κλπ κλπ κλπ!

    3) Θα βγάλουν από 5 έως 15 τόνους λάδι ετησίως... ή θα πάρουν κάνα νοίκι...

    4) Οι υπόλοιποι, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ-Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, θα δουλεύουν 2 ή και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα (έχω για παράδειγμα πρώτο ξάδερφο που το κάνει), θα προσπαθούν να βγάλουν καμιά 200αρια κιλά λάδι να περάσουν 2 χρονιές μέχρι τον επόμενο καρπό και γενικά θα φυτοζωούν!


    Τώρα θα μου πεις, τα ίδια δεν λεω και εγώ? ΟΧΙ Κομφούκιε, δεν λες τα ίδια!

    Δεν είναι ευκατάστατος ή και πλούσιος ο άνθρωπος που ζει όπως η μεγάλη πλειοψηφία παραπάνω... Για πες μου ΕΣΥ που ζεις και στην Αμερική, εκεί οι άνθρωποι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να ζουν μέσα σε ένα ευρύτερο οικογενειακό δίκτυο για να τα καταφέρουν?? Διότι στην Ελλάδα αν κάνεις ότι ξεφεύγεις, απλά θα πεθάνεις σε μια δυο εβδομάδες από το κρύο και την ασιτία! Και οι γέροντες μας το ίδιο θα πάθουν, πες μας λοιπόν εμάς χλιδάνεργους και κωλόπαιδα, ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ???

    Να δεις πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ τώρα που θα σταματήσει η παραγωγή στα Ζωνιανά, Κομφούκιε μου...

    Όπιο του forum αυτού, θα καταντήσεις, μου φαίνεται...

    Υσ.1 : Λέμε και ξαναλέμε για την κατάντια του Ελληνικού λαού και την ξεπεσμένη ηθική του. Πως λοιπόν να ψηφίσει αξιοκρατικά και ΤΙ να ψηφίσει , ελλείψη φωτισμένων Ηγετών? Ανταμοίβει τους ίδιους, διότι απλά δεν ενδιαφέρεται... Αυτό σημαίνει ότι καλοπερνά ή ότι βρίσκεται σε ένα ζοφερό παραμυθάκι??

    Υσ.2: ΦΥΣΙΚΑ (πιστεύω) οι περισσότεροι απο εμάς εδώ μέσα είμαστε στο 10-13% (κατά εσέ) ή στον 55-60% κατά εμέ...

    Ε άμα είχα την δουλειά μου, την κοπέλα μου, το ένα μου το άλλο μου, μαζόχας είμαι να ψάχνω λύση και άσπρο φως από εδώ μέσα?...

    ReplyDelete
  61. Kαι πάλι λάθος κάνεις. Επίσης αν ήμουν στη θέση σου θα ήμουν πιο προσεκτικός πριν χαρακτηρίσω αναξιόπιστα τα στοιχεία βάσει των οποίων προσδιορίζεται η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

    Παρεπιπτόντως τα προηγούμενα URLs δε λειτουργούν γιατί κάθε φορά φτιάχνονται δυναμικά. Επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν καλύτερο να μπουν στο site της eurostat και να κάνουν αναζήτηση του λήμματος
    Average gross annual earnings in industry and services.

    Για την ΕΕ-25 ο μέσος ετήσιος μισθός είναι 30945.5 (2003) δηλαδή ο λόγος είναι 54.09%.

    Επιπλέον, τα στοιχεία που δίνει η eurostat σχετικά με τη φορολογία είναι τα εξής (2003):

    Consumption Tax

    EL: 17.9%
    EU-25 (Weighted Average): 19.7%

    Labour Tax Rate

    EL: 41.2%
    EU-25 (Weighted Average): 36.7%

    Capital Tax Rate:

    EL: 15.8%
    EU-25 (Weighted Average): 29.1%

    Από τα στοιχεία αυτά είναι ολοφάνερο το τι συμβαίνει με τη φορολογία στην Ελλάδα.

    (Implicit Tax Rates: The implicit tax rates are defined for each economic function. They are computed as the ratio of total tax revenues
    of the category (consumption, labour, and capital) to a proxy of the potential tax base defined using the production
    and income accounts of the national accounts.)

    ReplyDelete
  62. Κομφούκιος said...

    Λυπάμαι αλλά ΟΟΣΑ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα να κάνουν λάθος όλοι μαζί και νάχει δίκαιο ο γείτονάς μου ο μπαρμπα-γιώργης και η θειά μου η Παναγιώτα, σαν κομμάτι δύσκολο.

    Ερώτηση φτωχού τω πνεύματι και τη τσέπη, νεανία: οι παραπάνω οργανισμοί ΠΩΣ κάνουν τις συγκεκριμένες μελέτες και από που αντλούν τα στοιχεία για να φτιάξουν τους πίνακες τους?

    Καταφθάνει υπάλληλος τους στην Αθήνα, παίρνει τα στοιχεία (μαζί με ένα μπουκάλι ελαιόλαδο) από ευτραφή υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών και ...άντε γειά? :)

    Καλή τη Πίστη, δηλαδή??
    ΟΤΙ πείτε Ελληναράδες μου, σας εμπιστευόμαστε (εμείς στο ΔΝΤ)...?

    Απαντήστε μου ωρε παλικάρια!

    ReplyDelete
  63. στον κομφούκιο αναφερόταν το παραπάνω σχόλιο

    ReplyDelete
  64. ελπίζω να μην έχει γίνει σύγχυση με τα απανωτά posts. Ανέβασα πληθώρα οικονομικών στοιχείων από το eurostat που αποδεικνύουν ότι ο κομφούκιος ψεύδεται ασυστόλως και συνεχώς αναφορικά με τις πραγματικές στατιστικές μετρήσεις για τους μισθούς, τη φορολογία, κλπ.

    Επίσης θολώνει τα νερά διαρκώς αναφερόμενος σε ανύπαρκτα στοιχεία του ΔΝΤ της Παγκόσμιας Τράπεζας κλπ. Όσο για τη φοροδιαφυγή, είναι γνωστό ποιοι την κάνουν στην Ελλάδα! Σίγουρα όχι οι μισθωτοί, αφού ο φόρος παρακρατείται από το μισθό τους: τα μικρά και μεγάλα αφεντικά...

    ReplyDelete
  65. διόρθωση στο παραπάνω:

    - αφού ο φόρος επί του μισθού τους καταβάλλεται στο ακέραιο...

    ReplyDelete
  66. Komfoukie yparxeis? Eisai alh8inos? Re seis g700 mhpws einai dikos sas fictional xarakthras gia na zwntaneyete thn syzhthsh?

    ReplyDelete
  67. Μα σκεφτειτε για λιγο μονο ρε παιδια ποσο ΓΕΛΟΙΟΣ ακουγεται ενας ανθρωπος οταν σε blog οπως το G700 αναφερει οτι οι ζωντες στο οριο της φτωχιας ειναι ενα...10-13% του συνολου των Ελληνων...!!!

    ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ, ΕΔΩ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΣΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ 10-13%??

    ΜΑΚΑΡΙ! Μακαρι μαγκα μου να ειναι ετσι! Μακαρι να ειναι οπως τα λες!!

    ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟ, ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ!

    -Να γινω σαν και αυτους ή
    -Να παω να τους παρω λιγα!

    Θα πρεπει να ειμαι ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑΣ για να εχω μεινει ΤΟΣΟ πισω!

    ReplyDelete
  68. Προς Κομφούκιο:

    Δηλαδή, εσύ πώς το εννοείς ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά και απλώς «κλαίγονται»; Μήπως εννοείς τίποτα γκομενίτσες και γκομενάκια που κυκλοφορούν με Prada και τσάντα Louis Vuitton; Απλώς ζούμε στην εποχή του «φαίνεσθαι». Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου αγοράζουν πανάκριβα ρούχα και είναι όλοι τους χρεωμένοι (ακόμη και παιδιά που ζουν με τους γονείς τους ακόμη) με τρελά ποσά (από 5.000 έως 30.000 ευρώ) σε πιστωτικές κάρτες! Αμ, έτσι, κι εγώ πλούσια είμαι...

    ReplyDelete
  69. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο. Ίσως σας θυμίσει κάτι...

    Ο Μπους και το «Σύνδρομο της Άρνησης»

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,
    www.bavzer.blogspot.com

    ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ μήνα, ο γερουσιαστής Χάρι Ριντ, μιλώντας
    για την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, είπε ότι ο
    πρόεδρος Μπους βρίσκεται «σε κατάσταση άρνησης». Η
    ίδια αυτή φράση, «state of denial», είναι και ο τίτλος
    του τελευταίου βιβλίου του ερευνητή - δημοσιογράφου
    Μπομπ Γούντουερθ (ένας από τους δύο ρεπόρτερ της
    «Ουάσιγκτον Ποστ» που
    ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ), που επίσης
    καταγίνεται με «την ψυχωτική εμμονή του Μπους να μη
    βλέπει ότι τα πράγματα στο Ιράκ δεν είναι όπως τα
    νομίζει».
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ, αυτή η εμμονή, όταν βεβαίως
    διαγνωσθεί κλινικώς (και όχι εξ αποστάσεως) και
    διαπιστωθεί ότι ένα από τα βασικά συμπτώματά της
    (γιατί υπάρχουν κι άλλα) είναι ότι «δεν βλέπουμε τις
    αλήθειες που αρνούμαστε», είναι σαφώς πάθηση, που
    μάλιστα χρήζει άμεσης θεραπείας. Σ' ένα ενδιαφέρον
    άρθρο της στο τελευταίο τεύχος Μαΐου του περιοδικού
    «Newsweek», η Σάρον Μπέγκλι, υπεύθυνη για επιστημονικά
    θέματα, διηγείται την πραγματική ιστορία ενός ανδρός,
    ο οποίος υποβαλλόταν σε ψυχοθεραπεία στη Βοστόνη, λόγω
    σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε,
    διότι φθονούσε την εύνοια και συμπάθεια που νόμιζε ότι
    (ή, μπορεί και να) έδειχναν οι γονείς του στον
    μικρότερο αδελφό του.
    Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ τού έλεγε πως πήγαιναν πολύ καλά,
    μέχρι που αισθάνθηκε ότι ξαφνικά προέκυψε πρόβλημα.
    Εμεινε έγκυος, και φοβήθηκε πως, όταν θα 'ρχόταν η ώρα
    να πει στον ευάλωτο ασθενή της ότι θα πρέπει να πάρει
    άδεια τοκετού, εκείνος πιθανώς να εκλάμβανε την
    προσωρινή «φυγή» της ως εγκατάλειψη ή και απόρριψη.
    Ετσι, απέφυγε να του πει οτιδήποτε, μέχρι που
    συμπλήρωσε και τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της. «Δεν
    έχεις προσέξει κάτι επάνω μου;», τον ρώτησε. Εκείνος
    της απάντησε μ' ένα κοφτό «όχι», και έτσι αμέσως του
    εξήγησε πως ήταν έγκυος.
    Ο ΑΣΘΕΝΗΣ κοίταξε έκπληκτος τη σαφώς διογκωμένη κοιλιά
    της και της είπε:
    «Οχι, αποκλείεται να είσαι. Εγώ παρατηρώ προσεκτικά τα
    γυναικεία σώματα, ιδίως το δικό σας. Δεν γίνεται.
    Αποκλείεται να περιμένετε παιδί». Ο Κέρι Σούλκοβιτς,
    καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του
    Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, θεωρεί ότι σαφώς ο
    Τζορτζ Μπους είναι
    τέτοια περίπτωση. «Πιστεύω ότι διακατέχεται από το
    «Σύνδρομο της Αρνησης», όσον αφορά τον πόλεμο στο
    Ιράκ. Και φαίνεται εντελώς
    ασυγκίνητος μπροστά στο μέγεθος των αποδείξεων που
    υπάρχουν και που δείχνουν ότι τα πράγματα είναι πολύ
    χειρότερα απ' ό,τι νομίζει. Βασικά
    συμπτώματα αυτού του συνδρόμου, είναι η αδικαιολόγητη
    αισιοδοξία, καθώς και η παθολογική βεβαιότητα πως όλα
    πάνε καλά».
    ΠΑΡ' ΟΛΟ που, όπως λέει η Μπέγκλι, είναι πάντοτε
    επικίνδυνο να ψυχαναλύεις έναν πολιτικό (ή
    οποιονδήποτε άνθρωπο) εξ αποστάσεως, μερικά
    «στοιχεία» από το παρελθόν του «φαίνεται πως είναι
    συμβατά με το Σύνδρομο της Αρνησης». Φέρ' ειπείν, όταν
    ήταν 7 χρόνων, η αδελφή του πέθανε από λευχαιμία. Ο
    Μπους, ενώ δεν έδειχνε να μην «αναγνώριζε» τον θάνατο
    της αδελφής του, διαρκώς και αρκετά «εξωπραγματικά»,
    παρηγορούσε την πενθούσα μητέρα του ότι «όλα θα πάνε
    καλά». Κάτι που, βεβαίως, δεν είναι φυσιολογικό να
    λέει ένα παιδί που μόλις έχασε την αδελφή του, σε μια
    μάνα που μόλις έχασε το παιδί της.
    ΕΠΙΣΗΣ, εκείνοι που είχαν ή έχουν προβλήματα με το
    αλκοόλ (όπως είχε ο Μπους) τείνουν, όπως λέει ο
    καθηγητής Σούλκοβιτς, να βλέπουν τα πάντα «ή
    άσπρα ή μαύρα». Αυτή είναι η άμυνά τους. «Είναι ο
    τρόπος τους για να ελέγχουν τον εθισμό τους», λέει ο
    Σούλκοβιτς. «Αντικατοπτρίζει την ανικανότητα ή και
    άρνησή τους να δουν τα πράγματα με λίγες σκιές
    γκρίζου, λίγο διαφορετικά από το απόλυτο λευκό ή το
    απόλυτο μαύρο».

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/07/2007

    ReplyDelete
  70. Πεστα ρε συ Κατια Κ., πεστα!

    Θα αρχισουμε να τρελαινομαστε εδω μεσα μου φαινεται...

    Αμα ειναι να εισαι καθηγηταρας ή οτι αλλο στην Αμερικα και να μου βλεπεις την Ελλαδα μεσα απο μαγειρεμενες στατιστικες αμφιβολου προελευσεως (και δεν πανε να 'χουν και 100 σφραγιδες!), τοτε:

    Χεσε μεσα Πολυχρονη, που δε γιναμε Ευζωνοι!

    Στην Ελλαδα, περα απο το Αθανατο Ελληνικο Φως και τον Ηλιο υπαρχει και μια αποπνικτικη ατμοσφαιρα "no way out", κατι σαν να μην υπαρχει ελπιδα, κατι σαν "καθε περισυ και καλυτερα"...

    Και αυτο φαινεται παντου, και στις ανθρωπινες σχεσεις!

    ΠΩΣ ειναι δυνατον ενας λαος που στην πλειοψηφια του ευημερει να κανει ΤΟΣΟ ΧΟΝΤΡΑ και ανεπανορθωτα λαθη στην καθημερινοτητα του?? ΠΩΣ ειναι δυνατον να ΜΗΝ αλλαζει σχεδον ποτε τιποτα?? Να υπολειτουργουν και να φυτοζωουν ΟΛΑ, να μην παραγεται εργο, να υπαρχει τετοια διαφθορα και σαθρωτητα??

    Ρε συ Κομφουκιε, μηπως ζω στην Σουηδια και δεν το εχω καταλαβει??

    ReplyDelete
  71. Συγνώμη αν «βαραίνω» το blog, αλλά επειδή είναι το blog της Γενιάς των 700 ευρώ, καλό είναι να έχετε υπόψη σας και το παρακάτω άρθρο:

    Μοντέρνες δουλειές

    ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Στις σύγχρονες επιχειρήσεις η εργασιακή σκλαβιά
    επανήλθε λουστραρισμένη, αλλά εξίσου εξοντωτική. Η
    μοίρα του σπουδασμένου εργαζόμενου είναι δυσμενέστερη
    από του αγράμματου εργάτη

    Ο πραγματικός πλούτος της χώρας παράγεται στο χωράφι
    και στο εργοστάσιο· γι' αυτό οι αγρότες και οι εργάτες
    δεν διανοήθηκαν ποτέ να επικαλεστούν κάποια νεφελώδη
    ιδεολογήματα για τη δουλειά τους.

    Η προσφορά τους είναι αυταπόδεικτη.

    Αντιθέτως, οι απασχολούμενοι στον τριτογενή τομέα, των
    υπηρεσιών, δεν αρκούνται στην υψηλότερη αμοιβή που
    εισπράττουν· αγωνιούν να δώσουν και ανώτερο νόημα σ'
    αυτό που κάνουν.

    Το επάγγελμα έγινε ιδεολογία.

    Ο καλώς εννοούμενος επικερδής χαρακτήρας του
    αποσιωπάται συστηματικά και προβάλλεται κατά κόρον σαν
    ζωτική ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο. Οι χρηματιστές
    κόπτονται για την "ανάπτυξη", οι διαφημιστές μοχθούν
    για την "επικοινωνία", οι ασφαλιστές χτίζουν την
    "ασφαλιστική συνείδηση" κ.ο.κ.

    Εξ ου και το καταγέλαστο ορισμένων ότι ασκούν
    λειτούργημα.

    Η κοινωνία, που διευθύνεται από τους εγγράμματους,
    έχει περί πολλού αυτά τα επαγγέλματα και περιφρονεί
    εξόφθαλμα τον αγρότη και τον εργάτη. Απόδειξη, ότι
    τους αμείβει με τα χαμηλότερα των εισοδημάτων και τους
    επιφυλάσσει πενιχρές συντάξεις και ανεπαρκέστατη
    υγειονομική περίθαλψη.

    Ουδείς ζηλεύει τη μοίρα τους.

    Οι νέοι ονειρεύονται να σπουδάσουν για να κάνουν
    καριέρα σε κάποια από τις μοντέρνες και αστραφτερές
    δουλειές. Αυτές έχουν πέραση· προσφέρουν υψηλές
    αμοιβές και απείρως υψηλότερο κοινωνικό στάτους.

    Δεν υποψιάζονται καν πως η καριέρα είναι η δική τους
    κοιλάδα των δακρύων.

    Για να πετύχεις σ' αυτές τις δουλειές, το παν είναι να
    ξέρεις να πουλάς τον εαυτό σου. Να είσαι αυτό που
    επιθυμεί ο άλλος να είσαι. Αλλού σε θέλουν τολμηρό και
    επιθετικό και αλλού μετρημένο και αξιόπιστο. Οι
    απαιτήσεις αλλάζουν ανάλογα με τον κλάδο· άλλο σέιλς
    κι άλλο φαϊνάνς. Αυτή την κωμωδία του αγκρέσιβ ή του
    ριλάιαμπλ δεν θα σταματήσεις ποτέ να την παίζεις· αυτή
    θα σε κρατάει στη δουλειά.

    Επίσης, από τη μέρα που θα εισέλθεις σε κάποιον κλάδο,
    θα πρέπει να ασπαστείς και τις ιδεοληψίες του· σαν να
    μυείσαι σε θρησκευτική αίρεση.

    Ο κλάδος υπεράνω όλων.

