Tuesday, January 30, 2007

Κομματικές νεολαίες: ΕΣΤΙΕΣ διαφθοράς...

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι. Το "σκάνδαλο με τις φοιτητικές εστίες", όπως ήταν ήδη γνωστό σε όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, βγήκε τελικά στη φόρα ως το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις ξενοδοχείων για στέγαση φοιτητών.

Η υπόθεση αυτή, στην οποία εμπλέκεται ο πρώην γραμματέας της ΠΑΣΠ του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Παπαδημητρίου, ήρθε ουσιαστικά να μας υπενθυμίσει ένα φαινόμενο γνωστό σε όλους. Οι κομματικές οργανώσεις νέων, λόγω της δράσης μιας μειοψηφίας που αντιτίθεται στα ευρύτερα συμφέροντα και την προοπτική της νέας γενιάς, έχουν καταντήσει εστίες διαφθοράς. Λειτουργούν ως εκκολαπτήρια επαγγελματιών παραγοντίσκων της δημόσιας ζωής. Και απαιτούν ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων, μέσα από τη δύναμη που τους παρέχει η συγκρότηση σκληρών και αδιαφανών μηχανισμών πίεσης προς κομματικούς, συνδικαλιστικούς και πανεπιστημιακούς φορείς.

Όσοι γνωρίζουν, πιθανολογούν ότι ο κύκλος των σκανδάλων δεν θα κλείσει εδώ. Η ιστορία των κομματικών νεολαιών τα τελευταία δέκα χρόνια ( ΟΝΝΕΔ-Μ.Κ.Ο. στη Θεσσαλονίκη, πανεθνικά φοιτητικά deals με μπουζουκτσίδικα και καντινιέρηδες, σικέ εξετάσεις και πτυχία μαϊμού ) δείχνει ότι υπάρχει πολύ βρωμιά και μας προειδεάζει γι' αυτά που έπονται. Άλλωστε ο τόπος έχει βουίξει από νέα κρούσματα που περιμένουν να δουν το φως της δημοσιότητας.

Ό, τι κι αν έχει συμβεί κατά το παρελθόν, ένα είναι βέβαιο. Όλα αυτά τα συστήματα ΔΕΝ εκπροσωπούν τη γενιά των 700 ευρώ. ΔΕΝ εκπροσωπούν τη μεγάλη αλλά σιωπηλή πλειοψηφία των νέων που τρέχουν πανικόβλητοι καθημερινά, σε καθεστώς ημινόμιμης πολυαπασχόλησης, για να φτιάξουν τη ζωή τους και να τα βγάλουν πέρα.

Όσο κι αν οι σύγχρονοι «Απαρατσίκ», «Νεο-Σελτζούκοι», «Μάο-Μάο», επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τη συμπεριφορά τους μέσα από διακηρύξεις περί δημοκρατίας, εξάρσεις κοινωνισμού και πολεμικές κραυγές υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων, η ουσία είναι ότι σύντομα θα χρεωθούν τις ατασθαλίες του παρελθόντος, τις ανίερες κομματικές συμμαχίες που έχουν κατά καιρούς συνάψει και θα λογοδοτήσουν (ΜΑΚΑΡΙ) με τον εξοβελισμό τους από τα πολιτικά και κομματικά δρώμενα, και όχι μόνο.

Ο ΓΑΠ έπραξε πολύ σωστά όταν διέλυσε την κομματική νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Διέλυσε μια σημαντική ΕΣΤΙΑ διαφθοράς μέσα στο κόμμα. Δυστυχώς όμως, έχουν μείνει ακόμα ορισμένα «παράσιτα» που ακόμα προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Αυτά έχει την ευκαιρία να τα αποτελειώσει μία και καλή στο επικείμενο ιδρυτικό Συνέδριο της νέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, το οποίο πολύ σωστά επιχειρεί να δρομολογήσει μέσα στο Μάιο με αργά, σταθερά και προσεκτικά βήματα. Ο ΓΑΠ, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, έχει την ευκαιρία να ξαναφτιάξει τη νεολαία μέσα από τη δημιουργική σύνθεση του υγιούς κομματιού των παλιών με το νέο αίμα. Υλικό και ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει.

Άραγε ο Κώτσος τι κάνει με τη δική του Νεολαία, την ΟΝΝΕΔ, η οποία κυριαρχεί και λυμαίνεται το χώρο των πανεπιστημίων και των φοιτητών επί μία εικοσαετία; Αυτοί δεν πρέπει να λογοδοτήσουν;

Σε κάθε περίπτωση, πετύχουν δεν πετύχουν οι ΓΑΠ και Κώτσος, η g700 πιστεύει και θα μάχεται για το εξής αυτονόητο: δημοκρατικές νεολαίες είναι οι καθαρές νεολαίες και οι καθαρές νεολαίες είναι αυτές που οικοδομούν αξιόπιστα κόμματα. Ελλείψει αυτής της θεμελιώδους συνθήκης, οι όποιες ιδεολογικές διακηρύξεις, ένθεν κακείθεν, πέφτουν στο κενό.