    Είναι ο ιερός δεσμός που προστατεύει και ανυψώνει τα
    μέλη του, ασχέτως των εσωτερικών ανταγωνισμών. Με αυτή
    τη συντεχνιακή αντίληψη της χειρίστης μορφής οι
    "συνάδελφοι" θωρακίζουν την επαγγελματική τους
    ιδιότητα και διεκδικούν από την κοινωνία διαρκώς και
    νέα προνόμια.

    Μαζί με την είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων
    επαγγελμάτων εισήχθη και η δυτική νοοτροπία του
    ολοκληρωτικά αφοσιωμένου στη δουλειά του προτεστάντη.
    Ο χρόνος που αφιερώνουν οι υπάλληλοι στην εταιρεία
    είναι τρομαχτικός.

    Στις σύγχρονες επιχειρήσεις η εργασιακή σκλαβιά
    επανήλθε λουστραρισμένη, αλλά εξίσου εξοντωτική. Η
    μοίρα του σπουδασμένου εργαζόμενου είναι δυσμενέστερη
    από του αγράμματου εργάτη.

    Το καθορισμένο ωράριο θεωρείται παρωχημένη αντίληψη,
    και η αμοιβή για υπερωρίες είναι αδιανόητη. Οι
    υπάλληλοι δουλεύουν εντυπωσιακά περισσότερες ώρες από
    τις προβλεπόμενες από τον νόμο, απασχολούνται
    Σαββατοκύριακα και αργίες χωρίς την ανάλογη αμοιβή.

    Τα εξοντωτικά 12ωρα και 14ωρα δουλειάς είναι νον στοπ.
    Η μεσημβρινή σιέστα έχει τεθεί πλέον και στη χώρα μας
    υπό διωγμόν· κατάντησε μομφή. Λένε "αυτός κοιμάται
    μεσημέρι" εννοώντας πως είναι εκτός πνεύματος· εν
    ολίγοις ακατάλληλος.

    (Αν οι επιστήμονες μπορούσαν να καταθέσουν δημοσίως
    για τις ευεργετικές ιδιότητες του μεσημβρινού ύπνου,
    θα είχε καταρρεύσει προ πολλού το δυτικό εργασιακό
    μοντέλο. Ο ύπνος του μεσημεριού είναι βάλσαμο για την
    ψυχική και τη σωματική μας υγεία και, εννοείται,
    συμβάλλει καίρια στη μακροβιότητα. Είναι κατά πολύ πιο
    απαραίτητος και ζωογόνος από όλες τις "χελθ"
    βιταμίνες, τα "σπα" και τις λοιπές τεχνικές στήριξης
    του ανθρώπινου οργανισμού.)

    Ο ευπρεπής μισθός και ίσως κάποιο ετήσιο μπόνους που
    παρέχουν οι εταιρείες στα μοντέρνα εργατόσκυλα δεν
    αντισταθμίζουν τις ατελείωτες ώρες πρόσθετης δουλειάς.


    Γι' αυτό υπάρχουν συνήθως και κάποιες έξτρα παροχές
    κολακείας· το ωραίο γραφείο (με παράθυρο ή όχι,
    ανάλογα με τη θέση σου στην ιεραρχία της επιχείρησης)
    και κάποιοι φανταχτεροί τίτλοι, που ουσιαστικά δεν
    σημαίνουν τίποτα. Προβιβάζεσαι σε εξέκιουτιβ, σίνιορ
    εξέκιουτιβ, κορντινέιτορ, σουπερβάιζορ, νταϊρέκτορ,
    βάις πρέζιντεντ, τσιφ, μέλος του εξέκιουτιβ μπορντ και
    άλλα του σωρού και χωρίς νόημα.

    Η μακροβιότητα της καριέρας σε μια σύγχρονη εταιρεία
    κρίνεται από δύο βασικά στοιχεία: την όλο και
    μεγαλύτερη "τρέλα" για δουλειά και το λόγιαλτι (την
    πιστότητα) στην εταιρεία και στους στόχους της.

    Επίσης, είναι απαραίτητο να συμμεριστείς κάποιες νέες
    "αξίες". Όπως το σχιζοφρενικό "άλλο δουλειά κι άλλο
    φιλία", λες κι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει αναστολή
    αισθημάτων. Ή το δόγμα ότι με κάθε θυσία πρέπει να
    φέρεις σε πέρας τη δουλειά που σου ανέθεσαν.

    Όλα αυτά καλύπτονται με την πρόστυχη στρεψοδικία του
    σωστού "επαγγελματία". Που σημαίνει ότι, προκειμένου
    να γίνει η δουλειά σου, όλα επιτρέπονται· η δουλειά
    προηγείται κάθε ανθρώπινου αισθήματος· φιλία, αγάπη,
    δίκιο, κατανόηση είναι δευτερεύοντα.

    Λένε "είμαι προφέσιοναλ" κι αυτό τα εξηγεί όλα.

    Κι ο Αλ Καπόνε "προφέσιοναλ" ήτανε.

    Μάλιστα, οι νέοι επαγγελματίες διηγούνται εμφατικά το
    παράδειγμα του Ωνάση που φιλοξενούσε έναν φίλο του,
    επίσης εφοπλιστή, στη θαλαμηγό του. Ενώ έπαιζαν τάβλι,
    ο άλλος του αποκάλυψε χαρούμενος πως έδωσε εντολή
    αγοράς δύο πλοίων που μόλις είχαν βγει προς πώληση.

    Ο Ωνάσης δεν φάνηκε να δίνει σημασία στην πληροφορία·
    συνέχισαν το παιχνίδι, μα κάποια στιγμή σηκώθηκε, να
    πάει στην τουαλέτα, και άργησε λίγο. Όταν επέστρεψε,
    ξανάπιασε τα ζάρια και είπε χαμογελαστός στον φίλο του
    πως τα πλοία που του είχε αναφέρει τα αγόρασε μόλις
    πριν ένα λεπτό εκείνος.

    Αυτόν τον κτηνώδη αμοραλισμό εννοούν όταν λένε "είμαι
    προφέσιοναλ".

    Το πλέον ψυχοφθόρο για τον εργαζόμενο είναι πως πρέπει
    να δίνει κάθε μέρα εξετάσεις. Τα σύγχρονα επαγγέλματα
    έχουν υψηλό βαθμό ανασφάλειας σε σχέση με τα
    παραδοσιακά. Και απείρως σκληρότερο ανταγωνισμό· τόσο
    εξωτερικό, από άλλες ομοειδείς εταιρείες, όσο και
    εσωτερικό, από άλλους καπάτσους που εποφθαλμιούν την
    ίδια θέση. Ακόμη και το υψηλόβαθμο στέλεχος δεν
    αισθάνεται σιγουριά· πάει ένα πρωί, και χωρίς καμία
    προειδοποίηση βρίσκει το γραφείο του στον διάδρομο.

    Δυστυχώς στην ίδια λούμπα έπεσαν και οι γυναίκες.

    Μέχρι πρόσφατα δεν επιδείκνυαν την ολοκληρωτική
    αφοσίωση των αντρών στη δουλειά τους. Ως όντα πιο
    πολύπλοκα, αισθαντικά και ερωτικά, έδιναν μεγαλύτερη
    σημασία στα αισθήματα και στις χαρές της ζωής.

    Γι' αυτή την ανεξαρτησία τους η κοινωνία τις
    φιλοδώρησε εκδικητικά με σωρεία κατηγοριών· άπιστες,
    ελαφρόμυαλες, ανεύθυνες, γλωσσούδες κ.λπ. Η χαρά και ο
    ερωτισμός δεν συγχωρούνται στην παραγωγή. Τελευταίως
    μάλιστα, αν αποπειραθείς στη δουλειά ένα πονηρό
    αστείο, κάποιο υπονοούμενο, καραδοκεί η εξευτελιστική
    κατηγορία της "σεξουαλικής παρενόχλησης".

    Αυτό κι αν είναι ευνουχισμός· σημαίνει "όσοι περάσετε
    αυτή την πόρτα αφήστε έξω το φύλο σας".

    Οι γυναίκες, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν ένα
    ακόμη αντρικό οχυρό, γίνονται και αυτές "προφέσιοναλ"
    θύματα. Τυπικές, σοβαρές, με πολυάσχολο ύφος, ασέξουαλ
    ντύσιμο, κάτι σκούρα ταγιέρ σαν αντρικά κουστούμια,
    λευκό πουκάμισο και απομίμηση γραβάτας.

    Έσβησε το χαμόγελο, το σκέρτσο και το παιχνίδισμα, που
    τις έκαναν αξιολάτρευτες. Έχασαν το πλεονέκτημα της
    ζωής που είχαν έναντι των εξουθενωμένων από τη δουλειά
    αντρών.

    Ο Γκι Ντεμπόρ το έγραψε με συνταρακτική απλότητα:
    "Μόνο όσοι δεν δουλεύουν ζουν".

    Στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας όλοι ξέρουμε ότι στον
    κόσμο δεν ήρθαμε για να κάνουμε καριέρα, λεφτά και
    όνομα· ήρθαμε πρωτίστως για να ζήσουμε και, ει
    δυνατόν, να αφήσουμε αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο απ'
    ό,τι τον βρήκαμε.

    Αλλά δεν ζούμε. Κι αυτό μας τρελαίνει.

    "Το άγχος, το στρες, ο φόβος, η ντροπή, η περιφρόνηση,
    η επιθετικότητα, η θέληση της δύναμης γεννιούνται από
    μια καταπιεσμένη θέληση για ζωή". (Βάνεγκεμ)

    Με την πιο κοινή λογική, όσες ώρες δουλεύεις, άλλες
    τόσες πρέπει να έχεις ελεύθερες για να χαρείς αυτά που
    έβγαλες.

    Όμως ο νέος άνθρωπος σπαταλά όλο τον χρόνο του, την
    ευφυΐα, την εφευρετικότητα και τις εμπνεύσεις του υπέρ
    της καριέρας του και όχι της ζωής του. Ο ψυχισμός του
    μολύνεται από αυτό το δηλητηριώδες αλισβερίσι. Φυσικώ
    τω τρόπω, το εξέκιουτιβ τερατάκι γραφείου θα μεταφέρει
    μακάβρια το πάρε δώσε και στις προσωπικές του σχέσεις:


    "Αυτά έκανα για σένα, περιμένω ανταπόδοση".

    Μοιραία οι λαμπρές καριέρες είναι πυραμίδες που
    θεμελιώνονται πάνω σε προσωπικές και οικογενειακές
    τραγωδίες.


    ΤΑ ΝΕΑ, 07/12/2002

    ReplyDelete
  72. Κατια Κ., εγω το αρθρο του κ. ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ το ειχα ξαναδει και παλαιοτερα...

    Συμφωνω 100% μαζι του!

    Εχουμε και εμεις Λογο ομως, ολοι μας εχουμε κατι να πουμε! Και απο τη στιγμη που αυτο δεν ειναι μπασταρδεμενο απο οποιουδηποτε ειδους σκοπιμοτητες, ειναι ωφελιμο και αξιζει να ακουστει με βροντερη φωνη!

    Μιληστε λοιπον, ωστε να καλυψετε και καποιους δηθεν σοφιστες....

    ReplyDelete
  73. Anonymous said...
    Kαι πάλι λάθος κάνεις. Επίσης αν ήμουν στη θέση σου θα ήμουν πιο προσεκτικός πριν χαρακτηρίσω αναξιόπιστα τα στοιχεία βάσει των οποίων προσδιορίζεται η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

    Παρεπιπτόντως τα προηγούμενα URLs δε λειτουργούν γιατί κάθε φορά φτιάχνονται δυναμικά. Επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν καλύτερο να μπουν στο site της eurostat και να κάνουν αναζήτηση του λήμματος
    Average gross annual earnings in industry and services.


    KAI MONO OTI GRAFEIS
    P A R E P I P T O N T W S
    apodeiknyei oti eisai agrammatos, ara eprepe na plirwnesai 100 eyrw to mina

    ReplyDelete
  74. Anonymous said...
    "Είσαι τόσο καλλιεργημένος όσο διατείνεσαι?
    Είσαι τόσο μέσα στα πράγματα και στην φιλοσοφία της σημερινής Ελλάδας??
    Είσαι τόσο αληθινός όσο πιστεύεις???"

    Δεν παρουσιάζομαι ούτε διατείνομαι ότι είμαι καλλιεργημένος. Αυτά είναι δικά σου συμπεράσματα διότι είσαι συμπλεγματικός!
    Εγώ απλώς συζητώ.

    ReplyDelete
  75. Geia sou re Komfoukie eisai palhkari ...

    basta oso mporeis (dis)

    ReplyDelete
  76. Και εσυ εισαι τελικα κομπλεξικος...

    ReplyDelete
  77. Κυριες και Κυριοι!

    Ο Κομφουκιος!

    -Παντα με χαρακτηρισμους!
    -Παντα με υβρεις!
    -Παντα με λασπη και με σαπια δεδομενα, ΠΑΝΤΑ at your services!

    ReplyDelete
  78. Anonymous said...
    Πεστα ρε συ Κατια Κ., πεστα!

    Θα αρχισουμε να τρελαινομαστε εδω μεσα μου φαινεται...

    Αμα ειναι να εισαι καθηγηταρας ή οτι αλλο στην Αμερικα και να μου βλεπεις την Ελλαδα μεσα απο μαγειρεμενες στατιστικες αμφιβολου προελευσεως (και δεν πανε να 'χουν και 100 σφραγιδες!), τοτε:

    Χεσε μεσα Πολυχρονη, που δε γιναμε Ευζωνοι!

    Στην Ελλαδα, περα απο το Αθανατο Ελληνικο Φως και τον Ηλιο υπαρχει και μια αποπνικτικη ατμοσφαιρα "no way out", κατι σαν να μην υπαρχει ελπιδα, κατι σαν "καθε περισυ και καλυτερα"...

    Και αυτο φαινεται παντου, και στις ανθρωπινες σχεσεις!

    ΠΩΣ ειναι δυνατον ενας λαος που στην πλειοψηφια του ευημερει να κανει ΤΟΣΟ ΧΟΝΤΡΑ και ανεπανορθωτα λαθη στην καθημερινοτητα του?? ΠΩΣ ειναι δυνατον να ΜΗΝ αλλαζει σχεδον ποτε τιποτα?? Να υπολειτουργουν και να φυτοζωουν ΟΛΑ, να μην παραγεται εργο, να υπαρχει τετοια διαφθορα και σαθρωτητα??

    Ρε συ Κομφουκιε, μηπως ζω στην Σουηδια και δεν το εχω καταλαβει??

    November 26, 2007 11:35 PM

    ΔΕΝ κάνει καθόλου λάθη στην καθημερινότητα. ΚΑΙ κλέβει ολημερίς, ΚΑΙ δεν δουλεύει ΚΑΙ απολαμβάνει την καλύτερη ζωή του κόσμου στο πλαίσιο βέβαια της τρσβάρβαρης αισθητικής του.
    ΦΑΙ, ΚΑΚΑ, ΣΕΞ, ΥΠΝΟΣ, ΒΙΣΣΗ

    ReplyDelete
  79. Anonymous said...
    Κατια Κ., εγω το αρθρο του κ. ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ το ειχα ξαναδει και παλαιοτερα...

    "Συμφωνω 100% μαζι του!

    Εχουμε και εμεις Λογο ομως, ολοι μας εχουμε κατι να πουμε! Και απο τη στιγμη που αυτο δεν ειναι μπασταρδεμενο απο οποιουδηποτε ειδους σκοπιμοτητες, ειναι ωφελιμο και αξιζει να ακουστει με βροντερη φωνη!

    Μιληστε λοιπον, ωστε να καλυψετε και καποιους δηθεν σοφιστες...."

    Αγράμματε, ΣΟΦΙΣΤΗΣ είναι κακό πράγμα, άρα ΔΗΘΕΝ ΣΟΦΙΣΤΗΣ είναι καλό!!!!
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  80. otan enoxoi me bazoun n'apologh8w

    8ymamai ton Alefantoooo!!!

    Geia sou re Alefante ....

    ReplyDelete
  81. Κομφουκιε αγαπη μου, σε ευχαριστω! Μαθαινω απο σενα χαρα μου! Φιλακια βρε!

    Και σεις παιδια προσεξτε! Αγαπη χρειαζεται ο Κομφουκιος! Να το θυμαστε!

    Λιγο ειναι να σε εχουν αφορισει οι της γενεας σου και να μην μπορεις να συννεονηθεις ουτε με τους νεωτερους σου?

    Αφορητη μοναξια!

    -Θα πιασεις να χαρακτηριζεις, να βριζεις, να κατηγορεις...

    -Με τον ξυλινο λογο ενος μισανθρωπου και με σοφιστειες θα προσπαθεις να καθρεπτισεις το σχεδον ανθελληνικο μαυρο μουτρο σου πανω στους αλλους (ακους εκει ο Ulis, kitsch και ξυλινος)...

    Σε αγαπω Κομφουκιε...

    Αλλα πες μου και κατι νεο γιατι σε βαριεμαι...

    Tell me something new! :)

    Με αγαπη,

    Ο ανωνυμακος σου...

    ReplyDelete
  82. Κάτια Κ. said...
    Προς Κομφούκιο:

    Δηλαδή, εσύ πώς το εννοείς ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά και απλώς «κλαίγονται»; Μήπως εννοείς τίποτα γκομενίτσες και γκομενάκια που κυκλοφορούν με Prada και τσάντα Louis Vuitton; Απλώς ζούμε στην εποχή του «φαίνεσθαι». Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου αγοράζουν πανάκριβα ρούχα και είναι όλοι τους χρεωμένοι (ακόμη και παιδιά που ζουν με τους γονείς τους ακόμη) με τρελά ποσά (από 5.000 έως 30.000 ευρώ) σε πιστωτικές κάρτες! Αμ, έτσι, κι εγώ πλούσια είμαι...

    November 26, 2007 11:21 PM

    ΟΛΟΙ από τα επιφαινόμενα κρίνουμε. Από ΠΟΥ θα κρίνουμε, από τα ΜΗ φαινόμενα;;;
    ΔΕΝ με ενδιαφέρει ΠΟΥ βρήκατε τα λεφτά. Αυτά είναι προσωπικά σας θέματα, προσωπικά δεδομένα που λένε.
    Σημασία έχει ότι κολυμπάτε στό τάληρο.
    Από την στιγμή που φοράτε Prada, είστε ζάπλουτοι, διότι έχετε το διαθέσιμο χρήμα γι αυτά. Και μπράβο σας. Αλλά είσαστε πλούσιοι και πρέπει να πληρώσετε φόρους διότι ανεβάζετε τον πληθωρισμό και πληρώνουμε εμείς οι συντηρητικοί τα σπασμένα.
    ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟΝ τα PRADA και τα VUITTON. Τεκμήριον πλούτου ΚΑΙ χλιδής και πρέπει να πληρώσετε φόρους.

    ReplyDelete
  83. Κομφούκιος said...

    "ΟΛΟΙ από τα επιφαινόμενα κρίνουμε. Από ΠΟΥ θα κρίνουμε, από τα ΜΗ φαινόμενα;;;"


    Ζικιο εχει το παιζι!

    Αμ πως?