Ας τελειώνουμε επιτέλους με τους διεφθαρμένους νέο-παράγοντες.

g700 - Δύναμη Αλλαγής. Δύναμη Ανανέωσης

8 comments:

  1. Ειναι οι νεοι σημερα πιο συντηρητικοι απο τους γονεις τους; Θα ελεγα ανεπιφυλακτα ΝΑΙ! Ειναι αραγε Ελληνικο μονο φαινομενο; Οχι αλλα στην Ελλαδα εχει παρει παθολογικες διαστασεις.Θα μπορουσα να τους χαρακτηρισω ως η ΓΕΝΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΚΑΡΗΔΩΝ.Προκειται για κοινωνιολογικο χαρακτηρισμο: Εσωστρεφεια,ναρκισσισμος,παραβατικοτητα για αναζητηση προσωπικων εμπειρειων και οχι ως εργαλειο για αποκτηση κοινων αγαθων.Μπορεις μ΄αυτα τα οπλα να κανεις αγωνα η πρεπει να τ'αλλαξεις;

    ReplyDelete
  2. se ligo arxizei o makis me papadimitriou live

    ReplyDelete
  3. παιδιά ανανέωση στη νεολαία και εκπροσώπηση των συμφερόντων της. αυτό είναι το μήνυμα με υπευθνυότητα και σοβαρότητα. και δεν μιλάω για την κομματική νεολαία μιλάω για το κομμάτι που έει φάει τις πρώτες σφαλιάρες στην εργασιακή πραγματικότητα και ξέρει...

    ReplyDelete
  4. Ωραίος τυπάς ο "κύριος" Παπαδημητρίου... Δυστυχώς κάτι τέτοιοι τύποι είναι χρήσιμοι ακόμη και σήμερα τόσο στις "κομματικές οργανώσεις" όσο και στα Πανεπιστήμια...

    ReplyDelete
  5. Για τον Παπαδημητρίου έγραψε πριν από τις αποκαλύψεις του Τριανταφυλλόπουλου η εφημερίδα "ΑΞΙΑ" σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μπεκιάρης. Αν δεν κάνω λάθος αυτά ήταν τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ ο ίδιος έγραψε πριν από περίπου 10 ημέρες ξανά για την υπόθεση Παπαδημητρίου, αλλά και για την Νεολαία ΠΑΣΟΚ ευρύτερα. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει κάνει, όπως φαίνεται, μεγάλη έρευνα για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, για Καμά, Τσιλίκη και άλλους. Αξίζει να βρεί κανείς εκείνα τα δημοσιεύματα, για να καταλάβει τι συμβαίνει τελικά με τις πολιτικές νεολαίες.

    ReplyDelete
  6. Τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει λάθη ή όχι, είναι πάντα ο εύκολος στόχος. Κατεύθυνσή μας στην προσπάθεια αναγέννησης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι η δημιουργία θεσμών (όπως η δημοσίευση του ετήσιου οικονομικού ισολογισμού) που δεν θα αφήνουν καμία υπόνοια για μη χρηστή διαχείριση από πρόσωπα. Μεγάλο και δύσκολο στοίχημα είναι η επιστροφή στην πολιτική, άλλωστε η ηθικολογία είναι πάντα εύκολη (και ο Καραμανλής ανέδειξε την ηθικολογία σε πολιτικό λόγο με τα γνωστά αποτελέσματα).

    ReplyDelete
  7. πρωτη φορα μπαινω στον συγκεκριμενο δικτυακο τοπο και θα ηθελα να τονισω σε σχεση και με την διαλυση της νεολαιας εκεινη την 3η του σεπτεμβρη και παραλληλα πλεον με το συνεδριο επανιδρυσης ότι στοιχειοθετειται ενα μαλλον οξυμωρο σκεπτικο. ναι συμμφωνουμε όλοι και διεφθαρμενα στελεχη σε παντως χρωματισμου κομματικές νεολαιες υπαρχουν όπως αλλωστε με μαθε και η γιαγια μου... "μ'οποιον δασκαλο καθησεις τέτοια γράμματα θα μαθεις...",και παραγοντίσκοι και ότι αλλο αναφερεται...
    Αλλα οι δημιουργικές λύσεις δεν ειναι αυτες που έρχονται απο "διαλυσεις" . Ειναι αυτές που αφουγκραζομενες το πρόβλημα και κοιτωντας ειλικρινα τα λαθη ΟΛΩΝ οδηγουν στην ;αποτελματωση και στην βελτιωση των θεσμων.
    Εαν όλα βασιζοταν στην λογικη που αναφερετε τοτε θα βλεπαμε απο την "κυβερνηση" του g700 τα εξης αμα τη εκλογει της...
    1)σαθρο το συστημα υγειας.....καταργειται
    2)αθλιο το εκπαιδευτικο μας συστημα....σε όλα τα πανεπιστημια και τα σχολια μπουλντοζες και βαριοπουλες
    3)υψηλη εγκληματικοτητα στην νεα γενια.... ολοι στην ηλεκτρικη καρεκλα!
    Δεν μπορω να προβλεψω αλλες πτυχες του κυβερνητικου σας
    προγραμματος... Απλα επειδη διαφωνω με την λογικη σας να ξερετε οτι δεν πιστευω οτι οι δικτυακοι τοποι εξυπηρετησης συμφεροντων πρεπει να κλεισουν ....

    ReplyDelete
  8. φίλε ανώνυμε κανείς δεν είπε ότι οι κομματικές νεολαίες πρέπει να καταργηθούν. Ούτε ισχυρίστηκε κάποιος ότι σχολεία, νοσοκομεία και πανεπιστήμια πρέπει να κλείσουν.

    Εδώ πέρα προβαίνεις σ'ένα λογικό και εμπειρικό άλμα γιγαντιαίων διαστάσεων.

    Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή, ανανέωση, μεταρρύθμιση, βελτίωση κλπ κλπ.

    και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί παρά να στηλιτεύουμε να κακώς κείμενα και τις παθογένειες του κάθε χώρου και θεσμού και ιδιαίτερα των οργανώσεων νέας γενιάς.

    άλλωστε δες λίγο τι έγινε στο συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. μπάχαλο

    ReplyDelete