    Θα βαλουμε το νιονιο μας να σκεφτει λιγο παραπερα? :)

    Οχι βεβαια! Απο τα επιφαινομενα-απο τα επιφαινομενα! και απο τα φαινομενα!

    Σε αγαπαμε!

    ReplyDelete
  84. Κομφούκιος said...

    "χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα"

    Δεν το χαιρεστε και εσεις οταν γελαει αυτο το παιδι? :)

    Για σκεφτειτε να μας ελειπε αυτος ο μικρος ανταρτης...! :(

    Το αναπτυγμα του μου ευφραινει την καρδιαν μου, μου απαλαινει τα Νεο-Ελληνικα μου βραδια...

    Να ζησεις!
    Φιλακια!

    ReplyDelete
  85. @ anonymous 10:30 pm

    Ο καθένας έχει δικιά του ερμηνεία για το ΤΙ είναι πλούτος και ΠΟΙΟΣ είναι πλούσιος.
    Ευτυχώς και υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί που έχουν απαντήσει σε αυτά explicitly and implicitly.

    Eσεις από φέτος πάντως και οι γονείς σας θα πληρώνετε φόρους για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες σας που ΔΕΝ τις δηλώνατε.
    ΚΑΙ είμαι ευτυχής.

    Διακαής μου πόθος είναι από του χρόνου να πληρώνετε και φόρο ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ (ήτοι στα Prada Vuitton, είσοδος στη Βίσση 100% φόρος πολυτελείας, κάθε καλάθι με λουλούδια στα σκυλάδικα 200% φόρος πολυτελείας κλπ). Είσαστε πλούσιοι, ζάπλουτοι και επειδή δεν έχετε ευαισθησία απέναντι στους φτωχούς θα σας το επιβάλλουμε να πληρώνετε φόρους στα κλεμένα!!!

    ReplyDelete
  86. Κομφούκιος said...

    @ anonymous 10:30 pm

    Ο καθένας έχει δικιά του ερμηνεία για το ΤΙ είναι πλούτος και ΠΟΙΟΣ είναι πλούσιος.
    Ευτυχώς και υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί που έχουν απαντήσει σε αυτά explicitly and implicitly.

    Eσεις από φέτος πάντως και οι γονείς σας θα πληρώνετε φόρους για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες σας που ΔΕΝ τις δηλώνατε.
    ΚΑΙ είμαι ευτυχής.

    Διακαής μου πόθος είναι από του χρόνου να πληρώνετε και φόρο ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ (ήτοι στα Prada Vuitton, είσοδος στη Βίσση 100% φόρος πολυτελείας, κάθε καλάθι με λουλούδια στα σκυλάδικα 200% φόρος πολυτελείας κλπ). Είσαστε πλούσιοι, ζάπλουτοι και επειδή δεν έχετε ευαισθησία απέναντι στους φτωχούς θα σας το επιβάλλουμε να πληρώνετε φόρους στα κλεμένα!!!
    ---------------------------
    ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟ ΑΥΤΙ, τρελε και αγερωχε αμαζονε μου!

    Ναι-ναι-ναι! Μακαρι να το κανουν μπας και αναβαθμιστει και η διασκεδαση στο Ελλαδισταν!

    Προσωπικα ουδεμια ακινητη περιουσια εχω, ουτε στην Βισση δεν εχω παει ποτε ουτε σε καμια-κανεναν παρομοιο. Μονο σε κατι ταβερνουλες με σπιτικο φαγητο...

    ReplyDelete
  87. Πάντως παιδιά έχει δίκαιο ο Κομφούκιος. Εδώ ακόμα και η Αλέκα φοράει ντιζάϊν παντόφλες όταν πάει περιοδεία από δω κι από κει.

    Νομίζω πως έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου.

    ReplyDelete
  88. Πας τώρα στην βλάχα στην Δαλαμανάρα Αργους και σου κάνει τραπέζι μανιτάρια α λα κρεμ και σούρχεται να της πετάξεις την πιατέλα στη μούρη της καρα-καρα-καρα-καρα-βλαχο-πασόκας.

    Μαγείρεψέ μου μωρή κοτόπουλο κοκκινιστό με μπάμιες να ευφρανθεί η ψυχούλα μου ν αγιάσουν και τα πεθαμένα σου, παληοτσόκαρο!

    ReplyDelete
  89. loipon θα συμφωνησω και εγω! Εχει δικιο ο Κομφου με την Βισση...Να φορολογειται!

    Ειμαστε εδω με την Τζινα την τζιβιτζιλου και σας διαβαζουμε τριφιλιαζοντας, και αναρωτιομαστε και εμεις ως νεοι ΠΟΥ στο διαβολο εχει παει η Trance και η Electronica γενικοτερα στην Ελλαδα??

    Στα Ταρταρα και κανουν παρτυ στην κολαση??

    ΓΑΜΩ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΑΣ ΔΗΛΑΔΗ (και περισσοτερο γαμω τα Δικαιοσυνης και Οικονομικων, ξερετε εσεις γιατι!)...

    ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ!
    ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ!!

    ReplyDelete
  90. Μόσχα Ταύρος said...

    Πάντως παιδιά έχει δίκαιο ο Κομφούκιος. Εδώ ακόμα και η Αλέκα φοράει ντιζάϊν παντόφλες όταν πάει περιοδεία από δω κι από κει.

    Νομίζω πως έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου.


    Σωστο.
    Αλλα με δανεικα οπως ειπε και παραπανω η Κατια Κ. Και αυτο ειναι ΠΟΛΥ διαφορετικο απο το να εισαι πραγματικα πλουσιος (οπως διατεινεται ο Κομφουκιος και χλευαζεται αναλογως).

    Αυτο που χρειαζεται αυτος ο λαος ειναι να του πει καποιος ΞΥΠΝΑ!

    ReplyDelete
  91. Διοτι κοιμαται τον Υπνο του Δικαιου. Πως ηταν παλιοτερα που πιστευε οτι ζει στην καλυτερη χωρα του κοσμου και ασε τους κουτοφραγκους να δουλευουν και να ιδρωνουν... ή μηπως το πιστευει ακομα?

    ReplyDelete
  92. Καλά μου παιδιά, κάντε μια βόλτα από την Ομόνοια ή από τα Εξάρχεια μετά τις 11.00 το βράδυ κι ελάτε να μου πείτε για τους «ματσωμένους» Έλληνες! Νισάφι πια! Το Σάββατο είχα την «πολυτέλεια» να γευματίσω με τον φίλο μου στον "Μπαρμπα-γιάννη", στη Μαυρομιχάλη, στα Εξάρχεια. Κάποια στιγμή ήρθε ένα παλικάρι και γύρευε χρήματα (ζητιάνευε). Του είπαμε πως δεν έχουμε, υποψιαζόμενοι ότι το έχει κάνει «επάγγελμα». Εν τω μεταξύ, είχαμε χορτάσει χωρίς να αδειάσουμε τα πιάτα μας. Ξέρετε τι έκανε; Μας ρώτησε αν μπορεί να πάρει τα αποφάγια μας!!! Του είπαμε να τα πάρει... Και τα πήρε...
    Τόσο πλούσιοι είναι οι Έλληνες, φίλε Κομφούκιε. Είναι φανερό πως είτε ζεις στην Εκάλη και δεν πας ούτε ένα χιλιόμετρο παρακάτω για να δεις τι γίνεται (σαν τους πολιτικούς που δεν ξέρουν πόσος είναι ο βασικός μισθός...) είτε πως ζεις κάπου έξω και πολύ μακριά από την Ευρωκώσταινα...

    ReplyDelete
  93. Εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι ασχολουμαστε με ενα ατομο (τον Κομφουκιο) ο οποιος:

    1) Ζει στην Αμερικη
    2) Ειναι πλουσιος
    3) Ειναι μεγαλης ηλικιας

    Μηπως επειδη μας προσφερει την σοφια του με κατανοητο τροπο και με σεβασμο?

    Δεν νομιζω να το κανει αυτο.

    Ο Κομφουκιος ΔΕΝ ειναι 19-20 ετων αποφοιτος λυκειου ουτε 24-25-26 κλπ χρονων πτυχιουχος καποιας σχολης, ωστε να εχει παει να ζητησει εργασια στην Ελλαδα να δει ΠΟΣΑ απιδια βαζει ο σακος!

    Να δει ΠΟΣΟΙ προσλαμβανονται, με ΤΙ μισθους και ΤΙ κανουν εκει που δουλευουν...

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Ή Ο ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΝΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΕΟ!

    Απλα, εκει του δινονται ΠΟΛΥ περισσοτερες ευκαιριες.

    Αντι να σχολιαζεται ολοι τον Κομφουκιο λοιπον, γιατι δεν σχολιαζεται το θεμα, ή γιατι δεν λετε την δικη σας αποψη (γενικα)?

    Γιατι επιτρεπετε σε εναν ανθρωπο να "οριζει-κατευθυνει" μια ελευθερη συζητηση?

    ReplyDelete
  94. Κάτια Κ. said...

    "Καλά μου παιδιά, κάντε μια βόλτα από την Ομόνοια ή από τα Εξάρχεια μετά τις 11.00 το βράδυ κι ελάτε να μου πείτε για τους «ματσωμένους» Έλληνες! Νισάφι πια! "


    Και οταν τελειωσετε αυτο που σας ζηταει η Κατια Κ. να της πειτε, περαστε και απο μενα να σας πω:

    1) Ποσοι "μεγαλοι" επιχειρηματιες της μικρης μου πολης ειναι προ-φαλιρημεντου...

    2) Ποσοι θα ηταν αστεγοι και πεινασμενοι αν δεν υπηρχε η Ελληνικη οικογενεια...

    ReplyDelete
  95. Μα εσείς είστε που αλληλοβρίζεστε! Δεν το μπορώ αυτό! Ούτε διάλογο δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε...
    Ο ποιητής είπε κάτι πολύ σοφό και μακάρι κάποτε να το αγγίξουμε:
    «Και να, αδερφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα... ήσυχα
    κι απλά...» (για τους μη γνωρίζοντες ο ποιητής είναι ο Γιάννης ο Ρίτσος).

    ReplyDelete
  96. Κάτια Κ. said...

    "Μα εσείς είστε που αλληλοβρίζεστε! Δεν το μπορώ αυτό! Ούτε διάλογο δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε...
    Ο ποιητής είπε κάτι πολύ σοφό και μακάρι κάποτε να το αγγίξουμε:
    «Και να, αδερφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα... ήσυχα
    κι απλά...» (για τους μη γνωρίζοντες ο ποιητής είναι ο Γιάννης ο Ρίτσος)."


    Ααα... Με συχωρεις Κατια Κ. αλλα εδω θα διαφωνησω. ΑΝ διαβασεις (ή εστω παρατηρησεις λιγο) τις απαντησεις αυτου του θεματος, θα δεις 3-4 ατομα (περιπου) να διαφωνουν με τον Κομφουκιο (και οχι μεταξυ τους) και νομιζω οτι και εσυ διαφωνησες. Και ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ εκανες διοτι το ατομο (παρα)βιαζει την κοινη λογικη μας με αυτα που λεει.

    Λες οτι δεν το μπορεις ΟΚ, ουτε και εγω ουτε και οι υπολοιποι, αλλα τι να κανεις οταν καποιος σε αντιμετωπιζει ετσι οπως ο Κομφουκιος? Ως αγραμματο δηλαδη κλπ κλπ...

    Εγω το μονο που ειπα ηταν το εξης απλο:

    Για να απαντανε ολοι σε αυτον τον Κομφουκιο (και οχι σε καποιον αλλον) σημαινει οτι κατι λεει...

    Λεει στα αληθεια ομως κατι?
    Ή μηπως απλα λεει για να λεει (αερολογιες)?

    Διαβασε την σκεψη του (παραπανω) και κρινε...

    ReplyDelete
  97. Μα ζούμε το «Θάνατο του Εμποράκου», αν δεν το έχουν αντιληφθεί μερικοί. Ό,τι έζησε η Αμερική τη δεκαετία του '30 το ζούμε στην Ελλάδα σήμερα. Και στην όλη κατάντιά μας συντελεί, βέβαια, και η βλαχογκλαμουριά που επέβαλε στην ελληνική κοινωνία το lifestyle...

    ReplyDelete
  98. Δεν σε προλαβαίνω στις απαντήσεις μου... Ναι, έχεις δίκιο για τις βρισιές. Ωστόσο, μην του απαντάς κι εσύ! Όταν κάποιος λέει ανυπόστατα πράγματα, δεν τον λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας, έτσι δεν είναι; Ο νοών νοήτω.

    ReplyDelete
  99. Κάτια Κ. said...

    Μα ζούμε το «Θάνατο του Εμποράκου», αν δεν το έχουν αντιληφθεί μερικοί. Ό,τι έζησε η Αμερική τη δεκαετία του '30 το ζούμε στην Ελλάδα σήμερα. Και στην όλη κατάντιά μας συντελεί, βέβαια, και η βλαχογκλαμουριά που επέβαλε στην ελληνική κοινωνία το lifestyle...

    Συμφωνοι (στο οτι δεν του απανταμε)...

    Μπορεις σε παρακαλω να αναλυσεις λιγο το παραπανω που εγραψες διοτι δεν εχω την παιδεια να το καταλαβω?

    Ευχαριστω.

    ReplyDelete
  100. Ο «Θάνατος του Εμποράκου» είναι ένα θεατρικό έργο (έχει γυριστεί και σε φιλμ) που περιγράφει την κατάσταση στην Αμερική λίγο μετά το κραχ. Οι άνθρωποι λοιπόν τότε, παρά τη φτώχεια τους, ζούσαν το λεγόμενο «αμερικανικό όνειρο». Δηλαδή, δεν είχαν να φάνε, μα πίστευαν ότι με πολλή δουλειά κάποτε θα γίνουν πλούσιοι. Έτσι κι εδώ, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει ψευδαισθήσεις, οι οποίες αποκρυσταλλόνονται σε άλλες συμπεριφορές (π.χ. χρεώνονται για να αγοράζουν Prada παπούτσι, γιατί έτσι νομίζουν πως θα μοιάσουν στους έχοντες κ.ά.).

    ReplyDelete
  101. Κάτια Κ. said...

    " ...Οι άνθρωποι λοιπόν τότε, παρά τη φτώχεια τους, ζούσαν το λεγόμενο «αμερικανικό όνειρο». Δηλαδή, δεν είχαν να φάνε, μα πίστευαν ότι με πολλή δουλειά κάποτε θα γίνουν πλούσιοι. Έτσι κι εδώ, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει ψευδαισθήσεις, οι οποίες αποκρυσταλλόνονται σε άλλες συμπεριφορές (π.χ. χρεώνονται για να αγοράζουν Prada παπούτσι, γιατί έτσι νομίζουν πως θα μοιάσουν στους έχοντες κ.ά.)."

    ΟΚ...Ευχαριστω...

    Επιτρεψε μου ομως να σημειωσω οτι μακαρι και οι σημερινοι Νεο-Ελληνες να ειχαν την Πιστη "ότι με πολλή δουλειά κάποτε θα γίνουν πλούσιοι."...!!

    Μακαρι!

    Μακαρι να δημιουργουσαν θεσεις εργασιας, μακαρι να προσφεραν πραγματικη δουλεια και ας ηταν σκληροτατη! Αυτο θα ηταν ενα ονειρο πραγματικο, και οι Αμερικανοι τοτε -σε εκεινη την μακρινη εποχη- δικιο ειχαν που γοητευονταν απο ενα τετοιο ονειρο! (οπως λες)...

    Το θεμα ειναι οτι στην Ελλαδα 2007 αμφιβαλω αν υπαρχουν εστω καποιες εκατονταδες ανθρωποι (μεσα στα εκατομμυρια των εργαζομενων) οι οποιοι να σηκωνονται το πρωι και να πηγαινουν χαρουμενοι στην δουλεια τους... Χαρουμενοι οτι θα κανουν την δουλεια τους, οτι θα αμοιφθουν για αυτην και οτι θα παραγουν ενα εργο δημιουργικο (η καθε δουλεια μπορει να προσφερει τετοια ευχαριστηση αν σε αφηνουν να την κανεις και σε ανταμοιβουν για αυτην).

    ReplyDelete
  102. Αν θες, φίλε Ανώνυμε, ψάξε στο Google και θα βρεις πολλά στοιχεία, και για το θεατρικό έργο, αλλά και για την ταινία... Είναι πολύ δυνατό το κείμενο και λέει πολύ σημαντικά πράγματα. Μιλάει και για τον κυριολεκτικό θάνατο του εμποράκου, του μικρομεσαίου δηλαδή επιχειρηματία, που κάνει όνειρα... Είναι πάρα πολύ καλό!

    ReplyDelete
  103. Ευχαριστω..

    θα το κανω σιγουρα. Εννοεις το "Death of a Salesman" του Arthur Miller?

    κριμα παντως να τον σκοτωνουν τον εμπορακο... :(

    We are the people!
    Αν δεν επιβιωσουμε εμεις ποιος θα μεινει??

    ReplyDelete
  104. Το έργο βέβαια έχει ανεβασθεί από τον Κάρολο Κουν, αλλά αντιλαμβάνεσθε οι γονείς σας δεν ήξεραν και δεν έμαθαν ποτέ ούτε ΠΟΥ βρίσκεται η σκηνή. Αυτό παιδί μου το έργο εμείς το μελετήσαμε στη πρώτη Γυμνασίου, όταν εσεις βλέπατε Νίκο Ξανθόπουλο.

    Το έργο ΔΕΝ μιλάει για το πως θα γίνεις πλούσιος με πολλή δουλειά, όπως αμαθώς και θρασύτατα ισχυρίζεσαι κοπέλα μου.

    Ολοι όσοι δούλεψαν πολύ και με μεθοδικότητα έγιναν πλούσιοι ή τουλάχιστον εύποροι, τόσο στην Αμερική όσο και παντού.

    Το έργο αναφέρεται σε μιά κατηγορία ανθρώπων, σαν του Ελληνες γονείς που είναι πεπεισμένοι πως το παιδί τους είναι το ωραιότερο, το καλύτερο και το εξυπνότερο και πως η ιατρική και η ψυχολογία θα πέσουν έξω αν στερηθούν την διάνοιά του.

    Το έργο αυτό αναφέρεται σε όλα τα παράσιτα που έχουν το ύφος και την σιγουριά του Δουκός του Westminster και πιστεύουν ότι μόνο από το δικό τους μυαλό περνάνε η 4η η 5η και η 6η διάσταση......
    Είναι αυτοί που πιστεύουν πως με ελάχιστο κόπο, ή χωρίς κόπο, αλλά με την ιδιοφυία τους, βοηθούσης και της ΧΑΛΑΡΗΣ του συνείδησης, θα γίνουν δισεκατομμυριούχοι μέσα σε 2 βδομάδες.

    Το έργο αυτό αναφέρεται σε άτομα που ταυτίζουν το χρήμα με την επιτυχία, ανεξαρτήτως αρχών και μεθόδων.

    ΕΝΑ παράσιτο, αμοραλιστής, ρεμπεσκές, αρριβίστας και σαλταδόρος είνι ο κεντρικός ήρωας του έργου.
    Το έργο αυτό ΔΕΝ εστιάζει στην σκληρή και έντιμη δουλειά και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν την ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ.

    Ο Miller είναι σαρξ εκ της σαρκός της κλασσικής πυρηνικής εβραϊκής οικογένειας που με πολύ κόπο και προσπάθεια πέτυχε "την καλή", κάνοντας κάθε είδους χειρωνακτική εργασία για να χρηματοδοτήσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές.

    Συνεπώς η ανάλυση της κυρίας δημοσιογράφου είναι ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ

    ReplyDelete
  105. Anonymous said...
    Ευχαριστω..

    θα το κανω σιγουρα. Εννοεις το "Death of a Salesman" του Arthur Miller?

    κριμα παντως να τον σκοτωνουν τον εμπορακο... :(


    ΔΕΝ τον σκοτώνουν τον εμποράκο. Ο Miller δεν είναι μελοδραματικός συγγραφέας τύπου Alexandre Dumas.
    Αυτοκτονεί νομίζοντας βλακωδώς πως η οικογένειά του θα πάρει την ασφάλεια ζωής, αλλά ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ, ηλίθιος όπως ΗΤΑΝ πάντα, ότι η ασφάλεια ΔΕΝ καλύπτει την περίπτωση αυτοκτονίας.
    ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΦΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ - for nothing.
    ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ - ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΣ
    σαν τα παράσιτα της Μηλιώνη.

    ReplyDelete
  106. Κάτια Κ. said...
    Μιλάει και για τον κυριολεκτικό θάνατο του εμποράκου, του μικρομεσαίου δηλαδή επιχειρηματία, που κάνει όνειρα...

    ΔΕΝ υπάρχει κανένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας στο έργο. Salesman υπάρχει, "εμπορικός αντιπρόσωπος" στα ελληνικά. ΔΕΝ πρόκειται ούτε για τον πωλητή στα καταστήματα, αλλά γι' αυτόν που σου χτυπάει την πόρτα ή σήμερα σε παίρνει τηλέφωνο και θέλει να σου πουλήσει κάτι.
    ΓΙΑ ΑΕΡΙΤΖΗ και ΣΟΥΛΑΤΣΑΔΟΡΟ του οποίου το μεροκάματο βασίζεται σε ποσοστά επί των πωλήσεων.

    ReplyDelete
  107. Kαι σένα Κάτια μου το ζητούσε ο οργανισμός σου.
    Γίνεται τώρα η κυρία Λιάνη-Παπανδρέου να δίνει μαθήματα etiquette μπροστά στην Ελισάβετ της Αγγλίας;;;

    Τόσα και τόσα λογοτεχνικά θέματα έχει η Ελλάδα που τα κατέχετε, με τον Μίλλερ καταπιάστηκες; Δεν ασχολιόσουν και συ με το μπούστο της Μενεγάκη, τα ελληνικά της Δρούζα, την δημοσιογραφική δεινότητα του Κακουνάκη, να συλλάβεις τον Κομφούκιο αδιάβαστο;;
    Το Μίλλερ ΤΙ τον ήθελες;;;;

    Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και ......., ε;

    ReplyDelete
  108. Καλή σας μέρα!
    Επιμένω σ' αυτά που έγραψα για το «Θάνατο του Εμποράκου». Έχω μελετήσει και αναλύσει αυτό το έργο. Διαβάστε το θεατρικό έργο και εσείς και μετά ελάτε να το συζητήσουμε. Ο εμποράκος στο έργο του Μίλερ μοχθεί και λιώνει σόλες, ως πραγματευτής, για να πουλήσει το εμπόρευμά του. Λυπάμαι, αλλά με κάνετε να το σκέφτομαι σοβαρά το αν θα ασχοληθώ ξανά μ' αυτό το Forum.
    Οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να προσβάλλετε ο ένας τον άλλο.
    Ευχαριστώ, μα δεν θα πάρω!

    ReplyDelete
  109. Όσο για τα «μεταξωτά βρακιά», τα έχω. Έχω τελειώσει τη Φιλολογία Ρεθύμνου με κετεύθυνση Θεατρολογία.

    ReplyDelete
  110. Κάτια μην σε αποθαρρύνουν οι παπαριές που πετάνε πολλοί μέσα στα σχόλια. Κυρίως ακολούθησε τη βασική αρχή του blogging και αγνόησε τους ανώνυμους. Πες αυτό που θες και κράτα την ψυχραιμία σου.

    Άσε εμάς που απαντάμε σε όλους. Δε μας φοβίζουν ούτε μας τσατίζουν οι διάφοροι ανώνυμοι. Μάλιστα πολλοί, με τις παπάτζες που λένε, προσφέρουν ένα εξαιρετικό βήμα σύγκρισης απόψεων.

    ReplyDelete
  111. Ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με το "θάνατο του μικρομεσαίου επιχειρηματία" ή αλλιώς του εμποράκου όπως λες.

    Στην Ελλάδα αντιμετωπιζουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση.

    α. Κυριαρχεί η πολύ μικρή επιχείρηση, η νάνο-επιχείρηση, η οποία στηρίζεται είτε στην απασχόληση μελών της οικογένειας είτε σε μια πληθώρα μορφών άτυπων μορφών εργασίας.
    Το 96% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν μέχρι 4 άτομα, το 2% μέχρι 10 άτομα, και το υπόλοιπο 2% απασχολούν πάνω από 10 άτομα.
    Παράλληλα στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 άτομα, το 98% των επιχειρήσεων της χώρας απασχολείται το 63% των εργαζομένων της χώρας.
    Στις επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα προσωπικό απασχολείται το 11% των εργαζομένων της χώρας .

    β. Η κυριαρχία των μικρών επιχειρήσεων στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο αντανακλά μια επιχειρηματικότητα ανάγκης, η οποία πραγματοποιείται για αμιγώς βιοποριστικούς λόγους , επειδή δεν υπάρχει άλλη δουλειά , και η οποία δημιουργεί κατά κύριο λόγο θέσεις εργασίας παραδοσιακού τύπου και χαμηλής εξειδίκευσης.

    γ. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ από τη γραφειοκρατία, τον κομματισμό, τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές, τους υψηλούς φόρους.

    δ. Για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταφεύγουν σε φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, και παράκαμψη του εργατικού δικαίου. Είναι ενδεικτικό του επιπέδου εισφοροδιαφυγής στη χώρα το γεγονός ότι το 48% των εργαζομένων έχουν ασφαλιστικό βίο κάτω από 20 έτη .

    ReplyDelete
  112. Άρα μιλάμε για την κυριαρχία του παλιού εμποράκου και το θάνατο κάθε προοπτικής, όσο γκρινιάζουμε ότι δεν έχουμε λεφτά και πεινάμε, αντί να σκεφτούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας, πώς θα καταπολεμήσουμε τις αρτηριοσκληρώσεις της κρατικοδίαιτης οικονομίας μας, και πώς θα διεκδικήσουμε την δημιουργία ευκαιριών και κινήτρου.

    ReplyDelete
  113. Πρέπει να δημιουργηθεί γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με το πολιτικό σύστημα Γ700, με συγκεκριμένους πολιτικούς ακόμα. Παρακολουθώ την ειδησεογραφία και συνειδητοποιώ εδώ και καιρό ότι η αναφορά στη διαγεννεακή αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, συνεργασία, στο φαινόμενο Γ700, δεν είναι ψηφοθυρικές αναφορές απλά, αλλά αναγνώριση, από πολλούς αξιόλογους πολιτικούς, εντός κι εκτός σχημάτων κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, του προβλήματος και των πιθανών κινδύνων που θα ακολουθήσουν αν αγνοήσουν τη θεμελίωση διαγεννεακά δίκαιων θεσμών και πολιτικών.

    Ξέρετε πού παρατηρώ όμως άρνηση τυφλή και κίνδυνο για εμάς? Στην ίδια την κοινωνία που είναι καταμερισμένη σε τμήματα, ανάλογα με την ιδιότητα που προκύπτει από τον πλασματικό διαχωρισμό μεταξύ κατηγοριών επαγγελμάτων και προνομίων. Οι πιο βρώμικες συντεχνίες που το ρόλο τους ως εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών δεν τον εξυπηρέτησαν ποτέ, που σήμερα οι ηγεσίες τους εις βάρος ακόμα και των ίδιων των μελών τους διεκδικούν κεκτημένα και προνόμια, βγάζουν άκρως εκβιαστικές, φασιστικές συμπεριφορές εις βάρος των συμπολιτών τους και ειδικότερα των νεότερων τους.

    Πρέπει να γίνουμε ΣΚΛΗΡΗ - Η ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ - ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟ ΔΟΞΑΣΙΑ. Και προσοχή, όταν λέω κράτος δεν εννοώ την κορυφή της πυραμίδας μόνο, αλλά όλους τους από κάτω, νομαρχίες, τοπικές αυτοδιοικήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, συνδικάτα εργαζομένων.

    Πρέπει επιτέλους η κορυφή της πυραμίδας να αισθανθεί ότι μέρος της κοινωνίας, και μάλιστα δυναμικό, είναι μαζί της στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, θέλει το διάλογο και θα συμμετέχει κι αυτό, με προτάσεις κι αντιπροτάσεις.

    ReplyDelete
  114. "Μαζί με την είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων
    επαγγελμάτων εισήχθη και η δυτική νοοτροπία του
    ολοκληρωτικά αφοσιωμένου στη δουλειά του προτεστάντη.
    Ο χρόνος που αφιερώνουν οι υπάλληλοι στην εταιρεία
    είναι τρομαχτικός."

    Μαζί με την είσοδο στο δημόσιο τομέα των βαριέμαι-να-κάνω-τη-δουλειά-μου υπαλλήλων, εισήχθη και η ανατολίτικη νοοτροπία της μηδενικής παραγωγικότητας. Ο χρόνος που αφιερώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δουλειά τους είναι τρομαχτικός.

    ReplyDelete
  115. "Αν οι επιστήμονες μπορούσαν να καταθέσουν δημοσίως
    για τις ευεργετικές ιδιότητες του μεσημβρινού ύπνου,
    θα είχε καταρρεύσει προ πολλού το δυτικό εργασιακό
    μοντέλο. Ο ύπνος του μεσημεριού είναι βάλσαμο για την
    ψυχική και τη σωματική μας υγεία και, εννοείται,
    συμβάλλει καίρια στη μακροβιότητα."

    Αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά, μάλιστα πολλές εταιρείες σε άλλες χώρες προσανατολίζονται στο να επιτρέπουν μεσημεριανό διάλλειμα για ύπνο στους εργαζόμενους. Αν βρω τα σχετικά link που είχα δει γι'αυτό το θέμα θα τα παραθέσω.

    ReplyDelete
  116. γραμματιζούμενέ μου εσύ κομφούκιε!!!



    Αφού απέφυγες να απαντήσεις επί της ουσίας σε όλα τα στοιχεία που έδωσα, που αποδεικνύουν ότι ψεύδεσαι ασυστόλως (για το μέσο μισθό, τη φορολογία στην κατανάλωση, την εργασία και το κεφάλαιο) άρχισες να πετάς λάσπη


    Ναι έχεις δίκιο το ορθό είναι παρεμπιπτόντως και όχι παρεπιπτόντως. Από την άλλη μεριά βεβαίως μπορεί ο καθένας να κρίνει τους βαρβαρισμούς του τύπου: "πετάω αγγλικές φράσεις τάχα μου επιστημονικές" για να αποδείξω την ανωτερότητά μου.

    Επιπλέον η πραγματική αγραμματοσύνη φαίνεται από το αν κάποιος γνωρίζει το νόημα των λέξεων και όχι από το αν, πού και πού, κάνει κανένα ορθογραφικό λάθος (που βρίσκονται συχνά ακόμα και σε επιστημονικές δημοσιεύσεις πόσω μάλλον σε πρόχειρες καταχωρήσεις σε ιστολόγια).

    Έχουμε και λέμε

    ΟΛΟΙ από τα επιφαινόμενα κρίνουμε. Από ΠΟΥ θα κρίνουμε, από τα ΜΗ φαινόμενα;;;


    επιφαινόμενο
    (το) ως ουσ. δευτερεύον φαινόμενο που συνοδεύει ένα άλλο, το κυρίως φαινόμενο, ή προκαλείται απ' αυτό

    πηγή: Μείζον Ελληνικό Λεξικό - Τεγόπουλος Φυτράκης

    Άλλωστε "all science would be superfluous if the outward appearance and the essence of things directly coincided."


    αλλά οικονομικά είσαστε Sultans of Brunei.

    είμαι,είσαι,είναι,είμαστε,είστε,είναι (και όχι είσαστε)

    Φαντάζομαι αν ψάξω θα σταχυολογήσω αρκετά ακόμη δικά σου μαργαριτάρια. Μάλλον θα έπρεπε και εσύ να αναθεωρήσεις το μισθό σου προς τα κάτω

    ReplyDelete
  117. "Τελευταίως
    μάλιστα, αν αποπειραθείς στη δουλειά ένα πονηρό
    αστείο, κάποιο υπονοούμενο, καραδοκεί η εξευτελιστική
    κατηγορία της "σεξουαλικής παρενόχλησης".

    ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΠΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ. ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ;; ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΑΔΕΣ ΑΠΛΩΝΑΝ ΤΑ ΚΟΥΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΜΗΠΩΣ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ;;
    ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!!

    Αυτό κι αν είναι ευνουχισμός· σημαίνει "όσοι περάσετε
    αυτή την πόρτα αφήστε έξω το φύλο σας"."

    Πολλές γνωριμίες γίνονται στον εργασιακό χώρο, έχω γνωστούς πολλούς που γνώρισαν το έτερον ήμισυ στο χώρο εργασίας τους. Μην μπερδεύουμε αισχρές συμπεριφορές με πχ. φιλοφρονήσεις που μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή μιας όμορφης γνωριμίας/σχέσης.

    ReplyDelete
  118. Μα ο Χαριτόπουλος στο άρθρο του "Μοντέρνες δουλειές" δεν μιλάει για τους δημοσίους υπαλλήλους, μιλάει σαφέστατα για τον ιδιωτικό τομέα. Όσο για τα 10ωρα ή τα 14ωρα, εγώ προσωπικά τα βιώνω και χωρίς να πληρώνομαι υπερωρίες. Και όταν λέει «"Αυτό κι αν είναι ευνουχισμός· σημαίνει "όσοι περάσετε αυτή την πόρτα αφήστε έξω το φύλο σας"», εννοεί ότι οι περισσότερες γυναίκες στις σύγχρονες επιχειρήσεις λειτουργούν ως στρατηγοί - ιδίως αν έχουν υψηλή θέση στην εταιρία. Μήπως ζω σε άλλη διάσταση; Το άρθρο αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, καθώς απεικονίζει τη σύγχρονη εργασιακή σκλαβιά, όπως τη βιώνουμε οι περισσότεροι από μας.

    ReplyDelete
  119. παιδιά μην τρλένεστε μη χάνετε την ψυχραιμία σας ελάτε στο επόμενο Post

    ReplyDelete
  120. hello!!

    paidia,afiste tis malakies me tous arithmous tis statistikes kai tis paragoges.....oti dipote krinetai prepei na krinetai me vasi sindeleston agorastikis dinamis.

    gia paradigma poses ores prepei na doulepsi o ellinas gia na parei amaksi gia na piei gia kafe, gia na agorasei ena jean i ta tsigara tou.

    Se opiodipote meros tis evropis afti tin stigmi,gia na nikiasei kapios ena 50m² prepei na dosi toulaxiston 40%tou misthou tou.Den paei na kostizei to enikio 100(bulgaria) 300(portugal) 700(paris) 1000(londres), afto pou fevgei einai apla 1/3 toulaxiston tou mistou tou.

    Afto pou prepei na doume einai me tis ores pou doulevei o ellinas ti mexrei poso borei na ta vgalei pera monos tou....kai se ti ofiletai i katastasi tis atlias agorastikis dinamis tou ellina.

    I oikonomia mas sxediastike me vasi ena idos sovieto-mesanatolitikou modelou.Den eiparxei tipota pou na epitrepei tin oikonomia tis eladas na apogiothei kai na prosarmostei stin nea ragmatikotita....tipota!!!

    apo tin stigmi pou otan kapios skeftetai me stratigiki kai simberiferete organomena(xoris na prokitai gia kombina i poustia,
    kai xoris afton ton theoebnefsto elliniko aftosxediasmo)
    tote vgenei kai boufos kai koroido stin andilipsi tou ellina!!

    Tipota den mborei na ksekolisei afti tin xora apo tin bazaropioisi tis.

    to systima parigage papagalous kai triandaxronous boulides pou den einai oute ikanoi na skoupisoun ton kolo tous xoris na tous krataei i mama to xeri.

    o anthropos arxozei kai skeftetai otan arxizei i gi kai tremei apo kato tou kai oxi otan trxei i mama me to taperaki apo piso.

    kathe fora pou sizitao me ptixiouxous meno anavdos me to poso asxeti einai me tin pragmatikotita.den kseroun oute to ti esti ena viographiko.den einai oute ikani na pane na rotisoun se enan agnosto ti ora einai, kai tha milisoume tora gia epixirimatikotita kai kainotomia.Pios pou kai me ti???eisos afti pou figan ekso an kai amfivalo giati i perisoteroi kalomathimena plousiopaida.

    i genia mas, paidia tis evrias mesais taksis, megalose kato apo tis foustes ton mamadon kai paramenoun oikonomikoi omiroi mexri ta 35!

    i elliniki oikogenia parigage akrivos to anditheto apo afto pou tha eprepe na paragei gia na prosarmostei afti i genia sta simerina dedomena.To sxolio epeisei....parigage papagalous kai fitites partakides mexri ta 30.

    Sta 30 efoson mexri tote den endiaferthikan oudepote gia to ti symvainei stin agora ergasias kai pos tha borousan na to apotrepsoun
    i na prosarmostou,tote ksipnane.

    ALLA TOTE EINAI ARGA BOULI!!!

    Otan vgeneis na psakseis gia douleia proti fora sta 25.Tote ksanaskepsou gaiti piges na spoudaseis filosofia,theatro kai arxaiologia sto londino malaka!!!

    ASIMETRIA METAKSI PROSFORAS KAI ZITISIS STIN AGORA ERGASIAS.

    ASIMETRIA METAKSI EKPEDEFTIKOU KOSMOU KAI OIKONOMIAS/AGORA ERGASIAS.

    ASIMETRIAS METAKSI PRAGMATIKOTITAS KAI OIKOGENIAKIS DIAPEDAGOGISIS.
    (otan i mama se pithei oti eisai theos pos tha pas na peseis sta gonata gia na ziteisis douleis;)

    ReplyDelete
  121. I oikonomia mas sxediastike me vasi ena idos sovieto-mesanatolitikou modelou.Den eiparxei tipota pou na epitrepei tin oikonomia tis eladas na apogiothei kai na prosarmostei stin nea ragmatikotita....tipota!!!

    πέστα...

    ReplyDelete
  122. Μαζί σας είμαι κ εγώ ... άλλωστε ανείκω στη γενιά των 700ε αν εισαι τυχερός και δεν ειναι 600-650ε...

    ReplyDelete